Új megoldást kínál az ALTEO a megújuló villamosenergia termelők terheinek csökkentésére

2020. április 1-től jelentős változás következett be a KÁT, azaz a Kötelező Átvételi rendszer mérlegkör tagjainak menetrendi eltérésének elszámolásában, ez pedig jelentős többlet terhet rótt az érintett termelőkre. Az ALTEO Sinergy márkanév alatt olyan intelligens, teljeskörű és kockázatmentes menetrendezési szolgáltatást vezet be, amely megoldást kínál a termelők kihívásaira.

Új megoldást kínál az ALTEO a megújuló villamosenergia termelők terheinek csökkentésére

A pontos menetrendezés iránti szigorú követelmények olyan kihívások elé állítják a jellemzően kisebb méretű erőmű tulajdonosokat, beruházókat és üzemeltetőket, amelyek meghaladhatják a reálisan ráfordítható erőforrásaikat. A KÁT rendszer pótdíj elszámolásának átalakítása eredményeként ugyanis a termelők és menetrend-csoportok kötelesek a tervezett menetrendjüktől való eltérés arányában megfizetni az okozott kiegyenlítő energia költségeiket. Emiatt és méretgazdaságossági okokból is érdemes menetrendezési tevékenységüket külső szakértőre bízniuk.

Erre kínál megoldást az ALTEO leányvállalata, a Sinergy Energiakereskedő Kft., amely a mai naptól menetrendezési szolgáltatásokkal bővíti tevékenységét. A társaság sok éves releváns erőművi üzemeltetés és termelésmenedzsment tapasztalatával, a cégcsoport tulajdonában vagy üzemeltetésében lévő 32 db KÁT jogosult (nap, szél, víz, biogáz, depóniagáz) erőművével, 8 földgáz tüzelésű erőműből, 3 szélerőműből és egy ipari méretű villamosenergia-tároló létesítményből álló saját Szabályozási Központjával és önálló fejlesztésű mesterséges intelligencia alapú megoldásaival minden olyan eszközzel és kompetenciával rendelkezik, ami hazánk meghatározó piaci szereplőjévé tette, és ami alapján az ország egyik legjelentősebb aggregátorává válhat.

„Az ALTEO a piac egyik legnagyobb és legerősebb, jól diverzifikált megújuló energiaforrást hasznosító erőművi portfólióval és Szabályozási Központtal is rendelkező szolgáltatója. A jelenlegi jogszabályi környezet csak idén április 1-től hatályos, és már rövidtávon is újabb változásokra számítunk. A jogszabályi környezet ilyen dinamikával történő változása esetén kiemelten fontos lehet a termelők számára egy stabil, tőkeerős, komoly szakmai tapasztalattal és reputációval rendelkező szolgáltató választása. Természetesen vannak egyéb szolgáltatók is a piacon, de vállalatunk kiemelkedik jelentős méretű, és mind geográfiai, mind technológiai értelemben jól diverzifikált saját tulajdonú termelő portfóliójával, saját villamosenergia-tároló kapacitást is integráló Szabályozási Központjával, illetve évtizedes kereskedelmi, üzemeltetési és termelésmenedzsment tapasztalatával.” - mondta Luczay Péter, az ALTEO Csoport vezérigazgató-helyettese.

Az ALTEO Sinergy égisze alatt futó szolgáltatásának egyik legfőbb ismérve a stabilitás és a kiszámíthatóság. Fix díjazásért kínál egyszerű konstrukciót és nyújt olyan szolgáltatást a KÁT és METÁR-jogosult vagy a KÁT-ból már kieső időjárásfüggő termelők részére, amely teljes mértékben mentesíti őket a menetrendezés okozta pótdíj fizetési kötelezettség alól. A társaság egyéb, ehhez kapcsolódó ügyviteli és adminisztrációs szolgáltatásokat (pl. MEKH jelentések, MAVIR ügyintézés) is biztosít. A versenyképes és kiszámítható havi díjon felül a partnerek részéről semmilyen egyéb biztosíték, letét nyújtása nem szükséges. Ez a konstrukció nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Sinergy-hez csatlakozó termelők stabil és kiszámítható pályán működhessenek, saját kompetenciáik mentén magas hozzáadott értékű tevékenységet végezhessenek.

Kockázatmentes termelésmenedzsment szolgáltatásával a társaság a KÁT jogosult termelőkön felül, a még próbaüzem alatt álló erőműveknek és a prémium jogosultsággal rendelkező termelőknek (METÁR) is megoldást kínál. Ezen kívül, a jól szabályozható kapacitásokkal rendelkező termelők számára, garantált eredményt biztosító konstrukció keretében lehetőség nyílik a Sinergy Szabályozási Központjához való csatlakozásra is. A dinamikusan növekvő beépített kapacitásokra való tekintettel a jövőben egyre kiemeltebb jelentősége lesz az időjárásfüggő termelők hatékony termelésmenedzsmentjének. „2021-ben mintegy ~2GW időjárásfüggő megújuló energiaforrás alapú villamosenergia-termelő lesz a magyar villamos energia rendszerben, amely volumen 2030-ra előreláthatóan ~5GW értékre növekszik.

A kereslet a menetrendezési szolgáltatás iránt vélelmezhetően ezzel párhuzamosan nő majd. A KÁT és METÁR rendszerben működő megújuló energiaforrást hasznosító villamosenergia-termelők összesített kiegyenlítési költsége 2030-ra - becslésünk szerint- elérheti akár a 35-40 milliárd forintot is, ezért az ALTEO a menetrendezési tudás és az aggregátori kompetencia folyamatos felértékelődésére és egy nagyon jelentős potenciállal rendelkező villamosenergetikai részpiac kialakulására számít, amelynek meghatározó szolgáltatójává kívánunk válni.” – mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

Hozzászólások

Romániában elárasztották a sürgősségi segélyhívót a járvánnyal kapcsolatos hívások

Romániában a hatóságok újabb katasztrófavédelmi riasztásokkal figyelmeztették a lakosságot kedden a megnövekedett fertőzési kockázatra, ugyanakkor a 112-es sürgősségi segélyhívót is elárasztották a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hívások.
2020. 10. 21. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb gazdaságélénkítő csomagot tervez Horvátország

Horvátország újabb, a munkahelyek megőrzését célzó gazdaságélénkítő csomagot tervez a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására - közölte kedden Andrej Plenkovic horvát kormányfő sajtótájékoztatóján.
2020. 10. 21. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megugrott a családi házak építése az Egyesült Államokban

Erős ütemben emelkedett a megkezdett családiház-építések száma szeptemberben az Egyesült Államokban, megerősítve az ingatlanpiac státusát, mint a gazdasági fellendülés éllovasáét, ami a rekordalacsony kamatok mellett annak köszönhető, hogy a városokból az elővárosokba és ritkán lakott övezetekbe költöznek a járvány miatt otthonaikba beszoruló családok.
2020. 10. 21. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újraindítás helyett újragondolás: az okos vállalatoké a jövő a pandémia után

A koronavírus újraírta a játékszabályokat az üzleti életben is: megváltoztak a működési körülmények, kiélezettebb lett az ügyfelekért folytatott versengés, miközben sok területen a hirtelen gazdasági visszaesés miatt szűkülnek a források. A pandémia megmutatta, hogy ebben az új helyzetben a digitalizáció már nem cél, hanem sokaknak az egyetlen eszköz lehet a túlélésre. Az IBM szerint a vállalatoknak nem újraindítani kell magukat, hanem újragondolni a működésüket. Ehhez ad támpontokat október 27-én az IBM a Think Digital Summitonline konferencia, amelyen ingyenesen lehet részt venni.
2020. 10. 21. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mégsem egészséges az „egészséges szolárium”, visszatérítés jár a fogyasztóknak

Megalapozatlanul állította szoláriumairól a Chocolate Brown hálózat, hogy azok egészségesek. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egyebek mellett a fogyasztók kompenzációjára, valamint ismeretterjesztő kampányra kötelezte a franchise lánc üzemeltetőjét.
2020. 10. 21. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

CIG Pannónia elemzés

2020. 10. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Melyik a legjobb természetes édesítő? Csakis a stevia!

Úgy érzed, hogy ideje kicsit nagyobb hangsúlyt fektetni a táplálkozásodra? Egy egészségesebb alternatívát keresel, amivel elhagyhatod a finomított kristálycukrot, de nem kell lemondanod az édes ízekről? Akkor a legjobb helyen jársz, mert segítünk megtalálni a legjobb édesítőt!
2020. 10. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Appeninn elemzés

2020. 10. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2020. 10. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2020. 10. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2020. 10. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2020. 10. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Home office: így legyen hatékonyabb az otthoni munka a szakértő szerint

A koronavírus-járvány második hullámában ismét egyre több helyen váltanak otthoni munkavégzésre. Korábban már kiderült, hogy ez nem mindenkinek megy könnyen: sokan panaszkodnak arra, hogy nem hatékonyak a távmunkában. Kérdés, hogy miként alkalmazkodjunk megfelelően a home office-hoz, esetleg megtörhetjük-e az egyhangúságát például az egyre népszerűbb hotel office műfajával, ami a távmunkához hasonlóan szintén lehet biztonságos? A kérdések megválaszolásában a hévízi NaturMed Hotel Carbona orvosszakértője segít.
2020. 10. 21. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb támogatás a magyar divat- és dizájnipari vállalkozásoknak

Tizenegy ígéretes divat- és dizájnipari projekt megvalósulásához biztosít üzleti képzést, szakmai mentorálást és befektetési lehetőséget egy új program. A szervezők célja, hogy az ágazat fellendítése érdekében hazánkban is létrehozzanak egy értékteremtő divat- és dizájnipari startup közösséget - hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.
2020. 10. 21. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Budapest megpályázza a 2023-as Világ Könyvfővárosa címet

Megpályázza Budapest a 2023-as Világ Könyvfővárosa címet - közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel kedden.
2020. 10. 21. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Washington tárgyalna az Új Start egyezmény meghosszabbításáról

Washington kész az azonnali találkozóra az Új Start egyezmény meghosszabbításáról folytatandó tárgyalások érdekében - tájékoztatott kedden kiadott közleményében az amerikai külügyminisztérium.
2020. 10. 21. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Franciaországban csökkent a napi esetszám

Az elmúlt 24 órában 20 468 koronavírusos estet tártak fel Franciaországban, ami több, mint az előző napi 13 243, de elmarad a hétvégén és a múlt héten regisztrált 30 ezres napi esetszámoktól. A kórházban ápolt súlyos betegek és az elhunytak száma ugyanakkor egyre nagyobb ütemben emelkedik - derül ki az egészségügyi tárca kedd este közzétett adataiból.
2020. 10. 20. 23:35
Megosztás:
Hozzászólások:

Mit kell tudni a Panasonic kis méretű akkumulátorairól?

Felgyorsult világunkban egyre több kis méretű hordozható műszaki cikk vesz körül minket, amelyekről nem kell lemondanunk, bárhová is megyünk. Azonban ezek megfelelő energiaellátásáról mindig gondoskodni kell. Ennek egyik módja az elemek használata, amelyek sajnos nem újratölthetőek, és ha lemerülnek, veszélyes hulladékként végzik. Jobb alternatívát képeznek az akkumulátorok, hiszen számtalan töltési ciklusuk van, persze csak ha megbízható gyártó minőségi termékéről van szó. Ilyen a Panasonic is, amely nem csak a világ egyik vezető elektronikai cikkeket gyártó cége, de az elemek piacán is erős szereplő. De hogy mit kell tudni az akkumulátoraikról, az az alábbiakban kiderül.
2020. 10. 20. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szlovákiában önkéntes lesz az országos tesztelés

Önkéntes lesz az országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában. Aki azonban nem vesz részt rajta, kötelező módon tíznapos karanténba kell vonulnia - közölte Igor Matovic miniszterelnök Szlovákia biztonsági tanácsának keddi ülése után Pozsonyban.
2020. 10. 20. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Romániában alkotmányosnak bizonyult az új karanténtörvény

Elutasította a román alkotmánybíróság kedden az ombudsman óvását, amelyet az új karanténtörvény egyes rendelkezései ellen emelt augusztusban.
2020. 10. 20. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások: