Szlovéniai beutazás feltételei 2020 - hogyan mehetünk nyaralni Szlovéniába?

Lehet-e már pusztán nyaralási céllal Szlovéniába utazni? Magyar állampolgárok hogyan és milyen feltételekkel utazhatnak nyaralási céllal Szlovéniába? Mik a Szlovéniába való nyaralási célú utazás feltételei és milyen szabályokat kell betartaniuk a Szlovéniába utazó nyaralóknak? Kik azok az uniós állampolgárok akik nem kötelezettek a 14 napos hatósági karanténra? Karanténba kerül-e az a magyar állampolgár, aki Szlovéniából, nyaralásáról visszaérkezik? Minden aktuális információt összegyűjtöttünk azoknak, akik a hosszú otthonlét után szeretnének a szlovén tengerparton nyaralni vagy épp a szlovén hegyekben túrázni, raftingolni a koronavírus (COVID-19) árnyékában.

Szlovéniai beutazás feltételei 2020 - hogyan mehetünk nyaralni Szlovéniába?

Ami nagyon kedvező hír, hogy 2020. május 28-tól karanténmentesen utazhatnak Szlovéniába Magyarországról a magyar és szlovén állampolgárok, és ugyancsak karanténmentes beutazás lehetséges a magyar és szlovén állampolgároknak Szlovéniából Magyarországra - olvasható a hivatalos tájékoztatás a Konzuli Szolgálat honlapján.

Mely határátkelőkön lehet most átkelni Szlovéniába?

1. Dolga Vas - Rédics,

2. Hodoš - Bajánsenye,

3. Pince - Tornyiszentmiklós (M70)

4. Pince - Tornyiszentmiklós (Helyi út)

2020. június 2-tól pedig újra kinyílik a Cepinci-Kétvölgy határátkelőhely is.

A Konzuli Szolgálat felhívja az állampolgárok figyelmét, hogy 2020. május 26-a 00.00 órától visszavonásig az alábbi szabályozás lép életbe Szlovénia határain: Kötelező karanténba vonulás nélkül beléphet Szlovéniába a szlovén állampolgár és a Szlovéniában állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező külföldi állampolgár.

Uniós és schengeni tagállamok állampolgárai továbbra is 14 napos hatósági karanténra kötelezettek, kivéve:

- azon országokat, melyekkel Szlovénia kétoldalú megállapodást kötött a karanténmentes beutazásról és szlovéniai tartózkodásról;

- szlovén államhatár mentén földtulajdonnal rendelkező magyar/osztrák/olasz állampolgárok (átléphetnek a zöldhatáron is, de csak saját földjükön tartózkodhatnak);

- határon ingázó munkavállalók;

- nemzetközi fuvarozók;

- humanitárius szállítmányokat fuvarozók;

- diplomata útlevéllel rendelkezők;

- sürgős szolgáltatás ellátására szerződött munkavállalók (energetika, egészségügy, szállítmányozás területén szlovén minisztériumi igazolással);

- sürgős mentési és elhárítási szolgáltatások végzése céljából (mentők, rendőrség, tűzoltóság, katasztrófa elhárítás, egészségügyi személyzet);

- tervezett egészségügyi beavatkozásra érkezők (a beavatkozás napján kell érkeznie Szlovéniába);

- szlovén, EU-s vagy schengeni tagállam oktatási-nevelési intézményében tevékenykedő kutató, oktató, vagy előadó, az erről szóló igazolás megléte esetén;

- közeli hozzátartozó temetésére érkezők (ha 24 órán belül elhagyják az Szlovéniát);

- családi kapcsolattartás céljából (ha 24 órán belül elhagyják az Szlovéniát);

- szlovén állampolgár közeli hozzátartozója, akivel egy háztartásban él, és állandó, vagy ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezik;

- Szlovéniában ingatlannal, repülőgéppel vagy vízijárművel rendelkezik, közvetlen családtagjaikkal együtt;

- igazolt szlovéniai szállásfoglalással rendelkező uniós és schengeni tagállami állampolgárok;

- Szlovéniában üzleti-gazdasági tevékenység miatt max. 24 órás időtartamra vagy 3 napnál nem régebbi covid 19 negatív teszt felmutatásával;

- Szlovénián 24 órán belül tranzitáló uniós és schengeni állampolgárok.

A Szlovániába utazóknak 2020-ban is autópálya matricát kell vásárolniuk ha a szlovén autópályákat is igénybe szeretnék venni.

Harmadik országbeli állampolgárok esetében karanténmentes aki:

- nemzetközi fuvarozó

- diplomata

- olyan szolgáltatást nyújtó személy, amely elmaradása nagyobb gazdasági, vagy társadalmi károkkal járhat, és erre szakminisztériumi igazolással rendelkezik.

- oktatásban és kutatásban résztvevő, akik ezt igazolni tudja és rendelkezik három napnál nem régebbi Covid-19 teszttel.

- sürgős mentési és elhárítási szolgáltatások végzése céljából érkező (mentők, rendőrség, tűzoltóság, katasztrófa elhárítás, egészségügyi személyzet).

- tervezett egészségügyi ellátásra beavatkozásra érkező.

- Szlovénián 24 órán belül tranzitáló

- közeli hozzátartozó temetésére érkezők (ha 24 órán belül elhagyják az Szlovéniát);

Az a személy, aki nem rendelkezik Szlovéniában állandó tartózkodási engedéllyel, és a határellenőrzés során a betegség tüneteit mutatja, vagy Covid19 tesztje pozitív, nem engedhető be a Szlovén Köztársaságba.

Az olasz-szlovén határon megnyílt a Gorjansko-San Pelagio határátkelőhely kizárólag a határmenti ingázók számára igazolással.

Olaszország felé irányuló tranzitforgalomban a Fernetici-Fernetti (autópálya) és Vrtojba-St.Andrea (autópálya) határátkelők használatát javasolja a Konzuli Szolgálat.

Megnyitották továbbá a személyi forgalom számára a repülőtereket és kikötőket, ahol ugyancsak ellenőrző pontoknál a fenti feltételekkel lehet az ország területére lépni.

Megjegyzés a szerkesztőtől: cikkünk a 2020. május 31-én hatályos szabályozást mutatja be. Kiutazása előtt győződjön meg róla, hogy a szabályok a fentiekben leírtakhoz képest megváltoztak-e, mert a COVID-19 járvány alatt sajnos elég gyakran változnak a dolgok. A Konzuli Szolgálat hivatalos oldala ITT érhető el.

Jó utat, pihenjenek jól és vigyázzanak magukra!

Dr. Győrfi Zoltán - főszerkesztő, ProfitLine.hu

Kapcsolódó cikkünk: Hogyan lehet Horvátországba beutazni, nyaralni? Mik a beutazás szabályai?

Hozzászólások

Kamionosok vihették Észak-Olaszországba a vírus agresszív törzsét

Olasz orvosi kutatások szerint a koronavírus agresszívabb, gyorsabban terjedő törzse Németországból érkező kamionokkal jutott be a lombardiai Bergamo ipari térségébe, ahol eddig a legmagasabb halálozási arányt regisztrálták a világon.
2020. 07. 08. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Péntektől ismét kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában

Péntektől ismét hétvégi kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt, csodának kellene történnie, hogy ezt az intézkedést ne hozza meg a válságstáb - jelentette be Aleksandar Vucic szerb elnök kedd esti sajtótájékoztatóján.
2020. 07. 07. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megérkeztek a Volánbuszhoz az új autóbuszok

Megérkezett a Volánbuszhoz az a 15 új, Volvo 8900 típusú autóbusz, amelyek megvásárlásáról januárban kötött megállapodást a társaság a Volvo Hungária Kft.-vel - közölte a Volánbusz Zrt. kedden az MTI-vel.
2020. 07. 07. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A vírusjárvány felerősíti a foglalkoztatási trendeket

A humántőke fejlesztése soha nem volt olyan időszerű, mint most, hiszen a vírusjárvány katalizátorként hat a XXI. század leginkább meghatározó foglalkoztatási folyamataira. Az Adecco Csoport Inovantage kiadványában a kelet-európai régióra fókuszálva vizsgálta azokat a területeket, amelyek fejlesztését most leginkább érdemes erősíteni.
2020. 07. 07. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Románia bővítette a zöld zónába sorolt országok listáját

Románia az eddigi 22-ről 44-re bővítette a koronavírus-járvány szempontjából zöld zónának tekintett országok listáját: az ezen szereplő államokból érkező utasokat keddtől kezdődően nem irányítják már kéthetes otthoni vagy hatósági karanténba.
2020. 07. 07. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedett a munkanélküliség Csehországban

Júniusban 3,7 százalék volt a munkanélküliségi ráta Csehországban, 0,1 százalékkal magasabb, mint májusban - közölte Jana Malácová, cseh munkaügyi és népjóléti miniszter keddi prágai sajtótájékoztatóján.
2020. 07. 07. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszoszág válaszolni fog a brit szankciókra

Oroszország az érdekeinek megfelelő mértékben válaszolni fog a Nagy-Britannia által a Magnyitszkij-ügy okán bevezetett személyes szankciókra - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden Moszkvában.
2020. 07. 07. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyaralás alatt munka - Mire vigyázzunk a gépen?

A Sophos kiberbiztonság tanácsadó öt tippje, hogy elkerüljük a bajt, ha külföldön, nyaralás alatt dolgoznánk a számítógépünkön vagy mobilunkon.
2020. 07. 07. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint árfolyama

Gyengült kedden a főbb devizákkal szemben a forint a bankközi devizapiacon.
2020. 07. 07. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge kezdés, gyenge zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után veszteséggel fejezték be a keddi kereskedést az európai értékpapírpiacok.
2020. 07. 07. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Estek a vezető részvények

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 741,71 pontos, 2,03 százalékos csökkenéssel, 35 747,71 ponton zárt kedden.
2020. 07. 07. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mélyebb recesszió várható az EU-ban

Az Európai Unió gazdasága a gyors és átfogó uniós és tagállami reagálás ellenére idén mély recesszióba süllyed a koronavírus okozta járvány miatt, és mivel a rendkívüli intézkedések feloldása a vártnál visszafogottabb, a válság a vártnál erőteljesebb hatást fog gyakorolni a gazdasági tevékenységre - közölte az Európai Bizottság a kedden közzétett nyári időközi gazdasági előrejelzésében.
2020. 07. 07. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Célkeresztben a FaceBook, Paypal, Airbnb - milliárdos bírságok repkednek

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) idén szokatlanul korán, már tavasszal benyújtotta a 2019-es tevékenységét összegző éves beszámolóját, melyet május 27-én az Országgyűlés gazdasági bizottsága el is fogadott. Összehasonlításképp, a 2018-as éves beszámoló elfogadására 2019. november 26-án került sor. A beszámolót a Schönherr Hetényi ügyvédi iroda versenyjogi csoportja elemzi.
2020. 07. 07. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem nyújt végleges megoldást az oltás sem a koronavírus ellen

Anthony Fauci az amerikai járványügy vezetője szerint a koronavírus elleni oltás csak átmeneti védettséget fog nyújtani, és nem biztosít örökös immunitást majd a szervezet számára.
2020. 07. 07. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengén kezdték a napot az amerikai piacok

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés kedden az amerikai értékpapírpiacokon. A romló amerikai-kínai kapcsolatok miatt erősödő piaci aggodalmak véget vetettek az öt napja tartó lendületes emelkedésnek.
2020. 07. 07. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Júliusban elindulnak a menetrend szerinti távolsági buszok a horvát tengerpartra

Júliustól ismét átszállás nélkül lehet utazni Magyarországról a horvát tengerpartra menetrend szerinti távolsági busszal. A FlixBus idén 11 nyaralóhelyre kínál közvetlen összeköttetést.
2020. 07. 07. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nehéz menet lesz a magyar iparnak a kilábalás a korona-mélypontból

Megkezdte a visszakapaszkodást a magyar ipar, de még mindig nagyon gyengék a számok. Júniusban is javulás várható, de a járvány miatti hátrány ledolgozása hosszabb folyamat lesz.
2020. 07. 07. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ez a technológia jelenthet megoldást a munkaerőhiányra a vendéglátásban

Évről évre egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány a vendéglátásban világszerte, amit a koronavírus-járvány csak felerősít Magyarországon is. Miközben a magyar gasztronómia folyamatosan fejlődik, jó felszolgálót nehéz, jó szakácsot még nehezebb találni napjainkban. Pataky Péter kreatív séf arról beszélt, a világjárvány miatt kialakult bizonytalanság a magas szinten elkészített, úgynevezett sous vide termékekkel könnyen kiküszöbölhető, hiszen a kényszerkényelmi kínálattal nemcsak munkaidőt lehet megtakarítani, de úgy növelhető a hatékonyság, hogy tökéletesen adagolható és tervezhető. Éppen ezért a sous vide termékek már lakossági használatban is nagy népszerűségnek örvendenek.
2020. 07. 07. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

1 milliárd tokent bocsátott ki a Visa Token Szolgáltatás

A Visa Inc. (NYSE: V) ma bejelentette, hogy mostanra világszerte több mint 1 milliárd tokent bocsátott ki a Visa Token Szolgáltatás (VTS) révén, jelentős mérföldkövet elérve saját vállalásában, miszerint a társaság elősegíti az e-kereskedelem innovációjának felgyorsítását és a kifizetések biztonságosabbá tételét. A Visa Token Szolgáltatás helyettesíti a kártyatulajdonos 16 számjegyű Visa számlaszámát egy biztonságos tokennel, amely megvédi az adott kártya számát a csalóktól.
2020. 07. 07. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hamis és rossz minőségű egészségügyi védőfelszerelést talált a NAV

Több mint négyszázezer hamis és rossz minőségű védőmaszkot, valamint nyolcvanezer egyéb egészségügyi védőeszközt találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Győr-Moson-Sopron megyei munkatársai az M1-es autópályán két kamionban - tájékoztatta a NAV megyei igazgatósága kedden az MTI-t.
2020. 07. 07. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások: