Nagy üzlet a lakberendezési piac

A közmondás szerint három dologhoz ért mindenki: a futballhoz, a valláshoz és a politikához. Néha kicsit úgy érezzük a fenti kitétel kiegészíthető egy negyedikkel is: a lakberendezéssel. A hivatásos lakberendezés ezzel szemben egy rendkívül komplex és speciális munka, melynek professzionális műveléséhez nem kevés tapasztalat, rengeteg kreatív ötlet, trendkövetési hajlandóság és persze a lakberendezési termékek piaci ismerete kívántatik. Részben az elmúlt évek ingatlanpiaci folyamatainak köszönhetően nem kis mértékben és nem véletlenül nőtt a lakberendezők forgalma. Munkájuk nemcsak egy jól jövedelmező foglalkozás, de egyre többek számára nélkülözhetetlen mankó is.

Nagy üzlet a lakberendezési piac

Töretlennek tűnő növekedés

Kétségtelen, hogy új ház vagy lakás építésekor, vagy egyszerűen csak lakás átalakítás illetveberende zés előtt nagyon jól tud jönni egy segítő szakember segítsége. Egy szakmájában jártas belsőépítész, illetve lakberendező optimális esetben személyre szóló instrukciókat tud adni a tervezéstől a kivitelezésig. Mivel az elmúlt években folyamatosan emelkedő tendenciát mutatott, majd a tavalyi évben már meg is duplázódott a lakberendezők forgalma Budapesten és a nagyobb városokban, egyszerű tanácsadásban jelenleg nehezen fordulhatunk hozzájuk kapacitáshiány miatt.

A kapcsolódó ágazatokat is érinti

Az elemzők szerint a rendkívüli ütemben megnőtt kereslet mindenekelőtt a mögöttünk hagyott 2-3 év lakáspiaci folyamatainak köszönhető. Már a 2019. év második negyedévének adataiból is látszik, hogy a lakberendezési piac felpörgése – az ingatlanpiac korábbiakhoz képest minimális megtorpanása ellenére – továbbra is töretlen. Ahogy az 2018-ban megfigyelhető volt, a lakberendezők vállalási ideje idén sem csökkent, sőt talán még a korábbiakhoz képest nehezebb szabad kapacitással rendelkező lakberendezőt találni. A helyzetet 2019 első félévében tovább súlyosbította, hogy a lakberendezés gyakorlati részét végző területeken – ide értve szinte a teljes kivitelezési folyamatot – nagyon nehéz szakképzett munkaerőt „leakasztani”, kevés a minőségi munkát végző szakmunkás, legyen szó burkolóról, asztalosról, villanyszerelőről valamint víz- és gázszerelőről. Sokuk 2019 elején már nem tudott a folyó évre munkát vállalni.

Szakembert nem érdemes megspórolni

Bár az interneten felújítási munkák tekintetében se szeri se száma a „csináld magad” megoldásoknak, lakberendezésnél nem érdemes megspórolni a szakember tapasztalatait. A burkolás, festés, tapétázás csak akkor lesz szép, ha a lakberendezési ötletek professzionálisan lesznek kivitelezve. Itt nem csak arról van szó, hogy milyen nehéz például az ízlésvilágunknak leginkább megfelelő tapétát megválasztani. A falak előkészítése, az alapanyagok megválasztása a tapéta felragasztása és az egyéb utómunkálatok kivitelezése komoly előkészületet és felkészültséget igényel

Nőtt a kereslet, nőttek az árak is!

A lakberendezési piacon jelentkező kivitelezői kapacitások szűkössége természetesen a felújítási piacot sem hagyta érintetlenül az árak tekintetében. Míg 2017-2018 folyamán egy előre tervezett projekt esetében 15-20%-al drágult a komplex kivitelezés, ez a szám 2019 első harmadában már nem csekély mértékben nőtt, bizonyos esetekben a költségtúllépés akár a 30-35%-ot is meghaladhatja. Megfigyelhető ugyanakkor egy korábban is már létező, de 2019- 2019-ben szintén erőteljesen növekedésnek induló folyamat, a használt lakásokat vásárló, azt lakberendezői cégek bevonásával felújító, majd viszont eladó ingatlanértékesítők vonatkozásában.

Közülük 2019-ben ugyancsak többen szerződtetnek lakásuk értékesítéséhez lakberendezővel, melynek során egy, az átlagízlésnek megfelelő stílusban rendeztetik be a lakást, bízva a gyorsabb értékesítés lehetőségében. Utóbbi szintén jelentős mértékben hatott ösztönzőleg az árak emelkedésére és a lakberendezők kapacitásának lekötöttségére.

Hozzászólások

Négyszáz településen folytatódik a szúnyogírtás

Több mint négyszáz településen - 140 ezer hektáron - folytatódik a szúnyoggyérítés augusztus első hetében - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.
2020. 08. 04. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Az orosz gyógyszeripar 2021-re havi több millió adagra tervezi felfuttatni a vakcinagyártást

Az orosz gyógyszeripart 2021-re havi több millió adag Covid-19-vakcinát fog gyártani - jelentette ki Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter hétfőn a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.
2020. 08. 03. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megalakult az új szerb parlament

Megalakult az új szerb parlament hétfőn Belgrádban, miután hitelesítették a képviselők mandátumát, ám a házelnököt és helyetteseit egyelőre nem választották meg.
2020. 08. 03. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb ütemmel bővíti pécsi ipari parkját a NIPÜF

Csaknem 11 ezer négyzetméteres új raktárcsarnokot épít a NIPÜF Csoport a pécsi ipari parkban. A létesítményre hosszú távú bérleti szerződést kötött a Raben Group magyarországi leányvállalatával. A beruházás rövid idő alatt, jövő tavasz elejére befejeződik. A modern logisztikai központtal több mint 166 ezer négyzetméterre bővül a NIPÜF által fejlesztett ingatlanok állománya.
2020. 08. 03. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült hétfőn a forint estére

Gyengült hétfőn a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2020. 08. 03. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Így alakult a hét első kereskedési napja

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 71,49 pontos, 0,21 százalékos csökkenéssel, 34 620,25 ponton zárt hétfőn.
2020. 08. 03. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szép zárás az európai tőzsdéken

Tekintélyes indexemelkedéssel nyugtázták hétfőn a főbb európai értékpapírpiacok az európai feldolgozóipari teljesítmény váratlanul nagy júliusi javulását.
2020. 08. 03. 18:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős nyitás az amerikai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon a visszafogott várakozásokhoz képest kedvezőnek ítélt negyedéves vállalati eredményeknek köszönhetően.
2020. 08. 03. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre népszerűbb az NHP Hajrá - A mezőgazdasági beruházások a program nyertesei

Három hónapja indult el az Magyar Nemzeti Bank válságkezelő csomagjának egyik legfontosabb eszköze, az NHP Hajrá program. A rugalmasan felhasználható termék hamar népszerűvé vált a vállalatok körében, július elejéig már 123 milliárd forintnyi állományra szerződtek le a hitelintézetek. A Budapest Bank is nagy érdeklődést tapasztal, összesen több mint 19 milliárd forintnyi hitelt közvetített az ügyfelei számára, amelyet a vállalatok jellemzően beruházások megvalósítására fordítanak. Különösen népszerű a termék az agrárvállalkozók körében, az állomány fele a mezőgazdaságban hasznosul. A feltételek közelmúltban bejelentett módosításai pedig még inkább felpörgethetik a hitelkihelyezést és a forgóeszköz-finanszírozást is.
2020. 08. 03. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

150 millió forintos GVH bírságot kapott a BioTech USA

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy friss döntésében megállapította, hogy az egy cégcsoportba tartozó JLM PowerLine Kft. és a BioTech USA kft. fogyasztókkal szembeni tisztességtelen gyakorlatot tanúsítottak. A GVH a jogsértésért még az engedmények után is magas, 150 millió forintos bírság egyetemleges megfizetésére kötelezte a két eljárás alá vont céget. A döntés hátterét a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda versenyjogi csoportja elemzi.
2020. 08. 03. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy kérdés: ki lesz a Commerzbank új elnöke?

A Cerberus Capital Management ellenzi, hogy Hans-Jörg Vettert nevezzék ki a Commerzbank új elnökévé, miután az ügyhöz közel álló források szerint ő lehet a bank elsőszámú favoritja.
2020. 08. 03. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Közelít a 2.000 dollárhoz az arany jegyzése

Az arany 1.977 dollár volt ma reggel, tehát egyre közelebb van a lélektaninak tekinthető 2.000 dolláros szint.
2020. 08. 03. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

40 dollár közelében a WTI, a piac aggódik a túlkínálat miatt

A WTI a szeptemberi határidőre közelített a 40 dolláros szinthez, mivel a befektetők aggódnak a kőolaj túlkínálat miatt.
2020. 08. 03. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mit kezd az euró-forint árfolyam a 200-assal?

A pénteki napon belüli fordulatot követően folytatta a korrekciót ma reggel EUR/USD kurzus, így jelenleg 1,175-ön tartózkodik az árfolyam.
2020. 08. 03. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban indult a kereskedés a főbb európai piacokon

Emelkedéssel indult a kereskedés a főbb nyugat-európai részvénypiacokon hétfőn, köszönhetően a kínai gazdaság talpra állásáról tanúskodó friss adatoknak, de az új koronavírussal fertőzöttek számának erős emelkedése miatt továbbra is kételyek övezik a világgazdaság fellendülésének esélyeit.
2020. 08. 03. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt tart most a forint

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfő reggel: az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött, de a dollárhoz és a jenhez képest gyengült.
2020. 08. 03. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Végre fellélegezhetnek a Nagykörúton közlekedők

Véget ér csütörtökön a felújítás a nagykörúti villamosok közös vonalán, a 6-os önálló szakaszán a nyár végéig folytatódik a munka - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn az MTI-t.
2020. 08. 03. 09:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Mire számíthatunk az európai tőzsdei nyitásban ma?

Enyhe emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvényindexek hétfőn. A héten nagyvállalatok garmadája teszi közzé gyorsjelentését, miközben az amerikai kongresszusban megpróbálnak dűlőre jutni a múlt héten benyújtott, ezermilliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomag ügyében.
2020. 08. 03. 08:52
Megosztás:
Hozzászólások:

November 3-án tartják az amerikai elnökválasztást

Az elnökválasztást november 3-án tartják - jelentette ki Mark Meadows, Donald Trump amerikai elnök kabinetfőnöke vasárnap a CBS televíziónak adott interjújában.
2020. 08. 03. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Extrém színvilág a 60-as évektől kialakított paneltengerben

Hazánkban a lakóépületek 13%-a ipari panel technológiával készült a 60-as és 80-as évek között. Azon túl, hogy a bennük lakó több mint 1,1 millió ember mindennapi hangulatára is hatással vannak a felhasznált homlokzati színek, az országszerte több mint 530 ezer panelháznak kiemelt szerep jut a városképek kialakításában. De vajon milyen szempontok alapján nyerik új kinézetüket ezek a monumentális épületek?
2020. 08. 03. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások: