Terhesgondozás és szülés: magánklinikán vagy állami kórházban?

Az elmúlt néhány évben drasztikusan megnövekedett itthon a bizalmatlanság az állami egészségügyi intézményekkel szemben. Ennek az oka számos tőről fakad, azt viszont fontos kiemelni, hogy a legkevésbé sem a szakképzetlen dolgozók hibájáról van szó, hiszen ők mindent megtesznek a betegekért, az orvosok pedig gyakran magánrendeléseken biztosítják, hogy minden páciensnek jusson elegendő hely. Emiatt a közelmúltban drasztikusan megnövekedett Magyarországon a magánklinikák száma, ahol fizetnünk kell ugyan az ellátásért, ezért cserébe azonban többnyire jobb körülmények várnak ránk.

Terhesgondozás és szülés: magánklinikán vagy állami kórházban?

Hogy az ember mikor költ az egészségére? A legtöbbször általában akkor, ha nagyon muszáj, mert szeretne alapos kivizsgálást és gyors eredményeket, ezzel megszabadulva a kétségektől és a fájdalmaktól, abban a reményben, hogy minél előbb visszakaphassa korábbi életminőségét. Kijelenthető ugyanakkor, hogy az ember egy esetben nem sajnálja magánorvosra a pénzét, mégpedig akkor, ha a gyermekéről van szó. Emiatt egyre felkapottabb a magyar magánklinikákon a szülés és a terhesgondozás, hiszen annyi rendellenességről, annyi betegségről és problémáról hallani a mindennapokban – köszönhetően részben az egyre későbbre tolt gyerekvállalásnak, részben az életmódbéli változásoknak –, hogy a leendő szülők meg szeretnének bizonyosodni a kis pocaklakó egészségéről.

Hogy magánklinikát vagy állami ellátást választunk-e magunknak, az rendkívül nehéz kérdés, amiről alaposan megoszlanak a vélemények az emberek között. A téma kapcsán nehéz objektívnek maradni, de még nehezebb igazságos ítéletet hirdetni, éppen ezért az alábbiakban is inkább az olvasóra bíznánk a döntést, miközben sorra vesszük a két intézmény előnyeit és hátrányait egyaránt.

Az állami ellátás ingyenes, de lehetnek hátulütői

Minden kétséget kizáróan azért a legnépszerűbb sok kismama körében az állami ellátás, ha terhesgondozásról és szülésről van szó, mert összességében teljesen költségmentes, ezáltal az első vizsgálatoktól kezdve a baba megszületéséig bezárólag mindent fedez a társadalombiztosítás. Azt a pénzt tehát, amit magánorvosra költenénk, leendő babánkra fordíthatjuk, legyen szükség akár ruhákra, akár az ellátásához elengedhetetlen eszközökre, vagy a leendő gyerekszoba berendezésére.

Nagyjából azonban ez minden, ami határozottan előnyként tüntethető fel az állami ellátás kapcsán, a többi jellemzően szerencse kérdése. Ilyen esetben ugyanis nem lesz állandó, saját orvosunk, hanem mindig máshoz kerülünk, vagyis könnyedén előfordulhat, hogy éppen a terhesség kritikus pontján kerülünk egy olyan doktorhoz kontrollra, aki csak felületesen ellenőriz minket, márpedig azonnali közbeavatkozásra lenne szükség a baba egészsége miatt. Mivel az állami ellátás sok esetben nagyon sűrű és stresszes, jellemzően csak néhány perc jut minden betegre, emiatt pedig nem biztos, hogy az összes lényeges dolgot meg tudjuk kérdezni, márpedig a kismamák a sokadik terhesség után is biztosan tele vannak kérdéssel, hiszen nincs két egyforma áldott állapot.

Bár a terhesség korai szakaszában a nők még jól bírják a megpróbáltatásokat, tudnak dolgozni, mozogni és várni is, ha kell, azonban főként az utolsó trimeszterben ez egyre problémásabbá válik. A szempont márpedig kiemelten fontos a vizsgálatok tekintetében, ha ugyanis nincs szerencsénk, akár órákig is várhatunk a rendelésre, miközben a délelőtti időpontok miatt gyakran lesznek magukra utalva a leendő anyukák. Hasonló probléma léphet fel akkor is, ha beindul a szülés. Amennyiben nincs orvosunk – vagy legalább szülésznőnk –, előfordulhat olyan szerencsétlen eset, hogy egy olyan doktorhoz kerülünk, akivel korábban még soha nem találkoztunk.

A magánklinika nem olcsó, de cserébe nyugati színvonalú ellátást és biztonságot kapunk

Ha a magánklinikát, de legalábbis a magánrendelést állítjuk a mérleg másik nyelvére, a legnagyobb negatívum értelemszerűen az, hogy pénzbe kerül. Sok esetben elég sok pénzbe, tehát sokan egyszerűen nem tehetik meg, hogy legalább a terhesgondozásra egy választott állandó orvoshoz járjanak, hiszen egy-egy vizsgálat ma már akár több tízezer forintba is kerülhet. Sokan ezt indokolatlanul drágának találhatják, pláne annak fényében, hogy a legtöbb magánklinikán ugyanazokkal az orvosokkal és ápolókkal találkozhatnak, mint az állami kórházakban, azonban a helyzet természetesen közel sem ennyire egyszerű.

Amennyiben ugyanis fizetős rendelésre megyünk, akkor megtehetjük, hogy ugyanahhoz az orvoshoz járjunk vissza, aki ismeri majd kórtörténetünket és előzményeinket, célirányosan rátérhet az esetleges kritikus pontokra, nem kell minden vizsgálat során újra felvázolni a helyzetet, elegendő lesz csak felidézni a korábbi eredményeket. Merthogy a magánrendelés során az orvosoknak lesz idejük arra, hogy áttanulmányozzák a terhesség teljes kórtörténetét, hogy ennek fényében álljanak neki az alaposabb vizsgálatoknak, miközben a kismamának bőven van ideje kérdéseket feltenni, melyekre jó eséllyel válaszokat is kaphat.

Egyáltalán nem elhanyagolhatatlan tényező, hogy magánorvos esetén nagyobb beleszólásunk van a vizsgálat időpontjába, ezáltal mehetünk akár délután vagy este is rendelésre, ahová könnyebben elkísérnek minket. Ez a sokadik hónapban különösen előnyös lesz, arról nem is beszélve, hogy a várakozási idők szintén minimálisak, hiszen mindig egy kijelölt időpontra érkezünk, amit a jobb magánklinikákon gondosan betartatnak. A nyugati színvonalú rendelőkről, a modern eszközökről és a tisztaságról pedig még nem is beszéltünk.

„A szülés tekintetében fontos kiemelni, hogy egy magánklinikán nagyon költséges életet adni egy kisbabának, éppen ezért nem is túl gyakori, sokkal inkább az, hogy az orvosunk abban a kórházban segíti majd világra a gyermekünket, ahol ő maga praktizál a magánrendelés mellett.” – jegyzi meg Farkas Levente az Árvai-Barta MED magánklinika tulajdonosa. A szülés ilyenkor is pénzbe kerül, de cserébe megbízható kezekben vagyunk, és egy olyan orvos figyel ránk, aki jól ismeri a pontos kórtörténetünket, ezáltal tudja, hogy mire kell odafigyelnie a szülés beindulását követően. Ez a biztonságérzet pedig sokak számára minden pénzt megér.

Hozzászólások

Csökkenéssel zártak a vezető tőzsdék

Csökkenéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden, és szerte a világban túlnyomórészt eséssel reagáltak a tőzsdék a Kínában egyre nagyobb méreteket öltő járványra.
2020. 01. 21. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fürdőszobai kellékek, zuhanyfüggöny, nagy törölköző, kádkilépő – A Tchibo webáruház heti ajánlatából válogattunk

A fürdőszoba a pihenés oázisa, főleg akkor, ha kényelmes és praktikus kiegészítőkkel szereljük fel, hogy nekünk csak a kellemes időtöltésre kelljen koncentrálnunk.
2020. 01. 21. 19:45
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent az adóparadicsomban bejegyzett csehországi cégek száma

Csökkent az adóparadicsomokban bejegyzett csehországi cégek száma, míg az általuk ellenőrzött tőke értéke mérsékelten emelkedett - derült ki a Bisnode tanácsadó társaság legfrissebb, kedden Prágában nyilvánosságra hozott adataiból.
2020. 01. 21. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyot esett ma a MOL

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 338,93 pontos, 0,76 százalékos csökkenéssel, 44 132 ponton zárt kedden.
2020. 01. 21. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Macron és Trump megállapodott

A kiszivárgott hírek szerint Emmanuel Macron francia és Donald Trump amerikai elnök megállapodásra jutott, hogy Franciaország idén nem vezet be digitális adót, ami leginkább az amerikai tech cégeket érintette volna.
2020. 01. 21. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban indult a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon

A nemzetközi tőzsdei árfolyamokat követve indexcsökkenéssel indult a kereskedés kedden a főbb amerikai értékpapírpiacokon a hétfői ünnepi szünnapot követően. Pénteken nyereséggel, rekordon zártak az amerikai indexek.
2020. 01. 21. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Villamosmérnökszak indul Kaposváron

Kihelyezett villamosmérnök-alapszakot indít az Óbudai Egyetem a Kaposvári Egyetemen szeptembertől, a képzésre február 15-éig lehet jelentkezni - jelentette be Kaposvár polgármestere a somogyi megyeszékhelyen kedden.
2020. 01. 21. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Felfüggesztették a FuturAqua tőzsdei kereskedését

Felfüggesztette a FuturAqua Ásványvíztermelő és Vagyonkezelő Nyrt. törzsrészvényeinek tőzsdei kereskedését kedden délután 14 órától a tőzsdenap végéig a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója - tette közzé a BÉT a honlapján.
2020. 01. 21. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Folyamatosan bővül a magyar bor honlapja

Már mintegy száz borászat adatai találhatók meg a magyar bor decemberben indult bor.hu című hivatalos honlapján - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség bormarketingért felelős szakértője kedden az M1 aktuális csatornán.
2020. 01. 21. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mesterséges intelligencia segíti a szívelégtelenségben szenvedő betegeket

Mesterséges intelligencia segíti a szívelégtelenségben szenvedő betegek kockázatbecslését, a rizikóbecslő rendszer a betegek klinikai adatai alapján nyújt segítséget a kezelőorvosnak a magasabb halálozási kockázattal bíró szívelégtelen betegek azonosításában - olvasható a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika keddi közleményében.
2020. 01. 21. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Brexit: Lehetséges-e az akadálytalan kereskedelem az EU-val?

Liam Fox volt brit külkereskedelmi miniszter szerint a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után nem lesz lehetséges a teljesen akadálymentes kétoldalú kereskedelem az Európai Unióval.
2020. 01. 21. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már nem csak Trumpról szól az impeachment

Az amerikai elnök alkotmányos felelősségre vonási eljárása (impeachment) már nemcsak Donald Trump célkeresztben tartásáról szól, hanem arról is, hogy republikánus szenátorok nehéz helyzetbe kerüljenek a közelgő választásokon - mondta Magyarics Tamás Amerika-szakértő kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
2020. 01. 21. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordmagasságba emelkedett az áram ára Németországban

Tíz év alatt több mint egyharmadával rekordmagasságba emelkedett az elektromos áram fogyasztói ára Németországban a t-online.de hírportál német dpa hírügynökség jelentéseit és több szakmai portál kalkulációit idéző beszámolója alapján.
2020. 01. 21. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább romlott a levegő minősége

Többfelé tovább romlott a levegőminőség a magas szállópor-tartalom miatt.
2020. 01. 21. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Felfüggesztik a börtönkártérítések kifizetését

Azonnali hatállyal felfüggeszti a kormány a börtönkártérítések kifizetését, az Igazságügyi Minisztérium pedig felülvizsgálja a szabályozást - közölte a hivatalos kormányhatározat megjelenése után a Kormányzati Tájékoztatási Központ kedden az MTI-vel.
2020. 01. 21. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kata-változások: sok a félreértés az online számlázásról

2020. július 1-től változik a törvény és a katásoknak is azonnal be kell küldeniük minden belföldi adóalany részére kiállított számlát a NAV felé. Sokan már most áttértek online számlázásra, és rengeteg a kérdés a változásokkal kapcsolatban.
2020. 01. 21. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Létrejön a Budapest Fejlesztési Központ

Létrehozzák a kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyét, a Budapest Fejlesztési Központot (BFK), a nonprofit zrt. vezérigazgatója Vitézy Dávid lesz - tájékoztatta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár kedden az MTI-t.
2020. 01. 21. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent az uniós csatlakozás támogatottsága Szerbiában

A szerb lakosságnak már csupán a 35 százaléka támogatja az ország európai uniós csatlakozását, míg ez az arány három éve még 47 százalékos, hat évvel ezelőtt pedig 51 százalékos volt - derült ki a Faktor Plus közvélemény-kutató ügynökség felméréséből, amelyet kedden ismertetett a Danas című szerb napilap.
2020. 01. 21. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kivételes levél jön a bankoktól

Januárban kapja meg mindenki azt a részletes levelet, amelyből kiderül, milyen költségeket számolt fel a bank. A bankolásra fordított összegek így könnyebben összehasonlíthatóak lesznek, ami erősíti majd a pénzintézetek közötti versenyt. A money.hu szerint a bankszámla-kiadások között éves szinten 20-30 ezer forintos különbségek is lehetnek.
2020. 01. 21. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkentek a legnagyobb kínai autógyártó eladásai

Tavaly 9 százalékkal csökkent a Geely Automotive Holdings, a legnagyobb kínai autógyártó eladása, de a cég az idei évre már mintegy négy százalékos növekedést várt.
2020. 01. 21. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások: