Nagy üzlet a lakberendezési piac

A közmondás szerint három dologhoz ért mindenki: a futballhoz, a valláshoz és a politikához. Néha kicsit úgy érezzük a fenti kitétel kiegészíthető egy negyedikkel is: a lakberendezéssel. A hivatásos lakberendezés ezzel szemben egy rendkívül komplex és speciális munka, melynek professzionális műveléséhez nem kevés tapasztalat, rengeteg kreatív ötlet, trendkövetési hajlandóság és persze a lakberendezési termékek piaci ismerete kívántatik. Részben az elmúlt évek ingatlanpiaci folyamatainak köszönhetően nem kis mértékben és nem véletlenül nőtt a lakberendezők forgalma. Munkájuk nemcsak egy jól jövedelmező foglalkozás, de egyre többek számára nélkülözhetetlen mankó is.

Nagy üzlet a lakberendezési piac

Töretlennek tűnő növekedés

Kétségtelen, hogy új ház vagy lakás építésekor, vagy egyszerűen csak lakás átalakítás illetveberende zés előtt nagyon jól tud jönni egy segítő szakember segítsége. Egy szakmájában jártas belsőépítész, illetve lakberendező optimális esetben személyre szóló instrukciókat tud adni a tervezéstől a kivitelezésig. Mivel az elmúlt években folyamatosan emelkedő tendenciát mutatott, majd a tavalyi évben már meg is duplázódott a lakberendezők forgalma Budapesten és a nagyobb városokban, egyszerű tanácsadásban jelenleg nehezen fordulhatunk hozzájuk kapacitáshiány miatt.

A kapcsolódó ágazatokat is érinti

Az elemzők szerint a rendkívüli ütemben megnőtt kereslet mindenekelőtt a mögöttünk hagyott 2-3 év lakáspiaci folyamatainak köszönhető. Már a 2019. év második negyedévének adataiból is látszik, hogy a lakberendezési piac felpörgése – az ingatlanpiac korábbiakhoz képest minimális megtorpanása ellenére – továbbra is töretlen. Ahogy az 2018-ban megfigyelhető volt, a lakberendezők vállalási ideje idén sem csökkent, sőt talán még a korábbiakhoz képest nehezebb szabad kapacitással rendelkező lakberendezőt találni. A helyzetet 2019 első félévében tovább súlyosbította, hogy a lakberendezés gyakorlati részét végző területeken – ide értve szinte a teljes kivitelezési folyamatot – nagyon nehéz szakképzett munkaerőt „leakasztani”, kevés a minőségi munkát végző szakmunkás, legyen szó burkolóról, asztalosról, villanyszerelőről valamint víz- és gázszerelőről. Sokuk 2019 elején már nem tudott a folyó évre munkát vállalni.

Szakembert nem érdemes megspórolni

Bár az interneten felújítási munkák tekintetében se szeri se száma a „csináld magad” megoldásoknak, lakberendezésnél nem érdemes megspórolni a szakember tapasztalatait. A burkolás, festés, tapétázás csak akkor lesz szép, ha a lakberendezési ötletek professzionálisan lesznek kivitelezve. Itt nem csak arról van szó, hogy milyen nehéz például az ízlésvilágunknak leginkább megfelelő tapétát megválasztani. A falak előkészítése, az alapanyagok megválasztása a tapéta felragasztása és az egyéb utómunkálatok kivitelezése komoly előkészületet és felkészültséget igényel

Nőtt a kereslet, nőttek az árak is!

A lakberendezési piacon jelentkező kivitelezői kapacitások szűkössége természetesen a felújítási piacot sem hagyta érintetlenül az árak tekintetében. Míg 2017-2018 folyamán egy előre tervezett projekt esetében 15-20%-al drágult a komplex kivitelezés, ez a szám 2019 első harmadában már nem csekély mértékben nőtt, bizonyos esetekben a költségtúllépés akár a 30-35%-ot is meghaladhatja. Megfigyelhető ugyanakkor egy korábban is már létező, de 2019- 2019-ben szintén erőteljesen növekedésnek induló folyamat, a használt lakásokat vásárló, azt lakberendezői cégek bevonásával felújító, majd viszont eladó ingatlanértékesítők vonatkozásában.

Közülük 2019-ben ugyancsak többen szerződtetnek lakásuk értékesítéséhez lakberendezővel, melynek során egy, az átlagízlésnek megfelelő stílusban rendeztetik be a lakást, bízva a gyorsabb értékesítés lehetőségében. Utóbbi szintén jelentős mértékben hatott ösztönzőleg az árak emelkedésére és a lakberendezők kapacitásának lekötöttségére.

Hozzászólások

Milyen szempontok alapján válasszunk középiskolát?

Tavaly a középiskolai felvételit 81759 nyolcadikos, 8340 hatodikos és 5230 negyedikes írta meg, hasonlóan sokan készültek idén is erre a megmérettetésre, amire szombaton került sor. Ezt követően a szülőknek és diákoknak meg kell jelölniük, hogy melyik a preferált középiskola, mit írnak a jelentkezési lapon az első helyre. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőn az elmúlt tanévtől kezdve már gimnazisták is részt vehetnek – összeállításunk szülői tapasztalatok alapján készült: vajon milyen szempontok mentén érdemes kiválasztani, hogy hol tanuljon tovább a gyerek? A vetélkedő szervezői a középiskolai felvételikkel való egybeesés miatt 10 nappal, január 31-ig meghosszabbítják a pénzügyi vetélkedő nevezési határidejét, hogy a felvételik után is legyen még a gyerekeknek ideje felkészülni a versenyre.
2020. 01. 21. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

2020-tól kizárólag hibridet gyárt a Suzuki Esztergomban

A Magyar Suzuki Zrt. 2020-tól kizárólag hibrid meghajtású gépkocsikat gyárt Esztergomban az uniós piacokra, a járművek január végétől jelennek meg az EU-s és a hazai értékesítési hálózatban - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2020. 01. 21. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Íme a világbank gazdasági előrejelzése - egy ábrán

A Világbank gazdasági előrejelzése (2018-2021)
2020. 01. 21. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyugdíjak - vissza kell fizetni bizonyos esetekben - de mikor?

1997. évi LXXXI. törvény, mely a nyugdíjakat szabályozza előírja azt is, hogy melyek azok az esetek, amikor a nyugdíjat köteles visszafizetni valaki. Visszafizetési és megtérítési kötelezettség nyugdíjak esetén.
2020. 01. 21. 04:01
Megosztás:
Hozzászólások:

Est Media elemzés

2020. 01. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Opus elemzés

2020. 01. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2020. 01. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2020. 01. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2020. 01. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2020. 01. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sok pénzt bukunk, ha ezeket letöltjük!

A Sophos a napokban publikálta a Fleeceware Apps Persist on the Play Store (a fleeceware appok továbbra is megtalálhatóak a Play Store-ban) kutatását. Ezek az appok a gyanútlan felhasználókkal igen magas árat fizettetnek olyan szolgáltatásokért, melyek elérhetőek ingyenes vagy olcsóbb appokban is. A kiberbiztonsági vállalat most közzétette azon problémás appokat, amelyek letöltés esetén nagy összeggel károsítják meg a felhasználót.
2020. 01. 21. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

227 millió forint jutott a síterepek fejlesztésére

Mintegy 227 millió forint támogatást nyújtott a kormány a magyar síterepek szolgáltatásainak fejlesztésére 2019 végén - mondta az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos hétfőn Eplényben a síelést népszerűsítő kampányt bemutató rendezvényen.
2020. 01. 21. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb városokban bukkant fel a tüdőgyulladás-vírus Kínában

Pekingben és a dél-kínai Sencsenben is felbukkant az új, tüdőgyulladást okozó vírus, miközben a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban jelentősen megugrott a fertőzöttek száma a hétvégén - derül ki a helyi egészségügyi bizottságok hétfői jelentéseiből.
2020. 01. 21. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump elnök visszautasítja az ellene felhozott vádpontokat

Donald Trump amerikai elnök visszautasította az ellene felhozott vádpontokat abban a Fehér Ház jogászcsapata által előterjesztett jegyzékben, amelyet az elnök alkotmányos felelősségre vonási eljárásának (impeachment) kedden kezdődő szenátusi tárgyalása előtt nyújtott be a szenátusnak.
2020. 01. 21. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ábrán mutatjuk az építőipari termelés alakulását

volumenindex, előző év azonos időszaka egyenlő 100
2020. 01. 21. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A különnyugdíjak eltörléséről szavaznak Romániában

A különnyugdíjak eltörlését célzó törvénytervezetet is napirendre tűzik a román parlament jövő heti rendkívüli ülésszakán - jelentette be hétfőn az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD) vezető Marcel Ciolacu, a román képviselőház elnöke.
2020. 01. 21. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre nagyobb a kereslet a házi pálinkára

Az Európai Unió illetékes fórumain újra napirendre kerülhet az a kezdeményezés, amely nyomán bizonyos mennyiségű tömény italt adómentesen lehetne előállítani - mondta a Magyar Nemzetnek Tállai András, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára, hozzátéve, hogy az ilyen felvetéseket a magyar kormány mindig támogatja, a hagyományainkhoz ugyanis ragaszkodnunk kell.
2020. 01. 21. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

2020-ban 900 millió euró jut humanitárius segélyezésre

900 millió eurós humanitárius segélyezési költségvetést fogadott el az Európai Bizottság - közölte a testület egyik szóvivője hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján.
2020. 01. 20. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Négy új járatot indít Szentpétervárról a Wizz Air

Négy új járatot indít nyáron Szentpétervárról a Wizz Air magyar hátterű légitársaság - közölték hétfőn orosz hírügynökségek.
2020. 01. 20. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új Mercedes autóbuszok állnak forgalomba Budapesten

Új Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbuszok állnak forgalomba Budapesten, az első tizenhat leszállított járművet Karácsony Gergely főpolgármester adta át hétfőn.
2020. 01. 20. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások: