Uniós rendelet védi a vállalkozásokat az online közvetítőcégekkel szemben

Az eddigieknél szigorúbb szabályok mellett, átláthatóbban kell működniük 2020. július 12-től a vállalkozások és fogyasztók közé ékelődő online közvetítő szolgáltatóknak. Nemrégiben lépett ugyanis hatályba az Európai Unió e kör tevékenységét szabályozó rendelete. Az online közvetítő szolgáltatóknak ennek megfelelően egy éven belül alaposan újra kell gondolniuk, milyen szerződéses feltételekkel működnek és megfelelő panaszkezelési rendszert is működtetniük kell üzleti partnereik számára.

Uniós rendelet védi a vállalkozásokat az online közvetítőcégekkel szemben

Az interneten vásárló fogyasztók legtöbbjének talán fel sem tűnik, hogy az általuk kiszemelt áru vagy szolgáltatás a legtöbb esetben az eladótól közvetítő cégeken keresztül jut el hozzájuk. Ilyen online közvetítő szolgáltatóknak minősülnek például az online kereskedelmi platformok (pl. Amazon, Alibaba), a különféle applikációkat kínáló webáruházak (pl. Google Play, iStore), az internetes összehasonlító oldalak (pl. árukereső.hu, argep.hu) és közösségi médiaplatformok (pl. Facebook Marketplace). Mivel az online közvetítőkön keresztül bonyolódó kereskedelmi forgalom folyamatosan bővül, a vevőket elérni kívánó vállalkozások egyre jobban ki vannak szolgáltatva nekik.

Kikre vonatkozik a szabályozás?

A folyamatokat látva döntött úgy az Európai Unió, hogy rendeletben szabályozza a vállalkozások és az online közvetítő cégek kapcsolatát, méghozzá úgy, hogy az tisztességes és átlátható legyen. A szabályokat azoknak az online közvetítő cégeknek kell alkalmazniuk, amelyek az EU területén működő és uniós polgároknak árut vagy szolgáltatást kínáló üzleti vállalkozásokkal állnak kapcsolatban. „Az érintetteknek alig egy évük van az előírások teljesítésére, mivel a rendeletbe foglalt szabályokat 2020. július 12-től alkalmazniuk kell. A rendelet előírásainak megszegése esetén pedig nemcsak az online közvetítők üzleti partnerei, de az érdekképviseletek is a nemzeti bírósághoz fordulhatnak” – mondta dr. Göndöcz Péter, a Deloitte Legal Ügyvédi Iroda partnere.

Mit hoz a jövő?

„Az online közvetítőknek alig egy éven belül a rendelet miatt újra kell gondolniuk szerződéses feltételeiket és életre kell hívniuk saját panaszkezelési rendszerüket is. Az online közvetítőket tömörítő szervezeteket pedig a rendelet arra ösztönzi, hogy dolgozzanak ki szakmai etikai kódexet is. Az új szabályoknak köszönhetően tehát szigorúbb, de átláthatóbb feltételek között működhetnek majd az online közvetítő szolgáltatással foglalkozó vállalkozások” – hangsúlyozta dr. Miks Anna, a Deloitte Legal versenyjogi csoportjának ügyvédje. A jogszabályi előírásoknak megfelelni azonban cseppet sem egyszerű. Számos területen, például a rangsorolási kritériumok meghatározásánál, vagy más közvetítők igénybevételének korlátozásánál ugyanis a rendelet előírásai mellett más, például adatvédelmi, versenyjogi és fogyasztóvédelmi szabályokat is figyelembe kell venni.

Milyen főnök lennél? Megmutatjuk!

Mire terjed ki a rendelet?

Átláthatóság megkülönböztetett partner esetén: Ha az online közvetítő maga is kereskedik, tehát maga is kínál árucikkeket vagy szolgáltatásokat a fogyasztók számára, vagy egyes partnereit különleges bánásmódban részesíti, akkor a többi üzletfelét tájékoztatnia kell arról, milyen előnyöket biztosít saját maga, vagy a kiemelt partnerei számára.
 
Más platformok igénybevételének korlátozása: Amennyiben az online közvetítő megtiltja vagy korlátozza, hogy üzletei partnerei más platformokat is használjanak, esetleg nem engedi, hogy azok máshol kedvezőbb feltételekkel kínálják termékeiket, akkor megfelelően meg kell indokolnia, miért alkalmazza ezt a korlátozást.
 
Rangsorolás: Egyértelmű, milyen előnyei vannak annak, ha egy online közvetítő rangsort készít a vele kapcsolatban álló társaságok termékeiről vagy szolgáltatásairól. Ezért a rendelet szerint 2020 júliusától már szerződésben kell lefektetniük, milyen főbb szempontok szerint készítik ezeket a listákat. Az online keresőprogramokat működtetők pedig kötelesek lesznek megjeleníteni ezeket a kritériumokat. A szerződésben külön ki kell térniük arra is, hogy külön díj befizetésével bármelyik vállalkozás befolyásolhatja-e a rangsor alakulását.
 
Az adatokhoz való hozzáférés: Az online közvetítéssel foglalkozóknak tájékoztatniuk kell üzleti partnereiket arról, hogy miként, milyen feltételekkel és pontosan milyen adatokhoz férhetnek hozzá. Itt arra is ki kell majd térni, hogy az üzleti partnerek használhatják-e az összegyűjtött adatokat, valamint azokhoz harmadik fél hozzájuthat-e?
 
Szerződési feltételek: A szerződési feltételeket világosan és érthetően megfogalmazva könnyen hozzáférhetővé kell tenniük az online közvetítőknek. Ha ezek a feltételek változnak, akkor arról legalább 15 nappal korábban tájékoztatniuk kell üzleti partnereiket.
 
Szolgáltatás felfüggesztése, korlátozása, megszüntetése: Igaz ugyan, hogy az online közvetítők jogos érdeke lehet, hogy egyes partnereik számára felfüggesszék, korlátozzák, vagy elérhetetlenné tegyék szolgáltatásukat, ám egy ilyen lépés jelentősen befolyásolhatja az adott partner üzletmenetét. Emiatt az ilyen döntésekről, azok indokairól tartós adathordozón tájékoztatni kell az érintetteket. Ám lehetőséget kell biztosítani arra, hogy azok a döntést online panasz formájában vitathassák.
 
Vitarendezés: Az 50 főnél több munkavállalót foglalkoztató és 10 millió eurónál nagyobb árbevételt elérő online közvetítőknek a rendelet értelmében könnyen hozzáférhető, ingyenes belső panaszkezelési rendszert kell kialakítaniuk partnereik számára, amely alkalmas a panaszok észszerű időn belüli kezelésére. Ezen felül ki kell választaniuk két olyan mediátort is, akikkel a vitarendezési folyamatban együttműködnek.

Hozzászólások

Milyen országok állampapírjait veszi az EKB?

Az EKB közzétette, hogy milyen eszközök vásárlására fordította eddig a 750 milliárd eurós PEPP programot.
2020. 06. 03. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szlovén akvizícióról tárgyal az AutoWallis

Szlovén akvizícióról tárgyal az AutoWallis Nyrt. - erősítette meg a társaság a szlovén médiában megjelent sajtóhíreket szerdán, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2020. 06. 03. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Németországban lassult a munkanélküliség növekedése

Lassult a munkanélküliség növekedése Németországban, az áprilisi 308 ezer után májusban 169 ezren veszítették el az állásukat a szövetségi munkaügyi ügynökség (BA) szerdán közölt adatai szerint.
2020. 06. 03. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új kormánya van Koszovónak

Megszavazta a koszovói parlament az ország új kormányát szerdán Pristinában, az új miniszterelnök, Avdullah Hoti a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezését ígéri.
2020. 06. 03. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Két és fél évvel ezelőtti szintre nőtt a munkanélküliségi ráta Romániában

Romániában áprilisban 4,8 százalékra, két és fél éve a legmagasabb szintre emelkedett a munkanélküliségi ráta - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet
2020. 06. 03. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több ezer dolgozót küld kényszerszabadságra a román Dacia

Ismét kényszerszabadságra küldi 1100 dolgozóját júniusban a francia Renault tulajdonában levő romániai Dacia gépkocsigyár, mivel az alacsony megrendelések miatt nem tudja foglalkoztatni valamennyi alkalmazottját - adta hírül szerdán a román közszolgálati rádió.
2020. 06. 03. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

2023-ig is eltarhat a válság a légi közlekedésben

Három évig, 2023-ig tarthat a koronavírus-világjárvány miatt keletkezett válság a nemzetközi légi közlekedésben az ágazat legnagyobb német szereplője, a Lufthansa csoport (Lufthansa Group) szerint.
2020. 06. 03. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fontos levelet küld a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) levélben tájékoztatja az áfaalanyokat az online számlaadat-szolgáltatás július 1-jétől hatályba lépő változásairól, hogy segítse ügyfeleit az új szabályokhoz való alkalmazkodásban és a zökkenőmentes felkészülésben - közölte az adóhatóság kedden az MTI-vel.
2020. 06. 03. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Koronavírus: Országos vizsgálat indul Romániában

Romániában országos szerológiai vizsgálatot indítanak, hogy felmérjék a koronavírus-fertőzésen átesett lakosság reális arányát: az erről szóló rendeletet kedden adta ki Nelu Tataru egészségügyi miniszter.
2020. 06. 03. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Javult a szomszédaink véleménye az országról

Javul a szomszédos országok Magyarország-képe, Szlovákiában vannak a leginkább jó véleménnyel Magyarországról - derül ki Közép-Európai Nézőpont Intézet 2020-as Magyarország-barométeréből, amelynek eredményét kedden juttatták el az MTI-hez.
2020. 06. 03. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így vehető igénybe a bértámogatás a kölcsönzött munkavállalók esetén – itt a 7 legfontosabb tudnivaló

A kormány a munkaerő-kölcsönzés keretében dolgozókra is kiterjesztette a csökkentett munkaidőben (kurzarbeit) történő foglalkoztatás esetén igényelhető bértámogatást. Az intézkedés több ezer munkavállaló számára jelenthet megoldást, hogy a járvány miatt kialakult gazdasági visszaesés ellenére se veszítsék el munkájukat. A Prohuman, a naponta több mint 17 ezer munkavállalót foglalkoztató munkaerő-kölcsönző összegyűjtötte a bértámogatás igénybevételének legfontosabb tudnivalóit. A meghosszabbított programra augusztus 31-ig adható be igénylés.
2020. 06. 03. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb légitársaságok kerültek az uniós tiltólistára

Az Európai Bizottság frissítette légiközlekedés-biztonságra vonatkozó, azon légitársaságokat felsoroló listáját, amelyekre működési tilalom vagy működési korlátozás vonatkozik az Európai Unió légterében. A listára felkerült mások mellett valamennyi Örményországban bejegyzett légitársaság az ország biztonsági felügyeleti képességeinek értékelése nyomán - közölte az uniós bizottság kedden.
2020. 06. 03. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elmaradnak a nagy zenei fesztiválok Romániában

Idén elmarad a négy legnagyobb romániai zenei fesztivál a koronavírus-járvány következtében bevezetett korlátozások miatt - közölték kedden a szervezők.
2020. 06. 03. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kedvezményes utalványokkal próbálják feléleszteni Prága turizmusát

Kedvezményekre feljogosító utalványokkal fogja támogatni a prágai turizmus újjáélesztését a cseh főváros önkormányzata, amely a héten 121 millió koronát (1,63 milliárd forint) hagyott jóvá a Prágában úgy, mint otthon elnevezésű kampányra.
2020. 06. 03. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a munkanélküliség Ausztriában

Az enyhítések a munkaerőpiac alakulására is kedvező hatással vannak - jelentette ki Christine Aschbacher osztrák munkaügyi miniszter kedden Bécsben, amikor Margarete Schramböck gazdasági miniszterrel közösen ismertették a májusi munkanélküliségi adatokat, valamint a munkanélküliség csökkentésére irányuló kormányzati intézkedések hatását.
2020. 06. 03. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Olaszország megnyitja külső és belső határait

A tartományok közötti és a külső országhatárok megnyitására készül Olaszország, ami a várakozások szerint elindítja az olaszok országon belüli mozgását, miközben a koronavírusból kigyógyultak száma elérte az aktív fertőzöttek számának négyszeresét, és a halálos áldozatok napi száma tovább csökken a polgári védelmi hatóság kedd esti adatai szerint.
2020. 06. 02. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jön az 5 ezer milliárd rubeles csomag Oroszországban

Oroszország júliusban egy 5 ezer milliárd rubeles (mintegy 73 milliárd dolláros), 2021 végéig tartó terv megvalósításába kezd a Covid-19-járvány által megtépázott gazdasága helyreállítása érdekében - jelentette ki kedden Mihail Misusztyin orosz kormányfő Vlagyimir Putyin elnöknek.
2020. 06. 02. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elfogadták a választási törvényt Lengyelországban

Véglegesen jóváhagyta kedden a lengyel alsóház a választási törvénynek az idei elnökválasztásra vonatkozó előírásait, elfogadva az ellenzéki többségű szenátus egyes módosító javaslatait is. Az új szabályok szerint a választást a járvány miatt vegyes - hagyományos és levél általi - formában rendezik meg.
2020. 06. 02. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vakcinát tesztel az orosz hadsereg

Ötven önkéntes katona, köztük öt nő bevonásával megkezdi a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni vakcina klinikai tesztelését az orosz hadsereg - közölte kedden a védelmi minisztérium.
2020. 06. 02. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Három havi csúcsra emelkedtek a tőzsdeindexek Európában

Közel három havi csúcsra emelkedtek a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden, a kockázatvállalási hangulatot továbbra is a gazdaságok újranyitását és a világgazdaság fellendülését övező remények erősítették.
2020. 06. 02. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások: