Rekordévet zárt a Budapest Bank vállalati üzletága

A Budapest Bank vállalati üzletága tavaly kiemelkedően sikeres évet zárt: a főbb mutatókban tekintélyes növekedést ért el, a nagyvállalati és treasury terület pedig rekorderedménnyel zárta az évet. Az üzletág bevételei 18 %-kal nőttek, hitel- és lízingállománya pedig 7%-os emelkedéssel 779 milliárd forintra növekedett, amivel története legmagasabb eredményét produkálta. Az eredmények nem csak a magyar gazdaság jó teljesítményének és a hazai vállalatok javuló versenyképességének, hanem az egyéni igényekre szabott szolgáltatásoknak és a hosszú távú, fenntartható partnerkapcsolatoknak is köszönhetők. Ugyanakkor van tér a további fejlődésre, hiszen a hazai vállalatok számára idén újabb támogatott források érhetők el, emellett a hazai gazdaság kilátásai is kedvezőek az idei évre.

Rekordévet zárt a Budapest Bank vállalati üzletága

A Budapest Bank csoport vállalati üzletága, a Budapest Bank Business története legjobb eredményét érte el tavaly. Az IFRS szabályok szerint készült konszolidált (nem auditált) adatai szerint az üzletág bevételei erőteljesen nőttek: 18%-kal emelkedtek az elmúlt év azonos időszakához képest. A hitel- és lízingállomány  53 milliárd forinttal 779 milliárd forintra nőtt, amely 7%-os emelkedést jelent tavaly óta, és ezzel története legmagasabb eredményét produkálta 2019-ben az üzletág.
 
A hazai vállalatok nemzetközi versenyképességének javulásával és az exportteljesítmény növekedésével egyre nagyobb az igény a treasury szolgáltatásokra is. A folyamatos termékfejlesztésnek, és ezáltal a termékportfólió bővítésének köszönhetően a bevételeken belül kimagasló a treasury szolgáltatásokból származó növekedés aránya, amely 32%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, amely szintén rekordnak számít. A pozitív tendencia folytatódhat a területen, hiszen számos állami és az Európai Unió által finanszírozott program segíti a hazai vállalkozásokat, hogy a világpiacon is megállják a helyüket, törekvéseik pedig a treasury szolgáltatások igénybevételével még hatékonyabbak lehetnek.
 
A Budapest Bank vállalati üzletága hagyományosan a kkv szegmensben a legerősebb, de tavaly óriásit lépett előre a nagyvállalati szektorban is. A terület tavaly megduplázta árbevételét, az elmúlt 4 évben pedig a bevétel az ötszörösére emelkedett.

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!
 
A faktoring szolgáltatások ismertsége és népszerűsége is egyre növekszik a vállalatok körében, hiszen ezek segítségével megszabadulhatnak kintlévőségeik jelentős részétől, tovább növelve a versenyképességüket. A Budapest Bank tavaly a faktoringban is előrelépett, és 18%-kal bővült a forgalom ezen a területen.
 
A Budapest Lízing több területen is tartja erős piaci pozícióját, így a vállalati termelőeszköz-finanszírozásban 12%-os, illetve ezen belül a haszongépjármű szegmensben elért 15%-os részesedéssel továbbra is piacvezető.
 
A Budapest Bank tradicionálisan meghatározó a szerepet tölt be a hazai agrárcégek finanszírozásában is, amelyek a vállalati hitelportfolió mintegy 30%-át teszik ki. 2019 során 6,3 %-kal nőtt a bank agrárhitel állománya az egy évvel korábbihoz képest.
 
A Budapest Bankot sokan, joggal nevezik a kis- és középvállalkozások bankjának, hiszen minden szempontból kiemelkedő a szektor jelentősége a bankcsoporton és ezáltal a vállalati üzletágon belül is. A vállalati portfolió meghatározó részét kitevő kkv hitelállományt 25%-kal növelte az üzletág tavaly, amivel jóval a piaci – 14%-os – növekedési ütem felett tudott bővülni, és elérte a 400 milliárd forintot.  A kkv-k bizalma töretlen, több mint 500 új ügyfél választotta tavaly a Budapest Bankot partneréül, ezzel a második legtöbb új kkv ügyfelet szerző bank volt 2019-ben.
 
Tavaly év elején indult el a Növekedési Hitelprogram Fix konstrukció, a Budapest Bank pedig az elsők között tette elérhetővé a terméket, így 2019 végére az NHP Fix esetében 16%-os piaci részesedést ért el. Az MFB pontokon keresztül pedig közel 24 milliárd forintnyi kedvezményes – 0%-os kamatozású önálló és vissza nem térítendő támogatással kombinált –  hitelhez juttatta kkv és lakossági ügyfeleit, amivel 22%-os piaci részesedést ért el a bank, miközben az MFB Pontoknak mindössze 3,5%-át üzemelteti. Egyes hiteltermékek esetében kiugróan magas arányban választották az ügyfelek a bankot, például az élelmiszeripari beruházásokat finanszírozó konstrukcióban a támogatott hitelek 42%-a, a 2019-es folyósítás közel 60%-a a Budapest Banknál kezelt ügyletekhez kapcsolódott.
 
„A magyar kis- és középvállalkozások kifejezetten jó évtizedet zárhatnak. Az elmúlt közel 10 év tendenciái azt mutatják, hogy a hazai vállalati szektor kezdi legyőzni az olyan korábbi, általános problémáit, mint az alacsony termelékenység vagy a versenyképtelen működés” – mondta Kasziba Levente, a Budapest Bank vállalati üzletág vezetője. „Azt látjuk, hogy az idei évre is pozitívak a kilátások, és rengeteg lehetőség rejlik még a cégek export tevékenységének felfuttatásában, termelékenységük további növelésében. Speciális termékekkel, programokkal és személyre szabott megoldásokkal hosszú távú partnerként igyekszünk segíteni a vállalatok céljainak megvalósításában” – tette hozzá Kasziba Levente.
 
Van még tér bőven a fejlődésre, hiszen vannak olyan területek, ahol a hazai vállalatok jócskán le vannak maradva külföldi versenytársaikhoz képest. 2018-ban például a magyar vállalatok közel 40%-a egyáltalán nem valósított meg innovatív fejlesztéseket, míg a Magyarországon működő, de részben vagy teljesen külföldi tulajdonban lévő cégek negyede tett le csupán az innovációról. A kkv szektor termelékenysége ugyan óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt 10 évben, de az Európai Unió átlagának felét sem éri el egyelőre. A dinamikus fejlődést mutató tendencia azonban bizakodásra ad okot, a rendelkezésre álló európai uniós és állami programok, valamint a különböző fejlesztési célok megvalósításán dolgozó pénzintézetek segítségével a kedvező folyamatok tovább folytatódhatnak.

Hozzászólások

Erősödött a részvények többsége a hazai piacon

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 898,08 pontos, 2,73 százalékos emelkedéssel, 33 761,87 ponton zárt csütörtökön.
2020. 04. 09. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy hónapja karanténban: milyen eszközei vannak a munkáltatóknak?

Sok vállalat esetében, ahol a távmunka releváns alternatíva, közel egy hónapja elszigetelten dolgoznak a munkavállalók. Mi történik azokkal, ahol ez nem lehetséges? Milyen lépésekre kényszerülhetnek a cégek a jelenlegi bizonytalan helyzetben? Milyen eszközök vannak a kezükben, hogy el tudják kerülni a leépítést, és meg tudják tartani a munkaerőpiacon kiépített jó hírnevüket? Ezekre a kérdésekre fogalmaztak meg javaslatokat a PwC Magyarország HR tanácsadási szakértői.
2020. 04. 09. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén már a teljes cafeteria-juttatás több mint kétharmadát a SZÉP-kártya teszi ki

Noha a munkáltatók többsége idén is megtartotta az előző évben kínált cafeteria-elemek zömét, az adóelőnye miatt kiemelt helyzetben lévő SZÉP-kártya, illetve a pénzkifizetés teszi ki a teljes cafeteria-juttatások 96 százalékát – derül ki a BDO Magyarország adataiból.
2020. 04. 09. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Online is le lehet tenni az ECDL-vizsgát a koronavírus-járvány alatt

A személyes kontaktusok elkerülése érdekében koronavírus-vészhelyzet alatt webkamerával, mikrofonnal felszerelt saját számítógépükről is teljesíthetik az ECDL-vizsgát a képzés résztvevői - jelentette be a nemzetközi számítógép-használói jogosítvány képzési programjának hazai működését felügyelő Neumann Társaság. Az elmúlt hétvégén a szokásosnál is nagyobb érdeklődés mellett lezajlott a Nemes Tihamér Online Programozási Verseny is, amelyre három régióbeli országból is bejelentkeztek versenyzők.
2020. 04. 09. 14:05
Megosztás:
Hozzászólások:

További turisztikai korlátozások lesznek országszerte

További korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében az önkormányzatok országszerte, így a Balaton-parti városokban is. A Velencei-tó és a Dunakanyar települései is azt kérik, hogy a húsvéti hosszú hétvégén mindenki maradjon otthon. Balatonfüreden csütörtök délben, Visegrádon péntek reggel lépnek életbe új rendelkezések.
2020. 04. 09. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az emberek visszafogottan vásárolnak húsvétra

Visszafogottabbak a húsvéti beszerzések a koronavírus-járvány miatt, az ünnepi vásárlások értéke elmarad a korábbi években tapasztalttól - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI megkeresésére.
2020. 04. 09. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Most az export volt jobb formában

Februárban – még a koronavírus-járvány hatásai nélkül – az export nagyobb mértékben nőtt, mint az import. A külkereskedelem következő hónapjai rendhagyóak lesznek, egyelőre inkább a mérlegtöbblet mérséklődésére van kilátás.
2020. 04. 09. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elmarad az MTA közgyűlése

A járványhelyzetre tekintettel elhalasztják a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) május 4-5-re összehívott, 193. rendes, egyben tisztújító közgyűlését, a vezetők megbízatását legkésőbb szeptember 30-ig meghosszabbították.
2020. 04. 09. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új pályázatok nyíltak meg a Magyar falu programban

Önkormányzati tulajdonban lévő utak, hidak építésére, felújítására és járdák építésének, felújításának anyagtámogatására pályázhatnak az ötezer, vagy ez alatti állandó lakossal rendelkező helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások a Magyar falu program keretében - közölte a Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-vel.
2020. 04. 09. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elindította kereskedelmi 5G szolgáltatását a Magyar Telekom

A Magyar Telekom április 9-én elindította kereskedelmi 5G szolgáltatását, amely 5G-képes készülékkel és arra alkalmas havidíjas díjcsomaggal használható Budapest és Zalaegerszeg bizonyos részein - jelentette be a társaság csütörtökön.
2020. 04. 09. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Mire számíthatnak ma a befektetők?

Emelkedéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) csütörtökön az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.
2020. 04. 09. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét növelte éves bevételét a Dachser

A globális gazdaság gyengülése ellenére a Dachser képes volt további növekedést elérni 2019-ben. A logisztikai szolgáltató szilárd 1,6%-kal növelte konszolidált nettó árbevételét 5,66 milliárd EUR-ra. A növekedésnek a mozgatórugója ismét a Road Logistics üzletág volt, ahol a nettó árbevétel 2,9%-kal, 4,60 milliárd EUR-ra emelkedett. Ezzel szemben az Air & Sea Logistics üzletágnál 4,1 %-os visszaesés jelentkezett, elsősorban az autóipari ügyfelek légi árufuvarozási szolgáltatások iránti alacsonyabb kereslete miatt.
2020. 04. 09. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Nemzeti Közművek gázhálózatát érintő megbízásokat nyert el az Opus Global érdekeltsége

Újabb, a Nemzeti Közművek gázhálózatát érintő megbízásokat nyert el az Opus Global érdekeltsége - közölte az Opus Global Nyrt. szerdán az MTI-vel.
2020. 04. 09. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Érettségihez ad tippeket az M5 oktatási műsora

Érettségi feladatok megoldásához is tippeket ad az M5 csütörtöki oktatási műsorában - közölte az MTVA Sajtó Osztálya szerdán az MTI-vel.
2020. 04. 09. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep

Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.
2020. 04. 09. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Április 15-ig SMS-ben is kérhető a bevallási tervezetek postázása

Az ügyfélkapuval nem rendelkezők az idén is kérhetik a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az szja-bevallási tervezetük postázását, amelyhez az adóazonosító jelet és a születési dátumot tartalmazó kérelmüket kell SMS-ben vagy egyéb módon eljuttatni a NAV-hoz április 15-éig - közölte az adóhivatal szerdán az MTI-vel.
2020. 04. 09. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi bort iszik a magyar? Ábrán mutatjuk!

Egy főre jutó évi bor- és mustfogyasztás, liter
2020. 04. 09. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

22 forintos osztalékot javasol a 4iG

A 4iG Nyrt. igazgatósága azt javasolja a társaság április 29-re összehívott éves rendes közgyűlésének, hogy a 2019-es üzleti év után részvényenként 22 forint osztalékról döntsön - derül ki a társaság Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán közzétett közgyűlési előterjesztéseiből.
2020. 04. 09. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elindult a Palackposta 2020 borpromóciós kampány

Elindult a Palackposta 2020, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös borpromóciós kampánya, amely az online termelői borrendelést népszerűsíti a fogyasztók felé - közölte a HNT szerdán az MTI-vel.
2020. 04. 09. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Már a fertőtlenítőszert is hamisítják

Fertőtlenítőszert hamisító bandát lepleztek le a rendőrök a fővárosban - közölte a rendőrség szerdán a honlapján. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint az okozott kár több mint 22 millió forint.
2020. 04. 08. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások: