Táplálkozzunk egyszerre egészségesen és fenntartható módon
A Szent István Egyetem Budai Campusán tartott eseményen Marianne Penker, Bécsi Természeti Erőforrások és Élettudományok Egyetemének professzora a táplálkozásra ható a társadalmi és ökológiai változásokról, Doma Eszter, a NÉBIH Maradék nélkül programjának képviseletében pedig egy fenntartható jövő modelljéről beszélt.
Marianne Penker kitért korunk egyik legnagyobb táplálkozási problémájára, a túlsúly és az alultápláltság egyidejűségére, ahol a tudományra gyakran, nem megoldásként, hanem a probléma részeként tekintünk. Számtalan példát említett, hogy különböző szinten milyen megközelítéssel próbálnak ez ellen tenni a döntéshozók, mint az EU Közös Agrárpolitikai új prioritás-rendszere, a globális Fenntartható Fejlődési Célok, a körkörös gazdaság koncepciója, vagy épp a Slow Food mozgalom.
„Az étel a tökéletes eszköz a társadalmi-környezeti problémák megoldására, ez az összekötő kapocs az ember és a bolygó között,” – mondta a bécsi professzor.
Doma Eszter az élelmiszerpazarlás problémájának bemutatásával kezdte előadását. Elmondta, hogy ha az élelmiszerpazarlás egy ország lenne, szén-dioxid lábnyomát tekintve a harmadik legnagyobb lenne a világon. A Maradék nélkül programot ezért a környezeti nevelés és a pazarlás csökkentése célból indították el.
Ennek keretében Magyarországon – a térségben elsőként – felmérték a háztartásokban keletkezett élelmiszerhulladék mennyiségét, ami az EU-s statisztikai becslésnék közel kétszerese (68 kg/fő/év). Ezen belül a magyarok legnagyobb mennyiségben főtt ételt és pékárut dobnak ki. Hangsúlyozta a korai nevelés fontosságát, ezért a program is számtalan módon igyekszik a gyermekek figyelmét felhívni az élelmiszerrel való felelős bánásmódra.
Az előadások utáni panelbeszélgetésbe a FAO élelmiszerbiztonsági és –minőségi szakértője, Mary Kenny és moderátorként Kovács Viktória az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet táplálkozástudományi szakreferense is bekapcsolódott.
Ebben szó volt többek között arról, hogy a legnagyobb nehézség a táplálkozási ismereteket átfordítani tettekre és tényleges életmódbeli változásokra.
Zárásként a hallgatóság is hozzászólhatott és feltehette kérdéseit a szakértőknek. Többen egyes élelmiszerek, élelmiszercsoportok, mint például a gyakran szuperélelmiszernek nevezett avokádó, kapcsán azt a dilemmát feszegették, hogy lehet-e valami egyszerre egészséges és fenntartható is. Az előadók mindenkit arra biztattak, hogy ez a két kitétel egyszerre teljesüljön és ebben figyeljünk környezetünk adottságaira. Mary Kenny ehhez hozzátette még a szociális aspektust, hogy fontos lenne, hogy az egészséges és fenntartható élelmiszer mindenki számára elérhető lenne.
KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:
- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?
- Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?
- Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?