Miért ilyen xar a forint árfolyama? Elmagyarázzuk, és azt is miért romolhat még tovább

Tartósan a 330-as szint felett látszik ragadni az euró árfolyama, míg egy dollárért is 300 Ft-ot kell adnunk. Nagyon gyenge évet zár a forint, ha nem változik gyorsan valami, de el kell keserítenünk olvasóinkat: további forint gyengülésre van kilátás. Mondjuk, mutatjuk, hogy miért.

Miért ilyen xar a forint árfolyama? Elmagyarázzuk, és azt is miért romolhat még tovább

Nincs és nem is lesz kamat

- Év elejétől nézve a forint biztosította az egyik legalacsonyabb kamatot. Nem csak a feltörekvő piacok közül, hanem a teljes világon. Év elejétől számítva mindössze 20 bázispontot, ami a feltörekvő piaci univerzumban a legalacsonyabb érték, de a fejlett piacok között is kiugróan alacsony. Alattunk már csak a kimondottan fejlett, negatív hozamú, jellemzően menedék devizák vannak a listán, például a japán jen, az euró, vagy a svájci frank, melyek közül a forint eléggé kilóg a sorból.

- Ebben nem is várható nagy változás az MNB kommentárok alapján.

- A jegybank nincs lépéskényszerben, mert ugyan év elején megközelíthetjük az inflációs sáv (3% +/-1%) felső élét, de nem lépjük túl, így az árstabilitás nem kerül veszélybe. Ráadásul az MNB szerint a KSH módszertana felül is becsüli a tényleges inflációt.

- Az MNB-t a forint árfolyam hivatalosan csak inflációs szempontból érdekli, de becslésünk szerint tartósan egészen a 345-ös EURHUF árfolyamig nem sérül az inflációs cél, vagyis komolyabb forint gyengülést is képes tolerálni a jegybank.

Kamatéhes befektetők

- A Reuters friss felmérése szerint a jövő év a magas kamatú fejlődő piaci devizák éve lesz, a globális növekedés javulása miatt népszerű lesz az alacsony kamatú devizákból finanszírozott carry-trade.

- Ezt pedig a forint nem tudja megadni, szemben például a török lírával vagy az orosz rubellel.

Év végi forint árfolyambeállítás?

államadósság szerkezete magyarországon

Korábban az államadósság csökkentése érdekében előfordult az év végi forint beállítás, ami jellemzően forint erősödést okozott. Ez azonban mostanra már elvesztette jelentőségét, e nélkül is teljesül a csökkenő GDP-arányos államadósság. Egyrészt a rendkívül magas GDP növekedésünkből adódóan, másrészt mert csak 15% az FX államadósságunk és további 3%-nyi FX hitelünk van, vagyis már relatíve kicsi az az állomány, amit át lehetne értékelni. Így összességében nem számítunk arra, hogy év végén mesterségesen próbálnák erősíteni a forintot.

HUF pozícionáltság

- Az MNB adatai alapján a külföldi szereplők 2015 óta nettó HUF short spekulatív pozícióban vannak, kihasználva a gyengülő forintot és a laza monetáris politikát.

- A shortok tömeges zárása okozhatna forint erősödést, azonban jelenleg nem látni, hogy milyen tényező idézhetné elő ezek tömeges zárását.

Rövidtávú befolyásoló tényezők

- Míg a forint hosszútávú, gyengülő trendjét az alacsony kamatok adják, ahogy ez a fentiekből is látszott, addig rövidtávon a bankközi likviditás mozgatja az EURHUF árfolyamot.

- Az alábbi ábrán a jegybanki többlet likviditás és az EURHUF árfolyam közti korreláció látható.

- A bankközi likviditást főleg FX swap tendereken képes az MNB befolyásolni.

A külkereskedelmi mérlegben még bízhatunk

- Korábban az árfolyamot támasztotta egy erős külső kereslet a forint iránt, amit a folyó fizetési mérleg többletünk indokolt.

- Mostanra ez már mínuszba fordult (a lenti ábrán a bal skálán kék színnel jelölve a GDP százalékában mérve), ezzel a forint egy fontos támasztó pillérét veszítette el.

- Viszont a külkereskedelmi többletünk még pluszos, de már egyre kevésbé (a lenti ábrán a jobb skálán piros színnel jelölve). Hosszabb távú várakozásunk

A fenti elemzést elkészítő Erste csoport előrejelzése év végére 334, jövőre pedig 335 körüli EURHUF árfolyamot tartalmaz.

- Ez 1%, illetve 1,3%-os leértékelődési potenciált jelent a jelenlegi árfolyamhoz képest.

- A jellemző kereskedési sáv pedig 330 és 340 között alakulhat a következő hónapokban, aminek jelenleg az alsó élén tartózkodik a forint.

Összegzés

A relatíve magas infláció ellenére a jegybanki politika tartósan laza, ezért a forint az egyik legalacsonyabb hozamot biztosítja a világon. A korábbi folyó fizetési mérleg többletünk eltűnt, ami gyengíti a forint helyzetét. Ezért trendszerűen gyengülő forintra számítunk.

Drasztikus forintárfolyam elszállástól ugyanakkor nem tartunk, ennek oka, hogy szükség esetén a jegybank képes cselekedni és kezelni az esetleges sokkot, amivel a piac is tisztában is van. Másrészt az EU-s támogatások még mindig deviza beáramlást okoznak.

Hozzászólások

Gyengült hétfőn a forint estére

Gyengült hétfőn a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2020. 08. 03. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Így alakult a hét első kereskedési napja

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 71,49 pontos, 0,21 százalékos csökkenéssel, 34 620,25 ponton zárt hétfőn.
2020. 08. 03. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szép zárás az európai tőzsdéken

Tekintélyes indexemelkedéssel nyugtázták hétfőn a főbb európai értékpapírpiacok az európai feldolgozóipari teljesítmény váratlanul nagy júliusi javulását.
2020. 08. 03. 18:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős nyitás az amerikai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon a visszafogott várakozásokhoz képest kedvezőnek ítélt negyedéves vállalati eredményeknek köszönhetően.
2020. 08. 03. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Közelít a 2.000 dollárhoz az arany jegyzése

Az arany 1.977 dollár volt ma reggel, tehát egyre közelebb van a lélektaninak tekinthető 2.000 dolláros szint.
2020. 08. 03. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

40 dollár közelében a WTI, a piac aggódik a túlkínálat miatt

A WTI a szeptemberi határidőre közelített a 40 dolláros szinthez, mivel a befektetők aggódnak a kőolaj túlkínálat miatt.
2020. 08. 03. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mit kezd az euró-forint árfolyam a 200-assal?

A pénteki napon belüli fordulatot követően folytatta a korrekciót ma reggel EUR/USD kurzus, így jelenleg 1,175-ön tartózkodik az árfolyam.
2020. 08. 03. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban indult a kereskedés a főbb európai piacokon

Emelkedéssel indult a kereskedés a főbb nyugat-európai részvénypiacokon hétfőn, köszönhetően a kínai gazdaság talpra állásáról tanúskodó friss adatoknak, de az új koronavírussal fertőzöttek számának erős emelkedése miatt továbbra is kételyek övezik a világgazdaság fellendülésének esélyeit.
2020. 08. 03. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt tart most a forint

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfő reggel: az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött, de a dollárhoz és a jenhez képest gyengült.
2020. 08. 03. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mire számíthatunk az európai tőzsdei nyitásban ma?

Enyhe emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvényindexek hétfőn. A héten nagyvállalatok garmadája teszi közzé gyorsjelentését, miközben az amerikai kongresszusban megpróbálnak dűlőre jutni a múlt héten benyújtott, ezermilliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomag ügyében.
2020. 08. 03. 08:52
Megosztás:
Hozzászólások:

Költségcsökkenés és a gyenge forint támogatta a Richter profitját

A hazai blue-chip vállalatok közül elsőként a Richter teszi közzé második negyedéves számait, az eredmény augusztus 3-án hajnalban érkezik.
2020. 08. 03. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenő forgalom mellett esett a BUX

Csökkenő forgalom mellett esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe az elmúlt héten, a BUX 34 691,74 ponton zárt pénteken, 416,23 ponttal, 1,19 százalékkal alacsonyabban előző heti záróértékénél.
2020. 08. 02. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jól megy a vírus-szekér a Mastercard-nál

A vártnak megfelelő 3,3 milliárd dolláros bevételen 1,36 dolláros tisztított EPS-t ért el a Mastercard a koronavírus sújtotta második negyedévben, ami felülmúlta az 1,15 dolláros elemzői konszenzust.
2020. 07. 31. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A kötvénykereskedésen szakított nagy pénzt a BNP

A kötvény-, deviza- és nyersanyag-kereskedésből származó árbevétel 154%-ot javult a második negyedévben, mellyel az amerikai befektetési bankok többségénél is nagyobb javulást tudott bemutatni a BNP Paribas.
2020. 07. 31. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így teljesített a magyar részvénypiac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 105,50 pontos, 0,30 százalékos csökkenéssel, 34 691,74 ponton zárt pénteken.
2020. 07. 31. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban nyitottak a New York-i indexek

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdeindexek pénteken. A technológiai nagyvállalatok közül az Apple és a Facebook árfolyama rekordszintre ugrott a vártnál jobb negyedéves beszámoló hatására.
2020. 07. 31. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jól halad az Appeninn újabb turisztikai fejlesztése – már épül a BalaLand Hotel és élménypark Szántódon

A terveknek megfelelően halad az Appeninn Nyrt. többségi tulajdonában álló Dreamland Holding Zrt. koloniális hangulatú, ötcsillagos kategóriájú családi szállodájának a fejlesztése. A Szántódon épülő, BalaLand elnevezésű családi szálloda fejlesztési munkálatai az elmúlt hónapokban bekövetkezett, az építőipart is erősen érintő lassulás ellenére is folytatódtak, így a nyár végére a mélyépítési munkálatok le is záródhatnak. Ezzel párhuzamosan pedig ugyancsak a nyár végén kezdetét veheti a mintegy 5,5 hektáros területen elterülő fejlesztés részeként megvalósuló, a „80 nap alatt a Föld körül Willy Foggal” utazásra építkező, tematikus játékelemeket bemutató élménypark építése is. Fontos mérföldkő továbbá, hogy az üzleti tervben foglaltakkal összhangban azAppeninn Nyrt. közvetett tulajdonában álló projekttársaság, a Szántód Balaland Family Ingatlanfejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaság mintegy 9,8 milliárd forint értékben írt alá hitelszerződést a Nemzetközi Beruházási Bankkal, így a fejlesztési munkálatokhoz szükséges bankhitel biztosítottá vált.
2020. 07. 31. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szénné keresi magát a Facebook a koronavíruson (is)

Év/év alapon 11%-kal növekvő, 18,7 milliárd dolláros árbevételt ért el a Facebook a második negyedévben, ami érdemben felülmúlta a 17,3 milliárd dolláros elemzői konszenzust.
2020. 07. 31. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magasról tojik a koronavírusra az Apple

A boltzárak ellenére nagymértékben felülmúlta az elemzői várakozásokat az Apple, miután 59,7 milliárd dolláros árbevételt ért el (+11% év/év) a várt 52,3 milliárd dollárral szemben.
2020. 07. 31. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Történelmi zuhanás az USA gazdaságában - a tőzsde természetesen emelkedik a jó hírre

A várthoz meglehetősen közel alakult az USA történelmi mértékű GDP-visszaesése a második negyedévben. A hivatalos első becslés szerint ez évesített 32,9%-ot tett ki negyedév/negyedév alapon, ami az 1947 óta tartó nyilvántartás óta a legrosszabb érték.
2020. 07. 31. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások: