Nem minden bauhaus, amit annak neveznek, mégis sokak számára ez hívószó az ingatlanpiacon

Ha azt olvassuk egy hirdetésben, hogy eladó egy „bauhaus stílusú” ingatlan, pontosan tudjuk, mit képzeljünk magunk elé. A két világháború között felhúzott, díszítetlen homlokzatú, mégis elegáns, lapostetős épületet, szalag-, kör- vagy sarokablakokkal, helyenként lekerekített erkélyekkel, esetleg némi üvegtéglával. A művészettörténészek ezeket a házakat egyszerűen modern stílusúaknak nevezik. Ugyanakkor a köznyelv modern alatt leginkább a kortárs építészetet érti, ezért van némi zűrzavar a kifejezések körül. Az OTP Ingatlanpont ezúttal a saját kínálata alapján mutatja be ezt a piacot, Zubreczki Dávid, az Urbanista blog alapítója pedig a hirdetések átfutása után azt segít tisztázni, mi a különbség a „valódi” és az ingatlanhirdetésekben látott bauhaus között.

A bauhaus jelzőt már a két világháború között is használták elvétve a modern házakra, ám igazán az ezredfordulón terjedt el az ingatlanosoknak köszönhetően. Ezzel szerették volna megkülönböztetni a hirdetésekben azokat a hatvanas-hetvenes években épült, gyakran hasonló megjelenésű házaktól. Nem véletlenül: ez utóbbiak ugyanis a szocialista építőipar termékei voltak. Vagyis a terveik lehettek ugyan nívósak, ám a kivitelezés és az anyaghasználat minősége nem egyszer elmaradt a világháború előttitől.

A Bauhaus azonban nem egy stílus, hanem egy nagyon fontos művészeti iskola volt Németországban, 1919 és 1933 között, ahol egyebek mellett építészetet is oktattak. Szigorúan véve csak az iskola tanárai vagy diákjai terveztek „bauhaus” házakat.

„Magyarországon mindössze két építész művei jöhetnek szóba: a Pécsett alkotó Forbát Alfréd és Molnár Farkas épületei, akinek a legtöbb háza Budapesten épült meg. Ha így leszűkítjük a kört, akkor szembesülnünk kell azzal, hogy például a Bauhaus-negyednek tartott Újlipótvárosban egyetlen igazi Bauhaus-ház sincs” – mutat rá Zubreczki Dávid, az Urbanista blog alapítója.

Az OTP Ingatlanpont aktuális, összesen hat lakást és egy önálló villát tartalmazó, bauhaus jelzővel ellátott kínálatában sem szerepel újlipótvárosi hirdetés, az elsőhöz át kell menni a Nagykörút másik oldalára, a Parlament közelébe. Ezen a környéken kínálnak eladásra egy utcára néző, szépen karbantartott, egyszobás, 40 négyzetméternél valamivel kisebb, szabadon átépíthető lakást 50 millió forint alatti áron. Zubreczki Dávid szerint bár a díszes korlát itt kilóg a bauhaus stílusjegyek közül, ezzel együtt ez egy szép, elegáns, nagypolgári ház sok modern elemmel.

Hol találunk Bauhaus-jellegű épületeket Magyarországon?

Kevesen gondolnák, hogy hazánkban milyen sok helyen találkozhatunk két világháború között épült modern házakkal. Tavaly a Budapest100 keretében több mint 250 épületet vittek térképre csak a fővárosban, és a lista korántsem volt teljes. Debrecentől Balatonfüredig, Salgótarjántól Hódmezővásárhelyig, Szombathelytől Szegedig, hosszan lehetne sorolni a példákat. Idén szeptember 19-én és 20-án, vagyis most hétvégén megcsodálható lesz egy ebben a stílusban épült lakóház a II. kerületben, a Kozma Lajos tervezte Nagy Imre Emlékház. Az OTP Ingatlanpont kínálatában egyetlen vidéki, siófoki „Bauhaus-stílusú” vagy inkább Bauhaus-hangulatú ingatlan szerepel, de az építés éve árulkodó. A hipermodern, több mint 120 négyzetméteres és ennél csak valamivel kisebb tetőterasszal rendelkező okosházat 2020 végén adják át, az ára közelíti a 120 millió forintot.

Gazdagok stílusa

Németországban a Bauhausnak nagyon erős volt a szociális építészeti irányzata – vagyis igyekeztek olcsó lakásokat tervezni, például a gyári munkásoknak –, nálunk ez a stílus a gazdagok kiváltsága maradt. Éppen ezért a két világháború közötti modern lakóépületek többsége nálunk villa vagy elegáns bérház, nagypolgári lakásokkal. Ennek megfelelően a városok előkelőbb negyedeiben vagy nyaralóövezetekben találkozhatunk velük, miközben például eklektikus bérházak minden történelmi negyedben előfordulnak – függetlenül attól, melyik társadalmi réteg lakta azokat. Jó példa az előbbire az OTP Ingatlanpont kínálatában szereplő, Budapest történelmi negyedében, a Vár oldalában található, a budai hegyekre panorámás, erkélyes, majdnem száz négyzetméteres lakás.

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor? ITT kiszámolhatja!

Közelebb az emberhez

Mivel hazánkban a tehetősebb réteg stílusa maradt a modern, a „Bauhaus” jelző nálunk egyúttal minőségi színvonalat is jelöl. A múlt század első felében épült modern bérházakban általában elegáns, tágas előcsarnok és igényesen kiépített lépcsőház fogadja az érkezőket, ami nem csak az életminőséget, de az ingatlan értékét is jelentősen növeli. A harmincas–negyvenes évek építészete, lakáskialakítása már sokkal közelebb állt a mai ember igényeihez, mint a néhány évtizedekkel korábbi. A szobák jellemzően világosak, az erkélyek legtöbbször használható méretűek, a házakhoz időnként már garázs is épült – igaz, az autók mérete akkor még egészen más volt. A belmagasság nem szűkös, de a lakások már nem „kifűthetetlenül” magasak. Az OTP Ingatlanpont kínálatában olyan ingatlan is szerepel, amely ezt az emberközeliséget a modern luxussal párosítja. A VII. kerületben a Deák tér és az Erzsébet tér közelében található, csaknem 70 négyzetméteres (jelenleg amerikai konyhás nappali + 2 szobás, 2 fürdőszobás, erkélyes), a legkényesebb igényeknek megfelelő módon idén felújított lakást csaknem 90 millióért kínálják eladásra.

Zubreczki Dávid elmondta, hogy ezen az épületen vannak ugyan modern elemek, de ez is inkább a jelző általános értelmében nevezhető bauhausnak vagy bauhaus-hangulatúnak. Nem luxus, de jó állapotú lakásként hirdetnek ugyanennyiért Pasaréten – ahol az Urbanista blog alapítója szerint elég sok valóban bauhaus-stílusú épület lelhető fel – egy magasföldszinti, 2 szoba hallos, valamivel több mint 80 négyzetméteres, erkélyes, jelenleg rendelőként szolgáló ingatlant, ami tetszőlegesen átrendezhető, átalakítható.

Amikor az ingatlan átalakításra, felújításra szorul

A bauhausban a dizájn sok mindenben megelőzte a technikai lehetőségeket. A lapostetők víz- és a nagyméretű ablakok hőszigetelése nem mindenhol sikerült tökéletesre. Több frissen bevezetett újítás pedig – például a nyílászárók vagy a fűtési rendszerek terén – nem állta ki az idők próbáját. Mindezzel együtt a bauhaus ma már rangot és értéknövelő tényezőt jelent a társasházi lakások esetében. Az OTP Ingatlanpont kínálatában is szerepelnek részlegesen felújított vagy felújításra szoruló lakások. Az előbbire példa az a XI. kerületi, 56 négyzetméteres, dupla panorámás, kétszobás, tágabb értelemben vett bauhaus-lakás, amelynek vezetékrendszerét kicserélték, fűtését korszerűsítették. Az új tulajdonos számára az is vonzó lehet, hogy elővásárlási jogával élve megveheti a padlásteret is, ha folytatni akarja az átalakítást. Felújítandóként hirdetnek egy 2 + fél szobás, 70 négyzetméteres, erkélyes lakást a II. kerületben, a Millenáris park közelében. Ez az ingatlan is tetszés szerint átalakítható, az összes fal elmozdítható. Zubreczki Dávid elmondása szerint ezen fellelhetőek a két világháború közötti épületeken megszokott stíluselemek, és a környék is megerősíti a stílus azonosításában az értelmezőt. A nyílászárók, ajtók, ablakok, ahogy a bejárati kapu és a lépcsőház is múlt század közepi modern. A két lakást egyébként 50 és 60 millió forint közötti áron hirdetik az eladók.

Az igazi Bauhaus-villa nagy kincs

A villáknál ma még nagyon vegyes a helyzet, kicsit mintha a műkincspiachoz hasonlítana. Egy-egy neves tervező épülete (egy Molnár-, Fischer- vagy Kozma-villa) óriási értéket jelent, a hozzáértők hajlandók (lennének) jelentős felárat is fizetni érte, egy hasonló adottságú, de más stílusú házhoz képest.

Ugyanakkor a fizetőképes, művelt réteg egyelőre csekély, ráadásul a korhű helyreállítás költségei igen magasak, viszont egyre többen tekintik értéknek az ebből a korból származó építészeti alkotásokat.

Nagyjából hetven–nyolcvan évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a nagyközönség is ráeszméljen egy-egy építészeti stílus értékeire.

A világháború után például nem tartották sokra a századforduló szecessziós épületeit, mert még nem voltak elég régiek; mint ahogy ma is csak a szűk szakma veszi észre az értéket a hetvenes–nyolcvanas években épült házakban. A két világháború közti modernt, vagyis azt, amit manapság Bauhausnak hívunk, most kezdik felfedezni a szélesebb rétegek. Ez mindenképpen hozzájárul majd az épületek felértékelődéséhez. Valószínűleg tele van az ország rejtett kincsekkel, helyenként talán maguk a tulajdonosok sem tudják, milyen izgalmas, értékes ingatlanban élnek.

Hozzászólások

Megugrott a családi házak építése az Egyesült Államokban

Erős ütemben emelkedett a megkezdett családiház-építések száma szeptemberben az Egyesült Államokban, megerősítve az ingatlanpiac státusát, mint a gazdasági fellendülés éllovasáét, ami a rekordalacsony kamatok mellett annak köszönhető, hogy a városokból az elővárosokba és ritkán lakott övezetekbe költöznek a járvány miatt otthonaikba beszoruló családok.
2020. 10. 21. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

2021-től illetékmentesek lesznek a csokkal vásárolt ingatlanok

Januártól teljes illetékmentességet biztosít a kormány azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak új vagy használt ingatlant - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
2020. 10. 19. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Járványvándorok az ingatlanpiacon - Minden család vidékre akar költözni a városokból?

A budapesti családosok vagy családot tervezők főleg az agglomerációban, a vidéki városok lakói pedig jellemzően a környező kisebb településeken kerestek maguknak új otthont 2020 első kilenc hónapjában. Az OTP Ingatlanpont értékesítőinek összegzéséből az is kiderül, hogy a koronavírus-járvány és a tavaszi karantén felgyorsította az elvándorlást.
2020. 10. 15. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Többmilliós állami segítséggel kaphatnak lendületet a lakásfelújítások

A lakásfelújításoknak adna lökést az állam egy új, januárban rajtoló programmal, amelynek keretében a korszerűsítési kiadások felét, maximum 3 millió forintot kaphatnak a legalább egy gyermeket nevelő háztartások. A lakásfelújításokra szükség is van, mert a múlt évben kiadott energiatanúsítványok szerint a lakások 41 százaléka az átlagosnál rosszabb állapotú. Egy-egy lakásfelújítás megtérülő beruházás lehet. Budapesten a felújított lakások négyzetméterára 18 százalékkal haladja meg a felújítandókét. Debrecenben, Győrben, Kecskeméten pedig 9-15 százalékkal drágábban kínálják a jobb állapotú lakásokat. A program részletei még nem ismertek, így kérdéses, hogy pontosan milyen felújítási munkákra kapható állami támogatás és az is, hogy a felújítás elején vagy a végén fizet az állam. Mindenesetre azok a háztartások, akik jogosultak lesznek a támogatásra, a legkedvezőbb személyi kölcsönből is előfinanszírozhatják a munkálatokat.
2020. 10. 15. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Stagnáltak a lakásárak reálértéken

Az országos lakásárindex stagnált a harmadik negyedévben reálértéken, míg nominálisan enyhe emelkedést mutatott az előző év azonos időszakához képest a Duna House saját adatain alapuló becslése szerint.
2020. 10. 13. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Felfelé indultak a panelek, tovább szenved a belváros

A Duna House, az ingatlanpiaci és pénzügyi szereplők közül ismét elsőként ad tájékoztatást a harmadik negyedéves árindexek alakulásáról, amelyek továbbra is az érett piaci szakasz képét támasztják alá.
2020. 10. 12. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Budapest vagy inkább az agglomeráció? Itt a 10 legnépszerűbb település!

Az elmúlt években meredeken emelkedő budapesti ingatlanárak, valamint az önálló, kertes házak iránti kereslet növekedése ismét népszerűvé tette az agglomeráció településeit a vásárlók körében.
2020. 10. 12. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A turizmus visszaesése csökkentette az albérletárakat

A turizmus visszaesése miatt a rövid távra kiadott ingatlanok tömegesen jelentek meg a hosszú távú lakáskiadás piacán, ez az albérleti díjak csökkenéséhez vezetett főként az idegenforgalmi szempontból kiemelt területeken - közölte az Otthon Centrum pénteken az MTI-vel.
2020. 10. 10. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi lesz így a rozsdaövezeti áfával?

Szeptember végéig adott magának határidőt a kormány, hogy kidolgozza a rozsdaövezeti építkezésekre vonatkozó kedvezményes ÁFA rendelkezés részleteit. A miniszterelnök szerdán váratlanul a teljes újlakáspiacra belengette az újabb évekre szóló alacsony, 5%-os rátát. A banki szakértő szerint három jelentős befolyásoló tényező miatt folyhatnak még a színfalak mögötti egyeztetések. Eközben a beruházók és a vevők kivárnak, a piaci árak pedig lassan konszolidálódnak.
2020. 10. 09. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lendületet adhat a lakásépítéseknek az 5 százalékos áfa

Kedvező hatással lehet az elmúlt hónapokban megtorpant lakásépítésekre az ismét visszatérő 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) - reagáltak csütörtökön szakmai szervezetek Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentésére, amelynek értelmében a 2022 végéig zajló építkezések esetében ismét 5 százalék lesz a lakásépítés áfája.
2020. 10. 08. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Drágultak a lakóingatlanok az EU-ban a második negyedévben

Jelentős mértékben drágultak a lakóingatlanok az euróövezetben és az Európai Unió egészében is a második negyedévben.
2020. 10. 08. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mit hoz a második hullám a budapesti ingatlanpiacon?

Nem kérdés, hogy idén minden gazdasági témájú cikk és elemzés alapvető kiindulási és viszonyítási pontja a világjárvány, annak egészségügyi és gazdasági vonzataival együtt. Nem lehet mentes ettől a magyarországi ingatlanpiac sem, hiszen a negatív hatások itt is érvényesülnek, és különösen igaz ez a budapesti, belvárosi ingatlanpiac helyzetére. A terület specialistája, a Central Home hálózat szakértője, Ben-Ezra Orran így ítéli meg a helyzetet és az idei év őszi-téli kilátásait.
2020. 10. 08. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A babaváró hitel növelheti a felújításokat

A babaváró hitel megjelenése alapvetően rendezte át a piacot, és duplájára emelte a felújítási célra felhasználható banki forrásokat - derül ki a GKI és a Masterplast közös kutatásából.
2020. 10. 07. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Olcsóbb albérletek mindenütt az országban - dőlnek a piacra a kiadó lakások a sztárkerületekben

Országszerte 6,4 százalékkal csökkent a kiadó lakások bérleti díja augusztusban az egy évvel korábbi szinthez képest a KSH-ingatlan.com-lakbérindexe szerint. A legerősebb albérletpiaccal rendelkező fővárosban több mint 10 százalékos volt az éves áresés augusztusban, a belső kerületekben pedig jelentősen megnőtt a kínálat. A bérlőknek kedvez, hogy a budapesti kiadó használt lakások átlagos bérleti díja szeptember végén 140 ezer forint volt, hasonlóan olcsón 3-4 évvel ezelőtt lehetett albérletbe költözni.
2020. 10. 06. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kezd a helyére billenni a garzonok ára

A koronavírus-járvány jelentős átalakulásokat hozott az ingatlanpiacon, a hatások pedig meglátszanak a garzon lakások árában is. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, a korábbi években alig-alig különbözött a másfél-két szobás lakások értéke a garzonokétól, de ez az aránytalanság mostanra kezd kiegyenlítettebbé válni. A szakértő elmondta azt is, tapasztalataik szerint az emberek számára a tavaszi karantén és az előttünk álló bizonytalan időszak miatt jóval fontosabbá vált az otthonuk mérete, használhatósága, ez pedig lefelé mozdítja a garzonok árát.
2020. 10. 05. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Helyreállt az ingatlanforgalom a harmadik negyedévben

A harmadik negyedévi adatok szerint már helyreállt az ingatlanforgalom a magyar piacon, a Duna House elemzése szerint ebben a három hónapban ugyanannyi, mintegy 38 ezer adásvétel volt, mint tavaly július-szeptemberben. A társaság az év utolsó negyedévében is kiegyensúlyozott piacot és a tavalyival megegyező aktivitást vár, amely 34-35 ezer adásvételt jelenthet.
2020. 10. 05. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős negyedév a lakás és hitelpiacon is

A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2020 szeptemberében, országosan 12 708 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 75 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2020. 10. 02. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az ingatlanpiac hosszú szüretre számíthat a hazai borvidékeken a járvány miatt

A koronavírus terjedése miatt elrendelt korlátozások, a külföldi utazási lehetőségek szűkülése felpörgette a keresletet a vidéki, kertes családi házak, nyaralók iránt, amelyekben kényelmesebb átvészelni a karanténnal járó bezártságot, szükség esetén berendezni a home office-t, mint a nagyvárosi lakásokban. Az OTP Ingatlanpont ezúttal három borvidék: Szekszárd és környéke, Balaton-felvidék, valamint Eger vonzáskörzetének ingatlanpiacát mutatja be. A borászok megnyugodhatnak, az újonnan érkező vevők nem fogják rontani az üzletüket.
2020. 10. 01. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

25 százalékkal kevesebb új lakás projekt indult el a megyei jogú városokban

A megyei jogú városokban a harmadik negyedévben 31 újépítésű lakás projekt indult el, 25 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest, amikor 41 új projekt indult, a visszaesés a koronavírus megjelenésével és a kedvezményes, 5 százalékos áfa kivezetésével magyarázható - közölte az Otthon Centrum szerdán az MTI-vel.
2020. 10. 01. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Óvatosság lett úrrá a lakás- és a hitelpiacon

A koronavírus-járvány lényegében mindenhol átírta a korábbi forgatókönyveket: a lakások és a lakáshitelek piacán is az óvatosság lett a főszereplő. Csökkent az eladási kedv: szeptember első négy hetében 18 százalékkal kevesebben hirdették meg a lakásukat eladásra, mint a múlt év azonos időszakában. A lakáshitelezési piac is visszafogottabb lett, a piaci feltételekkel igényelt - azaz az államilag nem támogatott - új lakáshitelek szerződéses összege az év első hét hónapjában 9 százalékkal csökkent. Míg egy évvel korábban még 9 százalékos volt a többlet.
2020. 09. 30. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások: