Mikor éri meg egy cégnek a hitelfelvétel?

Az alacsony kamatkörnyezet sok fejlesztés előtt álló vállalkozást ösztökél hitel felvételére. A tervezés azonban elengedhetetlen része a forrásbevonást előkészítő folyamatnak. Hogyan érdemes számolni, hogy biztosak legyünk megéri-e belevágni? Ebben nyújt segítséget az OTP Business Trend legújabb szakcikke.

Mikor éri meg egy cégnek a hitelfelvétel?

Nagyon sokféle céllal vehet fel hitelt egy vállalkozás: beruházásai finanszírozására, valamilyen fizetési nehézség áthidalására, de akár szabadon használhatja folyószámlahitelét is. Futamideje lehet hosszú-, közép- és rövid távú. A rövid távú rendszerint valamilyen akkut probléma kezelésére szolgál, likviditási gondot orvosol, átmeneti segítséget nyújt. A hosszú távú hitel pedig rendszerint valamilyen fejlesztés, beruházás, bővítés megvalósítását célozza.

De hogyan lehet kiszámolni, hogy megéri-e hitelt felvenni, illetve milyen paraméterek mentén és milyen feltételekkel? Első körben célszerű vázolni, milyen beruházást, fejlesztést tervezünk és az hozzávetőlegesen mennyibe kerül. Emellett azt is meg kell vizsgálni, hogy vajon a fejlesztés valóban szolgálja-e a vállalat érdekeit, tehát például növeli-e a termelékenységét, esetleg felgyorsítja az ügyintézést, vagy környezettudatosabb működést tesz lehetővé. Eredménye lehet kapacitásbővítés, ami növeli a bevételeket, de javíthatja a hatékonyságot is, ami hasonló szintű bevételek mellett csökkenti a költségeket. Továbbá a piacot is érdemes górcső alá venni, amelyen a vállalkozás működik, például, hogy az esetleges kapacitás-, vagy szolgáltatásbővítésre van-e kereslet.

Nem mindig könnyű számszerűsíteni egy beruházás hasznát. Egy új gép beszerzésnél viszonylag könnyen ki lehet számolni, mennyivel nő a termelési kapacitás, és az mennyi pluszbevételt hozhat. Ám egy panzió fogadóterének felújítása nem garantálja, hogy azonnal több lesz a vendég, sok esetben mégsem odázható el az ilyen fejlesztés. Az ehhez hasonló esetekben csak hozzávetőlegesen lehet megbecsülni egy beruházás hasznát. Ha ez megvan, a várható hasznot össze kell vetni a beruházás költségével. Tíz év távlatában vajon a plusz gép, vagy új gyártósor hoz-e annyi többletet, amennyiből kijön a beruházás értéke? A panziónál maradva: nehéz megmondani, hogy a fogadótér felújítása pontosan mekkora bevétel-növekedést eredményezhet. A felújítást megoldhatjuk 1 millió és 5 millió forintból is. Ha a szállásszolgáltatás szárnyal, és extra növekedéssel lehet számolni – mert mondjuk a szomszédban megnyitott egy termálfürdő – akkor ki tudja termelni a cég az 5 millió forint költséget, egyéb esetben jobb leszorítani a kivitelezés árát.

Milyen főnök lennél? Megmutatjuk!

Más a helyzet, ha gépet, eszközt szerzünk be. Ott ki lehet számítani, mekkora bevételt generálhat az új eszköz. Ha egy fuvarozócég vásárol egy kisteherautót 20 millió forintért, de az ebből származó pluszbevétel tíz év alatt csak 16 millió forint, akkor nem éri meg megvenni. Ha viszont helyette vásárol egy használt járművet 10 millióért, akkor a cég szempontjából még a várhatóan magasabb szerviz-költségek mellett is megérheti a beruházás. Annál jóval összetettebb a számítás, hogy az egyszeri költség – ebben az esetben a 10 millió forint – megtérül-e. Egyéb tényezőket is figyelembe kell ugyanis venni. Maradva a példánknál, nem elég, ha tíz év alatt csak az autó ára jön vissza. A beruházás lényege ugyanis az, hogy pluszt hozzon. Vagyis ne csak az autó ára jöjjön vissza, hanem a többletbevétel kitermelje az inflációt, illetve az adott ágazatban jellemző bővülést is – elvégre ez maga a beruházás célja.

Ez azt jelenti, hogy ha a cég megveszi 10 millió forintért a kisteherautót, akkor tíz év alatt vissza kell, hogy jöjjön a 10 millió, évenkénti 2 százalékos inflációval, plusz az ágazatra jellemző bővüléssel számolva – ami szektoronként igencsak eltérhet, ám átlagosan kifejezheti a GDP közeli 3 százalék, hosszú távon viszont érdemes konzervatívan számolni. Mindez a példa nyomán már összesen 16,3 millió forint. Tehát az újonnan beszerzett autónak 16,3 millió forint bevételt kell hoznia tíz év alatt – ez évi 1,63 millió forint. Ez alapján kell eldönteni, megéri-e a beruházás vagy sem.

Ha mindezt hitelből akarja finanszírozni a cég, a kalkulációba bele kell számolnia a hitel kamatát és költségeit is. Ha a hitel kamata 2 százalék, akkor az eredetileg számolt 16,3 helyett csaknem 20 millió forint bevétel termeli ki a beruházás értékét. Minél nagyobb a hitel kamata, annál nagyobb növekedést kell produkálni a cégnek a beruházás révén, hogy az megérje. Ez egy ponton túl azonban már irreális – ha például az éves GDP-növekedés, vagy az adott szektorban jellemző bővülés dupláját kell elérnie a vállalkozásnak.

Pontosan emiatt élénkíti a gazdaságot a kamattámogatott hitel (mint az NHP fix): a kisebb kamatot jóval nagyobb biztonsággal tudja kitermelni a vállalkozás, minél alacsonyabb a kamat, annál könnyebben elérhető ez a cél. Ám a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben a rugalmasabb, tágabb lehetőségeket kínáló piaci konstrukciókat is érdemes megragadni. A változó kamatozású hitelek annyira olcsók, hogy szinte nem is kérdés, megéri-e felvenni azokat. Az viszont több tényezőtől is függ, hogy ez a kamatszint meddig tartható. Hosszútávon a piac minden szereplőjének fel kell készülnie a gazdasági környezet esetleges romlására, tehát a most még rendkívül alacsony kamatszint bizonyos mértékű emelkedésére. A fix kamatozású hitelek esetében ettől nem kell tartani, ám ezek a konstrukciók emiatt valamivel drágábbak is. Bármelyik mellett is dönt a vállalkozás vezetése, szükség lesz egy jó beruházási tervre is.


KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Hozzászólások

Történelmi csúcson az OTP

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 408,25 pontos, 1 százalékos emelkedéssel, 41 234,58 ponton zárt hétfőn.
2019. 10. 21. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az NHP fix az agrárium hitele

Az első félévben a K&H több mind 21 milliárd forint értékben kötött NHP fix hitel- és lízingszerződést. A legaktívabbak az agár- és élelmiszeripari cégek, a Bank teljes NHP fix hitelállományának 60%-át ez az ágazat vette igénybe, a szerződések átlagos hitelösszege pedig 80%-kal meghaladja a piaci átlagot.
2019. 10. 21. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tőkét és hitelt kombináló, fix kamatozású hitelprogramot jelentett be az MFB

A Magyar Fejlesztési Bank október 17-én jelentette meg a megújított MFB Versenyképességi Hitelprogramot, amely a tőke és a hitel konstrukció kombinálásával finanszírozást biztosít olyan vállalkozások számára is, amelyek kockázati tőkeprogramokat vesznek igénybe. Az MFB célja, hogy az egészséges tőkeszerkezet kialakítása mellett kedvező hitel nyújtásával bővítse azoknak a vállalkozásoknak a körét, akik a versenyképességüket jelentősen javító beruházásokat hajthatnak végre. A tőkeprogramokban résztvevő vállalkozások már 100 millió Ft-tól igényelhetik a hitelt.
2019. 10. 18. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

2021-ben új korszak kezdődhet az épületek energiaellátásában

Már több mint egy éve annak, hogy Budapesten elindult a hőgyűrű kiépítése, amely a tervek szerint össze fogja kötni a budai és pesti távhő vezetékeket. A levegőszennyezettséget visszaszorító fejlesztés 40-45 ezer belvárosi lakást érint Pesten. Emellett a 2021-ben érvénybe lépő, uniós szintű épületenergetikai szabályozás eddig nem rögzített intézkedéseket is megkövetel az építkezéseknél, például azt, hogy a felhasznált energia legalább negyede megújuló forrásból származzon. Ez komoly kihívás elé állíthatja a beruházókat.
2019. 10. 17. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Babaváró kölcsön hitelkiváltásra? Nem minden banknál lehetséges!

Hiába szabad felhasználású elvileg a Babaváró hitel, nem minden bank adja oda megkötés nélkül az egy gyermek születése esetén kamatmentes kölcsönt. Vannak, ahol lakásvásárlásra adják csak, míg máshol a hitelkiváltást fontolgató párokat érheti kellemetlen meglepetés. A Bankmonitor megvizsgálta a lehetőségeket akkor, ha egy pár a korábbi, drágább hiteleit cserélné re a kamatmentes konstrukcióra.
2019. 10. 17. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordtávra hajlandóak eladósodni a lakáshitelesek

A lakáshitelek állománya megközelítette a 3500 milliárd forintot 2019 első félévében, ami 11 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten. A lakáshitel-szerződések száma azonban csak 1,1 százalékkal nőtt, 655 ezerre. A lakáshitelek átlagos futamideje 15,8 évre nőtt, szemben az elmúlt évekre jellemző 13,3-15,3 évvel. Október közepén a legolcsóbb - végig fix törlesztésű - 10 és 20 éves futamidejű lakáshitelek havi terhe 70, illetve 100 ezer forintot tett ki. A money.hu szerint az új lakáshitelek összege a jövőben is emelkedhet részben a lakások iránti kereslet, a lakásfelújítások népszerűsége mellett az állami támogatások, valamint a növekvő reálbérek és az alacsony kamatok miatt.
2019. 10. 16. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét startup partnereket keres az OTP Bank

Az innovatív vállalkozások és az OTP Csoport közötti együttműködést elősegítő, jövő tavasszal induló nemzetközi partner programra november 22-ig jelentkezhetnek a hazai és külföldi már intenzív növekedési fázisban lévő startupok. Az OTP Startup Partner Programba bekerülő cégek lehetőséget kapnak arra, hogy a bankkal közösen tesztprojektet valósítsanak meg, és később akár a Csoport hosszú távú partnerévé is váljanak. A közös munkát banki vezetők, professzionális mentorok és szakértő partnerek is segítik majd.
2019. 10. 14. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hitelfelvétel menete - 4 dolog amire oda kell figyelni

Általánosan elmondhatjuk, hogy rengeteg hiteltípus létezik, és mindegyik különböző célokra lett kitalálva. A hitelek változó feltételekkel működnek, ezért a nagy választéknak köszönhetően számos lehetőség áll előttünk, amikor hitelt szeretnénk felvenni.
2019. 10. 09. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordmértékben nőtt a vállalatok hitelezési kedve

Rekordmértékben, húsz százalékkal nőtt a hitelezés a magyar cégek körében az egy évvel korábbi szinthez képest az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint. Az 1500 magyar és kelet-európai vállalat bevonásával készült, Fizetési Szokások Barométere című tanulmány szerint míg tavaly a vállalatközi kereskedelemben a tranzakciók 59,1 százaléka, addig az idén 77,8 százaléka történt hitelre. Ezzel Magyarország a harmadik helyen áll a régióban Csehország és Szlovákia után.
2019. 10. 09. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Agrárium: egyre égetőbb a generációváltás problémája, de a digitalizációs forradalom megoldást jelenthet

Magyarországon több tízezer vállalkozás áll a generációváltás küszöbén, ami jelentős kihívás elé állítja a cégeket. Az agrárium pedig különösen érintett a problémában, hiszen hazánkban ebben az ágazatban a legmagasabb az első számú vezetők átlagéletkora. Ennek ellenére a magyar agrárvállalkozások közel 70 százaléka nem rendelkezik semmilyen tervvel az utódlási folyamatot illetően, 30 százalékuknak ugyanakkor vannak elképzeléseik a generációváltásra, melyben a legújabb technológiának is kiemelt szerepet szánnak – hangzott el az OTP Fáy András Alapítvány „Versenyképesség a munkaerőpiacon” című konferenciasorozat első, agrárszektorra fókuszáló szakmai rendezvényén.
2019. 10. 08. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tartanak a közeli változásoktól a lakáshitelesek

Több mint 600 milliárd forintnál járt a lakáshitelpiac augusztus végén, ez 6 százalékos növekedés éves szinten. A hitelfelvevők egyre jobban elfordulnak a rizikósabb hitelektől: az 5-10 évig garantált törlesztésű lakáshiteleknél 120 százalékos volt a növekedés, így ezek adták az összes új lakáshitel több mint felét, 367 milliárd forintos összeggel. A több mint 10 évig fix kamattal felvehető lakáshiteleknél 80 százalékos volt a növekedés.
2019. 10. 08. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

14250 Ft-ra emelte az OTP célárfolyamát az ERSTE

A ma reggel publikált angol nyelvű elemzésünkben 14,250 forintra emeltük meg az OTP célárfolyamát, ajánlásunkat pedig Felhalmozásra változtattuk - olvashatjuk az ERSTE elemzésében.
2019. 10. 05. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szétszakadó Európa? Hatalmas különbségek a lakásépítési engedélyek számában

Az előző évhez képest hazánkban 3,4%-kal több építési engedélyt adtak ki. Az Eurostat ma közzétett, 2019. II. negyedévére vonatkozó statisztikái szerint, ezzel az eredménnyel Magyarország jelenleg a középmezőny elején helyezkedik el, a vizsgált 28 ország között a tízedik helyen állunk – közölte gyorselemzésében az OTP Ingatlanpont.
2019. 10. 02. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Keddtől igényelhető a Nyelvtanulási Diákhitel

Keddtől igényelhetik a felsőoktatási képzésben tanuló, a diplomájuk megszerzéséhez szükséges nyelvvizsgával nem rendelkező hallgatók a Nyelvtanulási Diákhitelt – jelentette be Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója, Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkárával tartott közös, hétfői budapesti sajtótájékoztatón.
2019. 10. 01. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Keddtől igényelhető a nyelvtanulási diákhitel

Keddtől igényelhetik a felsőoktatási képzésben tanuló, a diplomájuk megszerzéséhez szükséges nyelvvizsgával nem rendelkező hallgatók a nyelvtanulási diákhitelt - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatón.
2019. 09. 30. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A személyi kölcsön fejlődése megállíthatatlan?

Az OTP Banknál továbbra is töretlen a személyi kölcsönök népszerűsége. Az idei év első félévében 32 százalékkal nagyobb összegben folyósított személyi kölcsönt[1] a hitelintézet, mint 2018 azonos időszakában. Ez az eredmény a piac 29%-os növekedését is meghaladta. Az OTP Bank ügyfelei az ügyintézés során egyre inkább preferálják a kényelmet; alig egy év alatt több mint duplájára emelkedett az online igénylések száma. A személyi kölcsönök digitalizációja után az OTP Bank ügyfelei mostantól áruhitelt is igényelhetnek online.
2019. 09. 28. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OTP lezárta szerbiai bankvásárlását

Az OTP pénzügyileg is lezárta szerbiai bankvásárlását, amelyben Societe Generale Csoport szerb leánybankja és leányvállalatai az OTP Bank százszázalékos tulajdonába kerültek - közölte az OTP a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán.
2019. 09. 25. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hazai turizmus és az OTP SZÉP kártya: erős évkezdés

Kihívásokkal indult, de minden korábbinál nagyobb sikerrel folytatódott az OTP SZÉP kártya 2019-es éve – hangzott el az OTP Pénztárszolgáltató és a Szallas.hu közös sajtótájékoztatóján. Az idei év első nyolc hónapjának adatai alapján a legnépszerűbb hazai béren kívüli juttatás kártyabirtokosainak száma átlépte az 1,7 milliót. A feltöltések összege duplájára, a költések összege pedig másfélszeresére emelkedett 2018 azonos időszakához képest. A Szallas.hu adatai szerint ez a bővülés a belföldi turizmus bevételein is érezhető.
2019. 09. 25. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP Bank: egyre több az otthonról indított hiteligénylés

Mintegy 120 százalékkal emelkedett a fiókon kívüli, az OTP Bank Mobilbankár szolgáltatásának segítségével igényelt hitelfolyósítások összege 2019 első félévében az előző év azonos időszakához képest. A rendkívül jól felkészített 60 mobilbankárt országszerte a lakáshitelt, vagy jelzáloghitelt igénylők hívhatják házhoz, így az ügyfelek egészen a szerződéskötésig akár a saját otthonukból is intézhetik a szükséges teendőket és mindezt extra díjak nélkül.
2019. 09. 17. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Sokkal olcsóbban elvihetőek a sikerhitelek

A személyi kölcsönök piacán az idén 28,5 százalékos bővülés ment végbe, azaz rendkívül népszerűek ezek a konstrukciók. A hitelfelvevők azonban találkozhatnak 12-14 százalékos kamatokkal, de bőven 10 százalék alattiakkal is, márpedig ezek jelentősen befolyásolják a törlesztőrészletet. A bankok bizonyos feltételek teljesülése esetén számos kedvezményt adnak, ezeket érdemes kihasználni, mert így lefaraghatóak a kamatok és a havi kiadás.
2019. 09. 13. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások: