Nagy Márton: öt nagybank kell csak Magyarországon

A globális bankszektor egésze nem nyerte vissza a befektetők bizalmát, de Magyarország és a régiónk jól áll. Mégse kényelmesedhetnek el a magyar bankok: a hitelpenetrációnak duplázódnia, a szektornak konszolidálódnia kell, a drága termékeket el kell felejteni, radikálisan javítani kell a hatékonyságot és fokozni kell az innovációt.

Nagy Márton: öt nagybank kell csak Magyarországon

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke többek között az alábbiakról beszélt a Portfolio Hitelezés 2019 konferenciáján:

Csúcsévet zárt tavaly a magyar bankszektor, ilyenkor azt kell üzenni a szektornak, hogy a legnagyobb veszély az ellustulás, az elkényelmesedés. Sok feladatot kell elvégezni ahhoz, hogy a jó évek megismétlődjenek.

A bankrendszernek három fontos feladatot kell tejesítenie: 1. a gazdasági növekedés fenntartható támogatása (az eurózónához képest 2-3 százalékpontos GDP növekedési többlethez a hitel/GDP évi 3 százalékpontos növekedési többlete társul, az eurózóna hiteldinamikáját 8-10 százalékponttal meghaladó, 12-14 százalékos hosszú távú hitelállomány-bővülés szükséges), 2. hatékonyság és innováció (duplázódó banki penetráció, 5 univerzális nagybank, kevesebb és funkcionalitásában átalakított bankfiókok, digitalizáció, fintech megoldások alkalmazása, core IT rendszerek fejlesztése/cseréje), 3. önfenntartó jelleg.

A válság óta alacsony a szektor értékeltsége a világon, egyedül az USA-ban és Közép- és Kelet-Európában nyerték vissza, illetve tartották meg a bankok a könyv szerinti érték feletti piaci értékeltségüket.

2018-ban a magyar bankrendszer profitja 2,2 milliárd dollár, a V6-régió profitja 13 milliárd, a CEE-régióé 16 milliárd dollár volt. Utóbbi megelőzi az HSBC profitját, és a 9. helyre lenne jó a világon. A régió összességében érdekes a világ nagybankjai számára.

A magyar vállalatok profitegyenlege (nálunk befektetett és tőlünk kifektetett tőke által realizált profit) -7 milliárd euró volt tavaly (ennyivel többet értek el nálunk a külföldi vállalatok, mint a magyar vállalatok külföldön), ami romlást mutat az elmúlt éveket tekintve, ezen belül a magyar bankrendszeré viszont javult, és már csak -0,1 milliárd euró volt tavaly.

Az MNB azt gondolja, hogy 10-12%-os tőkearányos megtérülésre képes a magyar bankrendszer. Magyarországon ez a szám 15% körüli, de sok egyedi tényező torzítja. Tisztítva 6-7%-on áll a szektor, vagyis ha ma nem csinálna semmit a bankrendszer, nagyjából erre a szintre menne vissza.

Erősen túlbankosodott a magyar bankszektor, hasonlóan több európai országhoz. A finn, a szlovák és a svéd bankrendszer jó példa számunkra, a bankfiókok és az alkalmazottak száma a GDP-arányos hitelállomány tekintetében magas nálunk hozzájuk képest.

10-20 százalékkal javulhatna a költség/mérlegfőösszeg arány a jelenleg közel 2,5%-hoz képest, ha 5-6 univerzális nagybank maradna, és ezt csak javítaná a hitelpenetráció emelkedése.
Makroszinten egyszerűen "semmi", ami történt a magyar bankrendszer konszolidációjában, egyedül a takarékszövetkezetek összeolvadása csökkentette érdemben a szereplők számát.

Probléma, hogy a nagybankoknál a 46% azok aránya, amelyek elavult core rendszereket alkalmaznak.
Az azonnali fizetési rendszer bevezetésének a pénz forgási sebességének irdatlan mértékű megemelése lehet a fő makrogazdasági hatása.

Nemzetközi összehasonlításban is drága a magyar lakossági pénzforgalom, magas jövedelemarányos díjak jellemzik az értékpapír-szolgáltatásokat, és nagyon magasak a hitelkiváltási költségek. Európa nagy részén ingyenes a hitelkiváltás.


A Magyar Nemzeti Bank rövid távon az alábbiakkal kíván foglalkozni:

A meglévő lakáshitel-állományban is el kell érni a magas fix kamatozású hitelarányt, ehhez a lakosság döntése és kockázattudatossága is kell. A bankok tájékoztató levelet fognak kiküldeni a lakosságnak, minden évben fel fogják ajánlani, hogy a változóból a fixbe mehessenek át. Az MNB célja, hogy a változó kamatozású lakáshitelek aránya 10-15% környékére csökkenjen a jelenlegi közel 60%-ról.

A vállalati kötvénypiac élénkítése többlet forrást jelenthet az egyébként nem eladósodott magyar vállalati szférának.

A lakáspiacot a megtakarítási boom, és nem a hitelezés hajtja Magyarországon, a hitelből történő lakásvásárlások aránya 46% Magyarországon. Széles réteg adósodik el, de nem túlzottan.

A kereskedelmi ingatlannak fedezett hitelállomány devizaaránya csökkent a közelmúltban, de még mindig magas, az MNB dolgozik azon, hogy valamiféle határt szabjon ennek.

Újabb jelentős lépét teszünk az önfinanszírozás felé, a lakossági állampapír-állomány megduplázódhat, a nettó aukciós kibocsátás viszont negatívvá válhat. Ez sok mindenben befolyásolhatja a bankrendszert.

A jegybank a társadalmi felelősségbiztosításra is nagy hangsúlyt kíván fektetni: a zöld finanszírozás, a családbarát jelleg

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Nyakunkon a következő globális recesszió, de Magyarország megúszhatja

Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési Központjának igazgatója előadása során három kérdésre adott választ: jön-e rövidtávon (2019-2020) a válság, mekkora lehet ez a válság, illetve hogy mi az, ami Magyarországon történhet.

Összességében nagyon nagy baj nincsen Tardos szerint. Hasonló a kép, mint 2001 előtt: akkor is volt orosz, török és argentin válság, majd egy hosszú növekedési ciklus után a Fed emelései dobták be a csavarkulcsot a fogaskerekek közé. Nincsenek jelei annak, hogy 2008-ashoz hasonló globális összeomlás lenne a nyakunkon, 2001-et többnyire nem éltük meg kataklizmaként. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy lassulás lesz, nem lesz recesszió, nem sokat fogunk érezni a régióban az egészből.

Magyarországon erős a növekedés, a ciklus viszont még fiatal, nincs hiteloldali túlfűtöttség, nincs külső egyensúlyi probléma, nincs jelentős devizális kitettségünk. A következő években további bővülés várható, a reálkamatok nyomottak maradnak, Magyarország nem sokat fog érezni egy nemzetközi sokkból.

Egyre több vadász ólálkodik a Budapest Bank körül

Elsősorban a vállalati hitelezésben vállalnak túlzott kockázatot a magyar bankok, különösen a projekthitelezésre kell odafigyelni, emellett a működési kihívások is jelentősek - értettek egyet a Porfolio mai Hitelezés 2019 konferenciáján a bankvezéri és vezérhelyettesi panelbeszélgetés résztvevői. A Budapest Bank vonzó (a panel visszatérő szóhasználatával élve "vadászati") célpont több magyar nagybank számára is, a Takarék, az Erste és a KBC mellett ma a Raiffeisen is az érdeklődők közé került. Egy közönségszavazás szerint 2 éven belül hármas Takarék-MKB-Budapest Bank fúzió jöhet.

Meddig tart még a hitelezés növekedése?

Balog Ádám (MKB) szerint lakossági és a vállalati hitelezésben is számos pozitív tényező fogja támogatni a következő években is a növekedést. Kementzey Ferenc (Raiffeisen) ezzel egyetértve felhívta a figyelmet: a külföldi hitelek kiváltásában is versenyképes már a magyar bankszektor. Kovács Antal (OTP) elmondta: Európában a legnagyobb organikus növekedést érte el az OTP a hitelezésben, ezt akvizíciókkal is megfejelik. A hitelpenetráció MNB által vizionált duplázása kemény dió lesz, de az irány megvan hozzá. Simák Pál (CIB) szerint négy iparág (ingatlan és építőipar, kereskedelem, autóipar és az agrárium) húzza a vállalati hitelezést, ezek teszik ki növekedés mintegy felét. Szerinte a lakossági hitelkihelyezések 2020-2021-ben tetőzhetnek. Vida József (Takarék) szerint a lakossági eladósodottsági mutatók nagy növekedésre adhatnak lehetőséget, visszaesés talán csak a projekthitelezés területén lesz, középtávon sem látható jelentős kockázat. A működési kockázatok, a humán erőforrás és a digitalizáció területén viszont lát problémákat a bankrendszerben.

Hol épülnek kockázatok a hitelezésben?

Tóth Viktor (Budapest Bank) a szabályozásnak köszönhetően a lakosság esetében kisebb problémákat érzékel, a vállalati oldal mellett a core banki tevékenységek területén lát nagyobb kockázatokat. Simák Pál (CIB) elmondása szerint a lakossági üzletág miatt ők sem aggódnak, a vállalati ingatlanfinanszírozás területén lát kockázatokat. A bankok működésének az átállítása a legnagyobb kihívás. Kovács Antal (OTP) felhívta a figyelmet, hogy veszélyesen szűkülnek a jelzáloghitelzési marzsok, ezeknek a rossz idők kockázati költségeit is fedezniük kellene. A kereskedelmi ingatlanfinanszírozás területét látja túlfűtöttnek. Kementzey Ferenc (Raiffeisen) a forint kamatpálya legutóbbi változásából fakadó kockázatokra hívta fel a figyelmet, ami nyomást helyez a profitra.


Miért nincsenek sztrájkok a bankrendszerben, és mit vált ki a digitalizáció?

Nagyon nehéz a munkaerős megszerzése, megtartása, de alapvetően lojális a banki munkaerő - húzta alá Kovács Antal (OTP). Kementzey Ferenc (Raiffeisen) szerint nemcsak bérharccal, hanem a digitalizációval is lehet például munkaerőt vonzani. Balog Ádám (MKB) a bank közelmúltbeli alaprendszer-cseréjéről elmondta: a rendszer robosztus és erős, lényegesen csökkent a hibák száma, és a munkaerőhöz hasonlóan az ügyfélkör is nagyot nyert vele.


Kell, lesz konszolidáció a bankrendszerben? Mi lesz a Budapest Bankkal?

Vida József (Takarék) hangsúlyozta, ők folyamatosan konszolidálnak, májustól további kisbankjaik maradhatnak, a végén csak egy maradhat, "mint a Hegylakó című filmben". A Budapest Bank esetleges megvásárlásáról elmondta: van egy kormányzati akarat, ha ez komolyra fordul, ők is tudnak róla beszélni. "Szeretünk vadászok lenni, erről van papírom" - mondta. Tóth Viktor (Budapest Bank) szerint nagyon erős tulajdonosi szemlélettel vezetett bank az övék, a korábbi pesszimista jövőképek miatt nem futottak bele nagy kockázatokba és a terveiket rendszeresen sikerül felülteljesíteniük. Amikor a GE kilépett a bank életéből, teljesen önfinanszírozóként folytatták működésüket. Simák Pál (CIB) szerint lassú organikus hatékonyságjavulás jellemzi a bankszektort, a régiós konszolidáció pedig elsősorban az informatikai rendszerek heterogenitása miatt halad nehezen. A magyar bankszektor konszolidációja nem új külföldi bankok megjelenésével, hanem "viszonylag szűkebb körben" valósulhat meg. A CIB univerzális nagybankként képzeli el a jövőjét továbbra is. Kovács Antal (OTP) szerint valószínűleg tényleg 5-6 magyar nagybank marad majd. Kemenztey Ferenc (Raiffeisen) szerint fontos, hogy transzparens és korrekt módon történjen meg a Budapest Bank tulajdonosváltása, a Raiffeisen Bank International is ajánlatot készül tenni rá. Balog Ádám (MKB) szerint egészségesebb lenne, ha egy magyarországi döntési központú nagyobb bank jöhetne létre, hogy mikor lesz ez, arról a megfelelő időben értesülni fogunk.

Hozzászólások

Elkészültek a magyar gyártású legeztetőgépek

Napokon belül a magyar egészségügy rendelkezésére fog állni a külügyminisztérium által megrendelt 1000 darab, világszínvonalú lélegeztetőgép, amelyet a hazai székhelyű Celitron Medical Technologies Kft. már legyártott - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Vácon.
2020. 09. 26. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Halláskárosodás - Minden ötödik család érintett, mégsem teszünk eleget ellene

Hazánkban közel egymillió ember él valamilyen fokú halláskárosodással. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2018-as évi becslése szerint 2050-re 900 millió fölé nőhet a halláskárosultak száma a világon. Várható, hogy 30 éven belül majdnem minden tizedik ember halláskárosodott lesz, ami komoly lelki terhet ró a családokra és jelentős kiadásokkal terheli meg az egészségügyi rendszert. A Fül-orr-gége Központ a Hallássérültek Világnapjára készülve vizsgálta meg a magyar lakosság halláskárosodással kapcsolatos ismereteit.
2020. 09. 26. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Madrid tovább növeli a korlátozott zónák számát

Tovább növeli azon területek számát a madridi tartomány vezetése, ahol korlátozzák a lakosok szabad mozgását a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében - jelentette be a helyi autonóm kormány egészségügyi tárcavezetőjének helyettese pénteken.
2020. 09. 26. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megszerezte a SZIT minősítést a SunDell

Szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT) nyilvántartásba vette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a SunDell Estate Nyrt.-t - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2020. 09. 26. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az ÉletMentő applikáció lett az Év digitalizációs projektje

Az ÉletMentő applikáció nyerte el az Év digitalizációs projektje címet és megkapta a Gyurós Tibor-díjat is, amellyel a hazai digitalizáció fejlődésében aktívan szerepet vállaló személyeket és vállalkozásokat ismerik el - tudatta az Országos Mentőszolgálat közleményben pénteken az MTI-vel.
2020. 09. 26. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Franciaországban a fertőzöttek száma átlépte a félmilliót

Franciaországban az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma pénteken átlépte a félmilliót, miután az elmúlt 24 órában ismét csaknem 16 ezer új esetet tártak fel az egészségügyi hatóságok.
2020. 09. 26. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Évek óta erre vár az ingatlanpiac!

Szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT) vette nyilvántartásba a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a SunDell Estate Nyrt-t. Ezzel az első olyan társaság lett az országban, amely nem egy már bejáratott tőzsdei jelenlét után választotta ezt a működési formát, hanem végig ment a bevezetés összes lépésén, majd a belépéssel szinte egy időben vált szabályozott ingatlanbefektetési társasággá. Az első „zöldmezős SZIT” megjelenése mérföldkő a magyar ingatlanpiacon
2020. 09. 26. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Forgalomkorlátozások lesznek a belvárosban

Útszűkületekre, részleges sávlezárásokra, forgalomterelésekre és sebességkorlátozásokra kell számítani szeptember 28. és november 6. között a Váci úton, Bajcsy-Zsilinszky úton, Károly körúton, Múzeum körúton és az Üllői úton a 3-as metróvonal felújítása miatt - tudatta a BKV pénteken az MTI-vel.
2020. 09. 26. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar népesség: Eddig több születés, kevesebb halálozás

Csökkent a természetes fogyás mértéke 2020 első nyolc hónapjában, miután 4,7 százalékkal több gyerek született és 4,4 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a múlt év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.
2020. 09. 26. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Lengyelország bezárná az összes kőszénbányáját

Lengyelország 2049 végéig bezárná az összes kőszénbányáját, a bányákban dolgozó vájároknak nyugdíjukig biztosítják jelenlegi foglalkozásuk folytatását - erről állapodtak meg a bányászszakszervezetek és a lengyel kormány képviselői pénteken.
2020. 09. 25. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Romániában jön az ingázók helyzetét könnyítő törvény

Klaus Iohannis román elnök pénteken kihirdette azt a jogszabályt, amely megkönnyíti a határátlépést a koronavírus-járvány idején az ingázóknak, akik különleges bánásmódban részesülnek.
2020. 09. 25. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Eurolikviditást nyújtó devizaswap tendert tartott az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) eurolikviditást nyújtó devizaswap-tenderén minden banki ajánlatot elfogadott és 529 millió euró (192,21 milliárd forint) összegben kötött ügyletet október 1-ei lejárattal - közölte a jegybank pénteken.
2020. 09. 25. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A brit királyi ház pénzét sem kíméli a járvány

A brit királyi család pénzügyeit sem kíméli a koronavírus-járvány.
2020. 09. 25. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

London kivételével mínuszban zártak a tőzsdék

London kivételével indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok vegyes kezdés után.
2020. 09. 25. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhén erősödött a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 35,25 pontos, 0,11 százalékos emelkedéssel, 31 933,26 ponton zárt pénteken.
2020. 09. 25. 18:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EB fellebbezést nyújt be az Apple-bírság ügyében

Az Európai Bizottság fellebbezést nyújtott be pénteken az Európai Bíróság azon ítélete ellen, amelynek értelmében az Apple számítástechnikai óriáscégnek nem kell kifizetnie a tiltott állami támogatás miatt korábban kiszabott 13 milliárd eurós bírságot.
2020. 09. 25. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Októbertől indul a HulladékRadar alkalmazás

Októbertől élesben működik a HulladékRadar alkalmazás - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára pénteken Sümegen.
2020. 09. 25. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szeptemberben csökkent az álláskeresők száma

Az álláskeresők száma szeptemberben havi összevetésben 6,2 százalékkal csökkent, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a szeptemberi zárónapon 323 400 álláskereső szerepelt, 21 300-zal kevesebb az augusztusinál.
2020. 09. 25. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Családi házak napelemeire is lesz támogatási program

Magyar és európai uniós forrásból 30-40 százalékos támogatást is nyerhetnek majd a családi házak tulajdonosai napelemes rendszerek telepítésére - közölte az innovációs és technológiai miniszter pénteken Zalaegerszegen.
2020. 09. 25. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Népszerű a Kooperatív doktori program

Hatalmas érdeklődés kísérte az idén először meghirdetett Kooperatív doktori programot: az első 100 ösztöndíjas helyre összesen 536-an adtak be pályázatot - jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára kifejtette, hogy az új ösztöndíjprogram jelentős támogatással segíti a vállalati együttműködésben folytatott doktori tanulmányokat, elsősorban a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai területeken.
2020. 09. 25. 15:05
Megosztás:
Hozzászólások: