Új technológiával zöldítik a magyar mezőgazdasági gépeket

Akár több lóerőt is visszanyerhetnek a mezőgazdasági munkagépek egy vadonatúj megoldásnak hála, ami nem csak a gazdák munkáját teszi hatékonyabbá, de a termés is egészségesebbé válhat általa – ezáltal jó választ ad a mezőgazdasági szektor egyik legkörnyezetszennyezőbb problémájára.

Új technológiával zöldítik a magyar mezőgazdasági gépeket

Tudta, hogy a legtöbb mezőgazdasági gép nagy valószínűséggel a képességei alatt teljesít? Traktorból például többszázezer található Magyarországon, az átlagéletkoruk pedig igen magas: 8 és 12 ezer közti üzemóra. Jellemző, hogy ezek a járművek akár 3-30Nm nyomaték értékkel is alacsonyabb hatékonysági fokkal dolgoznak, mint amilyennel eredetileg működniük kéne.

Ennek elsődleges oka nem más, mint a folyamatos érintkezés a talajjal, ami a nedvesség, esőzések hiánya miatt beszárad, ezzel nehezítve az elvégzendő munkafeladatokat. Előbb-utóbb koromlerakódások, eltömődések keletkeznek a motor szerkezetében, égésterében, vagy például a részecskeszűrőben, vagy az EGR rendszerben egyaránt. A korlátozottabb motor nem képes olyan teljesítményre, mint korábban vagy mintha szabadon lélegezne. Ennek eredménye, hogy akár egy 180 lóerős traktor esetében a hatékonyság akár 160-175-re is visszaeshet, a kezelő pedig lassabban halad a táblák megmunkálásával.

Hogy mindez miért különösen ártalmas az egészségünknek? Mert miután a táblát „telepuffogtuk” az eltömődött motorból-kipufogóból távozó korommal és gázzal, az nem csupán a levegőt szennyezi: beépül a növények sejtszerkezetébe is. A learatott termés aztán valamilyen formában a tányérunkra kerül, anélkül, hogy felmerülne bennünk, előtte milyen hatásoknak volt kitéve.


Mennyit tudsz a disznóvágásról? - Teszteld tudásod ITT!

Nem csoda, hogy a gazdák többféle módszert is alkalmaznak a szennyeződések eltávolítására: eddig sokan manuálisan szedték szét és kapargatták le például az EGR rendszer lerakódásait, vagy egy környezetre és emberre is veszélyes, savas eljáráshoz folyamodtak. Van olyan is, aki ugyanezeket a hibákat a traktorja tuningolásával igyekszik kiküszöbölni - ez azonban nem tesz jót az alkatrészeknek, a motornak, amelyek nem a megnövelt teljesítményre vannak optimalizálva.

Egy motor- és környezetbarát megoldás

Nemrég lépett a magyar piacra a TerraClean újdonságnak számító technológiája. Ennek során rendkívül finomított, alifás üzemanyag használatával tisztítják ki a motorban keletkezett, lerakódott karbon szennyeződéseket. Ez a technológia bármilyen belső égésű motorral szerelt gépjárműre, így traktorra, kombájnra és akár aratógépre is alkalmazható, akár hibaelhárítási, akár csak karbantartási céllal. Megszünteti a lerakódásokat, kitisztítja a letapadt kokszot, az EGR szelep betömődését, és dekarbonizálja a kipufogó rendszert is. Az eredmény: azonnali, mérhető teljesítménynövekedés, ami jóval gyorsabb munkavégzést tesz lehetővé a gazdák számára.

Az alkalmazás azonnali, 3-30Nm nyomaték körüli teljesítménynövekedést idéz elő már a viszonylag újnak számító gépek esetében is: a forgalmazók hangsúlyozzák, hogy akár ezer munkaóra, tehát az élettartam egytizede alatt is érdemes vele karbantartást végezni. Ezzel együtt általában elmondható, hogy minél magasabb, több az adott gép üzemideje, a lerakódás is annál súlyosabb mértékű.

A TerraClean technológia előnye, hogy teljességgel mobilis, ezért nem igényli, hogy a járművet szakszervízbe szállítsuk. Ha például egy mező közepén következik be a meghibásodás, a technikus helyben tudja a tisztítást elvégezni. Egyedül áram szükséges hozzá, ami a traktor akkumulátorából is nyerhető. Az eljárás általában mindössze egy órát vesz igénybe, ami természetesen azt is jelenti, hogy például egy nap ráfordításával egy gazda teljes gépállománya a saját telephelyén áttisztítható.

Az optimális motorműködésnek köszönhetően csökken a károsanyag-kibocsátás mértéke. A tisztítás következtében a kipufogóból távozó koromrészecskék száma is redukálódik: ezt abból is tapasztalhatjuk, hogy az addig sötét kipufogógáz szinte „láthatatlanná” válik. Ha tehát javítunk a gépünk motorjának állapotán, visszaállítjuk a megfelelő motorteljesítményt azzal nem csak munkaidőt csökkentünk, hanem sokat teszünk a levegő, a termény és az azt fogyasztó emberek egészségéért is.

Hozzászólások

Díjmentes lesz a közterületi parkolás

Hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon - közölte az MTI-vel Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap.
2020. 04. 05. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezek a statisztikai adatok jelennek meg a napokban

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük a márciusi infláció, a februári ipari termelés és a februári külkereskedelmi forgalom előzetes adatai.
2020. 04. 05. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Berobbanhat a járvány Budapesten

A fertőzések budapesti és Pest megyei halmozódása miatt a távolságtartási és kijárási szabályok fokozott betartására kérte a fővárosban és Pest megyében élőket az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.
2020. 04. 05. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Négynapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés

Négynapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a következő két hétben. A képviselők hétfőn szavazhatnak a származási hely lakcímkártyára történő felvezetéséről, míg kedden és szerdán összesen tizenegy előterjesztést tárgyalnak.
2020. 04. 05. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így használjuk a bankkártyánkat - ábrán mutatjuk

Online vásárlók (18+); összes vásárló = 100%; 95%, azaz 3,05 M fő rendelkezik bankkártyával GKI Digital felmérés a magyar online vásárlók körében 2019 szeptember, N=2394
2020. 04. 05. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kétszámjegyű gyarapodást mutat a háztartások pénzügyi vagyona 2019-ben

A háztartások pénzügyi követelései 6233 milliárd forinttal, 11,4 százalékkal nőttek az elmúlt évben, 60 905 milliárd forintos összegük megközelítette a 46 786 milliárd forintot, a bruttó hazai termék (GDP) 130,2 százalékát, miközben a kötelezettségek 1151 milliárd forinttal (12,5 százalékkal) emelkedtek - derül ki a pénzügyi számlák legfrissebb részletes adataiból, amelyek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján elérhetők.
2020. 04. 05. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul az ingatlan-adásvételek száma Magyarországon - egy ábrán

lakáspiaci tranzakciók száma
2020. 04. 05. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A BKIK 9 pontos javaslata azonnali intézkedésekre

A budapesti vállalkozásokkal folytatott konzultációt követően a koronavírus okozta járványból eredő gazdasági helyzet kezelésére gyorsan bevezethető, de korlátozott ideig alkalmazható intézkedéseket, javaslatokat dolgozott ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK). A Kormány illetékes szerveinek ezen javaslatok is megküldésre kerültek.
2020. 04. 05. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Szájmaszkdesignversenyt szervez az Első Magyar Karantén Színház

Szájmaszkdesignversenyt szervez az Első Magyar Karantén Színház, a beérkezett pályaművek közül képzőművészekből és kurátorokból álló zsűri választja ki a legjobbakat, amelyek megjelenhetnek a Herself zenekar új klipjében - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.
2020. 04. 05. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Koronavírus: Megvan a lehetséges ellenszer?

Megvan az új típusú koronavírus kezelésének lehetséges ellenszere - állította Jakob Glanville, egy kaliforniai immunológiai laboratórium alapítója és elnök-vezérigazgatója a Fox televíziónak adott interjújában.
2020. 04. 04. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódik a kiskereskedelem szárnyalása

A kiskereskedelmi forgalom februári rekordmértékű növekedését a koronavírus-járvány határozta meg, és ez a mutató azon kevesek egyike, amelyre kedvezően hat. Márciusban még biztosan folytatódik a fogyasztás emelkedése, de az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint a második negyedévben már negatívba fordulhat, az év második fele pedig attól függ, meddig tart a járvány, és hogyan indul a kilábalási szakasz.
2020. 04. 04. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 14. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 04. 04. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Online programsorozattal indít a Várkert Bazár

Digitális programsorozatot indít a Várkert Bazár #várkertonline néven - közölte az intézmény szombaton az MTI-vel.
2020. 04. 04. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Előrehozza szállodai fejlesztéseit az Opus Global

Előrehozott szállodai fejlesztésekkel, a járvány miatt megváltozott piaci igényeket kielégítő termékek gyártásával, működésének optimalizálásával reagál a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzetre az Opus Global Nyrt., erről a tőzsdei társaság vezérigazgatója, Gál Miklós beszélt a Trend FM-nek.
2020. 04. 04. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A járvány miatt könnyítést kapnak a testület által támogatott médiaszolgáltatók

A veszélyhelyzet miatt az aktuális, közcélú tájékoztatás érdekében engedményeket tesz a helyi és körzeti rádiókkal, televíziókkal már megkötött támogatási szerződéseiben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – az e heti ülésén meghozott döntése szerint. A testület elvégezte az alaki vizsgálatokat egy kecskeméti, egy miskolci és egy szigetvári rádiós frekvencia pályázati eljárásában, és elfogadta egy körmendi helyi frekvencia pályázati felhívásának tervezetét.
2020. 04. 04. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ideiglenes kerékpársávokat alakítanak ki a fővárosban

A fővárosi önkormányzat néhány fontos útvonalon ideiglenes kerékpársávok kialakításáról döntött, ezzel kívánja segíteni a budapestiek munkába járását és a biztonságos közlekedést koronavírus-járvány idején - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.
2020. 04. 04. 07:10
Megosztás:
Hozzászólások:

Karanténpályázat indul diákok részére

Középiskolás és felsőoktatásban tanuló diákok részére hirdetett Karanténpályázatot a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria.
2020. 04. 04. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

8 adózási tipp a koronavírus idejére

A koronavírus okozta járvány a vállalkozások jelentős részét komoly pénzügyi kihívás elé állította. Ennek áthidalására dr. Barta Péter, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda részéről összegyűjtött néhány olyan meglévő adózási ötletet, melyek egy kis levegőhöz juttathatják a cégeket.
2020. 04. 04. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkentse a kifizetetlen számlák okozta kárt!

A magyar jogszabályok január 1-től lehetővé teszik a behajthatatlan követelések áfájának visszaigénylését a 2016. január 1. után kiállított számlákra vonatkozóan. Egy Európai Bíróság (EB) döntésén alapuló különutas megoldás ugyanakkor a 2016. január 1. előtti időszakra is lehetővé teszi az áfa visszaigénylését, de az adózóknak már csak három hete van ennek a módszernek az érvényesítésére - hívja fel a figyelmet a MAZARS legfrissebb összefoglalója.
2020. 04. 04. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekord a boltokban, felborul a menetrend

Teljesen felborítja a kiskereskedelmi forgatókönyvet a koronavírus-járvány: februárban kiemelkedő volt a forgalom, márciusban is erős lehet a növekedés, elsősorban az élelmiszerek miatt. A második negyedévben viszont negatív tartományba kerülhet a forgalom, az év második fele pedig a járvány lefutásától és a gazdaság újraindulásától függ.
2020. 04. 03. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások: