Mennyi aranya van Magyarországnak? És másnak több? Mutatjuk!

Az elmúlt időszakban ismét egyre több fókusz van az arany befektetéseken, leginkább azért, mert az elmúlt években stagnáló, oldalazó árfolyam megindulni, kitörni látszik, és a sárga nemesfém unciánkénti árfolyama átlépte az 1500 dollárt is. Válságtól fél a világ?

Mennyi aranya van Magyarországnak? És másnak több? Mutatjuk!

Köztudott, hogy befektetői körökben az aranyat a válságok idején szeretik leginkább vásárolni, hiszen annak értékállósága, biztonságos volta miatt keresik a kockázatkerülő invesztorok.

Az aranyról sokan sokféleképpen vélekednek, mint befektetés

Az arany befektetésről a legkeményebb véleményt Warren Buffett a világ egyik leggazdagabb embere és befektetési mogulja alkotta talán, valahogy így: “Az aranyat az ember fáradságos munkával kiássa a föld alól, hogy beolvassza tömbökbe, hogy aztán majd ásson egy másik nagy lyukat a földbe, ahová újra eltemetheti azokat. És ráadásul egy csomó embert fizet azért, hogy állják körül és őrizzék azt a lyukat. Miközben annak semmi haszna nincs. Ha valaki ezt a világűrből végignézi, hát hülyének néz minket.” - véli a befektetési guru. Hát nincs igaza?

A fene tudja, de egy azért biztosan elmondható az alábbi grafikont szemlélve: az arany (unciánkénti) ára csak az elmúlt 20 év során valahol a 200 dollár és az 1800 dollár között mozgott. (Egy uncia az hány gramm? 1 uncia = 28,35 gramm)  És azért valljuk be, hogy aki 200 dolláron megvette, majd 1800 dolláron eladta az aranyát, az megkilencszerezte a pénzét. Nos, mit szól ehhez Mr. Buffett?

Az arany árának alakulása az elmúlt 20 évben (forrás: stooq.com)

arany világpiaci ára

Kinek van a világon a legtöbb aranya?

Az egyes országok, államok tartalékaikat előszeretettel tartják aranyban is, így érdemes egy pillantást vetni a világra: melyik ország rendelkezik a legnagyobb aranytartalékkal?

A World Gold Council adataira támaszkodva az alábbi táblázatot készítettük el, melyben nem csak az látható, hogy melyik országnak hány tonna aranytartaléka van, hanem azt is megvizsgáltuk, hogy az adott ország éves GDP-jéhez viszonyítva ez mekkora mennyiségnek felel meg nagyságrendileg dollárban számolva. Nézzük!

A 10 legtöbb arannyal rendelkező ország + Magyarország aranytartaléka 2019-ben

aranytartalék a világban és magyarországon

(Egy tonna arany = 35274 uncia arany, az arany árát a jelenlegi kb. 1500 dolláros unciánkénti áron számolva tehát 1 tonna arany értéke = 52,9 millió USD)

A táblázat adatait elemezve kijelenthető, hogy az Egyesült Államok azon túl, hogy a világ vezető gazdasági nagyhatalma (a legnagyobb GDP-vel), de emellett a világ legnagyobb aranytartalékával is rendelkezik. Azonban ha az aranytartalék piaci értékét összevetjük az USA GDP-jével, akkor a 2,1%-os GDP arányos aranytartalék nem olyan kiugróan magas érték. Ami talán érdekes, hogy a világ második számú gazdasága Kína jóval kevésbé szereti az aranyat, , volumenében is közel negyede az USA aranytartalékának, míg a GDP arányában az 1%-ot sem éri el (0,75%). Az adott ország GDP-jéhez viszonyítva kifejezetten magas az aranytartaléka Svájcnak (14,51%), Oroszországnak (7,08%) és Olaszországnak (6,25%).

Magyarország aranytartaléka a világ 53. helyére elegendő jelenleg (ez pontosan megfelel hazánk labdarúgócsapatának FIFA ranglistás helyezésével. :)

Hozzászólások

7,2 százalékkal csökkent a román bankok nyeresége

Tavaly 7,2 százalékkal, 6,4 milliárd lejre (1,33 milliárd euró) mérséklődött a romániai bankok nyeresége az előző évhez mérten - derült ki a Román Nemzeti Bank adataiból.
2020. 02. 25. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

7 milliós bírságot kapott az egyik népszerű bioszolárium

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 7 millió forint bírságot szabott ki a KiwiSun bioszolárium franchise hálózatot működtető Fox Consulting Kft.-re, amely reklámjaival megsértette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát - közölte a GVH kedden az MTI-vel.
2020. 02. 25. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A FAO üdvözli a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatását az észak-afrikai sáskajárás ellen

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója, Csü Tung-jü üdvözölte a Bill és Melinda Gates Alapítvány 10 millió dolláros adományát, amit az Észak-Afrikát sújtó vándorsáska-járás elleni küzdelemre ajánlottak fel.
2020. 02. 25. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Diploma nélkül is remekül boldogulnak az informatikusok

Óvatos becslések szerint is húszezer körüli informatikus hiányzik jelenleg a magyar munkaerőpiacról, a hiány egyharmadát a szoftverfejlesztők teszik ki. Éppen ezért rohamosan nő azon vállalatok száma, amelyek elkezdtek arra berendezkedni, hogy junior, esetenként szakmaváltó kollégákkal bővítsék a csapatukat. Értük akár havi bruttó 450 ezer forintos fizetést sem sajnálnak.
2020. 02. 25. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Karantén alá vonták Olaszország gazdaságilag legjelentősebb részét

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök tegnapi nyilatkozatában rendkívül erős negatív gazdasági hatásokról beszélt a koronavírus kapcsán, de mivel még nem tudni mennyire lesznek hatékonyak az intézkedések, így a várható gazdasági károkat sem lehet pontosan megbecsülni.
2020. 02. 25. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Évtizedes rekord a lakásépítésekben - mennyi a tartalék?

Rekordot döntöttek a lakásépítések, legalábbis az elmúlt tíz évet nézve 2019-ben adták át a legtöbb lakást, összesen 21 127 darabot, ami 20 százalékos növekedésnek felel meg. A kiemelkedő eredményben az állami támogatások és a kedvezményes lakásépítési áfa játszott szerepet. Az ingatlan.com adatai szerint az eladási céllal épülő új lakások kínálatában visszaesés várható, 2021-ben és 2022-ben harmad-, negyedannyi lakást adhatnak át a beruházók, mint 2018-ban és 2019-ben. Ugyanakkor az új lakásokra továbbra is van kereslet, amely idén februárban 5 százalékkal nőtt éves szinten. A jövőben megépülő lakásoknál a családi házaké lehet a főszerep, hiszen az ezekre vonatkozó új építési engedélyek száma tavaly 8 százalékkal nőtt, a tavaly kiadott összes lakásépítési engedélyek száma viszont 4,3 százalékkal csökkent.
2020. 02. 25. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az arany árfolyama csökkenni kezdett

Az arany 1.642 dollár volt ma reggel, ami azt jelenti, hogy a tegnapi nagy emelkedést követően jelentősen visszaesett az árfolyam.
2020. 02. 25. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Koronavírus - Játsszunk el a gondolattal!

Játsszunk el a gondolattal, hogy a vírus terjedésének ellenére a hatóságok nem csinálnak semmit. Az élet zajlik tovább, és mindenki megbetegszik Európában.
2020. 02. 25. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban nyitottak a tőzsdék

Európai indexemelkedéssel korrigálták nyitáskor a főbb értékpapírpiacok az előző napi nagy veszteségeket.
2020. 02. 25. 10:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Jól indult az év a svájci óragyártóknak

Januárban 9,4 százalékkal 1 milliárd 786 millió frankra nőtt a svájci óraexport az egy évvel korábbihoz képest, és az első hónapban ismét az Egyesült Államok lett a svájci órák legfontosabb piaca a svájci óraipari szövetség (FHS) honlapján szereplő adatok szerint.
2020. 02. 25. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar autómegosztó támadja be Prágát

Tavaly ősz óta tesztelték a rendszert és úgy tűnik, a csehek rákaptak: február 20-tól Prágában is élesben indul a GreenGo autómegosztó szolgáltatása. Itthon már jól ismert a kizárólag elektromos autókból álló carsharing szolgáltató, akik mostanra már Budapesten 300 járműből álló flottát kínálnak az ügyfeleknek. Csehországban az első hónapokban már 200 autóval kezdenek.
2020. 02. 25. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hol lesz jogosult az Európai Unió tagállamaiban tanuló diák az egészségügyi ellátásokra?

Napjainkban teljesen természetes, hogy magyar diákok közép- vagy felsőfokú tanulmányaikat külföldi oktatási intézményben folytatják. „Az, hogy a diák hol jogosult az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, többek között attól függ, hogy van-e magyar hallgatói jogviszonya, vagy hogy dolgozik-e tanulmányai mellett.” – emelte ki dr. Rácz Nóra, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.
2020. 02. 25. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Aleksandra Banovic az Arval Magyarország új kereskedelmi igazgatója

Január 15-től új vezető tölti be az Arval Magyarország kereskedelmi és marketing igazgatói pozícióját. Aleksandra Banovic hazánk egyik legnagyobb állásportáljának éléről érkezett a flottakezelőhöz, ahol a vállalat piaci pozíciójának további erősítéséért és a kereskedelmi- valamint marketing aktivitásokért felel.
2020. 02. 25. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A kreativitásé lesz a főszerep a következő évtizedekben

Az automatizáció és digitalizáció kiterjedésével egyre nagyobb szükség lesz az emberi kreativitásra, amelyet egy kutatás szerint sok cégvezető a fegyelmezettségnél és a tisztességnél is fontosabbnak tart. A magyar piacon is megjelentek a kreativitás fejlesztésével foglalkozó cégek, itthon is elkezdődött a kreativitás forradalma.
2020. 02. 25. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Érzelmileg intelligens válságkezelés – létezik ilyen?

Elemzők szerint minden száz évre jut egy nagy gazdasági válság. Annak ellenére, hogy a 2008-ban kirobbant világválság a társadalmi és gazdasági hatásait a mai napig érezteti, sokak szerint már most itt az ideje felkészülni egy újabb, az egész világon végigsöprő recesszióra. A minél hatékonyabb felkészülés érdekében érdemes visszamenni az időben legalább tizenkét évet és megvizsgálni, hogyan reagáltak akkor a felmerülő problémákra állami, vállalati és individuális szinten.
2020. 02. 25. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új elnököt választott az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete

Dr. Kókai-Nagy Ákos személyében február közepétől új elnök képviseli az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületét. A Biogen gyógyszeripari vállalat több éves külföldi vezetői tapasztalattal rendelkező magyarországi ügyvezetőjének megválasztására azt követően került sor, hogy lejárt Dr. Vereckei Péter kétéves elnöki mandátuma.
2020. 02. 25. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább nőttek Bernie Sanders esélyei az USA elnökválsztáson

Nagy győzelmet aratott Bernie Sanders szombaton a nevadai demokrata előválasztáson.
2020. 02. 25. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Íme 5 olcsó, mégis piacképes OKJ tanfolyam

Bár iskolarendszerű képzéseken ingyenesen lehet OKJ-s végzettséget szerezni, azoknak, akik rugalmas munkarendben, esetleg hétvégenként szeretnének tanfolyamra járni, csak fizetős felnőttképzések közt tudnak válogatni. A legtöbb felnőttképző kínálatában az átlag tanfolyam ár vizsgadíj nélkül 200-250 ezer forint körül mozog. Szerencsére azonban vannak rövidebb és olcsóbb képzések is, melyekkel piacképes szakmát lehet szerezni.
2020. 02. 25. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Est Media elemzés

2020. 02. 25. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Opus elemzés

2020. 02. 25. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások: