Nem kell változtatnunk Kína pozitív megítélésén

Az USA újabb protekcionista intézkedéscsomagot léptetett életbe Kínával szemben, de úgy tűnik, mindez a világkereskedelmet nem érinti: a részvénypiaci idegesség inkább a konfliktus elmérgesedésétől való félelmet, mint a vállalati mutatókra gyakorolt konkrét hatást tükrözi. A politikai kakaskodás jegyében Trump valószínűleg kitart majd protekcionista retorikája mellett, ami további volatilitást gerjeszt, de ettől még nem kell változtatnunk Kína pozitív megítélésén George Efstathopoulos, a Fidelity International portfólió menedzsere szerint.

Nem kell változtatnunk Kína pozitív megítélésén

Szemet szemért kereskedelmi csetepaté

A Trump által bejelentett legújabb protekcionista intézkedéscsomag 200 milliárd dollárnyi kínai importra vet ki 10%-os adót. Mindezt azon a 34 milliárd dollárnyi vámon felül, amely július 6-án lépett életbe. A következő hetekre újabb 16 milliárd dollár szerepel az előirányzatban, ma már egyértelmű, hogy eszkalálódó kereskedelmi háborúval van dolgunk. Azonban mindennek a világgazdaságra gyakorolt hatása enyhébb, mint amit a részvénypiaci hangulat sugall.

A Kínára gyakorolt hatás

A legújabb vámok két fronton befolyásolják Kínát: egyrészt a kereskedelmet, másrészt a részvénypiacokat érintik, de e két hatás nem feltétlenül egyforma.


A gazdaságra gyakorolt hatás a vámok jelenlegi szintjén viszonylag kicsi. A Fidelity becslése szerint az első forduló vámjai 20 vagy annál kevesebb bázisponttal csökkentik a kínai GDP növekedését. Ha erre az összetűzésre öt vagy tíz évvel ezelőtt került volna sor, az akkori gazdasági folyamatok miatt sokkal fájdalmasabb hatással járhatott volna. Kína gazdasága jelenleg inkább a belföldi fogyasztásra támaszkodik, kereskedelmi partneri kapcsolatai pedig – részben az „Egy övezet – egy út” kezdeményezés hatására – jóval szerteágazóbbak.
 
A részvényekre inkább a hangulati elemek, mintsem a tények nyomják rá a bélyegüket


A vámok lelohasztották a részvénypiaci hangulatot, ami azt jelzi, hogy a befektetők attól félnek, lesz ez még rosszabb is, de a vállalatok fundamentális adataira gyakorolt hatások nem ennyire számottevőek, mivel az MSCI China indexben az USA részesedése kevesebb, mint 5%.


Tőzsde – értesz hozzá? - Tőzsdei, értékpapírpiaci ismeretek felmérő kalkulátor

 

Ezzel együtt tény, hogy egyes ágazatok jobban nyomás alá kerültek – elsősorban azok, amelyek amerikai kitettsége a legnagyobb: például a textilipar, az autóalkatrész-gyártás és a technológiai hardvereket gyártó iparág. Donald Trump intézkedései kifejezetten azokat a termékcsoportokat vették célkeresztbe, melyek hozzájárulnak a Kínának az USA-val szemben fennálló jelentős kereskedelmi többletéhez: a szórakoztató elektronikai és a számítástechnikai hardvereket, ami részben megmagyarázza az érintett ágazatokra napjainkban jellemző volatilitást.


Trump vámintézkedéseinek hátterében ott állnak a közelgő félidős választások is, és az, hogy az elnök szeretné továbbra is a kongresszus mindkét házában megőrizni irányító szerepét. Ebből arra következtethetünk, hogy legalábbis a választások utánig nem fog változtatni a retorikáján.


A kockázatokra figyelni

A Fidelity szakértőjét a vámok hatásánál jobban foglalkoztatja a kínai gazdaságnak a tőkeáttétel csökkentése és a reformok miatt végbemenő lassulása. A hitelvolumen növekedése jelentős mértékben lassult, így fennáll a deflációs aggodalmak kialakulásának a veszélye is. Emiatt legutóbb 2015-ben aggódtak – akkoriban érezhető feszültséget okozott a részvénypiacokon, és a befektetők világszerte szabadulni akartak a kockázatosabb eszközeiktől. Ami jó hír, hogy a kínai termelői árindex pozitív, és 3-4 százalék körül stabilizálódott, így Kína már nem exportál deflációt.

A globális kereskedelmi ciklus lanyhulása aggodalomra ad okot. Ázsiában az európai (és nem az amerikai) kereslet csökkenése miatt érezhetően lassult a szállított termékek volumenének növekedése. Ez potenciálisan azért aggasztóbb, mert a kereskedelmi háborúk hatása még mindig nem mérhető fel teljes mértékben. Ennek ellenére az ázsiai export egyelőre stabil ütemben növekszik.
 
Miért látja a Fidelity pozitívan Kínát?

A szalagcímek ellenére okunk van arra, hogy Kínát pozitívan ítéljük meg Efstathopoulos szerint. Az összes ázsiai ország közül Kínában nő az egyik legnagyobb ütemben a tőkearányos megtérülés, és az előrejelzések szerint a helyzet tovább javul majd.


A tőkearányos megtérülésre elsősorban az egyre javuló árrések vannak jó hatással, aminek hátterében (belföldi tényezőként) az egyre javuló fogyasztási trendek, az automatizálásnak köszönhető költségcsökkenés és az ipari konszolidáció áll. Egy évtizeddel ezelőtt Kínában több mint kétszáz állami vállalat működött, ma ezek száma az elmúlt években lezajlott számottevő M&A-tevékenység következtében száz alatt van. E kedvező jelekből arra következtethetünk a Fidelity szerint, hogy fenntarthatóan nőni fog mind a tőkearányos megtérülés, mind a jövedelem – méghozzá nem csupán a növekvő olajárak hátszelétől hajtott energiaiparban, hanem az „új kínai ágazatokban” is.

Bár Kína gazdasága lassul, ne feledjük, hogy ez azok miatt az ágazatok miatt van, melyek a kormány tőkeáttétel-csökkentési igyekezetének középpontjában állnak, például az infrastrukturális állóeszköz-beruházások szektora. A magánkézben álló gyártóipar ugyanakkor fellendülőben van, nem utolsó sorban azért, mert a párt eltökélte, hogy bőséges és elérhető árú finanszírozást biztosít a kis- és mikrovállalkozások számára. Kína szemében ez most kulcskérdés – többek között ezzel próbálja megalapozni a következő évtized növekedését.

 

A kockázatok lehetőségeket is hordoznak

Három évvel ezelőtt a befektetők nem azon aggódtak, hogy Kína akar, hanem hogy tud-e majd cselekedni. Ma mintha fordított lenne a helyzet, ami egyértelműen kedvezőbb kilátásokkal kecsegtet. Ráadásul a kockázatok nőnek, de ezzel együtt nő a jövedelmezőség és a tőkearányos megtérülés is. Ezek a tényezők pedig kedvezően hatnak az értékeltség hátterében álló mutatókra, melyek mind az onshore, mind az offshore piacon máris egyre vonzóbbá válnak.

Hozzászólások

Rájár a rúd a Kraft Heinzre

Csúnya esést mutattak tegnap piaczárás után a Kraft Heinz élelmiszeripari óriás részvényei, miután a vállalat negyedik negyedéves gyorsjelentése valóságos hidegzuhanyként szolgált.
2019. 02. 23. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak a tőzsdék!

Vegyes kezdést követően pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2019. 02. 22. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt a Magyar Telekom stratégiája a jövőre

A Magyar Telekom tegnap befektetői napot tartott, ahol az elkövetkező évek stratégiáját vázolták fel. Ebben nem volt nagy meglepetés.
2019. 02. 22. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a hazai részvénypiac forgalma

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 93,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 40 814,60 ponton zárt pénteken.
2019. 02. 22. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jó MOL eredmény jött ma - mégis esett a részvény közel 1%-ot

Ma reggel a várakozásokat meghaladó eredményről adott számot a MOL. A nettó profit 78 milliárd forint lett, miközben az elemzők 47 milliárd forint körüli értéket vártak.
2019. 02. 22. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

AKKO Invest: folyamatban a vállalat átvilágítása és a stratégia kialakítása

Az AKKO Invest (korábbi nevén Plotinus) új Igazgatósága elkezdte a vállalat működésének átvizsgálását azt követően, hogy a társaság részvényesei a januári rendkívüli közgyűlésen megválasztották az új tagokat. Ennek alapján a következő hónapokban megtörténhet a nyitott ügyek lezárása, amivel párhuzamosan elkezdődött az új stratégia kidolgozása, valamint a részvényesi értéket növelő tranzakciók előkészítése és megvalósítása.
2019. 02. 22. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi lesz ma a hazai részvényekkel?

Bizonytalan hangulatban, oldalazással indulhat a kereskedés pénteken a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.
2019. 02. 22. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyes indexekkel nyitottak a tőzsdék

Vegyes indexekkel, az előző napi eredményeik korrekciójával indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
2019. 02. 22. 09:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Brexit: Nincs idő a szabadkereskedelmi megállapodásra Japánnal

A brit külkereskedelmi miniszter szerint most már nincs idő arra, hogy Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) időpontjáig külön kétoldalú folytatólagossági kereskedelmi szerződést kössön Japánnal. A szerződés célja az lenne, hogy a két ország a jelenlegivel azonos feltételekkel kereskedhessen egymással, akkor is, ha nem lép életbe a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás.
2019. 02. 22. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Stabil bevételre számít a Magyar Telekom

Az idei mérsékelt csökkenést követően 2021-ig szinten maradó bevétellel és enyhén növekvő EBITDA-val számol a Magyar Telekom.
2019. 02. 21. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben csütörtök este a reggeli szintekhez képest.
2019. 02. 21. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így teljesítettek az európai piacok

Vegyes kezdést követően vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2019. 02. 21. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent az INA nyeresége

Az INA horvát olajipari vállalat 2018-ban 20 százalékkal, 22,34 milliárd kunára (955,9 milliárd forint) növelte nettó bevételét, a nettó nyeresége 3,7 százalékkal 1,18 milliárd kunára (50,4 milliárd forint) csökkent 2017-hez képest.
2019. 02. 21. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Magyar Telekom közzétette rövid- és középtávú előrejelzéseit

A Magyar Telekom (Reuters: MTEL.BU and Bloomberg: MTELEKOM HB), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója bejelenti, hogy a Társaság – a budapesti székházában tartott befektetői prezentáció keretében – közzétette 2021-ig szóló stratégiai és pénzügyi célkitűzéseit.
2019. 02. 21. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kis emelkedéssel zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 138,65 pontos, 0,34 százalékos emelkedéssel, 40 721,48 ponton zárt csütörtökön.
2019. 02. 21. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyereséggel zárta a negyedévet a Lenovo

A Lenovo Group kínai személyiszámítógép-gyártó vállalat nyereséggel zárta a tavalyi utolsó három hónapot, a forgalma pedig négy éve a legnagyobb volt a december végével záródott pénzügyi harmadik negyedévében.
2019. 02. 21. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Konzum Nyrt. részvényei a FTSE indexeinek részévé válnak

A Konzum Nyrt. részvényei az FTSE Russell féléves felülvizsgálatának eredményeképpen a FTSE Global Equity Index három európai feltörekvő indexének részévé válnak - tájékoztatta a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön.
2019. 02. 21. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump máris újabb találkozót tervez az észak-koreai vezetővel

A jövő héten Hanoiban tartandó csúcstalálkozó után újabb találkozót tervez Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel Donald Trump. Az amerikai elnök ezt közölte újságírókkal a Fehér Ház Ovális Irodájában a Sebastian Kurz osztrák kancellárral tartott tárgyalásai előtt.
2019. 02. 21. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Növekvő árbevétel mellett csökkent a Rába nyeresége

A Rába Járműipari Holding Nyrt. 2018-ban 1,197 milliárd forint konszolidált adózott eredményt ért el, ami 23,7 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. A Rába-csoport árbevétele tavaly 10,9 százalékkal, 48,632 milliárd forintra nőtt - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerda este közzétett gyorsjelentésében.
2019. 02. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Stabil devizaárfolyamot is kér az USA Kínától

Jelentősen erősödött a kínai jüan arra a hírre, hogy a kereskedelmi tárgyalások során állítólag az egyik fontos kérés Kínával szemben a stabil devizaárfolyam.
2019. 02. 21. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás