Újabb könnyítések a Babaváró kölcsön igénylésben

Már 100 ezer felett van a Babavárót igénylők száma és a korábbinál még szélesebb kör számára vált elérhetővé a gyermekvállalást támogató szabad felhasználású kölcsön. A júniusban hatályba lépett kormányrendelet módosítás alapján ugyanis immár azok a házaspárok is igényelhetik a támogatást, akik már túl vannak az első házasságukon, de szeretnének még gyermeket. Az OTP Bank a legfontosabb változások ismertetése mellett arra is felhívja az érdeklődők figyelmét, hogy előzetes online időpontfoglalással kényelmesebben kérhetnek szakértői segítséget a fiókhálózatban.

Újabb könnyítések a Babaváró kölcsön igénylésben

Mozaikcsalád. Ezt a kifejezést Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára is használta, amikor közösségi oldalán összefoglalta a 2020. június 13-án hatályba lépett módosításokat, első helyen említve az ezeket a családokat érintő változásokat. A korábbi szabályozás előírta, hogy ha már van gyermekük az igénylőknek (a pár bármelyik tagjának), akkor legalább az egyiküknek az első házasságában kell élnie.

Ez a kizáró ok most megszűnt, így azok a házaspárok is megkaphatják a Babaváró kölcsönt, akiknek a tagjai már túl vannak az első házasságukon, de szeretnének még közös gyermekeket. Az OTP Bank szakértői felkészültek a könnyítésnek köszönhető nagyobb érdeklődésre.

„A kedvezményezettek körét bővítő módosítások életbe lépése óta még nagyobb az érdeklődés a Babaváró kölcsön* iránt. A kényelmesebb, rugalmasabb ügyintézés érdekében lehetőséget biztosítunk az érdeklődőknek arra, hogy online időpontfoglalással tegyék még gördülékenyebbé az ügyintézést.

Az OTP Bank weboldalán elérhető szolgáltatással az ügyfelek még kényelmesebben, az általuk kiválasztott időpontban a bankfiókjainkban kapják meg a Babaváró kölcsönnel kapcsolatos szakértő segítséget. Tapasztalt kollégáink már több mint 36 ezer Babaváró kölcsön szerződést kötöttek, így felkészülten várják az érdeklődő házaspárokat” – mondja Dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank hitelezési folyamatokért felelős vezetője.

Mennyire vagy spórolós? ITT megnézheted!

Túl a százezredik Babavárón

A napokban átlépte a százezret a Babavárót igénylők száma, így a családok 784 milliárd forint hitelre szerződtek a hazai hitelintézetekkel. Az OTP Bank a konstrukció indulása óta 348 milliárd forint összegben folyósított Babaváró kölcsönt, ami 36 ezer megkötött szerződést jelent, azaz az elmúlt egy évben az OTP Bank folyósított csaknem minden negyedik Babavárót a magyar családok számára.

Több részletszabály is módosult

További könnyítés, hogy azon házaspárok esetében, akik megkapták a Babavárót, de utána elváltak és nem született közös gyermekük, de folytatják a törlesztést és az egyik fél a kölcsön felvételétől számított öt éven belül újra házasságot köt, és a házastársa megfelel a konstrukció feltételeinek, újraindul a gyermekvállalás teljesítésére megszabott öt év számítása. A módosításoknál azokra a házastársakra is gondoltak, akik mindketten az előző házasságuk idején igényeltek és kaptak már Babavárót. Ha közös gyermekük születik, azt kell eldönteniük, hogy melyikük meglévő kölcsönénél veszik igénybe a kedvezményeket.

A friss házasoknál korábban gondot jelenthetett a névváltozás, a módosításoknak köszönhetően ez az akadály is elhárult, ha az igénylők a benyújtott okmányok alapján egyértelműen azonosíthatóak.

Lazítás a TB-jogviszony szabályaiban

Abban nincs változás, hogy a Babaváró kölcsönt igénylő pár legalább egyik házasfelének legalább három éves TB-jogviszonyt kell igazolnia (ez lehet magyar, külföldi jogviszony, valamint nappali képzés keretében hallgatói jogviszony).

Az viszont fontos módosítás, hogy a diplomás GYED-en eltöltött időt is figyelembe kell venni a számításnál.

A korábbi szabály az volt, hogy az igénylés benyújtását megelőző 180 napot magyar TB-jogviszonyban kellett eltölteni. A módosítással külföldről, az igénylés benyújtásától számított 180 napon belül hazatérő igénylő esetén ez az időszak 90 napra rövidült. Ez azt jelenti, hogy a külföldről hazatérő házaspárok nem hat, hanem már három hónap után igényelhetnek Babaváró kölcsönt, ha a többi feltételt is teljesítik.

Könnyítés az özvegyeknek és az ikergyermekek szüleinek

Ha a Babaváró kölcsön folyósítását követő öt éven belül a házaspár egyik tagja megözvegyül, nem veszíti el a kamattámogatást akkor sem, ha a gyermekvállalás nem teljesült.

A módosítás értelmében ikergyermekeknél a három éves törlesztés-szüneteltetés további két évvel meghosszabbítható. A hosszabbítás nem automatikus, a szülőknek az első három évig tartó szüneteltetés letelte előtt legalább 60 nappal erre vonatkozó kérelmet kell benyújtaniuk a Babaváró kölcsönt folyósító hitelintézetnek.

*THM (kamattámogatással): 0,4%

THM (kamattámogatás nélkül): 5,9%

Hozzászólások

Huszonnégy televíziós műsor készülhet 127 millió forintból

Hír-, közéleti és kulturális magazinműsorok gyártására összesen 127 millió forintot nyertek el helyi és körzeti televíziók - közölte Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága szombaton az MTI-vel.
2020. 09. 19. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új pályázatot írt ki a Bahart

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) használatba kívánja adni 11 vitorláskikötőjét, 15 éves, határozott idejű üzemeltetési szerződéssel, egyfordulós, nyilvános pályázat útján - áll a cég pénteki sajtóközleményében.
2020. 09. 19. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi sertéshúst eszik a magyar? Ábrán mutatjuk!

A sertéshús kivitele és behozatala, 2004-2017 kivitel, behozatal (ezer tonna)
2020. 09. 19. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sikeresen zárult a Budapest Central European Fashion Week

A rendkívüli egészségügyi óvintézkedések mellett is sikeresen zárult az Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) - közölték a szervezők az MTI-vel pénteken.
2020. 09. 19. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elindult a cukorrépa-feldolgozási kampány

A mészkemence begyújtásával kezdetét vette a 127. cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. cukorgyárában Kaposváron pénteken - tájékoztatta a cég közleményben az MTI-t.
2020. 09. 19. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árulkodtak a bankok, milyen moratóriumot látnának szívesen 2021-től

Több pénzintézet szerint is szűkíteni kellene, hogy mely ügyfelek maradhatnak a moratóriumban.
2020. 09. 19. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Októberben vakcinázzák a rókákat

A vadon élő rókákat idén ősszel is immunizálják veszettség ellen, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2020. 09. 19. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Augusztusban ismét 4,5 milliónál többen dolgoztak

Agusztusban az idén először ismét több mint 4,5 millióan dolgoztak - jelentette Heti monitor című kiadványában pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2020. 09. 19. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén többen vettek balatoni horgászjegyet

A horgászjegy-értékesítésből az idén 15 százalékkal több árbevételre számít a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) - hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács pénteki online-ülésén, ahol szó esett az új vízparti rendelethez szükséges egyeztetésekről is.
2020. 09. 18. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Még mindig magas az ózonkoncentráció az országban

Továbbra is több városban magas a levegő ózonkoncentrációja.
2020. 09. 18. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódott a BUX csökkenése

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 295,28 pontos, 0,87 százalékos csökkenéssel, 33 591,51 ponton zárt pénteken.
2020. 09. 18. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A GVH Magyarországra hozza a világ versenyhatóságait

A COVID-19 világjárvány okán idén első alkalommal virtuális formában került megrendezésre az International Competition Network (ICN) éves konferenciája. A 20. jubileumi ICN-konferenciának remélhetőleg már a megszokott módon, személyes részvétellel adhat otthont a Gazdasági Versenyhivatal a jövő évben Budapesten.
2020. 09. 18. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új elnökségi tagot választott a Magyar Franchise Szövetség

A Magyar Franchise Szövetség 2020. szeptember 10-én megtartott elnökségi ülésén Máté Ferencet, a Duna House Group vezérigazgató- helyettesét választották meg a Szövetség új elnökségi tagjává.
2020. 09. 18. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ötszáz érintésmentes csomagautomatát telepít az eMAG és az Extreme Digital

Az Easybox csomagautomatákból éjjel-nappal átvehetők az eMAG-nál és az Extreme Digitalnál megrendelt termékek egyszerűen és érintésmentesen. Idén száz budapesti helyszínen, a jövő év végén azonban már országszerte ötszáz helyen működnek majd a piacvezető e-kereskedelmi márkák saját üzemeltetésű automatái.
2020. 09. 18. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lassulhat az infláció októberben

Szeptemberben még nem számít inflációs fordulatra Magyarországon, októbertől viszont már a fogyasztói árak emelkedésének látványos lassulását várja az Amundi Alapkezelő Zrt.
2020. 09. 18. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Negyven százalékkal nő a Graboplast forgalma

Mintegy negyven százalékkal nő a padlóburkolatokat gyártó Graboplast Zrt. forgalma a harmadik negyedévben a másodikhoz képest - közölte a győri székhelyű vállalat pénteken az MTI-vel.
2020. 09. 18. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

100 milliárd forintnyi NHP-s lízingszerződést kötöttek a vállalkozások

Idén több mint 100 milliárd forint forrást nyújtottak a lízingtársaságok a magyar vállalkozásoknak a kedvezményes jegybanki konstrukciók, az NHP fix és az áprilisban indult NHP Hajrá keretében - közölte a Magyar Lízingszövetség pénteken az MTI-vel.
2020. 09. 18. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elindult Az év felelős foglalkoztatója pályázat

Az ötödik alkalommal meghirdetett Az év felelős foglalkoztatója pályázaton azokat a munkáltatókat ismerik el, akik munkavállalóikat vállalatuk legfontosabb értékeként kezelik, erőfeszítéseket tesznek megtartásuk, fejlesztésük és jóllétük érdekében. Az idei kiírásra szeptember végéig lehet jelentkezni - közölte pénteken az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
2020. 09. 18. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kísérleti projektek megvalósítását támogatja a Magyar Közút

Kísérleti út- és hídépítési programjának elindítása óta 23 pályázatot fogadott be a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a szakmai zsűri; a program célja, hogy a mindenkori legkorszerűbb anyagok és technológiák segítsék a biztonságos közlekedést a hazai utakon.
2020. 09. 18. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A törlesztési moratórium után nincs magasabb törlesztőrészlet

A törlesztési moratórium után jövő januártól nem emelkedik az ügyfelek törlesztőrészlete, és nem lesz az eredeti feltételekhez képest magasabb az érintettek összes terhe sem - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-nek küldött csütörtöki közleményében
2020. 09. 18. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások: