Merkel: elkerülné az újabb országos zárlatot

Mindenképpen újabb országos zárlat nélkül kell megfékezni a koronavírus-járvány erősödését Németországban, ezért a térségi és a helyi szintre kell helyezni a védekezés súlypontját - mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben, a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után.

Merkel: elkerülné az újabb országos zárlatot

Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb a gazdaság, az oktatási rendszer és a napközbeni gyermekellátás folyamatos működésének fenntartása. Ezért célzottan, a helyi körülményeknek leginkább megfelelő eszközökkel kell felszámolni minden járványgócot.
   
A járvány "nehezebbik része" még csak most kezdődik, mert az őszi-téli hónapokban az élet fő színtere nem a szabadban, hanem a zárt térben van, ahol könnyebben terjed a vírus, így tovább folytatódhat a fertőzések számának igen nyugtalanító növekedése - közölte Merkel.
   
Ezért az eddigi fertőzéshigiéniai alapszabályok - maszkviselés, távolságtartás, gyakori alapos kézmosás és a kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazás használata - mellett a szellőztetést is "nagyon komolyan kell venni" - mondta a német kancellár.
   
A tartományi kormányfők állandó egyeztető fóruma  - az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) - és a kancellár megbeszélésén egy sor új szabályról és ajánlásról döntöttek. Ezek kiindulópontja, hogy az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) akkor terjed leginkább, amikor az emberek zárt térben összesereglenek és hosszabb ideig együtt vannak. Az egyik új főszabály szerint ha meghaladja a 35-öt az adott közigazgatási egységben - járás, város - a megelőző hét nap alatt regisztrált fertőzöttek százezer lakosra vetített száma, legfeljebb 50 ember tartózkodhat együtt nyilvános helyen vagy bérelt helyiségben tartott magánrendezvényen.
   
Lakóingatlanokban szervezett rendezvények esetén a magánélet és a magántulajdon védelméről szóló jogszabályok miatt nem előírást vezetnek be, hanem "nyomatékos ajánlást" adnak ki, amely szerint legfeljebb 25 embernek szabad összegyűlnie.
   
A
mennyiben a járvány még inkább felerősödik, és a hét nap alatt nyilvántartásba vett fertőzöttek százezer lakosonkénti száma 50 fölé emelkedik, nyilvános helyen 50 helyett 25-re, magánlakásokban 25 helyett 10-re kell korlátozni a rendezvények, ünnepségek, összejövetelek résztvevőinek maximális számát.
   
A tartományok ennél szigorúbb rendelkezéseket is hozhatnak, de megengedőbbet nem. Ugyanez érvényes arra az új szabályra is, miszerint legkevesebb 50 euró pénzbüntetéssel sújtandó, aki valótlan adatokat ad meg vendéglátóhelyi járványügyi regisztráció során. Ezzel kapcsolatban Peter Tschentscher hamburgi polgármester - a tartományi rangú nagyváros kormányzatának vezetője -, az MPK soros alelnöke elmondta: előfordult, hogy járványgóc keletkezett egy hamburgi bárban, ezért a fertőzési láncolatok megszakításához meg kellett keresni valamennyi vendéget, de a nagyjából 600 regisztrációs lap több mint fele hamis adatokat tartalmazott, ami igen megnehezítette a kontaktkutatást.
   
Döntöttek a többi között arról is, hogy a fokozott fertőzésveszély esetén az adott területen korlátozható az italfelszolgálás a vendéglátóhelyeken.
   
A tesztelési stratégia átalakításáról és a karanténszabályok megújításáról október közepén döntenek. Angela Merkel erről elmondta, hogy a kockázatos besorolású területekről visszatérők 14 napos karanténkötelezettségének csökkentéséről intenzív vita zajlik. Kifejtette: járványügyi szakértők figyelmeztetnek, hogy míg 14 napos karantén esetén 100 fertőzött közül átlagosan 3-ról nem derül ki, hogy vírushordozó - mert az esetek nagyjából 3 százalékában az első tünetek csak a fertőzés utáni második hét elteltével jelennek meg -, 14 helyett csak 10 napig tartó karantén esetén akár 100-ból 7 vagy 8 fertőzés is rejtve maradhat. Ezért az ügyben "politikai döntést" kell hozni, mérlegelni kell, hogy mekkora kockázatot lehet vállalni.
   
A kancellár kérdésre megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint hétfőn egy megbeszélésen arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi trendek alapján még az idén 19 200-ra emelkedhet a regisztrált fertőzöttek napi száma. Mint mondta, ez egy egyszerű modellszámítás eredménye, amely abból indul ki, hogy a júniusi 300 körüli szintről a 2400 körüli szintig emelkedett a teszttel igazolt új fertőződések napi csúcsértéke, vagyis három hónap alatt háromszor megduplázódott, és ha nem fékezik meg a folyamatot, ez a szám karácsonyra ismét háromszor megduplázódhat, azaz 19 200-ra emelkedhet.
   
Markus Söder bajor miniszterelnök, az MPK soros elnöke egyebek mellett kiemelte: a 16 tartomány kormányzata és a szövetségi kormány közösen rögzített prioritásai közé tartozik az is, hogy a járvány erősödése mellett is nyitva kell tartani a határokat.
    
A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) kedden ismertetett adatai szerint az utóbbi 24 órában 2089 új SARS-Cov-2-fertőzöttet regisztráltak, a teszttel igazolt esetek száma így 287 421-re emelkedett. A járványnak három új halálos áldozata van, számuk ezzel 9460-ra emelkedett. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma 11-gyel emelkedett, 9471-re.

Hozzászólások

Csökkent az építőipari termelés az euróövezetben és az EU-ban

Kilábalni látszik az építőipar a koronavírus-járvány sokkjából: augusztusban éves összevetésben már alig csökkent az építőipari termelés az euróövezetben és az Európai Unióban.
2020. 10. 20. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Szlovéniában

Éjszakai kijárási tilalmat rendel el a szlovén kormány keddtől az ország egész területére a koronavírus-járvány megfékezése céljából - közölte Ales Hojs belügyminiszter a válságkabinet hétfői sajtótájékoztatóján.
2020. 10. 20. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

14 százalékkal csökkent a román járműgyártás

Az idei első háromnegyed évben 14 százalékkal csökkent a román járműgyártás, amely ugyanakkor szeptemberben 55 százalékkal nőtt a tavalyi év kilencedik hónapjához mérten - közölte hétfőn a romániai gépkocsigyártók egyesülete (ACAROM).
2020. 10. 19. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem maradt Ukrajnában egyetlen régió sem, ahol enyhíteni lehetne a korlátozásokon

Nem maradt Ukrajnában egyetlen régió sem, amelyben könnyíthetnének a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett korlátozásokon, miközben az igazolt fertőzöttek száma mostanra átlépte a háromszázezret az országban - derült ki az egészségügyi minisztérium által hétfőn közzétett adatokból.
2020. 10. 19. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Senki nem akar a holland idősotthonokban dolgozni

Katasztrofális a munkaerőhiány a holland idősotthonokban.
2020. 10. 19. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

500 millió koronával segíti az utazási irodákat Csehország

A cseh kormány 500 millió koronával (6750 millió forint) fogja támogatni a koronavírus-járvány következtében súlyos károkat szenvedett utazási irodákat, ügynökségeket és idegenvezetőket - közölte Klára Dostálová regionális fejlesztési miniszter a hétfői kormányülés után a Twitteren.
2020. 10. 19. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Mínuszban zártak hétfőn a főbb európai értékpapírpiacok.
2020. 10. 19. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pánikvásárolnak a németek

A koronavírus-járvány második hullámának felerősödésével ismét feltűnt a pánikvásárlás jelensége Németországban - írta hétfőn Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
2020. 10. 19. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megszűnhet az uniós e-kereskedők versenyhátránya

A benyújtott őszi adócsomag fontos változásokat tartalmaz a webshopokra vonatkozóan.Az uniós e-kereskedőknek jó hír, hogy a harmadik országból rendelt termékek 22 eurós áfamentes határértéke megszűnik, így várhatóan csökkenni fog a versenyhátrányuk az olcsó termékeket forgalmazó, elsősorban távol-keleti webáruházakkal szemben.Az e-kereskedelemmel kapcsolatos változtatások célja a visszaélések megszűntetése, az áfacsalások megakadályozása, valamint az adminisztráció csökkentése – foglalta össze a Niveus Consulting Group.
2020. 10. 19. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ideiglenes kórházakat állítanak fel Lengyelországban

Lengyelországban ideiglenes kórházak létesítésével növelik a súlyosabb Covid-19-betegek kezelésére szánt kapacitásokat, egy ilyen gyógyintézmény még ezen a héten a varsói Nemzeti Stadion konferenciatermeiben kezd működni - jelentette be hétfőn az egészségügyi miniszterhelyettes.
2020. 10. 19. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Sorra osztogatják a büntetéseket Észak-Macedóniában

Több mint hétszáz embert büntettek meg az észak-macedón hatóságok vasárnap, mert nem viseltek maszkot, holott a kormány kötelezővé tette az orrot és szájat fedő maszk viselését zárt és szabadtéren egyaránt - közölte a szkopjei sajtó hétfőn.
2020. 10. 19. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban indították a hetet a tőzsdék

Emelkedéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb nyugat-európai részvénypiacokon.
2020. 10. 19. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az olasz kormányfő nem zárná le újra az országot

A látogatottabb utcák és terek lezárását, valamint az ülve fogyasztást nem biztosító vendéglátóegységek esti bezárásának korábbra hozatalát jelentette be vasárnap Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy egyelőre semmilyen további korlátozást nem terveznek, és kijelentve, hogy a tavaszi járványhelyzet nem ismétlődik meg, mert most az ország felkészültebb.
2020. 10. 19. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Izraelben megkezdődött a fokozatos nyitás

Izraelben megkezdődött a fokozatos nyitás a koronavírus-járvány miatti egy hónapos zárlat után - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.
2020. 10. 18. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kritikussá vált a járványhelyzet Milánóban

Kritikusnak nevezte Lombardia tartomány, kiemelten Milánó városa kórházainak telítettségét Walter Bergamaschi, a helyi közegészségügyi hivatal vezetője vasárnap, miután az egy nap alatt végzett vírustesztek és a szűrt fertőzöttek aránya megközelítette a tíz százalékot.
2020. 10. 18. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szlovéniában minden ötödik vírusteszt pozitív

Szlovéniában minden ötödik koronavírus-teszt pozitív eredményt hozott szombaton, eddig a legmagasabb a regisztrált fertőzöttek aránya a tesztekhez képest - derült ki a válságkabinet vasárnapi jelentéséből.
2020. 10. 18. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Brexit: Nincs már kétharmados esély a megállapodásra

A brit kormány egyik magas rangú tagjának vasárnapi nyilatkozata szerint a korábbi várakozásokkal ellentétben már nincs kétharmados esély arra, hogy megállapodással záruljanak az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről szóló tárgyalások.
2020. 10. 18. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódnak a Netanjahu-ellenes tüntetések Izraelben

Izraelben újra országszerte tüntetéseket tartottak szombat este Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen, a vele szemben felhozott korrupciós vádak és kormányának koronavírusjárvány-kezelése miatt - jelentette az izraeli média.
2020. 10. 18. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a szeptemberi infláció az EU-tagállamokban - ábrán mutatjuk

fogyasztói árak 12 havi változása; EU-27; euróövezet; tagállamok
2020. 10. 18. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy-Britannia több millió gyorstesztet és vakcinát vásárolt

A brit kormány több millió olyan koronavírus-gyorstesztet vásárolt, amelyek néhány perc alatt eredményt mutatnak - mondta pénteken a brit miniszterelnök.
2020. 10. 18. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások: