Takarmánypiacot érő hatások – véget érhet az optimista hangulat?

A magyar takarmányipar prosperál, de gyűlnek a viharfelhők. Folyamatosan jelen vannak az állategészségügyi kockázatok, amelyek kezelésére fel vannak ugyan készülve a piac szereplői, ám ahogy Bujdosó Tünde az Euler Hermes Hitelbiztosító kockázatkezelési igazgatója a helyzetet és a várható piaci kilátásokat modellezte: ilyen esetben előbb hiányra, majd túltermelésre számíthatunk, ami az árakra, a volumenekre és így a takarmányágazatra is komoly hatást gyakorolhat. A bankoknak és a hitelbiztosítóknak, takarmánygyártóknak pénzügyileg kezelni kell a helyzetet mindaddig, amíg a gazdák és a termelők kártérítése meg nem történik. A takarmányok egyik fő összetevőjének számító szójadara piacán tapasztalható ÁFA-csalások visszaszorítása érdekében pedig érdemes megfontolni a fordított ÁFA bevezetését, vagy a termék forgalmi adójának csökkentését – javasolja a szakértő legfrissebb iparági elemzésében.

Takarmánypiacot érő hatások – véget érhet az optimista hangulat?

Az Euler Hermes, a magyarországi piacvezető hitelbiztosító a takarmányipar kilátásait vizsgálta legfrissebb elemzésében. A takarmányipar nemzetgazdasági szinten fontos szerepet játszik Magyarországon, hiszen hazánkban 2018-ban 3,5 millió tonna takarmánykeveréket gyártottak, az ágazat pedig közel 270 milliárd forint árbevételt ért el. Az elmúlt években a takarmánytermelés a mezőgazdaságon belül a sikeres ágazatok közé tartozott: a közel 330 magyarországi takarmánygyár állította elő az európai össztermelés több, mint 2 százalékát, messze megelőzve a szomszédos országok termelését. A nálunk gyártott takarmányból 1,3 millió tonnát a sertés ágazatban, 1,4 millió tonnát a baromfiágazatban, 450 ezer tonnát a kérődzők körében, és 130 ezer tonnát pedig egyéb körben (pl. házikedvencek eledelének) gyártanak.


A nagyszámú termelő ellenére az ágazaton belül a piaci koncentráció magas (bár állatfajonként eltérő mértékű), hiszen 15 termelőegység állítja elő az éves össztermelés 40 százalékát. A kisebb takarmánykeverő üzemek nagy része jellemzően a saját állatállomány takarmányozására termel, évi 50 ezer tonnát meghaladó kapacitással ellenben mindössze 20 keverő rendelkezik. A piaci szereplők számára az egyik legfőbb kihívás a munkaerőhiány, továbbá - főként a kisebb keverők esetében - az elavult technológiák modernizálásának elkerülhetetlensége, a beruházási kényszer. Egy esetleges kamatemeléssel a helyzet csak bonyolódna, hiszen a növekvő kamat terhek egy változó gazdasági környezetben nehezen kezelhetők a gazdálkodók számára. Az Euler Hermes szakértői azt várják, hogy a kisebb üzemek egy része a méretgazdaságossági problémák miatt beruházásait elhalaszthatja, és áttérhet a vásárolt takarmányra, amely komoly mértékben átrajzolhatja a piacot. 

Járványok, állatbetegségek hatása az ágazatra

Az előbb említett hatások mellett az ágazatnak új kockázatokkal is szembe kell néznie. Egy madárinfluenza és annak utóhatása, az ASP felbukkanása és terjedése komolyan foglalkoztatja az ágazat szereplőit. Ezen kockázatok jelentőségének megítéléséhez előbb azt kell megérteni, hogy az állatbetegségek, járványok ciklikus hatást gyakorolnak az állattartásra: a hiányt általában túltermelés követi. A 2016-ban hazánkon is végig söprő madárinfluenza például azt eredményezte, hogy a kacsa- és libatörzsek kivágásával ez az ágazat és annak a takarmányozása egy évre szinte teljesen megszűnt. Szerencsére akkor jelentősebb fizetésképtelenségi eset nem volt, és a farmok a megfelelő intézkedéseket követően saját forrásból, illetve állami kártérítésből újjáépültek.

Ugyanakkor mivel a kivágást követően az új víziszárnyas szülőpárokat egyidőben telepítették, mára túlkínálat alakult ki a piacon. Ennek pénzügyi hatása, hogy a termelők jelentős készleteket halmoznak fel és emiatt fizetési nehézségek jelentkezhetnek. Ráadásul a baromfi ágazatban tapasztalható átlagos áremelkedés nem jellemző a víziszárnyasok piacára. A takarmánytermelőknél még nem tapasztalhatók jelentős fizetési késedelmek, de az Euler Hermes kiemelten figyeli az ágazatot, hiszen a víziszárnyas túltermelés egész Európában aggasztó probléma.

 A madárinfluenza tanulságai segítenek abban, hogy egy Magyarországon jelenleg csak a vaddisznóállományban kimutatott sertéspestis kockázatait felmérjük és időben kezeljük – hangsúlyozza Bujdosó Tünde, az Euler Hermes igazgatója, az elemzés készítője, aki szerint jó hír, hogy a magyar termelők komolyan vették a járvány intő jeleit, így a kormányzat és a NÉBIH együttes támogatásával az ágazat fel van készülve arra, hogy mi a teendő, ha a vírus megjelenne a háztáji, illetve az ipari sertésben. Így egy esetleges terjedés sem lenne valószínűleg olyan agresszív, mint a madárinfluenza esetén volt – véli a szakértő. A termelőket azonban anyagilag súlyosan érintené a járvány, amely a kártalanításig, helyreállításig likviditási problémákat is okozhat, melyeket tovább fokozna az exportpiacok korlátozása. Az Euler Hermes feltételezése szerint a piacot két hullámban érheti a sokkhatás: először a sertésár bezuhanna az exportról bent marad többlet miatt, majd utána a kivágás mértékének függvényében a magyar disznóhús elérhető mennyisége jelentősen csökkenne.


Mindez a takarmányágazatban is komoly kockázatokat generál. Bujdosó Tünde szerint fontos lenne, hogy a bankok, biztosítók, takarmánygyártók együttműködve finanszírozzák a takarmányágazat szereplőit addig, amíg a gazdáknál kártalanítás és a saját erőből helyreállítás meg nem történik. Ez már csak azért is szükséges, mert amíg a víziszárnyasok esetében az állomány biológiailag 1,5 év alatt „rendbe jött”, addig a sertések csak később érik utol magukat, itt akár 3-4 év lehet, mire az új telepítések beérnek és a gazdák a szükséges fejlesztéseket végrehajtják. Ugyanakkor a vírus és az intézkedések a sertéstelepeknek lehetőséget is adnak a megújulásra, mind technológiában, telepek modernizációjában, mind genetikában – amiből hosszú távon az ágazat szereplői akár profitálhatnak is. Ellenben már most érdemes felkészülni arra, hogy a vírus utóhatásaként a sertéságazatban is 3-4 évvel a kivágásokat követően túltermelés lehet, hiszen a ciklikusság mechanizmusai itt is működhetnek ugyanúgy, mint a víziszárnyasoknál. 

A GMO-mentesség és annak problémái a takarmánytermelésben

Egyre több szó esik a GMO-mentességről Magyarországon is. Az Európai Unió takarmánypiacain csak Svájc a teljesen GMO-mentes ország, az összes többi állam megengedőbb gyártás és fogyasztás tekintetében – állítja Bujdosó Tünde.

Magyarországon az úgynevezett „GMO mix” szemlélet van érvényben, azaz GMO-mentes és nem mentes takarmány, alapanyag és hús is kapható a piacon. Fontos azonban kiemelni, hogy a megtermelt GMO-mentes termékeket jó haszonnal tudjuk értékesíteni az exportpiacokon.


A Magyarországon termelt takarmány összetételét tekintve a gabonamagvak 61,6 százalékot tesznek ki, melyeket teljes egészében hazai vetésben termelnek, és teljesen GMO-mentesek. A fehérjeösszetevők a takarmánykeverékek kb. 15 százalékát teszik ki. Ezen belül is a legfőbb összetevő az extrahált szójadara, amiből Magyország évente 550 ezer tonnát importál, ezért csak részben GMO-mentes. Jellemző ellenben, hogy a hazai, GMO-mentes szójatermelés  évi 150-180 ezer tonna, melyből hozzávetőlegesen 110 ezer tonnát megfelelő haszonnal Németországba és Svájcba exportálunk - teszi hozzá Bujdosó Tünde.  


Ezen a piacon a szakértő szerint a legfőbb problémát még mindig az ÁFA-csalás okozza. Ugyan a korábbi intézkedések, mint az EKÁER bevezetése, mérséklő hatással voltak a szürke gazdaságra, de nem szüntették meg a csalást és annak piactorzító hatásait. Ennek visszaszorítása valamennyi tisztességesen működő ágazati szereplőnek érdekében áll. Bujdosó Tünde szerint két megoldás kínálkozik: a fordított ÁFA alkalmazása, mint a búza és a szójabab esetében vagy az áfakulcs csökkentése. Előbbi kímélné az állami költségvetést, utóbbi cash flowban segítené az állattenyésztőket, hiszen ők nagyrészt 5 százalékos ÁFA mellett értékesítik az állatok jelentős részét – indokolja javaslatát Bujdosó Tünde.


KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Hozzászólások

Az Opus Global érdekeltsége bővíti a kiégett paksi fűtőelem kazetták átmeneti tárolóját

Az Opus Global Nyrt. közvetett tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. bővítheti közös ajánlattevőként eljárva 15,7 milliárd forintért a paksi atomerőmű kiégett fűtőelem kazettáinak átmeneti tárolóját - tette közzé az Opus Global kedden, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2019. 11. 20. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Milyen autót vesz a magyar? Mutatjuk a számokat!

Milyen személygépkocsiból fut a legtöbb a magyar utakon? Az újonnan vagy a használtan vásárolt autók között több a dízel meghajtású? Hogyan változott a toplistás gyártmányok átlagos életkora, miként alakult a használtautók importja? A Használtautó.hu idén decemberben ünnepli a 20. születésnapját, a jubileum alkalmából a legnagyobb hazai online autópiac szakértője elemzi a legfontosabb változásokat.
2019. 11. 20. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

A gyerekek ’jóságról’ alkotott nézeteit kutatta a Cartoon Network globálisan

A Cartoon Network nemcsak Magyarországon, hanem a világ számos más országban is sokadjára indítja el bántalmazás elleni kampányát, amelynek jelszava: „Aki ver, az nem haver”. A népszerű gyerekcsatorna az ötödik év alkalmából globális kutatást végzett a gyerekek körében, amiből kiderült, mit gondolnak a gyerekek jótettnek, mit és hogyan tesznek azért, hogy másoknak jobb legyen.
2019. 11. 20. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

További növekedésre számít a Lidl

Az idén 15 éves Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. a 2018-as üzleti évét 445,11 milliárd forintos nettó árbevétellel és 26,5 milliárd forintos nyereséggel zárta, idén pedig további bővülésre számít - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2019. 11. 20. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Fokozottan ellenőrzik a webáruházakat az ünnepi időszakban

Fokozottan ellenőrzi az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az online áruházakat az év végi ünnepi időszakban, a kiemelt vizsgálatok már november elején elkezdődtek - mondta Cseresnyés Péter, a tárca államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
2019. 11. 20. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

2050-re klímasemlegessé válhat az ország

Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat, ebben fontos szerepet játszik a paksi atomerőmű új blokkjának felépítése, a közlekedés zöldítése, az ipari termelés átalakítása és a folyamatos erdőtelepítés - mondta Áder János köztársasági elnök kedden Budapesten, az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen tartott előadásában.
2019. 11. 19. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Világsiker kapujában: magyar startup került a Google inkubációs programjába

Múlt héten Angliában mutatta be marketing innovációját a Befluence csapata a Google EMEA szakértőinek, melynek eredményeként bekerültek a presztízsjelentőségű MIP marketing innovációs programba. Magyar céget korábban eddig még egyszer sem választottak be az illusztris társaságba, és a több száz jelentkezőből világszinten is csak 50 céget ért az a megtiszteltetés, hogy a tech óriással dolgozhat együtt.
2019. 11. 19. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Laza háttér, gyenge forint - Németh Dávid az alapkamatról

A régiós devizák közül a forint gyengült a legnagyobb mértékben az idén, a magyar deviza nem kapott monetáris oldalról támogatást eddig. Ahogy kedden sem, hiszen az alapkamat a piaci várakozásoknak megfelelően maradt a helyén és egyéb lépést sem tett az MNB, amely a nemzetközi környezetben bekövetkezett változások alapján tartja fent az ultralaza feltételeket.
2019. 11. 19. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Első Quaestor-ítélet: 11,2 milliárd forint megfizetésére kötelezte a bíróság Tarsoly Csabát és kimondta vezetői felelősségét

Megszületett az első olyan ítélet a Quaestor-ügyben, mely kimondta Tarsoly Csaba cégvezetői felelősségét a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. (QPT) vagyonvesztésével kapcsolatban. Az indoklás szerint Tarsoly nem a hitelezők érdekeinek figyelembevételével látta el ügyvezetési feladatait, a követelések kielégítését legalább 11,2 milliárd forinttal meghiúsította, ezért a Bíróság kötelezte ezen összeg megfizetésére. A pert a QPT felszámolója, a Kvantál Kft. indította, mely a hitelezők érdekeit képviselve arra törekszik, hogy a peres eljárások során a károk a lehető legnagyobb mértékben megtérüljenek.
2019. 11. 19. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb magyar cégek csatlakoztak az ELITE Programhoz

A mai nappal tizenkettő új hazai cég kezdte meg az ELITE Programot, a Londoni Tőzsdecsoport és a Budapesti Értéktőzsde együttműködésében megvalósuló, a globálisan több mint 1300 résztvevő céget jegyző program képzéssorozatát. Az őszi körben újonnan jelentkező cégekkel együtt a régióban kiemelkedő számban, 36 magyar vállalat vesz így már részt. Legközelebb a 2020 január 21-én vagy március 11-én induló csapathoz lehet csatlakozni, melyekre a BÉT már megnyitotta a jelentkezési lehetőséget.
2019. 11. 19. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Esett a vezető részvények többsége a Budapesti Értéktőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 248,95 pontos, 0,57 százalékos csökkenéssel, 43 618,78 ponton zárt kedden.
2019. 11. 19. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nőtt a magyar növénytermesztés és állattenyésztés teljesítménye

A növénytermesztési ágazat volumene 0,9 százalékkal nőtt, az állattenyésztésé pedig 6,3 százalékkal emelkedett tavaly az egy évvel korábbihoz képest - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági teljesítményt mutató statisztikai tükörből.
2019. 11. 19. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Indul a Digitális jólét tőkeprogram

Keddtől regisztrálhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) a 7,5 milliárd forint keretösszegű Digitális jólét tőkeprogramra, az igényelt összeg 10 és 500 millió forint között lehet - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
2019. 11. 19. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Eddig bírjuk fizetés nélkül

A magyarok átlagosan 7 hónapra elegendő megtakarítással rendelkeznek, ám a 35 százalékuknak mindössze annyi spórolt pénze van, amelyből egy hónapig tudna megélni fizetés nélkül. A K&H biztos jövő felmérése szerint a férfiak 30 százaléka, a nők 41 százaléka tudná magát egy hónapig fenntartani a tartalékaiból. A K&H szerint a hosszú távra való takarékoskodással az anyagi gondok mellőzhetőek a nyugdíjas években: aki például harmincévesen havi 10 ezer forintot félre tud tenni, az 65 évesen 10 milliós összeget kaphat.
2019. 11. 19. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenéssel értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2019. 11. 19. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Moody's: Robusztus növekedés várható a magyar gazdaságban

A magyar gazdaság növekedése a valamelyes lassulás ellenére a következő két évben is várhatóan robusztus ütemű marad - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban ismertetett éves adósprofil-jelentésében.
2019. 11. 19. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövőre teljesen átalakul a szakképzés

Teljesen átalakul a szakképzés jövőre: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása, a diákok a cégeknél munkaviszony keretében vesznek részt a gyakorlaton, az általános iskolát be nem fejezőket pedig dobbantóprogram segítségével próbálják meg szakmához juttatni. A szülő kötelessége lesz gyermekét 18 éves koráig vagy egy részszakma megszerzésig taníttatni.
2019. 11. 19. 12:06
Megosztás:
Hozzászólások:

50 ezren álltak munkába az új foglalkoztatási programmal

Már több mint 50 ezer álláskereső és közfoglalkoztatott helyezkedett el a versenyszférában a Munkaerőpiaci reformprogrammal tavaly augusztus óta, ez nagyban hozzájárult a munkanélküliség érdemi csökkenéséhez - mondta Varga Mihály az MTI-nek.
2019. 11. 19. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Minden várakozást felülmúl a családvédelmi akcióterv

Minden várakozást felülmúl a családvédelmi akcióterv iránti érdeklődés: átlépte az 50 ezret a babaváró támogatást igénylő fiatal párok száma, és több mint 20 ezren igényelték a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását is - közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfőn az Országgyűlésben.
2019. 11. 19. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Három magyar startup mutatkozott be Ázsiában

Három magyar startup mutatkozott be Szingapúrban, Kuala Lumpurban és Jakartában a helyi fintech csúcstalálkozókon a Startup Campus és a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) együttműködésének köszönhetően - közölte a Startup Campus és a HEPA hétfőn az MTI-vel.
2019. 11. 19. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások: