Nem kell változtatnunk Kína pozitív megítélésén

Az USA újabb protekcionista intézkedéscsomagot léptetett életbe Kínával szemben, de úgy tűnik, mindez a világkereskedelmet nem érinti: a részvénypiaci idegesség inkább a konfliktus elmérgesedésétől való félelmet, mint a vállalati mutatókra gyakorolt konkrét hatást tükrözi. A politikai kakaskodás jegyében Trump valószínűleg kitart majd protekcionista retorikája mellett, ami további volatilitást gerjeszt, de ettől még nem kell változtatnunk Kína pozitív megítélésén George Efstathopoulos, a Fidelity International portfólió menedzsere szerint.

Nem kell változtatnunk Kína pozitív megítélésén

Szemet szemért kereskedelmi csetepaté

A Trump által bejelentett legújabb protekcionista intézkedéscsomag 200 milliárd dollárnyi kínai importra vet ki 10%-os adót. Mindezt azon a 34 milliárd dollárnyi vámon felül, amely július 6-án lépett életbe. A következő hetekre újabb 16 milliárd dollár szerepel az előirányzatban, ma már egyértelmű, hogy eszkalálódó kereskedelmi háborúval van dolgunk. Azonban mindennek a világgazdaságra gyakorolt hatása enyhébb, mint amit a részvénypiaci hangulat sugall.

A Kínára gyakorolt hatás

A legújabb vámok két fronton befolyásolják Kínát: egyrészt a kereskedelmet, másrészt a részvénypiacokat érintik, de e két hatás nem feltétlenül egyforma.


A gazdaságra gyakorolt hatás a vámok jelenlegi szintjén viszonylag kicsi. A Fidelity becslése szerint az első forduló vámjai 20 vagy annál kevesebb bázisponttal csökkentik a kínai GDP növekedését. Ha erre az összetűzésre öt vagy tíz évvel ezelőtt került volna sor, az akkori gazdasági folyamatok miatt sokkal fájdalmasabb hatással járhatott volna. Kína gazdasága jelenleg inkább a belföldi fogyasztásra támaszkodik, kereskedelmi partneri kapcsolatai pedig – részben az „Egy övezet – egy út” kezdeményezés hatására – jóval szerteágazóbbak.
 
A részvényekre inkább a hangulati elemek, mintsem a tények nyomják rá a bélyegüket


A vámok lelohasztották a részvénypiaci hangulatot, ami azt jelzi, hogy a befektetők attól félnek, lesz ez még rosszabb is, de a vállalatok fundamentális adataira gyakorolt hatások nem ennyire számottevőek, mivel az MSCI China indexben az USA részesedése kevesebb, mint 5%.


Tőzsde – értesz hozzá? - Tőzsdei, értékpapírpiaci ismeretek felmérő kalkulátor

 

Ezzel együtt tény, hogy egyes ágazatok jobban nyomás alá kerültek – elsősorban azok, amelyek amerikai kitettsége a legnagyobb: például a textilipar, az autóalkatrész-gyártás és a technológiai hardvereket gyártó iparág. Donald Trump intézkedései kifejezetten azokat a termékcsoportokat vették célkeresztbe, melyek hozzájárulnak a Kínának az USA-val szemben fennálló jelentős kereskedelmi többletéhez: a szórakoztató elektronikai és a számítástechnikai hardvereket, ami részben megmagyarázza az érintett ágazatokra napjainkban jellemző volatilitást.


Trump vámintézkedéseinek hátterében ott állnak a közelgő félidős választások is, és az, hogy az elnök szeretné továbbra is a kongresszus mindkét házában megőrizni irányító szerepét. Ebből arra következtethetünk, hogy legalábbis a választások utánig nem fog változtatni a retorikáján.


A kockázatokra figyelni

A Fidelity szakértőjét a vámok hatásánál jobban foglalkoztatja a kínai gazdaságnak a tőkeáttétel csökkentése és a reformok miatt végbemenő lassulása. A hitelvolumen növekedése jelentős mértékben lassult, így fennáll a deflációs aggodalmak kialakulásának a veszélye is. Emiatt legutóbb 2015-ben aggódtak – akkoriban érezhető feszültséget okozott a részvénypiacokon, és a befektetők világszerte szabadulni akartak a kockázatosabb eszközeiktől. Ami jó hír, hogy a kínai termelői árindex pozitív, és 3-4 százalék körül stabilizálódott, így Kína már nem exportál deflációt.

A globális kereskedelmi ciklus lanyhulása aggodalomra ad okot. Ázsiában az európai (és nem az amerikai) kereslet csökkenése miatt érezhetően lassult a szállított termékek volumenének növekedése. Ez potenciálisan azért aggasztóbb, mert a kereskedelmi háborúk hatása még mindig nem mérhető fel teljes mértékben. Ennek ellenére az ázsiai export egyelőre stabil ütemben növekszik.
 
Miért látja a Fidelity pozitívan Kínát?

A szalagcímek ellenére okunk van arra, hogy Kínát pozitívan ítéljük meg Efstathopoulos szerint. Az összes ázsiai ország közül Kínában nő az egyik legnagyobb ütemben a tőkearányos megtérülés, és az előrejelzések szerint a helyzet tovább javul majd.


A tőkearányos megtérülésre elsősorban az egyre javuló árrések vannak jó hatással, aminek hátterében (belföldi tényezőként) az egyre javuló fogyasztási trendek, az automatizálásnak köszönhető költségcsökkenés és az ipari konszolidáció áll. Egy évtizeddel ezelőtt Kínában több mint kétszáz állami vállalat működött, ma ezek száma az elmúlt években lezajlott számottevő M&A-tevékenység következtében száz alatt van. E kedvező jelekből arra következtethetünk a Fidelity szerint, hogy fenntarthatóan nőni fog mind a tőkearányos megtérülés, mind a jövedelem – méghozzá nem csupán a növekvő olajárak hátszelétől hajtott energiaiparban, hanem az „új kínai ágazatokban” is.

Bár Kína gazdasága lassul, ne feledjük, hogy ez azok miatt az ágazatok miatt van, melyek a kormány tőkeáttétel-csökkentési igyekezetének középpontjában állnak, például az infrastrukturális állóeszköz-beruházások szektora. A magánkézben álló gyártóipar ugyanakkor fellendülőben van, nem utolsó sorban azért, mert a párt eltökélte, hogy bőséges és elérhető árú finanszírozást biztosít a kis- és mikrovállalkozások számára. Kína szemében ez most kulcskérdés – többek között ezzel próbálja megalapozni a következő évtized növekedését.

 

A kockázatok lehetőségeket is hordoznak

Három évvel ezelőtt a befektetők nem azon aggódtak, hogy Kína akar, hanem hogy tud-e majd cselekedni. Ma mintha fordított lenne a helyzet, ami egyértelműen kedvezőbb kilátásokkal kecsegtet. Ráadásul a kockázatok nőnek, de ezzel együtt nő a jövedelmezőség és a tőkearányos megtérülés is. Ezek a tényezők pedig kedvezően hatnak az értékeltség hátterében álló mutatókra, melyek mind az onshore, mind az offshore piacon máris egyre vonzóbbá válnak.

Hozzászólások

Bank of China kötvényeket vezetnek be a Budapesti Értéktőzsdére

A Bank of China Limited, Hong Kongi Fióktelepe által kibocsátott kötvényeket vezetnek be a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) december 12-én.
2018. 12. 12. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedés várható a BÉT-en

Emelkedésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az MTI-nek nyilatkozó piaci szereplők.
2018. 12. 12. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest.
2018. 12. 11. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősen zártak az európai tőzsdék

Pozitív kezdésből nagy nyereségbe emelkedtek kedden a főbb európai tőzsdeindexek.
2018. 12. 11. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kína megduplázza repülőtereinek számát

Kína azt tervezi, hogy mintegy duplájára növeli repülőtereinek számát 2035-re, amikorra a világ legnagyobb légiközlekedési piacává válik, megelőzve az Egyesült Államokat - írta a China Daily című kínai napilap keddi számában.
2018. 12. 11. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Ma emelkedés várható szakértők szerint

Pozitív nyitásra számít a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. részvény elemzője.
2018. 12. 11. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jól vizsgáztak a BÉT jelzáloglevél indexei, jöhet a folytatás

Sikeresen zárult a Budapesti Értéktőzsde jelzáloglevél-indexeinek egy éves tesztidőszaka, ezért a BÉT úgy döntött, hogy 2018. december 3-ától hivatalos indexként és napi gyakorisággal számítja a jelzáloglevél index család tagjait. Ezzel a lépéssel a jövőben a BÉT jelentősen megkönnyíti a befektetők számára a forint alapú jelzáloglevelekből álló portfóliók teljesítményének követését és piaci értékelését.
2018. 12. 10. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben hétfő este a reggeli szintekhez képest.
2018. 12. 10. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így teljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 146,12 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 39 238,44 ponton zárt hétfőn.
2018. 12. 10. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bezuhant a japán GDP

A harmadik negyedévben a végleges GDP adatok alapján a várt 2,0%-nál nagyobb mértékben, 2,5%-kal csökkent a japán GDP.
2018. 12. 10. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így kezdték a hétfőt az amerikai tőzsdék

Enyhe csökkenéssel nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei hétfőn.
2018. 12. 10. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mélyponton az euróövezeti befektetői hangulat

Négyéves mélypontra esett decemberben a befektetői hangulat az euróövezetben az olasz költségvetési terv miatt Brüsszel és Róma között éleződő konfliktus, valamint Nagy-Britannia uniós kilépésének bonyodalmai miatt a Sentix GmbH gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett tanulmánya szerint.
2018. 12. 10. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezért törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

Jogsértések miatt, a tőzsdei szereplőktől elvárt tájékoztatási kötelezettség elmulasztásáért a Magyar Nemzeti Bank elrendelte a Közép-Európai Gázterminál Nyrt. (KEG) részvényeinek törlését a tőzsdei terméklistáról december 18-tól - közölte az MTI-vel az MNB hétfőn. A befektetőket a törlésről a Budapesti Értéktőzsde Zrt. honlapján tájékoztatta.
2018. 12. 10. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A BÉT napi gyakorisággal közzéteszi a jelzáloglevél indexeket

A Budapesti Értéktőzsde december 3-ától hivatalos indexként és napi gyakorisággal teszi közzé a jelzáloglevél index család tagjait, miután az egy éves tesztidőszak sikeresen zárult - közölte az MTI-vel a BÉT hétfőn.
2018. 12. 10. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszteségesen indult a kereskedés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2018. 12. 10. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint hétfőre virradóra

Erősödött a forint hétfőre virradóra a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizapiacon.
2018. 12. 10. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszokra számíthatunk a tőzsdén

A negatív nemzetközi hangulat miatt esés várható a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) is hétfőn az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők szerint.
2018. 12. 10. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump derűlátó az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokat illetően

Donald Trump amerikai elnök derűlátó az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokat illetően.
2018. 12. 10. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nézzük, hogyan jártak a magyar tőzsdések!

Csökkenő forgalomban esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe az elmúlt héten, a BUX 39 384,56 pont zárt pénteken, 724,81 ponttal, 1,81 százalékkal alacsonyabban az előző heti záróértékénél.
2018. 12. 09. 09:50
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen alakult a forint

Vegyesen alakult a forint árfolyama a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben péntek este a reggeli szintekhez képest.
2018. 12. 07. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás