Mi lesz a belvárosi ingatlanokkal?

Ha csak pár hónapon át tart a válság, az a belvárosi ingatlanok piacán 30%-os értékcsökkentést is hozhat a 2019 év eleji árakhoz képest. Ha tovább tart, ez a százalék jóval magasabb is lehet!

Mi lesz a belvárosi ingatlanokkal?

Hogy fog kinézni a vírus utáni első nap a belvárosi ingatlanpiacon? A Central Home szakértője szerint mivel nem tudjuk, hogy mennyi időbe telik a vírus teljes kiiktatása, ezért most még nehéz elképzelni, hogy mi lesz utána a belvárosi ingatlanpiacon.

„A jelenlegi válság semmiben nem hasonlít az eddig lezajlott válságokhoz. Az, aki a múlt tanulságaiból szeretné kikövetkeztetni azt, hogy mi lesz a vírus által okozott válság után, azt feltételezzük, hogy nagyot fog tévedni. Azt biztosan kijelenthetjük, hogy a jelenlegi válság jelentős árcsökkenést hordoz magával, azon felül, hogy 2019 elejétől kezdve már egy folyamatos, 15%-os csökkenést megfigyelhettünk” – kezdi az elemzést a belvárosi ingatlanok értékesítésére specializálódott Central Home ügyvezető igazgatója, Ben-Ezra Orran, majd folytatja: „Nem mindegy, hogy a válságnak nevezett időszak 3 hónap lesz, ez jelen esetben ez csak enyhe korrekciót feltételez a piacon. Vagy 6 hónap, amely már mindenképpen erős korrekciót fog előidézni, így akár több mint 30%-os értékcsökkenést is hozhat a 2019-es év januárjához képest.

Angliában azt feltételezik, hogy a járványtól sújtott időszak akár 10 hónap is lehet, ami még sokkal drámaibb válságot is okozhat.”

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor? ITT kiszámolhatja!

A szakértő szerint az ingatlanpiac fellendülését először a belvárosban fogjuk tapasztalni majd, itt van az eladóknak a legnagyobb esélye arra, hogy pénzhez jussanak, még ha kisebb összeghez is a vártnál. Árképzést illetően Ben-Ezra Orran szerint továbbra sem érdemes a nagy online ingatlanportálok áraira támaszkodni, hiszen ezeknek a felületeknek a végleges eladási árról sosincs információjuk, így most sem relevánsak az általuk közölt adatok. Ezért, ha egy eladó számára még ebben a helyzetben is sürgős az eladás, mindenképpen javasolják, hogy ingatlanközvetítő segítségét vegye igénybe, aki az adásvételek végleges árairól is információval rendelkezik.

„Azt tapasztaljuk, hogy ingatlanokat a piacról vissza nem vontak, az eladók egyelőre tartják az árakat, miközben nyilván azzal számolnak, hogy a közeljövőben érdemi eredményre nem számíthatnak. Azt is látjuk, hogy kevesebb ingatlan eladásával keresnek meg most minket, bár nyilván most is vannak, akiknek élethelyzetük szükségessé teszi a rapid értékesítést, így legalábbis megpróbálkoznak vele.”

A Central Home szerint általánoságban a vevők örülhetnének egy bekövetkező árcsökkenésnek, hiszen a most piacra lépő első vásárlóknak így kevesebb önerőre lesz majd szüksége, ill. azok, akik most jobb ingatlanra szeretnének váltani, kisebb árkülönbséget kell megugorjanak, azonban az árcsökkenés oka most a járvány következtében bekövetkező válság, és valószínűleg ez a vevőcsoport nagyon is érintett lesz a recesszióban. Várható, hogy drasztikusan csökken a vevőszám, mivel nagyon sok ember elveszíti a munkahelyét, a válság kilábalásánál pedig a jelzáloghitel kamata magasabb lesz. Ha a világgazdaság recesszióba esik, a munkanélküliség magas számai tartósak lesznek, sok kis és középvállalkozás bezár, az ingatlanpiacon is nőni fog a kínálat, a kereslet csökkenésével szemben. Minél nagyobb lesz a válság, annál szélesebbre nyílik ez az olló.

Az újépítésű ingatlanok piaca egyre bizonytalanabb, az Airbnb befektetők várakoznak

A Central Home prognózisa szerint a jelenlegi magyar ingatlanpiacra vonatkozóan az, hogy már a válság elött is bajban voltak az újépítésű ingatlanok, a járvány okozta hatással pedig az ő jövőjük még bizonytalanabbá vált. Jelenleg valamennyi befektető kivár, a jobb pozíció miatt. Sok a bizonytalanság most minden szegmensben, minden tekintetben.

„A jelenlegi helyzetben azt látjuk és tapasztaljuk, a legtöbb Airbnb-vel foglalkozó befektető várakozik, mivel stagnál a piacuk” – mondja a Central Home szakértője. „Jelenleg lépni sem nagyon tudnak, mert eladni értelemszerűen nem tudják a lakásokat, bérlőcsoport pedig nincs. Minden a vírushelyzet hosszán múlik. Ha a nyáron be tud indulni a turizmus, akkor az Airbnb, még ha csökkentett megtérüléssel is, de működni fog ismét. Ha tovább húzódik a krízis, akkor előfordulhat, hogy várniuk kell a következő évi turistaszezonra, ezáltal egyáltalán nem tudnak bevételhez jutni 2020-ban. Ez eladási hullámot generálhat majd. Felléphet a befektetőknél egyéb okok miatt jelentkező készpénzszükséglet is, amely erősebb annál, minthogy várjanak 2021 turistaszezonjára. Egy másik forgatókönyv lehet, hogyha valaki nem akarja lakását eladni, de nem szeretne várni a következő év tavaszáig, nyaráig, akkor hosszútávon fogja inkább kiadni, amely kedvezhet az albérlet áraknak, magasabb kínálatot és megfizethetőbb bérleti díjakat eredményezve. Ez a helyzet tehát mindenképpen új piacot fog rajzolni, előre még meg nem jósolható viselkedéssel.”

www.centralhome.hu

Hozzászólások

Megemelték a napi látogatószám maximumát a Fővárosi Állatkertben

Szerdától megemelték a napi látogatószám maximumát a Fővárosi Állat- és Növénykertben: az internetes felületen egy napra már négyezer fő részére lehet jegyet váltani.
2020. 05. 28. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyien dolgoznak itthon a járműgyártásban? - ábrán mutatjuk!

Járműgyártásban dolgozók, ezer fő
2020. 05. 28. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a reklámszpotok száma

Március elejéhez képest mintegy tízezerrel csökkent a reklámszpotok száma a hónap végére - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tanulmánya alapján a hatóság kommunikációs igazgatósága szerdán az MTI-vel.
2020. 05. 28. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A román államháztartás hiánya elérte a GDP 2,48 százalékát

A román államháztartás hiánya az idei első négy hónapban elérte a 26,82 milliárd lejt (5,5 milliárd euró), ami a román bruttó hazai termék (GDP) 2,48 százalékának felel meg - közölte szerdán a román pénzügyminisztérium.
2020. 05. 27. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a május 27-én megtartott 22. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 05. 27. 21:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a részvények többsége a magyar piacon

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 260,32 pontos, 0,72 százalékos emelkedéssel, 36 346,09 ponton zárt szerdán.
2020. 05. 27. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

NMHH Médiatanács: 110 millió forint műszaki fejlesztési támogatásra pályázhatnak közösségi televíziók és rádiók

Idén is 110 millió forintot kaphatnak műszaki fejlesztésekre közösségi televíziók és rádiók a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának döntése szerint. A testület különböző tanulmányokat fogadott el a hírműsorok társadalmi sokszínűségéről, a koronavírus-járvány médiapiacra gyakorolt hatásáról és a gyerekek reklámnézési szokásairól. A grémium nyertest hirdetett egy miskolci rádiós frekvencia pályázatán.
2020. 05. 27. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újrainduló létesítmények: Az Allianz a kockázatok csökkentésére hívja fel a figyelmet

Az Allianz Global Corporate & Specialty kockázati tanácsadói a koronavírus miatti lezárást követő sikeres és biztonságos újranyitás érdekében helyszíni biztonsági szemléket és kifejezett kármegelőzési intézkedéseket javasolnak a gyáraknak, létesítményeknek · A biztosítási káresemények között a legköltségesebb okok a tűzesetek, a gépek és berendezések meghibásodásai, illetve a hibás kivitelezési vagy karbantartási munkák lehetnek. · Az elektromos berendezések és felszerelések az állapotuktól függően különösen tűzveszélyesek, illetve a kézfertőtlenítőkhöz és egyéb gyúlékony fertőtlenítőszerekhez is javasolt tűzbiztonsági óvintézkedéseket bevezetni.
2020. 05. 27. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megszűnhet a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.

A 2011-ben létrehozott Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET Zrt.) a kormány szándékának megfelelően jelentős segítséget nyújtott a szociálisan legrászorultabb hiteladósoknak, ők az elmúlt évben kedvezményes feltételekkel vissza is vásárolhatták korábbi otthonukat; a kitűzött célok teljesülésével a 2020. május 26-án benyújtott törvénytervezet javaslatot tesz a NET törvény hatályon kívül helyezésére - közölte a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtó és kommunikációs főosztálya szerdán az MTI-vel.
2020. 05. 27. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Indotek Group országszerte számos, a konstrukció keretében megvásárolható ingatlant kínál a KKV-knak

A hazai ingatlanpiac újbóli fellendülését is segítheti az MNB által meghirdetett NHP Hajrá! program, amelynek keretében a mikro-, kis- és középvállalkozások ingatlanok vásárlására is fordíthatják a hitelösszeget. A hazai ingatlanpiac egyik vezető szereplőjeként az Indotek Group több mint 60 olyan, a konstrukció igénybevételével megvásárolható ingatlannal rendelkezik, amelyek az ország mintegy 50 pontján helyezkednek el, számos régióban lefedve ezzel a kkv-k igényeit.
2020. 05. 27. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

33 milliárd forint támogatást kaphatnak a vidéki vállalkozások

Digitális- és technológiafejlesztésre, kapacitásbővítésre igényelhetnek akár 153 millió forintot a vidéki mikro-, kis- és középvállalkozások a május 29-én megnyíló Gazdaság-fejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) 33 milliárd forint keretösszegű pályázatán, az érdeklődőket az MKIK Modern Vállalkozások Programja ingyenes tanácsadással is segíti - hívja fel a figyelmet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szerdai közleményében.
2020. 05. 27. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős első negyedévet zárt az MKB

Erős első negyedévet zárt az MKB csoport az idén, a bankot stabil tőke és likviditási helyzetben érte a koronavírus-járvány okozta piaci nyomás márciusban - mondta Ginzer Ildikó üzleti és általános vezérigazgató-helyettes nemzetközi telefonkonferencián, szerdán Budapesten.
2020. 05. 27. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Romló pénzügyi ismeretek: gyenge közepesre vizsgáztak a magyarok

Egyre rosszabbul teljesítenek a magyarok legalábbis, ami a pénzügyi és matematikai ismereteiket illeti – derül ki az OTP Bank Öngondoskodási Index kutatásából. A bankkapcsolattal rendelkező 18-70 évesek körében végzett felmérés évről évre a pénzügyi fogalmak ismeretét és az alapvető kalkulációs képességeket is vizsgálja. Az adatokból képzett komplex Pénzügyi Írástudás mutató* szerint a magyarok ezeken a területeken maximum közepesen teljesítenek. Az OTP Bank pillanatfelvétele a magyarok pénzügyi és matematikai ismereteiről készült.
2020. 05. 27. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A kiskereskedőket is támogatja az állam

Az idén májustól újra bevezetett kiskereskedelmi különadó és a boltok jelentős részére március közepétől május közepéig vonatkozó nyitvatartási korlátozás számos kiskereskedőt hátrányosan érintettek. Vannak azonban olyan állami támogatások, adózási és pénzügyi kedvezmények, amelyeket e szektorban is lehet alkalmazni. Az alábbiakban ezek közül gyűjtöttük össze a legfontosabbakat, amelyekből több a veszélyhelyzet után is elérhető marad.
2020. 05. 27. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megújult a tömegközlekedés Tatabányán

A komáromi BYD gyárban készült két elektromos autóbusz átvételével lezárult a tatabányai tömegközlekedés megújításának 5,6 milliárd forintos projektje - közölte a polgármester az MTI-vel.
2020. 05. 27. 12:10
Megosztás:
Hozzászólások:

10 százalékkal növelte árbevételét az AutoWallis

Az AutoWallis csoport az első negyedévben 10 százalékkal, 20,2 milliárd forintra növelte árbevételét, a teljes átfogó eredmény 582 millió forint veszteség lett átmeneti és egyszeri hatások miatt, szemben az előző év azonos időszakának 116 millió forintos nyereségével szemben - közölte a társaság szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2020. 05. 27. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Átlépte a küszöböt a munkanélküliségi ráta

Áprilisban már 4 százalék felett volt a munkanélküliségi ráta a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai miatt, de a mutató várhatóan tovább emelkedik majd a következő időszakban.
2020. 05. 27. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A nemzetközi protokolloknak is megfelelnek a Budapest Airport járványintézkedései

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a napokban az európai légiközlekedésre vonatkozó közös ajánlásokat adott ki, amelyek biztosítják a repülőterek járványidőszak alatti biztonságos működését. A Budapest Airport már hetekkel ezelőtt bevezette az ajánlásokban foglalt intézkedéseket, és azokkal összhangban folyamatosan biztosítja az utasok és a repülőtéri személyzet egészségének védelmét.
2020. 05. 27. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyakrabban ebédel együtt a család a karanténban

A koronavírus-járvány ideje alatt több idő jut a családi étkezésekre, 10-ből 5 háztartásban pedig a gyerekek is kiveszik a részüket a konyhai munkából – derült ki a Nestlé által készített reprezentatív kutatásból, amely a magyar családok étkezési szokásait vizsgálta a karantén ideje alatt. Ha közös sütés-főzésről van szó, egyértelműen a palacsinta a sztár, a receptválasztásnál legtöbbször már az interneten keresünk, a menü összeállításánál pedig a családtagok ízlése a legfontosabb szempont.
2020. 05. 27. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Adófajták Magyarországon: 5 év csökkenés után lesz-e hátraarc?

Míg 5 évvel ezelőtt még 60 adófajtát tartottunk nyilván Magyarországon, addig múlt év végére ez a szám 54-re redukálódott. A minap bevezetett új válságadók azonban megakasztották a folyamatot. Kérdés, hogy megfordul-e a tendencia. Erre keresi a választ a Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalója.
2020. 05. 27. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások: