Nem kell változtatnunk Kína pozitív megítélésén

Az USA újabb protekcionista intézkedéscsomagot léptetett életbe Kínával szemben, de úgy tűnik, mindez a világkereskedelmet nem érinti: a részvénypiaci idegesség inkább a konfliktus elmérgesedésétől való félelmet, mint a vállalati mutatókra gyakorolt konkrét hatást tükrözi. A politikai kakaskodás jegyében Trump valószínűleg kitart majd protekcionista retorikája mellett, ami további volatilitást gerjeszt, de ettől még nem kell változtatnunk Kína pozitív megítélésén George Efstathopoulos, a Fidelity International portfólió menedzsere szerint.

Nem kell változtatnunk Kína pozitív megítélésén

Szemet szemért kereskedelmi csetepaté

A Trump által bejelentett legújabb protekcionista intézkedéscsomag 200 milliárd dollárnyi kínai importra vet ki 10%-os adót. Mindezt azon a 34 milliárd dollárnyi vámon felül, amely július 6-án lépett életbe. A következő hetekre újabb 16 milliárd dollár szerepel az előirányzatban, ma már egyértelmű, hogy eszkalálódó kereskedelmi háborúval van dolgunk. Azonban mindennek a világgazdaságra gyakorolt hatása enyhébb, mint amit a részvénypiaci hangulat sugall.

A Kínára gyakorolt hatás

A legújabb vámok két fronton befolyásolják Kínát: egyrészt a kereskedelmet, másrészt a részvénypiacokat érintik, de e két hatás nem feltétlenül egyforma.


A gazdaságra gyakorolt hatás a vámok jelenlegi szintjén viszonylag kicsi. A Fidelity becslése szerint az első forduló vámjai 20 vagy annál kevesebb bázisponttal csökkentik a kínai GDP növekedését. Ha erre az összetűzésre öt vagy tíz évvel ezelőtt került volna sor, az akkori gazdasági folyamatok miatt sokkal fájdalmasabb hatással járhatott volna. Kína gazdasága jelenleg inkább a belföldi fogyasztásra támaszkodik, kereskedelmi partneri kapcsolatai pedig – részben az „Egy övezet – egy út” kezdeményezés hatására – jóval szerteágazóbbak.
 
A részvényekre inkább a hangulati elemek, mintsem a tények nyomják rá a bélyegüket


A vámok lelohasztották a részvénypiaci hangulatot, ami azt jelzi, hogy a befektetők attól félnek, lesz ez még rosszabb is, de a vállalatok fundamentális adataira gyakorolt hatások nem ennyire számottevőek, mivel az MSCI China indexben az USA részesedése kevesebb, mint 5%.


Tőzsde – értesz hozzá? - Tőzsdei, értékpapírpiaci ismeretek felmérő kalkulátor

 

Ezzel együtt tény, hogy egyes ágazatok jobban nyomás alá kerültek – elsősorban azok, amelyek amerikai kitettsége a legnagyobb: például a textilipar, az autóalkatrész-gyártás és a technológiai hardvereket gyártó iparág. Donald Trump intézkedései kifejezetten azokat a termékcsoportokat vették célkeresztbe, melyek hozzájárulnak a Kínának az USA-val szemben fennálló jelentős kereskedelmi többletéhez: a szórakoztató elektronikai és a számítástechnikai hardvereket, ami részben megmagyarázza az érintett ágazatokra napjainkban jellemző volatilitást.


Trump vámintézkedéseinek hátterében ott állnak a közelgő félidős választások is, és az, hogy az elnök szeretné továbbra is a kongresszus mindkét házában megőrizni irányító szerepét. Ebből arra következtethetünk, hogy legalábbis a választások utánig nem fog változtatni a retorikáján.


A kockázatokra figyelni

A Fidelity szakértőjét a vámok hatásánál jobban foglalkoztatja a kínai gazdaságnak a tőkeáttétel csökkentése és a reformok miatt végbemenő lassulása. A hitelvolumen növekedése jelentős mértékben lassult, így fennáll a deflációs aggodalmak kialakulásának a veszélye is. Emiatt legutóbb 2015-ben aggódtak – akkoriban érezhető feszültséget okozott a részvénypiacokon, és a befektetők világszerte szabadulni akartak a kockázatosabb eszközeiktől. Ami jó hír, hogy a kínai termelői árindex pozitív, és 3-4 százalék körül stabilizálódott, így Kína már nem exportál deflációt.

A globális kereskedelmi ciklus lanyhulása aggodalomra ad okot. Ázsiában az európai (és nem az amerikai) kereslet csökkenése miatt érezhetően lassult a szállított termékek volumenének növekedése. Ez potenciálisan azért aggasztóbb, mert a kereskedelmi háborúk hatása még mindig nem mérhető fel teljes mértékben. Ennek ellenére az ázsiai export egyelőre stabil ütemben növekszik.
 
Miért látja a Fidelity pozitívan Kínát?

A szalagcímek ellenére okunk van arra, hogy Kínát pozitívan ítéljük meg Efstathopoulos szerint. Az összes ázsiai ország közül Kínában nő az egyik legnagyobb ütemben a tőkearányos megtérülés, és az előrejelzések szerint a helyzet tovább javul majd.


A tőkearányos megtérülésre elsősorban az egyre javuló árrések vannak jó hatással, aminek hátterében (belföldi tényezőként) az egyre javuló fogyasztási trendek, az automatizálásnak köszönhető költségcsökkenés és az ipari konszolidáció áll. Egy évtizeddel ezelőtt Kínában több mint kétszáz állami vállalat működött, ma ezek száma az elmúlt években lezajlott számottevő M&A-tevékenység következtében száz alatt van. E kedvező jelekből arra következtethetünk a Fidelity szerint, hogy fenntarthatóan nőni fog mind a tőkearányos megtérülés, mind a jövedelem – méghozzá nem csupán a növekvő olajárak hátszelétől hajtott energiaiparban, hanem az „új kínai ágazatokban” is.

Bár Kína gazdasága lassul, ne feledjük, hogy ez azok miatt az ágazatok miatt van, melyek a kormány tőkeáttétel-csökkentési igyekezetének középpontjában állnak, például az infrastrukturális állóeszköz-beruházások szektora. A magánkézben álló gyártóipar ugyanakkor fellendülőben van, nem utolsó sorban azért, mert a párt eltökélte, hogy bőséges és elérhető árú finanszírozást biztosít a kis- és mikrovállalkozások számára. Kína szemében ez most kulcskérdés – többek között ezzel próbálja megalapozni a következő évtized növekedését.

 

A kockázatok lehetőségeket is hordoznak

Három évvel ezelőtt a befektetők nem azon aggódtak, hogy Kína akar, hanem hogy tud-e majd cselekedni. Ma mintha fordított lenne a helyzet, ami egyértelműen kedvezőbb kilátásokkal kecsegtet. Ráadásul a kockázatok nőnek, de ezzel együtt nő a jövedelmezőség és a tőkearányos megtérülés is. Ezek a tényezők pedig kedvezően hatnak az értékeltség hátterében álló mutatókra, melyek mind az onshore, mind az offshore piacon máris egyre vonzóbbá válnak.

Hozzászólások

Itt a Deere friss gyorsjelentése

özzétette harmadik gazdasági negyedéves gyorsjelentését a mezőgazdasági gépeket gyártó Deere, amiben nem sok jóval kecsegtetett a vállalat.
2018. 08. 18. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyük a Richtert a közelgő fontos bejelentés előtt

Jól teljesített az augusztus elején nyitott Richter vételi ötletünk. Az árfolyam időközben körülbelül 7%-ot emelkedett és nemrégiben a csökkenő trendcsatornából is sikerült kitörnie az árfolyamnak. Így technikai oldalról minden adott a további emelkedéshez.
2018. 08. 18. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egész héten erősödött a forint

Erősödött a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon és a hetet is erősödéssel fejezte be.
2018. 08. 17. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Mol húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 36,03 pontos, 0,10 százalékos csökkenéssel, 36 436,96 ponton zárt pénteken.
2018. 08. 17. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszteségesen zártak az európai tőzsdék

Csekély, de pozitív kezdés után többségükben veszteségbe fordultak pénteken a főbb európai tőzsdeindexek.
2018. 08. 17. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Minimális pluszban indult a kereskedés az európai tőzsdéken

Minimális pluszban indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.
2018. 08. 17. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödéssel zártak az ázsiai tőzsdék

Emelkedéssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, és a még nyitva tartó börzék többsége is pluszban állt.
2018. 08. 17. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Mi várható ma a tőzsdén?

Iránykeresésre vagy enyhe emelkedésre számít pénteken a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó szakértő.
2018. 08. 17. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az új kínai tulajdonos kivezeti a Gorenje részvényeit a tőzsdéről

A Gorenje szlovén cég új kínai tulajdonosa, a Hisense Electric háztartásigép-gyártó vállalat bejelentette a Gorenje részvényeinek kivezetését a tőzsdéről - közölte a helyi sajtó csütörtökön. A döntést a kisrészvényesek közgyűlésén, szeptember 17-én hozzák meg.
2018. 08. 17. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erőre kapott a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2018. 08. 16. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak az európai tőzsdék is

Mérsékelten pozitív kezdés után, a kereskedés végére tovább erősödtek csütörtökön a főbb európai tőzsdeindexek.
2018. 08. 16. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Optimista hangulatban telt a kereskedés

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 646,85 pontos, 1,81 százalékos emelkedéssel, 36 472,99 ponton zárt csütörtökön.
2018. 08. 16. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így zártak az ázsiai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, a még nyitva tartó néhány piacon viszont mindenütt mínuszban álltak az indexek.
2018. 08. 16. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Némi emelkedés várható a Budapesti Értéktőzsdén

Kismértékű emelkedésre lehet számítani a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) csütörtöki kereskedésében az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.
2018. 08. 16. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kora reggel erősödött a forint

Erősödött a forint szerda este óta a főbb devizákhoz képest csütörtök kora reggelig a bankközi piacon.
2018. 08. 16. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyorsuló ütemben nőttek a kínai ingatlanárak

A kínai központi statisztikai hivatal adatai szerint júliusban hó/hó alapon 1,21%-kal nőttek az új építésű lakások árai, ami éves összevetésben 6,6%-os növekedésnek felel meg.
2018. 08. 16. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben szerda este a reggeli szintekhez képest.
2018. 08. 15. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rémálomból valóság - hogyan tovább Törökország?

A törökországi helyzet kapcsán egyelőre nem sok jó sejthető, így amíg nem tisztul a kép, érdemes távol tartani magunkat a török eszközöktől. Erős azonban a fertőzésveszély, hiszen már az európai bankrendszer és a feltörekvő országok devizái is célkeresztbe kerültek, a földrajzi közelség miatt pedig a forint is veszélyben van – figyelmeztet a K&H Alapkezelő.
2018. 08. 15. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentős csökkenés az európai tőzsdéken

Jelentős mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2018. 08. 15. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így teljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 180,06 pontos, 0,50 százalékos csökkenéssel, 35 826,14 ponton zárt szerdán.
2018. 08. 15. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás