Nőhet az ingatlankínálat a következő években – trend-elemzés

A fejlett társadalmak, mint tudjuk, elöregedő társadalmak. Ebből azonban nem csak az következik, hogy az egészségügy szerepe növekszik meg, hanem az is, hogy az ingatlanpiacon rendkívül mélyreható változások lesznek, jelentősen nőhet az ingatlankínálat. A kereslet-kínálati viszonyok jelentős változására kell tehát felkészülni a következő években, függetlenül a rövid távú kihívásoktól. Az Otthontérkép Csoport friss globális (és hazai) lakáspiaci elemzése következik.

Nőhet az ingatlankínálat a következő években – trend-elemzés

Miért is? Észak-Amerikai piackutatók, elemzők hívták fel nemrégiben a figyelmet arra, hogy egyre nő az idősebbek aránya a társadalomban, a nyugdíjak vásárlóértéke viszont csökken. Így – társadalmi méretekben – egyre erősödik az a jelenség, hogy az idősebbek, amikor nyugdíjba mennek nehezebb anyagi helyzetbe kerülnek.

Ha pedig a gyerekek elmennek otthonról, amúgy is a meglévő nagyobb otthonoknál jóval kisebb lakásra, házra van szükség, ami, karöltve a bevételek csökkenésével, tömegesen sarkallja arra az idősebbeket, hogy piacra vigyék nagyobb lakásaikat. Ez a jelenség természetesen elsődlegesen nem a tehetősebbek, hanem a szélesebb középrétegek körében jelenik meg. Ám az ilyen lakókörnyékeken tendenciózusan egyre nő a kínálat a nagyobb otthonokból. Közben pedig a gyermekszám is csökken, azaz a fiatalabb generációk jellemzően egy-két gyermeket szülnek.

Magyarán a széles középrétegek nagyobb otthonaikból óriási kínálat halmozódik fel a piacon, miközben azt nem látni, hogy milyen irányú kereslet szívná fel ezeket a következő években.

Minderre csak ráerősít a nyakunkon lévő válság, ami munkahelyek elvesztésével, csökkenő adásvételi számokkal fenyeget.

Jöjjenek a részletek:

Ingatlan kínálati oldal változásai Amerikában a Baby Boomer generáció miatt következhet be. Azok tehát, akik 1940-1960 között születtek, ők a Baby Boomerek: esetükben a születéseinek száma jóval meghaladja a jelenlegi szintet (ahogy említettük a gyerekszámot), azaz a legnépesebb generáció jelenleg a Földön. És ez igaz az összes fejlett országra.

Ők a fejlett világban a következő években válnak olyan korúvá, hogy tömegesen nyugdíjba mennek, illetve menjenek. Számítanak arra, hogy amit 30-40 évig a nyugdíj alpokba fizettek maguk és a munkáltatóik, abból ki fogják húzni a nyugdíjas éveikre.

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor? ITT kiszámolhatja!

Jelenleg azonban – és ez óriási probléma –, hogy Amerikában, a döntően részvényekbe fektető nyugdíjalapok mögött mostanság már nincs elegendő fedezet, azaz nem tudják teljes egészében kifizetni emberek nyugdíját, esetleg vagy csak a töredékét tudják (ez már a részvénypiaci esés előtt is jobbára így volt, a friss válság csak kiélezi ezt a bajt).

Ez, több elemző szerint nem hogy életük végéig, de – a nagy átlagot nézve – körülbelül csak bő egy évig lesz elég! Konkrétabban: Amerikában jelenleg a most nyugdíjba menőknek átlagosan fejenként összesen 75 000 dollárt ér a nyugdíj alapjuk, és átlagosan havonta 5000 dollárból élnek. Azaz ez 15 hónapra lesz elegendő…

Csökken a jólét, de sok az ingatlan

Azaz a nyugdíjas korú emberek tömegével maradnak érdemi bevétel, készpénz nélkül, korábbi, munkában töltött éveik életszínvonalát illúzió lesz megtartani (lásd e téren a hazai átlag-nyugdíjasok gondjait is).

Amerikában tehát tanárok, tanítók, tűzoltók, sofőrök, rendőrök, közalkalmazottak, köztisztviselők millióinak nincs semmilyen eszközük (pénzügyi értelemben), hogy a korábbi szinten megéljenek, mindössze alap nyugdíjra számíthatnak, ami ott is nagyon kevés.

Ezért vagy újra megpróbálnak munkába állni (illetve munkában maradni), vagy azt teszik pénzzé, ami még az övék és pénzzé tehető, azaz döntően és első sorban: az ingatlanjaikat.

Ennek a generációnak átlagosan a 47. évében érte el a teljesítményének a csúcsát, azaz akkor keresett a legtöbbet, és akkor is költött a legtöbbet. Namármost: a Baby Boomerek ezt a csúcsot 2007-ben elérték, tehát mostantól tendenciózusan csökken a teljesítményük. Emellett a Baby Boomerek kezében most sok ingatlan van. Jóval-jóval több, mint amennyit a következő generáció a fel tudna szívni, amire szintén utaltunk az írás elején. Tehát miközben a keresleti oldal csökken, a kínálati oldal növekszik!

Aki tehát most menne nyugdíjba, és nincs elég pénze, annak ésszerű opció lehet, ha eladja a saját tulajdonú, nagy értékű ingatlanát, és kisebb lakást-házat vesz (vagy nyugaton: bérel inkább), azért, hogy megteremtse a megélhetésre a pénzt. Esetleg eltartási, életjáradék programokat keres.Akárhogy is, ez mindenképpen növeli az ingatlankínálatot.

Mivel pedig a Baby Boomer generáció kezdi elérni az öregkort ez azt is jelenti, hogy ebből a generációból egyre többen fognak meghalni. Mivel pedig több idős hal meg mint amennyi az új generációban születik, ezért még több ingatlan kerülhet a piacra.

Az ingatlan keresleti oldal változásai

Ugyanakkor az utánuk következő generációnak már nem ekkora vásárlóereje, azaz kisebb lesz a kereslet. Az nem vesznek annyi lakást, azaz nem vesznek fel annyi lakáshitelt, nem olyan nagy méretű lakásokat vesznek stb. Ez a helyzet az összes fejlett országban, Japán, Európában, Észak Amerikában, és Kelet Ázsia egyes országaiban. Sőt, a mobilabb, könnyebben költöző fiatalok ma egyre inkább lakásbérletet (és persze a mama-hotelt) preferálják!

Gazdaság ciklikusságának a hatásai

Megfigyelhetők különböző ciklusok is a gazdaságban és a társadalomban. Például nagy generációváltás történik hozzávetőleg minden 40 évben, technológiai boom minden 45 évben, és persze jön egy-egy visszatérő nagy válság minden 90 évben. (Rossz hír, hogy a legutóbbi nagy válság 1929-ben kezdődött, 91 évvel ezelőtt.)

Most tehát nem egy átmeneti recesszió jöhet, mint a 2008-2009-et követő pár évben, hanem – sokak szerint – egy nagy válság küszöbén állunk, ami hosszú ideig, akár évtizedekig eltarthat, akár nagy inflációval.

Nézzünk is egy példát: Japán jelenleg már 30 éve válságban van, ez idő alatt ott 60%-ot estek az ingatlanárak, és mai napig nem térek még vissza az eredeti szintre…
Empirikus alapon alapvető szabályszerűség figyelhető meg: hogy az ingatlan árak legutóbbi a nagy válság kirobbanása utáni időre megy vissza. Azaz nagy ingatlan áresés várható.

Hogyan jutsz egyszer Te is saját lakáshoz? ITT megtudhatod!Mint ahogy korábbi cikkünkben erre rámutattunk, az áresés nem kizárólag a pandemia miatt következhet be, hanem a fent említett társadalmi és makrogazdasági folyamatok is hatással vannak rá.

Összefoglalva Amerika (és a világ) kihívásait

Várhatóan nő a kínálati oldal, mert a Baby Boomerek ingatlanjai nagy számban jelennek meg a piacon.

Azért nő a kínálat, mert ők nem kapnak elegendő nyugdíjat, és előbb-utóbb tömegesen pénzzé tehetik a legnagyobb értéküket az ingatlanjaikat, hogy megéljenek, ami kínálati nyomást okoz.

Azért is mert az öregedő társadalom okán az elhalálozások száma is emelkedik.

A keresleti oldal pedig népességszámban sokkal kisebb, és már más életet él, mások az ingatlanvásárlási szokások. Tehát nő az olló a keresleti és kínálati oldal között.

Mindezen felül, ha a történelmet nézzük pont most tartunk a következő nagy gazdasági válság előtt (1929 volt az utolsó+90 év) és éppen nagy generáció váltás után vagyunk (1960+47 év). És a történelem azt mutatja, hogy ilyenkor nagy ingatlan áresések vannak, amelyek nehezen térnek vissza.

De van remény, mert egyedi a magyar helyzet!

Egyetlen (pontosabban Budapest és környéke esetében két) szerencsénk van.

Az utóbbihoz: az egyik szerencsénk, hogy a nemzetközi nagyvárosok egy nehezebb időszakban is vonzzák az új lakókat (és normális időkben a turistákat is), így Budapesten várható, hogy folyamatosan fennmarad valamennyi kereslet nehezebb körülmények esetén is. A másik pedig, hogy Magyarországon a lakáspiac több szempontból egészen más, mint például Észak-Amerikában.

Nézzük ezeket:

– Egyrészt Amerikában a telekárak dominánsabbak a külvárosokban és vidéken, mert a gyorsházak a jellemzőek.
– Az ingatlan ár-nettó kereset arány totálisan más, sokkal ritkább a lakástulajdonos, inkább az albérlet jellemző a szélesebb osztályokban. Átlagosan az amerikai emberek harmada bérel, az alacsonyabb társadalmi osztályokban ez az arány 50-60 százalékos. Nálunk a bérlakások teljes aránya 15 százalék körüli és a szürke-lakáskiadást beszámítva sem közelíti meg az amerikai szintet.
– A nyugati nagyvárosokban és környékükön sokkal inkább elszakadtak a lakásárak a „valóságtól”, azaz a széles rétegek még kevésbé tudnak venni, így mások a piacok sajátosságai.
– Nálunk nincs igazán széles gazdag, tehetős nyugdíjas réteg, tehát jóval vékonyabb, mint nyugaton.
– Náluk kisebb arányban működnek nyugdíjpénztárak.
– Nálunk tömegesen opció a lakás eladás helyett a magán- vagy a céges életjáradék rendszer.
– Nálunk az átlagos nyugdíjas jóval kevesebbet költ, nem jár világot, nincsenek drága hobbijai, a magánegészségügy, a magán oktatás jelentősége kisebb.
– Nálunk a nyugdíjas generációt a család erősebben támogatja, és például hazaköltözés, összeköltözés is előfordul néha.

Hozzászólások

Stagnáló forgalom mellett esett a BUX a héten

Stagnáló forgalom mellett esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe az elmúlt héten, a BUX 35 931,52 ponton zárt pénteken, 428,92 ponttal, 1,18 százalékkal alacsonyabban előző heti záró értékénél. A részvénypiac forgalma 61,8 milliárd forint volt az előző heti 61,5 milliárd forintos adásvétel után.
2020. 07. 05. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul Magyarország és Szlovénia kereskedelmi forgalma

Magyarország és Szlovénia kereskedelmi forgalma (2001-2019); behozatal; kivitel; milliárd forint
2020. 07. 05. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újraindult a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat program

Újraindult a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat program, az első héten egy nőnél infarktust mutatott ki a vizsgálat - közölte a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.
2020. 07. 05. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új kiállítással nyitja meg kapuit a hadtörténeti múzeum

Új kiállítással nyitja meg újra kapuit kedden a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Emellett a Hadtörténelmi Levéltár és a Hadtörténeti Könyvtár új adatbázisok kutathatóságát kínálja - közölte az intézmény az MTI-vel.
2020. 07. 05. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bizottság jött létre az országos autizmusstratégia megújításáért

Bizottság jött létre a kormány támogatásával az országos autizmusstratégia megújításáért az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) kezdeményezésére - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szombaton az MTI-vel.
2020. 07. 05. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új program indul a magyar vállalatok támogatásáért

Új program indul azoknak a magyar vállalatoknak a támogatásáért, amelyek hajlandóak legalább 560 millió forint beruházást végrehajtani a koronavírus-járvány miatt veszélybe került munkahelyek megvédéséért - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
2020. 07. 05. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Holnap extrém lesz az UV-sugárzás

Vasárnap is extrém lesz az UV-sugárzás - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2020. 07. 04. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2020. 07. 04. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővítette a postai feldolgozás kapacitását a Magyar Posta

A Magyar Posta az elmúlt időszakban országszerte több helyen bővítette a postai feldolgozást - hangsúlyozta Menyhárt Zoltán, az MP logisztikai fejlesztési igazgatója pénteken a cég legújabb, füzesabonyi logisztikai depójának pénteki avatásán.
2020. 07. 04. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Minden hétvégén ingyenes programokkal várják a szegedieket

Augusztus végéig minden hétvégén ingyenes programok várják a szegedieket a Huszár Mátyás rakparton - közölte a csongrád-csanádi megyeszékhely Zöld város programért felelős tanácsnoka csütörtökön.
2020. 07. 04. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Komoly pusztítást okozott a vihar ebben a három megyében

Három megyében - Borsod-Abaúj-Zemplénben, Jász-Nagykun-Szolnokban és Hajdú-Biharban - okozott komoly pusztítást a vihar péntek délután - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a honlapján.
2020. 07. 04. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Díjazták a legjobb konferencia és wellness szállodákat

Hat magyarországi konferencia és wellness szálloda kapott Aranynap-díjat kiemelkedő színvonalú szolgáltatásaiért 2019. évi teljesítménye alapján; a szállodák egész éves munkáját értékelő díjat 15. alkalommal adták át pénteken Budapesten - közölték a szervezők a díjátadó után pénteken az MTI-vel.
2020. 07. 04. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kerékpárút épül Kisbéren

Kisbéren 400 millió forintos beruházással megkezdődött egy kerékpárút építése, amely a városból a Batthyány-pusztai ipari parkba vezet, mintegy két és fél kilométer hosszúságban - közölte a település polgármestere az MTI-vel.
2020. 07. 04. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Beindulnak a cégek beruházásai Békés megyében

A válság dacára a következő hónapokban 10,5 milliárd forint értékben 24 beruházást indítanak magyar vállalkozások Békés megyében, amivel újabb 4400 munkahelyet védenek meg - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szarvason, a Gallicoop Zrt. beruházásindító eseményén.
2020. 07. 04. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi gazdálkodási kara a Veszprémi Pannon Egyetemhez csatlakozik

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Zalaegerszegen működő Gazdálkodási Kara (GKZ) 2020. július 31-ével a Pannon Egyetemhez kerül át. A BGE a változást követően immár kizárólag három budapesti karral, a hazai teljes országos elérés mellett a nemzetközi jelenlétre összpontosít. A rendhagyó, részben távoktatásos félév sikeres zárásaként a Gazdálkodási Kar végzős hallgatói a mai napon átvették diplomájukat.
2020. 07. 04. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Krízisben is fejlődni? A Pappas Auto mozgatórugói 2020-ban

A Pappas Auto Magyarország Kft. útját megalapítása 30. évében töretlen fejlődés kíséri. A vállalat éves forgalom tekintetében átlépte a száz milliárd forintot. A közeljövő célja az évente értékesített tízezer jármű és a Magyarország legnagyobb márkakereskedése cím.
2020. 07. 04. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi búza terem hazánkban - ábrán mutatjuk!

betakarított termésmennyiség durumbúzával együtt, ezer tonna
2020. 07. 04. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jó évet zár a V4

Jónak nevezte a Visegrádi Együttműködés (V4) országainak elmúlt egy évét Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Varsóban, a kormányfők csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón. Lengyelország július 1-jén vette át a V4-ek elnökségét Csehországtól, amely egy esztendőn át látta el az elnöki feladatot.
2020. 07. 04. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A 4iG hálózati kommunikációs eszközöket szállít az MVM NET számára

A 4iG Nyrt. nettó 460 millió forint értékben szállít optikai szálas kommunikációs eszközöket az MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt. (MVM NET) számára egy nagyértékű szerződés keretében - közölte a 4iG pénteken az MTI-vel.
2020. 07. 04. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kivezeti részvényeit a tőzsdéről a BILK

Zártkörű részvénytársasági formában működik tovább a Magyarország egyik legnagyobb logisztikai központjának helyet adó BILK Logisztikai Nyrt. - közölte a vállalat az MTI-vel csütörtökön.
2020. 07. 04. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások: