Mennyi aranya van Magyarországnak? És másnak több? Mutatjuk!

Az elmúlt időszakban ismét egyre több fókusz van az arany befektetéseken, leginkább azért, mert az elmúlt években stagnáló, oldalazó árfolyam megindulni, kitörni látszik, és a sárga nemesfém unciánkénti árfolyama átlépte az 1500 dollárt is. Válságtól fél a világ?

Mennyi aranya van Magyarországnak? És másnak több? Mutatjuk!

Köztudott, hogy befektetői körökben az aranyat a válságok idején szeretik leginkább vásárolni, hiszen annak értékállósága, biztonságos volta miatt keresik a kockázatkerülő invesztorok.

Az aranyról sokan sokféleképpen vélekednek, mint befektetés

Az arany befektetésről a legkeményebb véleményt Warren Buffett a világ egyik leggazdagabb embere és befektetési mogulja alkotta talán, valahogy így: “Az aranyat az ember fáradságos munkával kiássa a föld alól, hogy beolvassza tömbökbe, hogy aztán majd ásson egy másik nagy lyukat a földbe, ahová újra eltemetheti azokat. És ráadásul egy csomó embert fizet azért, hogy állják körül és őrizzék azt a lyukat. Miközben annak semmi haszna nincs. Ha valaki ezt a világűrből végignézi, hát hülyének néz minket.” - véli a befektetési guru. Hát nincs igaza?

A fene tudja, de egy azért biztosan elmondható az alábbi grafikont szemlélve: az arany (unciánkénti) ára csak az elmúlt 20 év során valahol a 200 dollár és az 1800 dollár között mozgott. (Egy uncia az hány gramm? 1 uncia = 28,35 gramm)  És azért valljuk be, hogy aki 200 dolláron megvette, majd 1800 dolláron eladta az aranyát, az megkilencszerezte a pénzét. Nos, mit szól ehhez Mr. Buffett?

Az arany árának alakulása az elmúlt 20 évben (forrás: stooq.com)

arany világpiaci ára

Kinek van a világon a legtöbb aranya?

Az egyes országok, államok tartalékaikat előszeretettel tartják aranyban is, így érdemes egy pillantást vetni a világra: melyik ország rendelkezik a legnagyobb aranytartalékkal?

A World Gold Council adataira támaszkodva az alábbi táblázatot készítettük el, melyben nem csak az látható, hogy melyik országnak hány tonna aranytartaléka van, hanem azt is megvizsgáltuk, hogy az adott ország éves GDP-jéhez viszonyítva ez mekkora mennyiségnek felel meg nagyságrendileg dollárban számolva. Nézzük!

A 10 legtöbb arannyal rendelkező ország + Magyarország aranytartaléka 2019-ben

aranytartalék a világban és magyarországon

(Egy tonna arany = 35274 uncia arany, az arany árát a jelenlegi kb. 1500 dolláros unciánkénti áron számolva tehát 1 tonna arany értéke = 52,9 millió USD)

A táblázat adatait elemezve kijelenthető, hogy az Egyesült Államok azon túl, hogy a világ vezető gazdasági nagyhatalma (a legnagyobb GDP-vel), de emellett a világ legnagyobb aranytartalékával is rendelkezik. Azonban ha az aranytartalék piaci értékét összevetjük az USA GDP-jével, akkor a 2,1%-os GDP arányos aranytartalék nem olyan kiugróan magas érték. Ami talán érdekes, hogy a világ második számú gazdasága Kína jóval kevésbé szereti az aranyat, , volumenében is közel negyede az USA aranytartalékának, míg a GDP arányában az 1%-ot sem éri el (0,75%). Az adott ország GDP-jéhez viszonyítva kifejezetten magas az aranytartaléka Svájcnak (14,51%), Oroszországnak (7,08%) és Olaszországnak (6,25%).

Magyarország aranytartaléka a világ 53. helyére elegendő jelenleg (ez pontosan megfelel hazánk labdarúgócsapatának FIFA ranglistás helyezésével. :)

Hozzászólások

Nőnek a biztosítók informatikai kiadásai

A biztosítók informatikai kiadásai globálisan évi 5,2 százalékkal bővülnek 2022-ig és elérik a 126 milliárd dollárt, a növekedés motorja az új, ügyfélközpontú technológiák bevezetése az IDC piackutató és a Liferay szoftverfejlesztő vállalat közös tanulmánya szerint.
2020. 02. 23. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Együttműködési megállapodás a Magyar Nemzeti Múzeum és Alsó-Ausztria között

Elsősorban Ferenc József király és Erzsébet királyné hagyatékára fókuszál a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) és Alsó-Ausztria tartományi kormányának művészeti és kulturális osztálya által csütörtökön Budapesten megkötött együttműködési szerződés, amelynek célja közös projektek, kiállítások megvalósítása.
2020. 02. 23. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A gyorsételek károsíthatják az agyunkat?

Az egészségtelen, túlságosan feldolgozott, túl sós, cukros, zsíros ételek fogyasztásáról, vagyis az úgynevezett nyugati étrendről egy kutatás megállapította, hogy károsíthatja a hippokampusz nevű agyi terület étvágyszabályozó, túlevést korlátozó funkcióját.
2020. 02. 23. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A világ leggazdagabb embere tízmilliárd dollárt ajánl fel klímavédelmi célokra

Tízmilliárd dollárt ajánl fel klímavédelmi célokra Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere, aki egyebek mellett az Amazon internetes áruház alapítója és a The Washington Post című amerikai napilap tulajdonosa.
2020. 02. 23. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A gyerekkori elhízásról is szó lesz a márciusi Semmelweis Egészségnapon

A gyerekkori elhízásról is szó lesz a márciusi Semmelweis Egészségnapon - közölte a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója kedden az M1 aktuális csatornán.
2020. 02. 23. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentősen megfogyatkozott India madárpopulációja

India madárpopulációja jelentősen megfogyatkozott az elmúlt évtizedekben egy kormányjelentés szerint.
2020. 02. 23. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyugdíj korhatár emelkedés 2020-ban - hány évesen lehetünk ma nyugdíjasok Magyarországon?

Hány éves korában mehet ma nyugdíjba valaki 2020-ban Magyarországon? Öregségi nyugdíj korhatárok 2020. Az öregségi nyugdíjkorhatár évről-évre sávosan emelkedik, így 2020-ban 64,5 évre növekszik a nyugdíjkorhatár a hatályos törvény szerint. Mutatjuk a részleteket.
2020. 02. 23. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

További bővülésre számítanak az építőipari vállalkozások

Idén 5-7 százalékos termelésnövekedésre számítanak az építőipari vállalkozások a tavalyi 21,7 százalékos emelkedéssel szemben - derült ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által készített felmérésből.
2020. 02. 23. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Koronavírus: Rendkívüli kormányintézkedések Olaszországban!

Az észak-olaszországi Lombardia és Veneto térségében lezárják az új koronavírus gócpontjait; az ott élők a következő két hétben nem hagyhatják el a területet, és senki nem léphet be oda - jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a rendkívüli rendelet pontjait ismertetve sajtótájékoztatón szombat éjszaka.
2020. 02. 23. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kakaóport hívott vissza a Tesco

Visszavont a forgalomból egy kakaókészítményt a Tesco, mivel abban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) határérték felett mért egészségre káros anyagokat.
2020. 02. 23. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az egész világ gazdasága megérzi a kínai koronavírus hatását

Az egész világ gazdasága megérzi a kínai koronavírus hatását; elsősorban a turizmus csökkent, de a termelés is visszaesett - mondta Salát Gergely Kína-kutató szombat este az M1 aktuális csatornán.
2020. 02. 23. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul az államháztartási egyenleg Magyarországon - egy ábrán

az államháztartás egyenlege; a központi költségvetés egyenlege; milliárd forint
2020. 02. 22. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Még mindig nem vitték el az ötös lottót

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 8. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 02. 22. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Alkotmánybíróság -mi a dolga, mit csinál?

Az Alkotmánybíróság az Alaptörvény védelmének legfőbb szerve. Az Alkotmánybíróság mit csinál?
2020. 02. 22. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a napi új fertőzöttek száma Kínában

Ismét csökkent a koronavírussal összefüggésben a napi új fertőzöttek száma Kínában egy nappal a pénteken jelentett emelkedés után.
2020. 02. 22. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elfogtak egy hackert, aki feltörte egy áruház weboldalát

A rendőrök elfogtak egy hackert, aki egy műszaki cikkeket forgalmazó áruház weboldalát törte fel és a megrendelt árukért nem fizetett - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.
2020. 02. 22. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét kék lesz a brit útlevél

Márciusban kezdődik a hagyományos kék brit útlevelek kibocsátása Nagy-Britanniában - közölte szombaton a brit belügyminisztérium.
2020. 02. 22. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump további anyagi segítséget ígér az amerikai farmereknek

Donald Trump amerikai elnök pénteken további segítséget ígért az amerikai farmereknek, miután a kínai vásárlások kisebb mértékűek a tervezettnél.
2020. 02. 22. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi támogatást kapnak a méhészek

Méhcsaládonként ezer forintnyi támogatást kaphatnak a méhészek, ami éppen a duplája az eddigi támogatásnak - mondta az agrárminiszter szombat reggel az M1 aktuális csatornán.
2020. 02. 22. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Twitter felfüggesztette Michael Bloomberg kampányának manipulált videóját

A Twitter péntek este felfüggesztette a demokraták elnökjelöltségére pályázó Michael Bloomberg milliárdos vállalkozó egyik kampányvideóját. A közösségi médium manipuláltnak ítélte a videót.
2020. 02. 22. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások: