Tengerentúli tőke áramlik a közép-kelet-európai ingatlanpiacra

A Skanska, a Colliers International és a Dentons legfrissebb, Közép-kelet-európai befektetési jelentés: Virágzó nagyvárosok (CEE Investment Report: Thriving metropolitan cities) címet viselő jelentése szerint a régió várhatóan fenntartja ezt a lendületét. A kedvező gazdasági helyzet és a közép-kelet-európai városok nagyon jó teljesítménye növeli az új beruházások iránti keresletet,,többek között az irodapiacon is. Az utóbbi években emelkedett az irodaterület nagysága, jelenleg 21,8 millió m2 van Közép-Kelet-Európában. Az előre jelzett beruházásoknak köszönhetően 2021-re ez 20%-kal, 26,5 millió m2-re fog nőni. Közép-Kelet-Európában tavaly az ingatlanpiaci befektetések mértéke elérte a 13,2 milliárd eurót, amelyből az irodapiaci befektetések mértéke több mint 5 milliárd euró volt.

Tengerentúli tőke áramlik a közép-kelet-európai ingatlanpiacra

A Közép-kelet-európai befektetési jelentés által bemutatott egyik legfontosabb trend szerint az irodapiac erőteljes növekedése példátlan tengerentúli tőkét vonzott Dél-Afrikától egészen Ázsiáig. 2013 óta a közép-kelet-európai régióba az ázsiai befektetők saját kontinensükön kívül költött tőkéjének kevesebb, mint 3% -a érkezett. Idén ez a szám 9,5%-ra ugrott Közép-Kelet-Európában, illetve 14,5%-ra egész Európában. 2013 óta a közvetlenül Közép-Kelet-Európába befektetett ázsiai tőke teljes értéke 7,7 milliárd euró, szemben a 12,8 milliárd eurónyi német tőke beáramlásával.

“Mint a régió legnagyobb irodafejlesztője, kiemelt figyelemmel kísértük a külföldi beruházók érkezését, különös tekintettel az ázsiai befektetőkre, akik irodai tőkét keresnek a közép-kelet-európai piacokon” – mondta Adrian Karczewicz, a Skanska közép-kelet-európai kereskedelemfejlesztési üzletág befektetési részlegének vezetője és hozzátette: “2018-ban kötöttük az első üzletünket egy fülöp-szigeteki befektetővel, ebben az évben pedig az első és közvetlen tranzakciónkat hajtottuk végre egy koreai alapkezelővel Budapesten. A koreai beruházók gyakran alapkezelő vállalatokon keresztül fektetnek be Európában, mint például a CBRE GI prágai üzletünk során. Az európaiak, élükön a németekkel voltak a legnagyobb, legmeghatározóbb befektetői csoport korábban, akik A-osztályú kiemelkedő épületeket kerestek régiónkban. Az új szereplőkkel, különösen a dél-koreai szereplőkkel, akik egyre aktívabbá válnak a közép-kelet-európai piacokon, ez a helyzet változóban van. Tisztában vannak azzal, hogy Közép-Kelet-Európában kategóriájukon belül a legkiemelkedőbb jövőképes irodaházakat, illetve magasabb beruházási megtérülést találhatnak.”

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor? ITT kiszámolhatja!

A legfrissebb adatok is igazolják ezt a trendet. A 2019. évi Közép-kelet-európai befektetési jelentés szerint a dél-koreaiak jelenleg a legaktívabb befektetők a régióban, és egyre jelentősebb szerepet töltenek be a kereskedelmi ingatlanpiacon.


A jelentés megállapításai megerősítik, hogy 2019 első félévében a dél-koreai vállalatok 686 millió eurót fektettek be a teljes régióban, meghaladva a német beruházásokat.

David Dixon, a Dentons Varsóban működő partnere, aki a határokon átnyúló ingatlanügyletekre összpontosít, megjegyezte: “Tavaly az ázsiai, különösen a dél-koreai befektetők jelenléte meghatározó volt Közép-Kelet Európában. A szingapúri tőke is erőteljesen képviselteti magát, és bár a kínaiak kisebb szünetet tartottak az Egyesült Államokkal folyó kereskedelmi háború hatásait emésztve, a hosszú távú Egy Övezet Egy Út program kezdeményezésük kedvező kilátást jelent jövőbeni beruházásaik tekintetében. A közép-kelet-európai kedvező árfolyam váltási szempontok, valamint a magasabb hozamok társítva az első osztályú irodaházak kínálatával és logisztikai fejlesztésekkel továbbra is ösztönözhetik az ázsiai befektetéseket a következő hónapokban.”

„A képzett munkaerő vonzó tényező sok Budapestre érkező nemzetközi befektető és vállalat számára. Napjainkban, Budapesten magasabb arányú a felsőoktatási végzettséggel rendelkező munkaerő mértéke (46,5%, 25-64 korosztály), mint az EU-átlag, és hasonló szintű, mint Madridban (47,2%) vagy Párizsban (49,4%). Célunk, hogy a Skanska által Budapesten fejlesztett jövőképes és környezetbarát irodaházak segítségével, a vállalatok segítségére legyünk a legkiválóbb munkaerő toborzásában és az alkalmazotti elkötelezettség kialakulásában. Ahogy legutóbbi felmérésünk is kimutatta, egy új állás kiválasztásánál a munkahelyi környezet a harmadik legfontosabb szempont a fizetés, illetve az elismerés után” – mondta Marcin Łapiński, a Skanska Ingatlan Magyarország ügyvezető igazgatója.

A közép-kelet-európai tőke- és befektetési piac áttekintése mellett a jelentés részletesen foglalkozik a régió városainak fejlődésével, és az ott végbement mélyreható gazdasági és társadalmi átalakulással.

Mindannyiunk számára, akik Közép-Kelet-Európában élünk és dolgozunk, a legnagyobb városok fejlődése az elmúlt évtizedben tagadhatatlan és inspiráló. Az életminőség drámaian javult, a hazai és nemzetközi befektetések rekordütemben növekednek, a gazdaságaink pedig diverzifikáltak és a jövőre összpontosítanak. Ahogy az ingatlanszektor továbbra is globalizálódik, tényekkel és adatokkal szerettük bemutatni mind a fejlődést, mind a lehetőséget. A nemzetközi befektetők döntéseik során egyre inkább az új lehetőségeket hasonlítják össze a számukra már ismertekkel. A jelentés, a városokat vonzó befektetési célponttá tevő kulcstényezőket alaposan elemezve, nemcsak bemutatja a közép-kelet-európai nagyvárosokat, de fejlett európai társaikkal is összehasonlítja.

Meggyőződésünk, hogy a régió a legjobb lehetőségeket biztosítja az Európán belüli stabil növekedésre, és a tények egyértelműen igazolják ezt” -mondta Luke Dawson, a Colliers közép-kelet-európai régiójának ügyvezetője és tőkepiaci igazgatója.

 

KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Jó hír az ingatlan bérbeadóknak

A januári mélypont után jó hír a bérbeadóknak, hogy a lakóingatlan bérleti díjak országos szinten több hónapja stabilan növekednek. A nyár vége hagyományosan is a lakásbérleti piac főszezonja, így a júliusban regisztrált, a korábbi időszaknál meredekebb áremelkedés nem teljesen meglepő, azonban kérdéses, hogy meddig tarthat még a növekedés, visszatérhetnek-e a járvány előtti, kiugróan magas bérleti díjak vagy megtorpan a növekedés. Az OTP Ingatlanpont szakértője a bérleti díjak emelkedésének hátterét és a jövő kilátásait vizsgálta.
2021. 08. 27. 03:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Kevesebb albérlet, növekvő díjak az egyetemvárosokban!

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után mindig nagy az izgalom szülőkben és diákokban egyaránt, hogy jut-e, marad-e kollégiumi férőhely, és ha nem, akkor mennyiért sikerül kiadó lakást találni. Megvizsgáltuk az Ingatlantájolón az elmúlt fél évben, a nagy egyetemi városokban hirdetett kiadó lakásokat, és azt tapasztaltuk, hogy egyre kevesebb a kiadó lakás, ugyanakkor a bérleti díjak növekedésnek indultak.
2021. 08. 26. 03:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás: