Miért ilyen xar a forint árfolyama? Elmagyarázzuk, és azt is miért romolhat még tovább

Tartósan a 330-as szint felett látszik ragadni az euró árfolyama, míg egy dollárért is 300 Ft-ot kell adnunk. Nagyon gyenge évet zár a forint, ha nem változik gyorsan valami, de el kell keserítenünk olvasóinkat: további forint gyengülésre van kilátás. Mondjuk, mutatjuk, hogy miért.

Miért ilyen xar a forint árfolyama? Elmagyarázzuk, és azt is miért romolhat még tovább

Nincs és nem is lesz kamat

- Év elejétől nézve a forint biztosította az egyik legalacsonyabb kamatot. Nem csak a feltörekvő piacok közül, hanem a teljes világon. Év elejétől számítva mindössze 20 bázispontot, ami a feltörekvő piaci univerzumban a legalacsonyabb érték, de a fejlett piacok között is kiugróan alacsony. Alattunk már csak a kimondottan fejlett, negatív hozamú, jellemzően menedék devizák vannak a listán, például a japán jen, az euró, vagy a svájci frank, melyek közül a forint eléggé kilóg a sorból.

- Ebben nem is várható nagy változás az MNB kommentárok alapján.

- A jegybank nincs lépéskényszerben, mert ugyan év elején megközelíthetjük az inflációs sáv (3% +/-1%) felső élét, de nem lépjük túl, így az árstabilitás nem kerül veszélybe. Ráadásul az MNB szerint a KSH módszertana felül is becsüli a tényleges inflációt.

- Az MNB-t a forint árfolyam hivatalosan csak inflációs szempontból érdekli, de becslésünk szerint tartósan egészen a 345-ös EURHUF árfolyamig nem sérül az inflációs cél, vagyis komolyabb forint gyengülést is képes tolerálni a jegybank.

Kamatéhes befektetők

- A Reuters friss felmérése szerint a jövő év a magas kamatú fejlődő piaci devizák éve lesz, a globális növekedés javulása miatt népszerű lesz az alacsony kamatú devizákból finanszírozott carry-trade.

- Ezt pedig a forint nem tudja megadni, szemben például a török lírával vagy az orosz rubellel.

Év végi forint árfolyambeállítás?

államadósság szerkezete magyarországon

Korábban az államadósság csökkentése érdekében előfordult az év végi forint beállítás, ami jellemzően forint erősödést okozott. Ez azonban mostanra már elvesztette jelentőségét, e nélkül is teljesül a csökkenő GDP-arányos államadósság. Egyrészt a rendkívül magas GDP növekedésünkből adódóan, másrészt mert csak 15% az FX államadósságunk és további 3%-nyi FX hitelünk van, vagyis már relatíve kicsi az az állomány, amit át lehetne értékelni. Így összességében nem számítunk arra, hogy év végén mesterségesen próbálnák erősíteni a forintot.

HUF pozícionáltság

- Az MNB adatai alapján a külföldi szereplők 2015 óta nettó HUF short spekulatív pozícióban vannak, kihasználva a gyengülő forintot és a laza monetáris politikát.

- A shortok tömeges zárása okozhatna forint erősödést, azonban jelenleg nem látni, hogy milyen tényező idézhetné elő ezek tömeges zárását.

Rövidtávú befolyásoló tényezők

- Míg a forint hosszútávú, gyengülő trendjét az alacsony kamatok adják, ahogy ez a fentiekből is látszott, addig rövidtávon a bankközi likviditás mozgatja az EURHUF árfolyamot.

- Az alábbi ábrán a jegybanki többlet likviditás és az EURHUF árfolyam közti korreláció látható.

- A bankközi likviditást főleg FX swap tendereken képes az MNB befolyásolni.

A külkereskedelmi mérlegben még bízhatunk

- Korábban az árfolyamot támasztotta egy erős külső kereslet a forint iránt, amit a folyó fizetési mérleg többletünk indokolt.

- Mostanra ez már mínuszba fordult (a lenti ábrán a bal skálán kék színnel jelölve a GDP százalékában mérve), ezzel a forint egy fontos támasztó pillérét veszítette el.

- Viszont a külkereskedelmi többletünk még pluszos, de már egyre kevésbé (a lenti ábrán a jobb skálán piros színnel jelölve). Hosszabb távú várakozásunk

A fenti elemzést elkészítő Erste csoport előrejelzése év végére 334, jövőre pedig 335 körüli EURHUF árfolyamot tartalmaz.

- Ez 1%, illetve 1,3%-os leértékelődési potenciált jelent a jelenlegi árfolyamhoz képest.

- A jellemző kereskedési sáv pedig 330 és 340 között alakulhat a következő hónapokban, aminek jelenleg az alsó élén tartózkodik a forint.

Összegzés

A relatíve magas infláció ellenére a jegybanki politika tartósan laza, ezért a forint az egyik legalacsonyabb hozamot biztosítja a világon. A korábbi folyó fizetési mérleg többletünk eltűnt, ami gyengíti a forint helyzetét. Ezért trendszerűen gyengülő forintra számítunk.

Drasztikus forintárfolyam elszállástól ugyanakkor nem tartunk, ennek oka, hogy szükség esetén a jegybank képes cselekedni és kezelni az esetleges sokkot, amivel a piac is tisztában is van. Másrészt az EU-s támogatások még mindig deviza beáramlást okoznak.

Hozzászólások

Vegyesen mozgott a forint

Vegyesen mozgott a forint árfolyama a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben pénteken késő délután a reggeli szintekhez képest.
2020. 01. 24. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Alulteljesítő volt BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 307,31 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 515,97 ponton zárt pénteken.
2020. 01. 24. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak a tőzsdék

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken, London és Frankfurt egy százalékot meghaladó emelkedéssel fejezte be a napot.
2020. 01. 24. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Miért került mélypontra a forint?

Történelmi mélypontra gyengült a forint az elmúlt napokban: az euró 337,50 feletti tartományban is járt. A héten nem csak a forint gyengült, hanem a többi régiós deviza is hasonló utat járt be. Az idén a feltörekvő piaci devizák közül csak a brazil reál és a chilei peso produkált a forintnál nagyobb gyengülést. A jegybanktól egyelőre finomhangolás várható, komolyabb lépésre vagy egy esetleges irányváltásra hónapokat kell várni.
2020. 01. 24. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jól indult a mai kereskedés az amerikai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon.
2020. 01. 24. 16:35
Megosztás:
Hozzászólások:

10 milliárd dolláros megállapodás születhet a Bayernél

A kiszivárgott hírek szerint a Bayer 10 milliárd dolláros (9,1 milliárd eurós) peren kívüli megállapodásra juthat a Roundup egészségkárosító hatásai miatt - írja az ERSTE mai elemzői anyagában.
2020. 01. 24. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge előzetes számok a Daimlertől

A Daimler ma reggel közzétette az egész évre vonatkozó üzemi eredményvárakozását.
2020. 01. 24. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az olaj emelkedni tudott a nagy esés után, de a félelem továbbra is erős

A WTI márciusi határidős ára 55,9 dollárra nőtt ma hajnalban, miután tegnap reggel jelentős esést produkáltak az amerikai nyersolaj jegyzés árak.
2020. 01. 24. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kicsit összeszedte magát a forint

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon.
2020. 01. 24. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős pluszban kezdték a pénteket a tőzsdék

Erős emelkedéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2020. 01. 24. 09:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon csütörtökön, a forint euróhoz viszonyított árfolyama történelmi mélyponton járt napközben.
2020. 01. 23. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel zárták a mai kereskedést a vezető tőzsdék

Csökkenéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2020. 01. 23. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OTP húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 226,23 pontos, 0,51 százalékos emelkedéssel, 44 823,28 ponton zárt csütörtökön.
2020. 01. 23. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az új vírus kirobbanása is rontja a New York-i tőzsdék hangulatát

Csökkenéssel nyitottak csütörtökön a New York-i tőzsde irányadó indexei. A hangulatot jelentősen rontja a Kínában kirobbant, gyorsan terjedő tüdőgyulladás járvány miatti aggodalmak fokozódása, valamint a vegyesre sikeredett vállalati gyorsjelentések is.
2020. 01. 23. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedett a 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedéssel értékesített 12 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján.
2020. 01. 23. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb mélypontot ért el a forint - Közel a 340!

Történelmi mélypontot ért el az euróval szemben csütörtökön a forint árfolyama.
2020. 01. 23. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült szerdán a forint árfolyama

A forint 0,7 százalékkal gyengült szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2020. 01. 22. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszteségbe fordultak az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után indexveszteséggel zártak szerdán a főbb európai tőzsdék.
2020. 01. 22. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Pluszban a vezető részvények többsége

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 465,05 pontos, 1,05 százalékos emelkedéssel, 44 597,05 ponton zárt szerdán.
2020. 01. 22. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge eredmény a Johnson & Johnson-tól, esnek a részvények

2%-os mínuszban tartózkodnak piacnyitás után a Johnson & Johnson részvényei, miután a várttól kissé elmaradó árbevételről számolt be a cég a negyedik negyedévben.
2020. 01. 22. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások: