Sok pénzt bukunk, ha ezeket letöltjük!

A Sophos a napokban publikálta a Fleeceware Apps Persist on the Play Store (a fleeceware appok továbbra is megtalálhatóak a Play Store-ban) kutatását. Ezek az appok a gyanútlan felhasználókkal igen magas árat fizettetnek olyan szolgáltatásokért, melyek elérhetőek ingyenes vagy olcsóbb appokban is. A kiberbiztonsági vállalat most közzétette azon problémás appokat, amelyek letöltés esetén nagy összeggel károsítják meg a felhasználót.

Sok pénzt bukunk, ha ezeket letöltjük!

A Sophos 2019. szeptemberében elsőként fedezte fel a Google Play-en a fleeceware jelenséget, a probléma pedig azóta is jelen van. A Google jelentései szerint több, mint húsz új applikáció fedeztek fel, melyeket állítólag közel 600 milliószor telepítettek. 

A csalás úgy működik,
 hogy egyes ingyenes applikációk a próbaidő után automatikusan fizetőssé válnak. Ez természetesen csak akkor tud működni, ha a próbaidőszakra való regisztrációkor megadjuk a bankkártya adatainkat, ez esetben azonban pár nap elteltével azzal szembesülünk, hogy akár több tízezer forintnak megfelelő összeget vontak le tőlünk. A Sophos felhívja a figyelmet, hogy nem elég törölni az appot a mobilunkról, ahhoz, hogy megszűnjön az előfizetés. Mindenképpen a Play Áruházban kell törölni az előfizetést! 


A Sophos által mostanában felfedezett csaló fleeceware appok:


Astrofun, Easysnap, VCUT, Face X Play, Fortunemirror, Filmigo, GO Keyboard, GO Keyboard Lite,GO SMS Pro, GO Recorder, GO Security, Z Camera, Master Recorder, S Photo Editor, Wonder VideoClipvue, Filmix, Photo Recovery & Video Recovery, ScreenRecorder, V Recorder 


“A fleeceware és más gátlástalan hátterű appok fejlesztői borotvaélen egyensúlyoznak, hogy elkerüljék a app-áruház szabályainak közvetlen és súlyos megsértését. Ez a számító magatartás nem etikus, de nem is illegális.” mondta Dan Schiappa, a Sophos vezető termékigazgatója. “Talán még aggasztóbbak azok a rejtőzködő digitális bűnözők, akik egyre többször támadnak mobileszközöket anyagi haszonszerzés, vagy a komplex vállalati hálózatokra való könnyű bejutás céljából. Egyik mobileszköz sem immunis, a támadók pedig számolnak a védtelen eszközökkel és a ki nem javított hibákkal az akcióik végrehajtása során. Az Intercept X for Mobile megvédi a felhasználókat a kockázatot jelentő appoktól és ártó célú tartalmaktól, és biztonságban tartja a mobil eszközökön tárolt üzleti adatokat. “


A Sophos új,  Sophos Intercept X for Mobile terméke a Chrome OS-t használó eszközök számára új biztonsági funkciókat, az Android és iOS-alapú hordozható készülékek számára pedig továbbfejlesztett védelmet biztosít a fenyegetések ellen.  Az Intercept X for Mobile ugyanazt a deep-learning alapú anti-malware technológiát alkalmazza, melyet a Windows, macOS és szerver platformokon futó változatai is használnak. Megvédi felhasználóit, eszközeiket és adataikat a már ismert és a korábban még nem látott mobilos fenyegetésektől. A teljesen átszabott felület leegyszerűsíti a biztonsági menedzsmentet és elősegíti a használatot a korlátokkal élő felhasználók számára.  

  • Az eszközök biztonsága: az Intercept X for Mobile folyamatosan figyel és figyelmezteti a felhasználókat és az IT adminisztrátorokat a potenciális veszélyhelyzetek jeleire, így azok gyorsan és automatikusan kezelhetik a problémákat, illetve megvonhatják a céges erőforrásokhoz való jogosultságokat. A megfelelőségi vizsgálatok (compliance checks) többek között felismerik a jailbreakinget, rootolást és az operációs rendszer verziókat, értesítik a felhasználókat és IT adminisztrátorokat a szabálysértésekről, illetve automatizáltan intézkednek is. 

  • Hálózatbiztonság: az Intercept X for Mobile valós időben figyeli a hálózati kapcsolatokat gyanús tevékenységet keresve, illetve figyelmezteti a felhasználókat és az IT adminisztrátorokat a potenciális Man-in-the-Middle (MitM) támadásokra. A webes szűrés és az URL-ek ellenőrzése szintén megakadályozza az ismert káros weboldalakhoz való hozzáférést, megvédve a felhasználókat a nem megfelelő tartalmaktól, az SMS adathalász ellenőrzés pedig észleli az ártalmas URL-eket.

    Az applikációk biztonsága: az Intercept X for Mobile felismeri a készülékekre telepített káros és gyanús applikációkat. Véd a malware, ransomware valamint a fleeceware-hez hasonló potenciálisan nemkívánatos appokkal szemben. A Unified Endpoint Management (UEM) megoldásokkal, mint például a Sophos Mobile-lal vagy Microsoft Intune-nal való integráció lehetővé teszi az adminisztrátorok számára, hogy feltételes hozzáférési házirendeket alakítsanak ki (conditional access policies), mely korlátozza az alkalmazásokhoz, adatok és a vállalati erőforrásokhoz való hozzáférést veszély esetén.

Chromebook biztonság: az új Chromebook biztonsági kiegészítő megvédi a Chrome OS felhasználókat a nem megfelelő és ártalmas webes tartalmaktól, whitelisting és tiltólistás lehetőségeket nyújt az appok kezelésére és segít az adminisztrátoroknak felmérni az eszközök státuszát és konfigurációját.


KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

A dolgozók harmada home office-ban marad, az IT-védekezést is ehhez kell igazítani

Év végére globálisan az alkalmazottak csaknem harmada távmunkában végzi el a feladatait, arányuk pedig a közeljövőben sem csökken jelentősen. Ez arra kényszeríti a szervezeteket, hogy legalább öt, egyes szektorokban akár tíz évvel is előrehozzák a digitális átalakítási terveiket. Ennek megfelelően a vállalatoknak az IT rendszereik védelmét is ehhez kell igazítani, s erre tekintettel kell kialakítani — hívja fel a figyelmet a Maxvalor Hungary, a dán Heimdal Security magyarországi forgalmazója.
2021. 08. 25. 13:00
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás:

Diákok fejlesztettek digitális tanulási eszközöket krónikus beteg gyerekeknek

Interaktív nyelvtanuló applikációjával a Fazekas Gimnázium diákjaiból álló csapat nyerte meg a Morgan Stanley budapesti központja által idén először megrendezett Code to Give hackathont. A vállalat felhívására diákok, pályakezdők és tapasztalt szakemberek jelentkeztek, hogy a Morgan Stanley informatikusaival együttműködve, az Amigos a gyerekekért Alapítvány partnereként innovatív tanulási eszközöket fejlesszenek krónikus betegség miatt hosszabb kórházi kezelésre szoruló gyerekek és tinédzserek számára.
2021. 08. 24. 15:00
Megosztás:

Pénzügyi tudatosságra nevel egy új magyar applikáció

Világviszonylatban is egyedülálló az a magyar fejlesztésű applikáció, amelyet két pénzügyi szakember apuka alkotott meg, hogy segítsenek vele megalapozni a gyerekek pénzhez való viszonyát.
2021. 08. 23. 18:00
Megosztás:

Egyre többen veszik online az iskolaszereket

Jelentősen nőtt az idén az iskolaszerek online eladása az Extreme Digital adatai alapján.
2021. 08. 21. 10:00
Megosztás:

A munka jövője: automatizáció

A Universal Robots a robotikai piac egyik úttörője az olyan szabályozások kidolgozásában, melyek a kobotok, az automatizáció, valamint a biztonságos munkavégzés feltételeit teremtik meg. A cég évek óta arra törekszik, hogy világszerte szabályozza a robotok működését és a munkáltatók számára, úgynevezett együttműködő robotok biztosításával segítse a munkavégzést.
2021. 08. 19. 07:30
Megosztás:

Társkereső applikációk - félnünk kell a csalóktól?

A tanulmány megállapításai szerint a csalók jelentős mértékben visszatartják az embereket a randiappok használatától. A válaszadók 38%-a azért fél használni őket, mert attól tart, hogy átverik a csalók, 34% pedig általában véve nem bízik a randiappokat használó emberekben. Mindezek ellenére a válaszadók mindössze 15%-át vették már célba kiberbűnözők, és a csalókkal kapcsolatba kerülők 31%-ának sikerült elkerülnie a támadást.
2021. 08. 18. 13:00
Megosztás:

Világszinten küzdenek a pénzügyi vállalatok a kiberbűnözőkkel

A pénzügyi szolgáltató vállalatok hosszú ideje a kiberbűnözők népszerű célpontjai, az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint ennek jó oka van, hiszen a pénz mellett rengeteg bizalmas ügyféladatot is kezelnek, amelyeket a bűnözők különféle átverésekhez tudnak felhasználni, vagy eladják azokat az internet fekete piacain: a Verizon adatsértési jelentéséből kiderül, hogy a pénzügyi ágazatot csak az elmúlt évben több mint 1500 incidens érte, köztük 448 megerősített adatlopással.
2021. 08. 17. 15:00
Megosztás:

A Lenovo rekordot döntött az első negyedévben, megduplázva nettó bevételét

A Lenovo Csoport (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) bejelentette, hogy a Csoport rekordmagas első negyedéves eredményt ért el. A felgyorsult digitalizáció, az okos átalakulás és a számítógépes eszközök, infrastruktúra és alkalmazások területén megvalósított globális fejlesztések által teremtett lehetőségek továbbra is hozzájárulnak a Csoport hosszútávú és fenntartható jövedelmezőségének növekedéséhez.
2021. 08. 15. 07:00
Megosztás:

Automatizált haszongépjárművek: hatékony logisztika a gazdasági fejlődés érdekében

Sofőr nélküli Hub2Hub: A nehézgépjárművek gyakran ugyanazokon az utakon haladnak – napról napra, hétről hétre, hónapról hónapra. A zsúfolt autópálya-szakaszok pedig folyamatos figyelmet követelnek a vezető részéről. Az automatizálás csökkentheti a vezetőt érő terhelést, megakadályozhatja a hátsó ütközéseket, és megkönnyítheti a jelenlegi vezetési és pihenési időre vonatkozó jogszabályok betartását.
2021. 08. 12. 15:00
Megosztás:

Virtuális valósággal növeli az agy teljesítőképességét a magyar startup

Közel 50 százalékkal javul az emlékezőképesség, ennek következtében a teljesítmény is azon szellemi munkát végzők körében, akik háromdimenziós térben dolgoznak - mondja a 2016 óta a virtuális valóság és a kognitív, azaz megismerő funkciók kapcsolatában rejlő hatékonyságnövelést alkalmazó magyar startup, a MaxWhere. A cég már több, mint 24 ezer felhasználó számára tette valóságos tudássá a virtuálisan megosztott információkat, köztük hazai gyárak, felsőoktatási intézmények, logisztikai központok és mesterséges intelligencia felhasználásával foglalkozó fejlesztők számára.
2021. 08. 05. 18:00
Megosztás:

Az automatizált gyártás lendíti tovább a gyógyszeripar digitalizációját

Habár a válságokkal szemben erősen ellenálló a szektor, a pandémia a gyógyszeripart is próbatételek elé állította. A gyártási folyamatok automatizálása még fontosabbá vált, mint azelőtt. Az emberi hibák lehetőségének csökkentése, a papírmentesség, a kibervédelem, valamint a szellemi tőke optimalizálása is meghatározó pontja az átalakulásnak. A Liferay Digital Talks legújabb adása a gyógyszeripar digitalizációjának kihívásait mutatja be a Richter Gedeon példáján keresztül.
2021. 07. 28. 13:00
Megosztás:

Az ABB felvásárolja az ASTI Mobile Robotics Group-ot

Az ABB bejelentette, hogy megvásárolja az autonóm mobil robotok gyártása terén globális vezető szerepet betöltő ASTI Mobile Robotics Group-ot (ASTI), amely applikációival széles termékválasztékot kínál a főbb robotikai alkalmazások terén. Az akvizíció eredményeként bővül az ABB robotikai és automatizálási kínálata, és az egyetlen olyan vállalat lesz, amely teljes körű portfóliót kínál a rugalmas automatizálási rendszerek következő generációjához.
2021. 07. 27. 06:00
Megosztás:

Hat hónappal meghosszabbítja készülékeinek garanciaidejét a Huawei

Ismét jelentős kedvezményeket és szervizakciót hirdet a Huawei. Július 26-tól kezdődő Huawei Szerviz Fesztivál keretében a felhasználók ingyenesen kiterjeszthetik mobilkészülékeik jótállását 6 hónappal – amennyiben készülékük még garanciaidőn belül van –, illetve egy alkalommal bruttó 8000 forint kedvezményt kaphatnak a javítás díjából a My HUAWEI alkalmazás használatával. A vállalat kedvezményesen, egységes áron cseréli az akkumulátorokat az összes kijelölt modellre, illetve a felhasználók akár 55%-os alkatrész kedvezményt is kaphatnak.
2021. 07. 24. 14:00
Megosztás:

450 millió forintos befektetési kört zárt a Blue Colibri, a munkáltatók digitális szárnysegédje

A vállalati belső kommunikációval, a munkavállalók oktatásának és adminisztrációjának digitalizációjával foglalkozó Blue Colbri nevű hazai startup 450 millió forintot vont be. Korábbi befektető, az OXO Technologies Holding Nyrt. mellett ezúttal a Bonitás Kockázati Tőkealap II. csatlakozott a második körhöz. Az innovatív HR-tech csapat a forrást a termék további fejlesztésére, hazai és nemzetközi terjeszkedésre, elsősorban Kelet-Közép-Európában és a DACH régióban történő értékesítés dinamikus felfuttatására fordítja.
2021. 07. 23. 22:00
Megosztás:

Az oktatási szektort érte a legtöbb zsarolóvírus támadás

Az új Sophos kutatás szerint 2020-ban a zsarolóvírus az oktatási szektorban okozta a legnagyobb károkat - itt volt a legtöbb támadás és a legmagasabb helyreállítási költségek.
2021. 07. 21. 06:30
Megosztás:

Már az Erste Csoport hétmillió ügyfele használja George-ot

Kilenc éves lett az Erste Csoport digitális platformja. George-ot ma már hat országban összesen hétmillió ügyfél használja, akik az ötből átlag 4,5 csillagra értékelik teljesítményét. A magyarországi ügyfelek számára idén február óta elérhető az alkalmazás, azóta több mint 400 ezren próbálták ki, és a többség rendszeresen használja a platformot, amely havonta új szolgáltatásokkal és funkciókkal bővül.
2021. 07. 21. 01:00
Megosztás:

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

Újra pályázhatnak a Technology Fast 50 díjra a gyorsan fejlődő technológiai cégek: a Deloitte már 22. éve hirdeti meg közép-európai versenyét, amely a technológiai iparág leggyorsabban növekvő vállalatait rangsorolja. Mind a már befutott, mind a feltörekvő technológiai vállalatoknak platformot biztosít arra, hogy szélesebb körben bemutathassák innovatív megoldásaikat.
2021. 07. 21. 00:05
Megosztás:

Az EU és NATO a kínai területről végzett kibertámadások elleni fellépésre szólította fel Pekinget

Az Európai Unió és NATO hétfőn a kínai területről végzett kártékony és destabilizáló, a tagországok biztonságát és gazdaságait fenyegető kibertámadások elleni fellépésre szólította fel Pekinget.
2021. 07. 20. 05:30
Megosztás: