Új Bizottsági Akcióterv a méltányos és egyszerű adóztatásért

2020. július 15-én az EU Bizottsága új adócsomagot hozott nyilvánosságra a méltányos és egyszerű adóztatás célkitűzéseinek jegyében. Az adócsomag fő célja, hogy a COVID-19 világjárványt követő gazdasági környezetben segítse a tagállamokat az adóbevételeik biztosításában. Az adócsomag három komponensből áll, melyek közül az egyik a méltányos és egyszerű adóztatást célul kitűző, Bizottság által összeállított adózási Akcióterv kijelölése.

Új Bizottsági Akcióterv a méltányos és egyszerű adóztatásért

Az Akcióterv 25 intézkedést tartalmaz, amelyek mentén a Bizottság az Uniós szervekkel és a gazdasági élet szereplőinek bevonásával szervezi majd meg munkáját a 2020-2023 közötti periódusban. Az intézkedések a Bizottság reményei szerint elősegítik a méltányosabb és egyszerűbb adóztatást és a világjárvány utáni gazdasági kilábalást, de az Unió politikájával összhangban támogatást nyújtanak a zöld átmenethez, továbbá a digitalizáció fejlődésével összhangban hozzájárulnak az Uniós adószabályok korszerűsítéséhez is.

Az ÁFA szabályozás frissítése

Az Akciótervben foglalt intézkedések túlnyomó része ÁFA szemléletű szabályozási terveket tartalmaz. Ennek megfelelően, az Akcióterv nyomán több ponton módosulhatnak az niós ÁFA szabályokat harmonizáló ÁFA irányelv rendelkezései, valamint intenzívebbé és hatékonyabbá válhatnak az ÁFA területén történő Uniós és nemzetközi hatósági együttműködés folyamatai.
 
„Az ÁFA szabályok módosításai több szempontból is szükségesek az Uniós adópolitika célkitűzéseinek megvalósításához. A tervezett módosítások elősegítik az európai zöld átmenet megvalósítását, továbbá támogatást nyújtanak a pénzügyi és utazási szektor nemzetközi versenyképességének fokozásához. Az egységes Uniós ÁFA regisztráció vagy például a Mini Egyablakos Rendszer alkalmazási körének kiterjesztése pedig az adózók adófizetéssel kapcsolatban felmerülő költségeit és hibalehetőségeit hivatottak mérsékelni” – mondta Tancsa Zoltán, a Deloitte adóosztályának partnere.
 
Az ÁFA irányelv módosításai változást hozhatnak a személyszállítási szolgáltatások ÁFA kezelésében. Ezzel kapcsolatban a szolgáltatástípus ÁFA irányelv által meghatározott kedvezményes adókulcsú besorolásának és a szolgáltatástípusra vonatkozó mentességek átgondolására kerülhet sor az európai zöld átmenet elősegítéseként, továbbá a személyszállítási szolgáltatások adóztatási helyére vonatkozó szabályok egyszerűsítésére is számítani lehet.

Mennyi adójóváírást tudnék igénybe venni éves szinten? Nézd meg ITT!
 
Az Akciótervvel összhangban ugyancsak átgondolásra kerül majd a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó ÁFA szabályozás is. Sor kerülhet a szektorra vonatkozó mentességi szabályok revideálására, amelyre az iparág utóbbi időkben történő átalakulása, így különösképpen a bejövő szolgáltatások kiszervezése, illetve a digitális gazdaság felemelkedése, a szektor tekintetében különösképpen a fintech szolgáltatástípus elterjedése adhat okot.
 
A modernizáció következtében egyre erősödő megosztáson alapuló-, azaz platformgazdasággal kapcsolatos ÁFA szabályok egyértelműsítése is az Akcióterv intézkedései között szerepel.

Korszerűsítés

Az Akciótervben foglalt intézkedések a napjainkban egyre erősödő digitalizáció által megkövetelt korszerűsítést nemcsak az alkalmazandó ÁFA szabályok, hanem az elektronikus rendszerek, technológiai megoldások, tehát az adóztatással kapcsolatos gyakorlati problémák esetében is szem előtt tartják. Ennek érdekében a Bizottság célul tűzte ki új technológiai fejlesztések kivitelezését, illetve új, korszerű eszközök és platformok kifejlesztését az adóztatás területén.
 
„A technológiai fejlesztések finanszírozása mögött két fő megfontolás áll. Egyrészről a Bizottság felismerte annak szükségességét, hogy a modern kor követelményeihez mérten az adózók naprakész felületeken és új, hatékonyabb digitális megoldások segítségével, idő- és költséghatékonyan intézhessék adóügyeiket. Másrészről, ezen új felületek bevezetése és alkalmazása a várakozások szerint transzparensebbé teszi majd a piaci szereplők határon átnyúló ügyleteit, az ezekkel kapcsolatos adatok és információk a tagállami hatóságok számára könnyebben hozzáférhetővé, felhasználhatóbbá és ellenőrizhetőbbé válnak majd” – tette hozzá Póczak Ferenc, a Deloitte adóosztályának partnere.
 
A technológiai fejlesztések, a digitális megoldások, illetve az adatelemzés modernizációja céljából a Bizottság konferenciát is szervez majd, amelyen keresztül a tagállami hatóságok képviselőin kívül az adószakértőket, a statisztikusokat, illetve a vállalkozások képviselőit is bevonnák a munkafolyamatokba.

Együttműködés

A tervezett korszerűsítés a Bizottság tervei szerint egyszerűsíti és hatékonyabbá teszi majd a hatóságok nemzetközi együttműködését is az ellenőrzések és végrehajtások területén. Az új technológiai fejlesztések és digitális felületek által biztosított információ-hozzáférés segítségével megvalósulhat a tagállami hatóságok közötti automatikus információ-megosztás, valamint megerősödhet a meg nem fizetett adókötelezettségek behajtásával kapcsolatos, tagállamok közötti kölcsönös segítségnyújtás hálózata.

Milyen főnök lennél? Megmutatjuk!
 
Az Unión belüli nemzetközi együttműködés egyik legfőbb eszköze az Eurofisc 2.0 lesz, azaz a tagállami adóhatóságok gyors és célzott információcseréjét szolgáló hálózat erősítése és funkcióinak kibővítése a határon átnyúló tranzakciókkal kapcsolatos áfacsalások visszaszorítása céljából. Továbbá, létrejönne egy Uniós szintű adózási megfigyelőközpont is az adójogszabályokkal kapcsolatos visszaélések vizsgálata céljából, amelynek munkája a jogalkotói folyamatokat támogatná. Unión kívüli viszonylatokban pedig nemzetközi egyezmények tárgyalása és megkötése kerülne fókuszba az ÁFA területén történő hatósági együttműködés megteremtése céljából, elsősorban az Unió főbb kereskedelmi partnereivel.
 
A tagállami hatóságok közötti együttműködés az Akcióterv intézkedéseinek megfelelően továbbá kiterjedne a kriptogazdaság, mint a gazdaság eddig kevésbé transzparens területére is, támogatva ezzel a gazdasági ágazat kifehérítését.
 
A Bizottság által meghatározott Akcióterv az Európai Unió átfogó és nagyra törő adóügyi programjának részét képezi. Az év során további tájékoztatások várhatóak az Unió adóügyi programjáról, így a közös konszolidált társasági adóalap koncepciójáról, a digitális gazdaság által okozott kihívások kezeléséről, illetve az adóztatás szerepéről a zöld átmenet megvalósításában.

Hozzászólások

A 4iG Nyrt. többségi tulajdont szerez az INNOByte-csoportban

A 4iG Nyrt. kötelező vételi ajánlatot tett az INNObyte Zrt. és leányvállalata, az Innoware Kft. többségi tulajdonának megszerzésére, az ajánlatot az INNObyte tulajdonosai elfogadták. Az adásvételi megállapodást a felek október közepéig kötik meg, ezt követően a 4iG 70 százalékos tulajdont szerez az INNObyte Zrt.-ben - közölte a 4iG Nyrt. csütörtökön az MTI-vel.
2020. 09. 24. 10:10
Megosztás:
Hozzászólások:

Járványhelyzetben is fehéredik a magyar gazdaság

A magyarok 30 százaléka szerint a koronavírus-járvány közepette is folytatódott a magyar gazdaság fehéredése - derül ki a Nézőpont Intézet „Hófehér Gazdaság felé 2020” kutatásából, melyet egy online konferencia keretében mutattak be szerda délelőtt. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára a rendezvényen kiemelte, hogy a gazdaság további fehéredése további adócsökkentéseket tehet lehetővé. A Nézőpont Intézet a Hanns Seidel Stiftunggal együttműködésben immár hagyományosan megrendezte a magyar gazdaság fehéredését vizsgáló konferenciáját – a résztvevők biztonságának érdekében ezúttal az online térben
2020. 09. 24. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Eldőlt: magyar cipőket vesz a vasutasoknak a MÁV

Összesen mintegy 411 millió forint értékben, 33-35 ezer pár lábbelire írt ki nyílt közbeszerzést a MÁV Zrt. A nemrégiben lezárult tendert az egyetlen ma is működő, munkavédelmi cipőket gyártó hazai vállalat, az Ipoly Cipőgyár Kft. nyerte.
2020. 09. 24. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A járvány kezdete óta a második legtöbb új fertőzöttet regisztrálták Szlovéniában

A járvány kezdete óta a második legtöbb új fertőzöttet regisztrálták Szlovéniában, de Horvátországban is növekedett a napi új esetek száma - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből.
2020. 09. 24. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

5,5 ezer köbméternyi hulladék terheli a Pilisi Parkerdőt

Az idén több mint 5,5 ezer köbméter illegálisan lerakott hulladékot találtak a Pilisi Parkerdőben az erdészek - közölte a nemzetközi hulladékgyűjtő nap alkalmából a Pilisi Parkerdő az MTI-vel szerdán.
2020. 09. 24. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Belgiumban rövidül a karatén ideje

Belgiumban 14-ről hét napra rövidül le a koronavírus-járvány miatti kötelező hatósági karantén ideje, a maszk utcai viselése október elsejétől nem lesz kötelező - jelentette be szerdán a kormány.
2020. 09. 24. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb szigorítások Franciaországban

Újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be a koronavírus-járvány megfékezésére szerda este a francia kormány: az ország második legnagyobb városában, a délkeleti Marseille-ben azonnali hatállyal bezárnak a vendéglátóhelyek, míg további 11 nagyvárosban, köztük Párizsban úgynevezett megerősített riasztási állapot lép életbe helyi korlátozásokkal.
2020. 09. 24. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pár éven belül kihalhat az ingatlanközvetítő szakma

Míg 2014-ben az ingatlanközvetítők által eladott ingatlanok aránya 60 százalék feletti volt a magyar piacon, addig 2018-ban már 35 százalék alatti, és ha az irodák nem növelik nagy léptekben és gyorsan a közvetítés hozzáadott értékét és szakmai színvonalát a fejlett piacokon már működő standardok alkalmazásával, akkor 5 éven belül az arány akár 10 százalék alá is eshet, amivel gyakorlatilag megszűnik az ingatlanközvetítés mint szolgáltatás jelen formájában, mert nem lesz rá szükség.
2020. 09. 24. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Tíz európai országban vezetik be a német kapcsolatkövető alkalmazás új változatát

Németország után tíz további európai országban is bevezetik a szövetségi kormány megbízásából fejlesztett kontaktkövető okostelefon-alkalmazást, amely figyelmezteti használóját, ha fertőzésveszéllyel járó kapcsolatba került az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) egy igazolt hordozójával - jelentették be szerdán Berlinben.
2020. 09. 24. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyit spóroltunk a hitelmoratórummal!

A 2021. június 30-ig meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriumnak köszönhetően jövőre 400-450 milliárd forint maradhat a családoknál és a vállalkozásoknál - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán a kormány Facebook-oldalán. A családtagokat is figyelembe véve több mint egymillió embert segít a lehetőség.
2020. 09. 24. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Moszkva kibővítette az uniós személyek elleni szankciós válaszlistáját

Paritásos alapon kibővítette Oroszország azoknak az uniós állampolgároknak a listáját, akik nem léphetnek a területére - közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán Moszkvában.
2020. 09. 24. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Egyesült Államok nem tudja legitim elnöknek tekinteni Aljakszandr Lukasenkát

Az Egyesült Államok nem tudja legitim elnöknek tekinteni Aljakszandr Lukasenkát - jelentette ki az amerikai külügyi szóvivő újságírói kérdésre válaszolva.
2020. 09. 24. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tizenöt új csuklós autóbusz áll forgalomba Székesfehérváron

Tíz, majd hamarosan további öt új csuklós autóbusz áll forgalomba Székesfehérváron, a Mercedes-Benz Conecto G típusú járműveket szerdán adta át a Volánbusz az önkormányzatnak.
2020. 09. 24. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv-lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a szeptember 23-án megtartott 39. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 09. 23. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Figyelmeztető sztrájkot tart a Színház- és Filmművészeti Egyetem

Figyelmeztető sztrájkot tartanak csütörtök délután a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai épületében azok a dolgozók, akik egyetértenek a sztrájk eszközével és céljaival - közölte az intézmény sztrájkbizottsága szerdán az MTI-vel.
2020. 09. 23. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv-lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a szeptember 23-án megtartott 39. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 09. 23. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

.K. Rowling újra a brit toplista élén van

J. K. Rowlingnak a Robert Galbraith írói álnéven jegyzett Troubled Blood című új krimije a brit eladási toplisták élén debütált.
2020. 09. 23. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megalakult az új montenegrói parlament

Megalakult az új montenegrói parlament szerdán Podgoricában, a képviselők megbízatását hitelesítették, és a házelnököt is megválasztották.
2020. 09. 23. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Karanténba vonul a német külügyminiszter

Karanténba vonul Heiko Maas német külügyminiszter, mert koronavírus-fertőzöttet találtak a közvetlen környezetében - jelentették be szerdán Berlinben.
2020. 09. 23. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyereséggel zártak az európai tőzsdék

ozitív kezdés után nyereséggel fejezték be a szerdai kereskedést a vezető európai tőzsdék.
2020. 09. 23. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások: