Milyen helyzetben találja a koronavírus Európa lakáspiacát?

Az Eurostat tegnap megjelent adatai alapján, 2019. IV. negyedévében, éves szinten 4,7 százalékkal nőtt a magyarországi reál, azaz inflációval korrigált lakásár-szint. Az év egészében adódó 10,8 százalékos drágulással a vizsgált 27 ország között továbbra is élen álltunk. Éven belül ugyanakkor már trendszerűen mérséklődött az előző évvel összevetett árnövekedési ütem. Ennek oka, hogy az év második felében már árcsökkenés volt tapasztalható az első félévhez képest. A friss elemzést Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője összegzi.

Milyen helyzetben találja a koronavírus Európa lakáspiacát?

Már év elején, még a koronavírus előtti előrejelzéseinkben tovább lassuló áremelkedést vetítettünk előre a 2020-as évre. Ugyanakkor az elmúlt hetekben világméretűvé eszkalálódott járványhelyzet, illetve annak – egyelőre kiszámíthatatlan időtávú – negatív gazdasági következményei miatt, a drasztikusan visszaeső forgalom, és a bizonytalan helyzet következtében már árcsökkenést várunk.
 
A 2008-as ingatlanpiaci válság vége, azaz nagyjából 2013 óta hozzászoktunk a látványos lakásár-dráguláshoz, aminek egy időre a koronavírus-járvány vet véget. A piacot nagyon sok tényező befolyásolhatja a következő hónapokban, de érdemes megvizsgálni, melyik országot milyen helyzetben találta a várhatóan globális szintű lakáspiaci lassulás. A valószínű trendforduló kiindulópontjának kitűzéséhez az Eurostat 2019. IV. negyedéves friss lakásár-indexe jó támpontot ad.

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor? ITT kiszámolhatja!

27 ország közül 15 esetében még árnövekedést mutat a tavalyi utolsó negyedév adata, a legnagyobb arányút - 2,9 százalékosat - Észtországban. A 15 ország közül Csehországban és Németországban immár megszakítás nélkül 24 negyedéve, azaz kereken hatodik éve tart a lakásárak emelkedése. Ezen időszak alatt Csehországban 42, Németországban 33 százalékos reál drágulás ment végbe. Hollandia emelkedik még ki, ahol négy és fél éve tart a drágulás, és – a látszólag önkényesen meghúzott, de hazánk mellett sok más országban is lokális ármélypontot jelentő – 2013-as év negyedik negyedévéhez képest összességében 32 százalékos eddig a lakásár-emelkedés. Ugyanakkor több olyan ország is van, ahol az elmúlt negyedévek lakásár-indexe igen hektikusan alakult, pl. Szlovákiában és az Egyesült Királyságban néhány negyedévente növekedést csökkenés követett, trendszerű mozgásokról itt tehát nem beszélhetünk.10 olyan ország van, ahol 2019. IV. negyedévében árcsökkenést látunk a harmadik negyedévhez képest, amikor viszont még drágulást mutatott a statisztika. Ezek közül azonban csak Portugália az, ahol a tavalyi év utolsó három hónapjában hosszabb, konkrétan 19 negyedéven át húzódó, folyamatos árnövekedési tendencia szakadt meg. Itt 2013. negyedik negyedévéhez képest mostanra reál értéken 42 százalékkal drágább az árszínvonal. Egyelőre nem tudni, hogy ezen ország-csoportból (többek között még ide tartozik Franciaország, Írország, Spanyolország, Románia és Olaszország) hol milyen tartós lesz az árcsökkenés, illetve eleve, hogy tendenciáról beszélhetünk-e ezek esetében. Ezen országok közül Írország produkálta az elmúlt hat év legmeredekebb, 56 százalékos drágulását, valamint még Litvánia emelkedik ki 33 százalékkal.           

A még 2019 legvégén is dráguló, illetve akkor már csökkenő árszintű országok mellett a harmadik csoportba csak Magyarország és Ciprus tartozik. Ebben a két országban immár fél éve, azaz két negyedéve tart az árcsökkenés háromhavi összevetésben. Bár tendenciát még ez sem jelent, azt valószínűsíthetjük, hogy a negatív előjel (és nem csak ennél a két országnál) tartósabb lesz. Hazánk a 2019 nyaráig tartó drágulás 22 negyedévig tartó hosszát tekintve a dobogó harmadik fokán áll jelenleg, míg a 2013. negyedik negyedévi ármélyponttól a tavalyi év végéig mért összesen 78 százalékos reál drágulásban messze verjük az európai mezőnyt. Ha innen, egyszerűen „optikailag” nézzük, azt mondhatjuk, nálunk van a legtágabb tere a koronavírus okozta ár-konszolidációnak. Hogy ez a gyakorlatban mekkora mértékben realizálódik, az viszont a következő hónapok, negyedévek egyik legizgalmasabb, ám egyelőre homályban maradó kérdése.

Hozzászólások

Belgiumban 170-re emelkedett a 100 ezer lakosra jutó aktív fertőzöttek száma

Az előző hét adataihoz képest 144 százalékos emelkedéssel 168,3-ra szökött fel a 100 ezer lakosra jutó aktív koronavírussal fertőzöttek száma vasárnapra Belgiumban - közölte a belga nemzeti közegészségügyi intézet vasárnap.
2020. 09. 28. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem jönne jól a megállapodás nélküli kilépés az Egyesült Királyságnak

Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense szerint nem jönne jól az Egyesült Királyságnak, ha nem sikerülne megállapodást kötnie az Európai Unióval, mert akkor sokk érné a gazdaságot.
2020. 09. 27. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szlovénia a jövő héttől enyhít a beutazási szabályokon

Szlovénia a jövő héttől enyhít a beutazási szabályokon, a vörös jelzésű országokból érkezők is elkerülhetik a kötelező hatósági karantént, amennyiben rendelkeznek 48 óránál nem régebbi negatív koronavírusteszttel - közölte a helyi sajtó vasárnap.
2020. 09. 27. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb regionális korlátozások lépnek életbe Nagy-Britanniában

Újabb regionális korlátozások lépnek életbe Nagy-Britannia egyes országrészeiben a koronavírus-járvány megfékezése végett. Az intézkedésekkel szemben ugyanakkor erősödik a politikai és a társadalmi ellenállás is.
2020. 09. 27. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kijárási tilalmat vezetnek be Montenegró három városában

A rossz járványügyi mutatók miatt hétfőtől éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Montenegró három városában, Niksicben, Beranében és Andrijevicán.
2020. 09. 27. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bécs 100 euróig átvállalja az elromlott háztartási eszközök javítási költségét

Az elromlott háztartási eszközök újrafelhasználása érdekében Bécs városa átvállalja az osztrák fővárosban lakók eszközei javítási költségének felét, maximum 100 eurót ( 36 500 forintot) - közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája csütörtökön az MTI-vel.
2020. 09. 27. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul Magyarország és Ausztria kereskedelmi forgalma - ábrán mutatjuk!

Magyarország és Ausztria kereskedelmi forgalma (2001-2019); behozatal; kivitel; milliárd forint
2020. 09. 27. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szlovákiában túllépte az aktív fertőzöttek száma a gyógyultakét

Szlovákiában már csaknem egy hete minden nap új rekordot dönt a Covid-19 vírusfertőzéssel újonnan regisztrált személyek száma, pénteken több hónap után ismét túllépte az aktív fertőzöttek száma a már meggyógyultakét - derült ki a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szombaton közétett adataiból.
2020. 09. 27. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Romániában 120 ezer felett jár a fertőzöttek száma

Romániában az utóbbi 24 órában 1552-vel emelkedett és ezzel meghaladta a 120 ezret a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma.
2020. 09. 26. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre többen szorulnak kórházi kezelésre Csehországban

Gyorsan emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelést igénylő súlyos esetek száma Csehországban.
2020. 09. 26. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a koronavírus-járvány második hulláma Németországban

Tovább erősödött a koronavírus-járvány második hulláma Németországban, és az új fertőzések száma bő öt hónapja a legmagasabbra emelkedett a szombaton megjelent hivatalos adatok szerint.
2020. 09. 26. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb korlátozásokat vezet be Montenegró

Újra korlátozásokat vezet be Montenegró a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hétfőtől, mert a fertőzöttek száma az utóbbi hetekben jelentősen megugrott.
2020. 09. 26. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Madrid tovább növeli a korlátozott zónák számát

Tovább növeli azon területek számát a madridi tartomány vezetése, ahol korlátozzák a lakosok szabad mozgását a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében - jelentette be a helyi autonóm kormány egészségügyi tárcavezetőjének helyettese pénteken.
2020. 09. 26. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megszerezte a SZIT minősítést a SunDell

Szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT) nyilvántartásba vette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a SunDell Estate Nyrt.-t - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2020. 09. 26. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Franciaországban a fertőzöttek száma átlépte a félmilliót

Franciaországban az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma pénteken átlépte a félmilliót, miután az elmúlt 24 órában ismét csaknem 16 ezer új esetet tártak fel az egészségügyi hatóságok.
2020. 09. 26. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Évek óta erre vár az ingatlanpiac!

Szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT) vette nyilvántartásba a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a SunDell Estate Nyrt-t. Ezzel az első olyan társaság lett az országban, amely nem egy már bejáratott tőzsdei jelenlét után választotta ezt a működési formát, hanem végig ment a bevezetés összes lépésén, majd a belépéssel szinte egy időben vált szabályozott ingatlanbefektetési társasággá. Az első „zöldmezős SZIT” megjelenése mérföldkő a magyar ingatlanpiacon
2020. 09. 26. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lengyelország bezárná az összes kőszénbányáját

Lengyelország 2049 végéig bezárná az összes kőszénbányáját, a bányákban dolgozó vájároknak nyugdíjukig biztosítják jelenlegi foglalkozásuk folytatását - erről állapodtak meg a bányászszakszervezetek és a lengyel kormány képviselői pénteken.
2020. 09. 25. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Romániában jön az ingázók helyzetét könnyítő törvény

Klaus Iohannis román elnök pénteken kihirdette azt a jogszabályt, amely megkönnyíti a határátlépést a koronavírus-járvány idején az ingázóknak, akik különleges bánásmódban részesülnek.
2020. 09. 25. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A brit királyi ház pénzét sem kíméli a járvány

A brit királyi család pénzügyeit sem kíméli a koronavírus-járvány.
2020. 09. 25. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

London kivételével mínuszban zártak a tőzsdék

London kivételével indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok vegyes kezdés után.
2020. 09. 25. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások: