Mikor éri meg egy cégnek a hitelfelvétel?

Az alacsony kamatkörnyezet sok fejlesztés előtt álló vállalkozást ösztökél hitel felvételére. A tervezés azonban elengedhetetlen része a forrásbevonást előkészítő folyamatnak. Hogyan érdemes számolni, hogy biztosak legyünk megéri-e belevágni? Ebben nyújt segítséget az OTP Business Trend legújabb szakcikke.

Mikor éri meg egy cégnek a hitelfelvétel?

Nagyon sokféle céllal vehet fel hitelt egy vállalkozás: beruházásai finanszírozására, valamilyen fizetési nehézség áthidalására, de akár szabadon használhatja folyószámlahitelét is. Futamideje lehet hosszú-, közép- és rövid távú. A rövid távú rendszerint valamilyen akkut probléma kezelésére szolgál, likviditási gondot orvosol, átmeneti segítséget nyújt. A hosszú távú hitel pedig rendszerint valamilyen fejlesztés, beruházás, bővítés megvalósítását célozza.

De hogyan lehet kiszámolni, hogy megéri-e hitelt felvenni, illetve milyen paraméterek mentén és milyen feltételekkel? Első körben célszerű vázolni, milyen beruházást, fejlesztést tervezünk és az hozzávetőlegesen mennyibe kerül. Emellett azt is meg kell vizsgálni, hogy vajon a fejlesztés valóban szolgálja-e a vállalat érdekeit, tehát például növeli-e a termelékenységét, esetleg felgyorsítja az ügyintézést, vagy környezettudatosabb működést tesz lehetővé. Eredménye lehet kapacitásbővítés, ami növeli a bevételeket, de javíthatja a hatékonyságot is, ami hasonló szintű bevételek mellett csökkenti a költségeket. Továbbá a piacot is érdemes górcső alá venni, amelyen a vállalkozás működik, például, hogy az esetleges kapacitás-, vagy szolgáltatásbővítésre van-e kereslet.

Nem mindig könnyű számszerűsíteni egy beruházás hasznát. Egy új gép beszerzésnél viszonylag könnyen ki lehet számolni, mennyivel nő a termelési kapacitás, és az mennyi pluszbevételt hozhat. Ám egy panzió fogadóterének felújítása nem garantálja, hogy azonnal több lesz a vendég, sok esetben mégsem odázható el az ilyen fejlesztés. Az ehhez hasonló esetekben csak hozzávetőlegesen lehet megbecsülni egy beruházás hasznát. Ha ez megvan, a várható hasznot össze kell vetni a beruházás költségével. Tíz év távlatában vajon a plusz gép, vagy új gyártósor hoz-e annyi többletet, amennyiből kijön a beruházás értéke? A panziónál maradva: nehéz megmondani, hogy a fogadótér felújítása pontosan mekkora bevétel-növekedést eredményezhet. A felújítást megoldhatjuk 1 millió és 5 millió forintból is. Ha a szállásszolgáltatás szárnyal, és extra növekedéssel lehet számolni – mert mondjuk a szomszédban megnyitott egy termálfürdő – akkor ki tudja termelni a cég az 5 millió forint költséget, egyéb esetben jobb leszorítani a kivitelezés árát.

Milyen főnök lennél? Megmutatjuk!

Más a helyzet, ha gépet, eszközt szerzünk be. Ott ki lehet számítani, mekkora bevételt generálhat az új eszköz. Ha egy fuvarozócég vásárol egy kisteherautót 20 millió forintért, de az ebből származó pluszbevétel tíz év alatt csak 16 millió forint, akkor nem éri meg megvenni. Ha viszont helyette vásárol egy használt járművet 10 millióért, akkor a cég szempontjából még a várhatóan magasabb szerviz-költségek mellett is megérheti a beruházás. Annál jóval összetettebb a számítás, hogy az egyszeri költség – ebben az esetben a 10 millió forint – megtérül-e. Egyéb tényezőket is figyelembe kell ugyanis venni. Maradva a példánknál, nem elég, ha tíz év alatt csak az autó ára jön vissza. A beruházás lényege ugyanis az, hogy pluszt hozzon. Vagyis ne csak az autó ára jöjjön vissza, hanem a többletbevétel kitermelje az inflációt, illetve az adott ágazatban jellemző bővülést is – elvégre ez maga a beruházás célja.

Ez azt jelenti, hogy ha a cég megveszi 10 millió forintért a kisteherautót, akkor tíz év alatt vissza kell, hogy jöjjön a 10 millió, évenkénti 2 százalékos inflációval, plusz az ágazatra jellemző bővüléssel számolva – ami szektoronként igencsak eltérhet, ám átlagosan kifejezheti a GDP közeli 3 százalék, hosszú távon viszont érdemes konzervatívan számolni. Mindez a példa nyomán már összesen 16,3 millió forint. Tehát az újonnan beszerzett autónak 16,3 millió forint bevételt kell hoznia tíz év alatt – ez évi 1,63 millió forint. Ez alapján kell eldönteni, megéri-e a beruházás vagy sem.

Ha mindezt hitelből akarja finanszírozni a cég, a kalkulációba bele kell számolnia a hitel kamatát és költségeit is. Ha a hitel kamata 2 százalék, akkor az eredetileg számolt 16,3 helyett csaknem 20 millió forint bevétel termeli ki a beruházás értékét. Minél nagyobb a hitel kamata, annál nagyobb növekedést kell produkálni a cégnek a beruházás révén, hogy az megérje. Ez egy ponton túl azonban már irreális – ha például az éves GDP-növekedés, vagy az adott szektorban jellemző bővülés dupláját kell elérnie a vállalkozásnak.

Pontosan emiatt élénkíti a gazdaságot a kamattámogatott hitel (mint az NHP fix): a kisebb kamatot jóval nagyobb biztonsággal tudja kitermelni a vállalkozás, minél alacsonyabb a kamat, annál könnyebben elérhető ez a cél. Ám a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben a rugalmasabb, tágabb lehetőségeket kínáló piaci konstrukciókat is érdemes megragadni. A változó kamatozású hitelek annyira olcsók, hogy szinte nem is kérdés, megéri-e felvenni azokat. Az viszont több tényezőtől is függ, hogy ez a kamatszint meddig tartható. Hosszútávon a piac minden szereplőjének fel kell készülnie a gazdasági környezet esetleges romlására, tehát a most még rendkívül alacsony kamatszint bizonyos mértékű emelkedésére. A fix kamatozású hitelek esetében ettől nem kell tartani, ám ezek a konstrukciók emiatt valamivel drágábbak is. Bármelyik mellett is dönt a vállalkozás vezetése, szükség lesz egy jó beruházási tervre is.


KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Hozzászólások

Új KKV-hitelprogramok, több mint 200 milliárd forint friss forrás az MFB-nél

A piaci igények alapján több új pénzügyi megoldás bevezetéséről döntött a Magyar Fejlesztési Bank (MFB). A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások számára elérhető programok többek között az agráriumban tevékenykedő vállalkozások beruházásait segítik, de forráshoz juthatnak a szomszédos országok vállalkozásaival együttműködő hazai mikro-vállalkozások is. A jelentős érdeklődésnek köszönhetően 200 milliárd forintra emelkedik a pénzügyi vállalkozásoknál elérhető „MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció II.” elnevezésű hitelprogram keretösszege, amely újabb két évig, 2022. január végéig igényelhető.
2020. 01. 24. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Három új hitelprogram indul a kkv-k részére

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. három új hitelprogramot hirdetett meg a hazai kis- és középvállalkozásoknak - jelentette be Sipos-Tompa Levente, az MFB Zrt. elnök-vezérigazgatója csütörtökön, sajtótájékoztatón, Budapesten.
2020. 01. 24. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Zárul az olló: megéri-e még ingatlanba fektetni?

Látványos növekedést értek el 2007-hez képest mára az ingatlan- és az albérletárak Európában, és azon belül Magyarországon is. A 2013-as évet követően azonban az áremelkedés jóval meghaladta a bérleti díjak drágulásának mértékét, ami nem kedvezett a bérleti hozamoknak. A kiadási célú lakásvásárlás ugyanakkor egyes helyeken még mindig jó üzlet lehet, és az ingatlanár-emelkedésben is vannak még lehetőségek – mutat rá friss elemzésében az OTP Ingatlanpont.
2020. 01. 23. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fontos változás a Babaváró hitel feltételeiben: szűkült a jogosultak köre!

Módosult a Babaváró hitel egyik feltétele: szigorodott az elvárt, legalább 3 éves Tb jogviszonyra vonatkozó előírás. Ez azokat érintheti hátrányosan, akik a tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában folytatják vagy folytatták a tanulmányaikat. A változtatás következtében előfordulhat, hogy aki tavaly még jogosult volt Babaváróra, 2020-ban már nem.
2020. 01. 22. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Még több vissza nem térítendő forrás a társasházaknak

3 millió forinttal növelte meg az OTP Business a Társasházi Pályázat keretösszegét, így idén összesen 15 millió forint vissza nem térítendő forrást nyerhetnek a lakóközösségek, ha élnek a lehetőséggel. A megújult kiírás értelmében két kategóriában, összesen 20 társasházat vagy lakásszövetkezetet támogat a hitelintézet a fejlesztési, közösségépítési, biztonsági és állagmegóvási beruházások megvalósításában.
2020. 01. 21. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hagyományos és digitális szolgáltatásait is fejleszti az OTP

Az OTP egyszerre fejleszti a hagyományos és digitális szolgáltatásait, figyelembe véve az ügyfélkiszolgálás hatékonyságát és a környezettudatosság szempontjait - mondta az OTP ügyvezető igazgatója a bank pénteki sajtórendezvényén Budapesten.
2020. 01. 18. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bankmonitor elemzés: Negatív reálkamatok a lakáshiteleknél!

A 2019. decemberi infláció 4% volt, a hitelkamatok viszont érdemben nem változtak. Így lakáshitelt – már több kamatperiódus esetén is – akár alacsonyabb kamattal igényelhetünk, mint amekkora a decemberi infláció volt. Emiatt egy 10 millió forint összegű, 10 éves kamatperiódusú hitel első éves kamatköltsége akár 63 ezer forinttal kevesebb lehet az átlagos drágulás mértékénél.
2020. 01. 16. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentősen belassult a lakáshitel-piac növekedése

Összesen 831 milliárd forint lakáshitelt adtak a múlt év első tizenegy hónapjában a bankok, ami 5 százalékos emelkedést jelent. A használt lakásokra 569 milliárd forint összegben nyújtottak hiteleket, ami stagnálást jelent. Ugyanakkor az új lakásokra 41 százalékkal többet, összesen 91 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak. Építésekre pedig 96 milliárdot, ami 41 százalékos növekedésnek felel meg.
2020. 01. 10. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folynak a tárgyalások az OTP szlovákiai leányvállalatának eladásáról

Több konkurens bankkal is tárgyalásokat folytat az OTP szlovákiai leányvállalatának eladásáról - közölte az MTI-vel az OTP Banka Slovensko sajtóosztálya csütörtökön.
2020. 01. 09. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A közösségeket is erősítette az OTP Business Társasházi Pályázata

Akadálymentesített lombház Budapesten, és egy játszótér Szigethalmon: csak két példa azon eredmények közül, amelyekhez mind a pályázatírásban, mind a kivitelezésben összefogtak a társasházi közösségek, hogy az OTP Business segítségével fejlesszék környezetüket. A Társasházi Pályázat keretében a hitelintézet tavaly összesen 12 millió forinttal támogatott országszerte 15 lakóközösséget.
2020. 01. 09. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OTP Bank lezárta a szlovén SKB Bank felvásárlását

Az OTP Bank lezárta a szlovén SKB Bank felvásárlását, ezzel a szlovén piacon is megjelent - közölte Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón Ljubljanában szerdán.
2020. 01. 08. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi hitelt veszünk fel lakásra? - egy ábrán mutatjuk

lakáscélú hitelek összesen, ebből: államilag támogatott lakáshitel; devizaalapú lakáshitel; millió forint Lakáscélú hitelek állománya Magyarországon
2020. 01. 08. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több hitel felvételére kényszerülhet a Boeing

Meg nem nevezett források szerint a tervezettnél több hitelt tervez felvenni a Boeing az idei évben, miután egyre nagyobb költségeket emészt a 737-es Max típus körül továbbra is zajló huzavona.
2020. 01. 06. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Könnyebben léphetnek a kínai piacra a külföldi hitelezők

A külföldi hitelezők könnyebben léphetnek a kínai piacra a banki és biztosítási szektort szabályozó bizottság újonnan bevezetett szabályainak köszönhetően.
2020. 01. 05. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A rekord alacsony kamatok mellett újabb gyermektámogatási kedvezmények a diákhiteleknél

A Kormány döntése alapján a Nyelvtanulási Diákhitelt felvevő édesanyák számára is kiterjeszti a gyermektámogatási kedvezményt a Diákhitel Központ.
2019. 12. 31. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megszületett a döntés: továbbra is rekordalacsony a diákhitel kamata

A hallgatók számára továbbra is az eddigi legkedvezőbb, 1,99%-os kamattal igényelhető a szabad felhasználású Diákhitel1, a képzési költségre fordítható Diákhitel2 kamata pedig az állami kamattámogatásnak köszönhetően 0%. Az ősszel bevezetett Nyelvtanulási Diákhitel kamata szintén 1,99% marad.
2019. 12. 25. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

2019 a halogatás éve volt: idővonalon a legfontosabb pénzügyi események

Mozgalmas év volt 2019 pénzügyi szempontból: a kormány beharangozta, majd elindította a családvédelmi akciótervet, csúszott az azonnali utalás és az adategyeztetés határideje, és persze tovább pörgött a hitelpiac is. A Bank360 szakértői összefoglalták és idővonalra tették a legfontosabb pénzügyi eseményeket.
2019. 12. 24. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megszületett a döntés: továbbra is rekordalacsony a diákhitel kamata

A hallgatók számára továbbra is az eddigi legkedvezőbb, 1,99%-os kamattal igényelhető a szabad felhasználású Diákhitel1, a képzési költségre fordítható Diákhitel2 kamata pedig az állami kamattámogatásnak köszönhetően 0%. Az ősszel bevezetett Nyelvtanulási Diákhitel kamata szintén 1,99% marad.
2019. 12. 21. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Közel 7,5 milliárd forintnyi hitelt fizetett vissza az Appeninn

Az Appeninn Vagyonkezelő Holding csaknem 7,5 milliárd forint értékben törlesztette különböző hiteltartozásait, ezzel a társasággal szemben fennálló banki hitelállomány 40 százalékát előtörlesztette. A lépést többek között a Növekedési Kötvényprogram keretében bevont több mint 20 milliárd forint tette lehetővé, amelyet a társaság akvizíciós terveinek támogatása mellett pénzpiaci kockázatainak csökkentésére kíván felhasználni.
2019. 12. 20. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyon alacsony marad a diákhitel kamata

Januártól a hallgatók számára továbbra is az eddigi legkedvezőbb, 1,99 százalékos kamattal igényelhető a szabad felhasználású Diákhitel1, a képzési költségre fordítható Diákhitel2 az állami kamattámogatásnak köszönhetően kamatmentes, míg az ősszel bevezetett Nyelvtanulási Diákhitel kamata szintén 1,99 százalék marad - közölte a Diákhitel Központ pénteken az MTI-vel.
2019. 12. 20. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások: