Terhesgondozás és szülés: magánklinikán vagy állami kórházban?

Az elmúlt néhány évben drasztikusan megnövekedett itthon a bizalmatlanság az állami egészségügyi intézményekkel szemben. Ennek az oka számos tőről fakad, azt viszont fontos kiemelni, hogy a legkevésbé sem a szakképzetlen dolgozók hibájáról van szó, hiszen ők mindent megtesznek a betegekért, az orvosok pedig gyakran magánrendeléseken biztosítják, hogy minden páciensnek jusson elegendő hely. Emiatt a közelmúltban drasztikusan megnövekedett Magyarországon a magánklinikák száma, ahol fizetnünk kell ugyan az ellátásért, ezért cserébe azonban többnyire jobb körülmények várnak ránk.

Terhesgondozás és szülés: magánklinikán vagy állami kórházban?

Hogy az ember mikor költ az egészségére? A legtöbbször általában akkor, ha nagyon muszáj, mert szeretne alapos kivizsgálást és gyors eredményeket, ezzel megszabadulva a kétségektől és a fájdalmaktól, abban a reményben, hogy minél előbb visszakaphassa korábbi életminőségét. Kijelenthető ugyanakkor, hogy az ember egy esetben nem sajnálja magánorvosra a pénzét, mégpedig akkor, ha a gyermekéről van szó. Emiatt egyre felkapottabb a magyar magánklinikákon a szülés és a terhesgondozás, hiszen annyi rendellenességről, annyi betegségről és problémáról hallani a mindennapokban – köszönhetően részben az egyre későbbre tolt gyerekvállalásnak, részben az életmódbéli változásoknak –, hogy a leendő szülők meg szeretnének bizonyosodni a kis pocaklakó egészségéről.

Hogy magánklinikát vagy állami ellátást választunk-e magunknak, az rendkívül nehéz kérdés, amiről alaposan megoszlanak a vélemények az emberek között. A téma kapcsán nehéz objektívnek maradni, de még nehezebb igazságos ítéletet hirdetni, éppen ezért az alábbiakban is inkább az olvasóra bíznánk a döntést, miközben sorra vesszük a két intézmény előnyeit és hátrányait egyaránt.

Az állami ellátás ingyenes, de lehetnek hátulütői

Minden kétséget kizáróan azért a legnépszerűbb sok kismama körében az állami ellátás, ha terhesgondozásról és szülésről van szó, mert összességében teljesen költségmentes, ezáltal az első vizsgálatoktól kezdve a baba megszületéséig bezárólag mindent fedez a társadalombiztosítás. Azt a pénzt tehát, amit magánorvosra költenénk, leendő babánkra fordíthatjuk, legyen szükség akár ruhákra, akár az ellátásához elengedhetetlen eszközökre, vagy a leendő gyerekszoba berendezésére.

Nagyjából azonban ez minden, ami határozottan előnyként tüntethető fel az állami ellátás kapcsán, a többi jellemzően szerencse kérdése. Ilyen esetben ugyanis nem lesz állandó, saját orvosunk, hanem mindig máshoz kerülünk, vagyis könnyedén előfordulhat, hogy éppen a terhesség kritikus pontján kerülünk egy olyan doktorhoz kontrollra, aki csak felületesen ellenőriz minket, márpedig azonnali közbeavatkozásra lenne szükség a baba egészsége miatt. Mivel az állami ellátás sok esetben nagyon sűrű és stresszes, jellemzően csak néhány perc jut minden betegre, emiatt pedig nem biztos, hogy az összes lényeges dolgot meg tudjuk kérdezni, márpedig a kismamák a sokadik terhesség után is biztosan tele vannak kérdéssel, hiszen nincs két egyforma áldott állapot.

Bár a terhesség korai szakaszában a nők még jól bírják a megpróbáltatásokat, tudnak dolgozni, mozogni és várni is, ha kell, azonban főként az utolsó trimeszterben ez egyre problémásabbá válik. A szempont márpedig kiemelten fontos a vizsgálatok tekintetében, ha ugyanis nincs szerencsénk, akár órákig is várhatunk a rendelésre, miközben a délelőtti időpontok miatt gyakran lesznek magukra utalva a leendő anyukák. Hasonló probléma léphet fel akkor is, ha beindul a szülés. Amennyiben nincs orvosunk – vagy legalább szülésznőnk –, előfordulhat olyan szerencsétlen eset, hogy egy olyan doktorhoz kerülünk, akivel korábban még soha nem találkoztunk.

A magánklinika nem olcsó, de cserébe nyugati színvonalú ellátást és biztonságot kapunk

Ha a magánklinikát, de legalábbis a magánrendelést állítjuk a mérleg másik nyelvére, a legnagyobb negatívum értelemszerűen az, hogy pénzbe kerül. Sok esetben elég sok pénzbe, tehát sokan egyszerűen nem tehetik meg, hogy legalább a terhesgondozásra egy választott állandó orvoshoz járjanak, hiszen egy-egy vizsgálat ma már akár több tízezer forintba is kerülhet. Sokan ezt indokolatlanul drágának találhatják, pláne annak fényében, hogy a legtöbb magánklinikán ugyanazokkal az orvosokkal és ápolókkal találkozhatnak, mint az állami kórházakban, azonban a helyzet természetesen közel sem ennyire egyszerű.

Amennyiben ugyanis fizetős rendelésre megyünk, akkor megtehetjük, hogy ugyanahhoz az orvoshoz járjunk vissza, aki ismeri majd kórtörténetünket és előzményeinket, célirányosan rátérhet az esetleges kritikus pontokra, nem kell minden vizsgálat során újra felvázolni a helyzetet, elegendő lesz csak felidézni a korábbi eredményeket. Merthogy a magánrendelés során az orvosoknak lesz idejük arra, hogy áttanulmányozzák a terhesség teljes kórtörténetét, hogy ennek fényében álljanak neki az alaposabb vizsgálatoknak, miközben a kismamának bőven van ideje kérdéseket feltenni, melyekre jó eséllyel válaszokat is kaphat.

Egyáltalán nem elhanyagolhatatlan tényező, hogy magánorvos esetén nagyobb beleszólásunk van a vizsgálat időpontjába, ezáltal mehetünk akár délután vagy este is rendelésre, ahová könnyebben elkísérnek minket. Ez a sokadik hónapban különösen előnyös lesz, arról nem is beszélve, hogy a várakozási idők szintén minimálisak, hiszen mindig egy kijelölt időpontra érkezünk, amit a jobb magánklinikákon gondosan betartatnak. A nyugati színvonalú rendelőkről, a modern eszközökről és a tisztaságról pedig még nem is beszéltünk.

„A szülés tekintetében fontos kiemelni, hogy egy magánklinikán nagyon költséges életet adni egy kisbabának, éppen ezért nem is túl gyakori, sokkal inkább az, hogy az orvosunk abban a kórházban segíti majd világra a gyermekünket, ahol ő maga praktizál a magánrendelés mellett.” – jegyzi meg Farkas Levente az Árvai-Barta MED magánklinika tulajdonosa. A szülés ilyenkor is pénzbe kerül, de cserébe megbízható kezekben vagyunk, és egy olyan orvos figyel ránk, aki jól ismeri a pontos kórtörténetünket, ezáltal tudja, hogy mire kell odafigyelnie a szülés beindulását követően. Ez a biztonságérzet pedig sokak számára minden pénzt megér.

Hozzászólások

A nyugdíj korhatár törvényi emelkedése így történik hazánkban

Törvény rögzíti (az 1997. évi LXXXI törvény) Magyarországon a hivatalos öregségi nyugdíj korhatárt. Ha fellapozzuk a törvény szövegét, akkor a 18. § alatt találjuk meg a nyugdíj korhatárra és annak emelkedésére vonatkozó szabályokat. Nézzük, pontosan hogyan is emelkedik hazánkban a nyugdíj korhatára!
2020. 08. 08. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ez az oltás befolyásolhatja a Covid-19 tüneteit!

A BCG-oltás befolyásolhatja a Covid-19 tüneteit egy önkéntesekkel végzett új holland kutatás eredményei szerint.
2020. 08. 08. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A strandokra menekülnek a magyarok?

Mindenhol jó, de a legjobb a vízparton - már ha ilyen meleg van. Egyetértenek ezzel hazánk országjárói is, ugyanis az utóbbi időben számottevő növekedés figyelhető meg a magyarországi fürdő élménypontok látogatottságában. A „magyar tenger” mellett Görögország és Horvátország partjai a legtöbbet említett turisztikai célpontok az utazási tervekben és a közösségi média csevegésekben – derült ki a Lounge Group eheti elemzéséből.
2020. 08. 08. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre többfelé várható hőség

Kelet felől emelkedve az országban egyre nagyobb területen haladja meg a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot, nagyvárosokban akár a 27 Celsius-fokot is - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-vel.
2020. 08. 08. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szépen nőtt a német ipar termelése

Jelentősen, a vártnál erősebben nőtt az ipari termelés Németországban júniusban az előző hónaphoz képest, párhuzamosan az új koronavírus által okozott járvány terjedését fékező intézkedések lazításával.
2020. 08. 08. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Tapasztalt jogi szakértővel erősödött az OTT-ONE Felügyelő- és Audit Bizottsága

Dr. Fábián Ábel Balázs személyében tapasztalt jogi szakemberrel erősítette meg Felügyelő- és Audit Bizottságát az OTT-ONE Nyrt. a társaság mai napon megtartott rendkívüli közgyűlésének döntése nyomán. A közel másfél évtizedes szakmai múlttal rendelkező, korábban a Szerencsejáték Zrt. jogi igazgatóhelyetteseként tevékenykedő szakértő Prof. dr. Nemeskéri Zsolttal és dr. Szabó-Kovács Rékával tölti be a rá ruházott tisztséget.
2020. 08. 07. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem változtatott az alapkamaton a Cseh Nemzeti Bank

Nem változtatott a 0,25 százalékos alapkamaton a cseh jegybank banktanácsa csütörtöki ülésén - közölte a Cseh Nemzeti Bank közleményében.
2020. 08. 07. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megugrott Németország exportja

Jelentősen, két számjeggyel mérhető ütemben ugrott meg Németország exportja júniusban az előző hónaphoz képest, az import viszont a vártnál kevésbé emelkedett, így a kereskedelmi, illetve a folyó fizetési mérleg is a várakozásokat meghaladó többlettel zárt.
2020. 08. 07. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2020. 08. 07. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen zártak az európai tőzsdék

Vegyesen, többségében nyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2020. 08. 07. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem fizet osztalékot a PannErgy Nyrt.

A PannErgy Nyrt. pénteki közgyűlése jóváhagyta az igazgatótanács közgyűlési hatáskörben korábban hozott határozatát, amelynek értelmében eredménytartalékba helyezik a 2019. évi adózott eredményt, 43,47 millió forintot, így a társaság nem fizet osztalékot - közölte a PannErgy Nyt. pénteken az MTI-vel.
2020. 08. 07. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenti a friss sertéshús árát a Lidl

A Lidl Magyarország tartósan csökkenti a friss magyar sertéshús fogyasztói árát. Az árcsökkentés közel 20 terméket érint, a mérséklés mértéke kilogrammonként akár 150 forintot is jelenthet, átlagosan pedig eléri a 100 forintot. Az áruházlánc célja, a kiváló minőségű hazai sertéshúsok népszerűsítése, a megnövekedett kereslet révén a hazai termelői szektor támogatása.
2020. 08. 07. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengén indult a kereskedés az amerikai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon.
2020. 08. 07. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Allianz digitális megoldásai gyors és hatékony ügyintézést kínálnak

A hazai biztosítói piacon az Allianz Hungária az elsők között vezette be azokat a digitális technológiákat, amelyek egyszerűbbé, kényelmessebbé, gyorsabbá, és nem utolsó sorban papírmentessé teszik az ügyintézést, valamint az értékesítési folyamatokat. A vállalat ügyfeleinek ma már mintegy hatvan százaléka online intézi biztosítási ügyeit, és egyre többen választják az online biztosításkötés lehetőségét. Az Allianz utas-, lakás- és gépjármű-biztosításait követően, néhány hónapja az életbiztosítások szerződéskötési folyamatai is teljes mértékben digitálissá – ezáltal érintés- és papírmentessé – váltak.
2020. 08. 07. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Esett a Mol-csoport EBITDA-eredménye a járvány miatt

A Mol-csoport 113,9 milliárd forint (353 millió dollár) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt ért el az idei második negyedévben, ami dollárban számolva 44 százalékos, forintban 38 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest; a féléves tiszta EBITDA 305,2 milliárd forint (975 millió dollár) lett, dollárban 15 százalékkal, forintban 6 százalékkal kevesebb, mint tavaly az első hat hónapban - tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2020. 08. 07. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jó eredmény az OTP-nél

Az OTP-csoport az idei második negyedévet 78,67 milliárd forint konszolidált adózás utáni nyereséggel zárta, az előző negyedév 4 milliárd forintos vesztesége után, így a féléves nyeresége 74,6 milliárd forint lett. A második negyedévi nyereség 25 százalékkal, a féléves 58 százalékkal alacsonyabb az előző év hasonló időszakának nyereségénél.
2020. 08. 07. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább fejlesztik a KRÉTA oktatási rendszert

Tovább fejleszti a kormány a KRÉTA oktatási rendszert a digitális oktatás hatékonyabb támogatása érdekében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.
2020. 08. 07. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Belép a belföldi utasbiztosítási piacra az Europ Assistance Magyarország

Egyedülálló, a belföldi nyaralás közben előforduló egészégügyi, a gépjárművel, kapcsolatos problémákra, sőt, az otthon maradt családtagokra és a lakásra is vonatkozó komplex, egy hónapra is megköthető biztosítással lépett piacra az Europ Assistance Magyarország. A cég tavaly 256 ezer esetben sietett bajba jutott ügyfelei segítségére – áll az Europ Assistance Magyarország (EA Magyarország) pénteki bejelentésében.
2020. 08. 07. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a magyarok cégalapítási kedve

Másfél százalékkal csökkent a cégek, 14,7 százalékkal a cégalapítások száma, miközben közel 40 százalékkal nőtt a végelszámolásoké az idei első felében az egy évvel korábbi értékekhez képest - derül ki a Bisnode cégcsoport 2020 június végi adataiból.
2020. 08. 07. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Túlnyomórészt csökkenéssel nyitottak a tőzsdék

Frankfurt kivételével enyhe csökkenéssel indult a kereskedés a főbb nyugat-európai részvénypiacokon pénteken. A befektetőket aggasztja az amerikai-kínai feszültségek éleződése és az újabb amerikai kormányzati gazdaságösztönző csomag elfogadását övező huzavona, de a német ipar talpra állásáról tanúskodó friss adatok javították a hangulatot.
2020. 08. 07. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások: