Nem kell változtatnunk Kína pozitív megítélésén

Az USA újabb protekcionista intézkedéscsomagot léptetett életbe Kínával szemben, de úgy tűnik, mindez a világkereskedelmet nem érinti: a részvénypiaci idegesség inkább a konfliktus elmérgesedésétől való félelmet, mint a vállalati mutatókra gyakorolt konkrét hatást tükrözi. A politikai kakaskodás jegyében Trump valószínűleg kitart majd protekcionista retorikája mellett, ami további volatilitást gerjeszt, de ettől még nem kell változtatnunk Kína pozitív megítélésén George Efstathopoulos, a Fidelity International portfólió menedzsere szerint.

Nem kell változtatnunk Kína pozitív megítélésén

Szemet szemért kereskedelmi csetepaté

A Trump által bejelentett legújabb protekcionista intézkedéscsomag 200 milliárd dollárnyi kínai importra vet ki 10%-os adót. Mindezt azon a 34 milliárd dollárnyi vámon felül, amely július 6-án lépett életbe. A következő hetekre újabb 16 milliárd dollár szerepel az előirányzatban, ma már egyértelmű, hogy eszkalálódó kereskedelmi háborúval van dolgunk. Azonban mindennek a világgazdaságra gyakorolt hatása enyhébb, mint amit a részvénypiaci hangulat sugall.

A Kínára gyakorolt hatás

A legújabb vámok két fronton befolyásolják Kínát: egyrészt a kereskedelmet, másrészt a részvénypiacokat érintik, de e két hatás nem feltétlenül egyforma.


A gazdaságra gyakorolt hatás a vámok jelenlegi szintjén viszonylag kicsi. A Fidelity becslése szerint az első forduló vámjai 20 vagy annál kevesebb bázisponttal csökkentik a kínai GDP növekedését. Ha erre az összetűzésre öt vagy tíz évvel ezelőtt került volna sor, az akkori gazdasági folyamatok miatt sokkal fájdalmasabb hatással járhatott volna. Kína gazdasága jelenleg inkább a belföldi fogyasztásra támaszkodik, kereskedelmi partneri kapcsolatai pedig – részben az „Egy övezet – egy út” kezdeményezés hatására – jóval szerteágazóbbak.
 
A részvényekre inkább a hangulati elemek, mintsem a tények nyomják rá a bélyegüket


A vámok lelohasztották a részvénypiaci hangulatot, ami azt jelzi, hogy a befektetők attól félnek, lesz ez még rosszabb is, de a vállalatok fundamentális adataira gyakorolt hatások nem ennyire számottevőek, mivel az MSCI China indexben az USA részesedése kevesebb, mint 5%.


Tőzsde – értesz hozzá? - Tőzsdei, értékpapírpiaci ismeretek felmérő kalkulátor

 

Ezzel együtt tény, hogy egyes ágazatok jobban nyomás alá kerültek – elsősorban azok, amelyek amerikai kitettsége a legnagyobb: például a textilipar, az autóalkatrész-gyártás és a technológiai hardvereket gyártó iparág. Donald Trump intézkedései kifejezetten azokat a termékcsoportokat vették célkeresztbe, melyek hozzájárulnak a Kínának az USA-val szemben fennálló jelentős kereskedelmi többletéhez: a szórakoztató elektronikai és a számítástechnikai hardvereket, ami részben megmagyarázza az érintett ágazatokra napjainkban jellemző volatilitást.


Trump vámintézkedéseinek hátterében ott állnak a közelgő félidős választások is, és az, hogy az elnök szeretné továbbra is a kongresszus mindkét házában megőrizni irányító szerepét. Ebből arra következtethetünk, hogy legalábbis a választások utánig nem fog változtatni a retorikáján.


A kockázatokra figyelni

A Fidelity szakértőjét a vámok hatásánál jobban foglalkoztatja a kínai gazdaságnak a tőkeáttétel csökkentése és a reformok miatt végbemenő lassulása. A hitelvolumen növekedése jelentős mértékben lassult, így fennáll a deflációs aggodalmak kialakulásának a veszélye is. Emiatt legutóbb 2015-ben aggódtak – akkoriban érezhető feszültséget okozott a részvénypiacokon, és a befektetők világszerte szabadulni akartak a kockázatosabb eszközeiktől. Ami jó hír, hogy a kínai termelői árindex pozitív, és 3-4 százalék körül stabilizálódott, így Kína már nem exportál deflációt.

A globális kereskedelmi ciklus lanyhulása aggodalomra ad okot. Ázsiában az európai (és nem az amerikai) kereslet csökkenése miatt érezhetően lassult a szállított termékek volumenének növekedése. Ez potenciálisan azért aggasztóbb, mert a kereskedelmi háborúk hatása még mindig nem mérhető fel teljes mértékben. Ennek ellenére az ázsiai export egyelőre stabil ütemben növekszik.
 
Miért látja a Fidelity pozitívan Kínát?

A szalagcímek ellenére okunk van arra, hogy Kínát pozitívan ítéljük meg Efstathopoulos szerint. Az összes ázsiai ország közül Kínában nő az egyik legnagyobb ütemben a tőkearányos megtérülés, és az előrejelzések szerint a helyzet tovább javul majd.


A tőkearányos megtérülésre elsősorban az egyre javuló árrések vannak jó hatással, aminek hátterében (belföldi tényezőként) az egyre javuló fogyasztási trendek, az automatizálásnak köszönhető költségcsökkenés és az ipari konszolidáció áll. Egy évtizeddel ezelőtt Kínában több mint kétszáz állami vállalat működött, ma ezek száma az elmúlt években lezajlott számottevő M&A-tevékenység következtében száz alatt van. E kedvező jelekből arra következtethetünk a Fidelity szerint, hogy fenntarthatóan nőni fog mind a tőkearányos megtérülés, mind a jövedelem – méghozzá nem csupán a növekvő olajárak hátszelétől hajtott energiaiparban, hanem az „új kínai ágazatokban” is.

Bár Kína gazdasága lassul, ne feledjük, hogy ez azok miatt az ágazatok miatt van, melyek a kormány tőkeáttétel-csökkentési igyekezetének középpontjában állnak, például az infrastrukturális állóeszköz-beruházások szektora. A magánkézben álló gyártóipar ugyanakkor fellendülőben van, nem utolsó sorban azért, mert a párt eltökélte, hogy bőséges és elérhető árú finanszírozást biztosít a kis- és mikrovállalkozások számára. Kína szemében ez most kulcskérdés – többek között ezzel próbálja megalapozni a következő évtized növekedését.

 

A kockázatok lehetőségeket is hordoznak

Három évvel ezelőtt a befektetők nem azon aggódtak, hogy Kína akar, hanem hogy tud-e majd cselekedni. Ma mintha fordított lenne a helyzet, ami egyértelműen kedvezőbb kilátásokkal kecsegtet. Ráadásul a kockázatok nőnek, de ezzel együtt nő a jövedelmezőség és a tőkearányos megtérülés is. Ezek a tényezők pedig kedvezően hatnak az értékeltség hátterében álló mutatókra, melyek mind az onshore, mind az offshore piacon máris egyre vonzóbbá válnak.

Hozzászólások

Tovább gyengült a TomTom részvénye

Várakozáson felüli harmadik negyedéves eredménye ellenére több mint tíz százalékot veszített a holland TomTom részvényének az árfolyama, miután meghiúsult a navigációs rendszerek és szolgáltatások szállításáról a Volvóval kötött megállapodás - számolt be kedden az Automotive News hírportál.
2018. 10. 16. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így mozgott a forint a jegybank kamattartó döntését követően

Alig változott a forint árfolyama a jegybank kamattartó döntését követően.
2018. 10. 16. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Amerikai jelentési szezon: Netflix, ASML, American Express

Az egyesült államokbeli harmadik negyedévi jelentési szezon a múlt héten kezdődött, és három kiemelkedően fontos pénzintézeti jelentés is kijött: a Citigrouptól, a JPMorgan Chese-től és a Wells Fargo-tól. Összességében jók voltak a számok, de a JPMorgan Chase árbevétele némileg elmaradt a várakozásoktól. Ugyanakkor megfigyelhető a befektetők optimizmusának csökkenése az amierikai bankokkal kapcsolatban, annak ellenére, hogy a kamatlábak emelkednek. Ez önmagában szokatlan jelenség, amelynek az lehet az egyik fő oka, hogy a bankok számára kedvező tényezők, különösen az egyesült államokbeli adóreform és az emelkedő kamatlábak pozitív hatásai a Q3/Q4-es időszakban csúcsosodnak, és a későbbiekben ezek a hatások várhatóan gyengülni fognak.
2018. 10. 16. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyes indexekkel nyitottak az európai tőzsdék

Vegyes indexekkel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
2018. 10. 16. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Számíthatunk némi emelkedésre

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők szerint.
2018. 10. 16. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint estére

Jelentősen erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben hétfő este a reggeli szintekhez képest.
2018. 10. 15. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így zárták a napot az európai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2018. 10. 15. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma jól teljesített a hazai részvénypiac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 216,26 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel, 36 564,15 ponton zárt hétfőn.
2018. 10. 15. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

London kivételével mínuszban nyitottak a főbb európai tőzsdék

London kivételével mínuszban indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken hétfőn.
2018. 10. 15. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: A nemzetközi hangulat befolyásolhatja a mai kereskedést

Az elemzők szerint a nemzetközi hangulat befolyásolja hétfőn a Budapesti Értéktőzsde kereskedését.
2018. 10. 15. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon hétfő reggel.
2018. 10. 15. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Meddig mehet a 4iG részvénye? Elemzés

Mai elemzésünkben a rakétaként kilövő új Mészáros-részvényt elemezzük a technikai (grafikon) analízis eszközeivel.
2018. 10. 15. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A washingtoni kínai nagykövet szerint Trump elnök nagyon zavarba ejtő

Donald Trump amerikai elnök "nagyon zavarba ejtő" - vélekedett Kuj Csian-kaj, Kína Egyesült Államokban akkreditált nagykövete vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában.
2018. 10. 14. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a BÉT forgalma a héten

Növekvő forgalomban csökkent a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 36 347,89 ponton zárt pénteken, 597,36 ponttal, 1,62 százalékkal alacsonyabban előző heti záróértékénél.
2018. 10. 14. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kedvező számok a Citi-től

A Citigroup is csatlakozott a kedvező banki gyorsjelentésekhez, miután 1,73 dolláros tisztított EPS-sel kismértékben megverte az elemzői várakozásokat.
2018. 10. 13. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jönnek a banki gyorsjelentések az USA-ból - J.P Morgan

Az utóbbi hónapokban a bankszektorban felülteljesítő J.P. Morgan 2,36 dolláros egy részvényre jutó tisztított eredményt közölt a harmadik negyedévre a várt 2,26 dollárral szemben.
2018. 10. 13. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Itthon erősödött a részvények többsége

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 443,35 pontos, 1,23 százalékos emelkedéssel, 36 347,89 ponton zárt pénteken.
2018. 10. 12. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhe mínuszban zártak az európai tőzsdék

Szerény mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók pénteken.
2018. 10. 12. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Közép-Kelet-Európa befektetési piaca új területeken növekszik tovább

A közép-kelet-európai régiói erősségei és versenyelőnyei jól ismertek már a befektetők számára. Felmerültek azonban új tényezők, amelyek közép- és hosszú távon meghatározó szerepet játszhatnak. Így, egyértelmű hangsúlyeltolódás van a költséghatékonyság irányából a minőség és a tudásalapú működés felé Közép-Kelet-Európa gazdaságának összes ágazatában. Hogyan változik Közép-Kelet-Európában a bérlői struktúra? Mutat-e némi lassulást a szolgáltató központok növekedése? Milyenek a közép-kelet-európai jogi és pénzügyi rendszerek a nyugat-európaiakkal összehasonlítva? Ezekre és más fontos kérdésekre a Skanska, a CBRE, a Dentons és a PwC közös, Közép-kelet-európai befektetési körkép 2018: Új növekedési területek című kiadványában találhatók válaszok.
2018. 10. 12. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A vártnál jobban nőtt a JP Morgan Chase profitja

Emelkedő bevételek mellett a vártnál nagyobb nyereséget termelt a JP Morgan Chase az idei harmadik negyedévben, miután a hitelállomány és a hitelkamatok emelkedése, valamint az alacsonyabb adók ellensúlyozni tudták a kötvénykereskedelem gyenge teljesítményét.
2018. 10. 12. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás