Végre mi kereshetünk a bankokon, és nem azok rajtunk!

A pénzügyi szektor kecsegtet átlagon felüli hozammal Loncsák András, az Aegon Alapkezelő befektetési igazgatója szerint. A növekvő infláció leértékeli a hagyományos megtakarítási formákat és a részvények felé terelheti azt, aki megőrizné tőkéje vásárlóértékét.

Végre mi kereshetünk a bankokon, és nem azok rajtunk!

Frissen kinevezett befektetési igazgatóként most bizonyára éppen azon töri a fejét, mi lehetne a járvány lecsengése utáni slágertermék, ami busás hasznot hozhat az ügyfeleknek.

Loncsák András - AEGON Alapkezelő: Ezen is, persze.

A JÁRVÁNY EGYIK KÖVETKEZMÉNYE BEFEKTETÉSI OLDALON, HOGY A TECHNOLÓGIAI IPARÁGBAN ÓRIÁSI FELÜLTELJESÍTÉS VAN. AZ INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIA, VAGY AZ EGÉSZSÉGÜGY VÁLLALATAINAK RÉSZVÉNYEI MEGÁLLÍTHATATLANNAK TŰNNEK.

Ami nem meglepő: a karantén időszakban mindenki az Amazonon vásárolt, Netflixet nézett vagy facebookozott, esetleg a videojátékokat gyűrte hajnalig. Ezeknek az ágazatoknak a felülteljesítése egyébként egy évtizedes trend, amit az elmúlt hónapok csak felgyorsítottak.

Akkor most az olcsót vagy az emelkedőt kell megvenni? Az elmúlt egy hónap óriási tőzsdei rallija után maradt egyáltalán még olcsó szektor?

Loncsák András: A hagyományos, ciklikus területek, mint az energiaszektor vagy a pénzügyi világ ugyanakkor csak stagnálnak a termelővállalatok leállása óta. A tőke azonban a mostani nyertesek irányába keresi az utat. Ugyanakkor vannak olyan vállalatok, amelyek több szektor határmezsgyéjén vannak, és amelyek eddig még kimaradtak az általános árfolyamemelkedésből. Például az olyan elektronikus fizetést lehetővé tevő pénzügyi IT-társaságok, mint a Visa vagy a Mastercard, egyelőre kívül esnek a mostani eufórián.

A “pénzügyi” címke akkor ma inkább egyfajta bélyeg a befektetők szemében?

Loncsák András: MÍG A TECHNOLÓGIAI CÉGEK RÉSZVÉNYEI LÁTHATÓLAG “V” ALAKÚ KILÁBALÁST ÁRAZNAK, ADDIG A HAGYOMÁNYOS SZEKTOROK INKÁBB “W” ALAKÚT, VAGY MÉG INKÁBB A NIKE-LOGÓHOZ HASONLÓ, HOSSZAN ELHÚZÓDÓT.

A pénzügyi szektorban ugyanakkor jelentős potenciál van. Ha visszaemlékszünk a 2012-es válságra, amikor a görög, olasz, spanyol gazdaság került nehéz helyzetbe, a tőzsde az első szabadesés után júliusra már 30 százalékot korrigált. A bankpapírok azonban ott és akkor is csak ezután kezdtek magukra találni, azután viszont mindössze 2 hónap alatt 50 százalékkal drágultak.

Ezek szerint a bankrészvények lehetnek a következő vásárlói hullám célpontjai?

Loncsák András: Egyelőre még sok az árfolyamesésre spekuláló short pozíció az európai pénzintézetek részvényeinél, és kevesen bíznak a felépülésükben. Ám szerintünk az olyan jó minőségű pénzintézetek, mint a magyar OTP vagy a lengyel Bank Pekao részvényei rövidtávon is komoly nyereséget hozhatnak. Ezeknek a bankoknak az elmúlt hónapokban megfeleződött a részvényárfolyama, és várakozásaink szerint hamarosan ismét felzárkóznak a többi, időközben visszadrágult szektor mögé.

Főként, ha végre elkészül a koronavírus elleni vakcina.

Loncsák András AEGON Alapkezelő Zrt.

Loncsák András: Tagadhatatlan, hogy ez lesz a “game changer” pillanat, akkor kerülhet minden vissza a régi kerékvágásba. A kifejlesztésére is óriási pénzek mozdultak meg, és sikere esetén a tőzsdéken jelentős újabb emelkedési hullám söpörhet végig.

Annak ellenére, hogy – a vállalati eredmény oldaláról – már most is elég drágák a részvények?

Loncsák András: A mostani, jellemzően rövidtávú mozgásokat nem a nyereségalapú árazás mozgatja, hanem a befektetői szentiment.

HA BELÁTHATÓ IDŐN BELÜL ELKÉSZÜL A VAKCINA, JÖN AZ EMELKEDÉS, HA NEM, MARAD A “NIKE-TÍPUSÚ” FELÉPÜLÉS.

Száz éve, a spanyolnáthánál a második hullám 2 hónappal követte az elsőt, és a túl korai nyitás miatt többen is haltak meg benne.

Kik vannak a legnagyobb veszélyben?

Loncsák András: A legfontosabb most a szelektivitás. Ágazati szinten az IT-szektor helyett a bankrészvények ígérnek nagyobb árfolyamnyereséget.

FÖLDRAJZILAG, HA A VÁLSÁG ELHÚZÓDIK, A KEVÉSBÉ ERŐS FUNDAMENTUMOKKAL RENDELKEZŐ TÖRÖK, BRAZIL GAZDASÁG SÍNYLI MAJD MEG LEGINKÁBB.

A beszállítói láncok közelebb hozása ugyanakkor a jelentős gyártókapacitásokkal rendelkező Törökországnak, de például Magyarországnak és a régiónknak is jól jöhet. Persze a gyártókapacitások repatriálásán mi is veszíthetünk – a Veszprém megyében fűnyírókat gyártó amerikai MTD épp most zárja be itteni üzemét.

Mindenesetre a kormányokon láthatólag nem múlik a gazdaság talpra állítása: sosem látott összegeket költenek különféle segélycsomagokra. Mi lesz ezzel a rengeteg pénzzel?

Ma 2000 Ft egy kiló eper vagy cseresznye már a szezonban is, az árak tartósan és hosszabb távon is emelkedhetnek. A monetáris és fiskális politika ugyanis koordináltan lépett fel és elképesztő volumenben. Az óriási pénzpumpa minden bizonnyal jelentős inflációt gerjeszt majd. Ezt az előbb említett folyamat – a gyártókapacitások nyugatabbra helyezése – is erősíti, a kínainál magasabb munkaerőköltséget a vállalatok minden bizonnyal beépítik a termékek áraiba is.

TARTÓS LEHET AZ INFLÁCIÓ, RÁADÁSUL ALACSONY KAMAT MELLETT. EZÉRT HA VALAKI PÉNZT AKAR KERESNI, A KÖTVÉNYEK, BETÉTEK HELYETT KÉNYTELEN LESZ A RÉSZVÉNYPIACON SZERENCSÉT PRÓBÁLNI.

Az interjú forrása a TotalReturn Blog.

Hozzászólások

Kiberbiztonsági tanácsadó céget vett a 4iG

Megvásárolta a 4iG Nyrt. a TR Consult Kft. (TRC) 100 százalékos üzletrészét - tette közzé a társaság csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2020. 07. 10. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megvette a 4iG NyRt. a TR Consult Kft. 100%-os üzletrészét

Újabb akvizícióról számolt be a 4iG Nyrt. tőzsdei társaság, mely a BÉT hivatalos oldalán került bejelentésre.
2020. 07. 09. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Bayer és a San Franciscó-i ügyész története

A Bayer és a mintegy 100.000 felperes közti 9,5 milliárd dolláros megállapodás része, hogy létrehoznak egy tudományos testületet, amely eldönti, hogy a glifozát rákkeltő-e.
2020. 07. 09. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban zártak az európai piacok is

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2020. 07. 09. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Estek a vezető részvények

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 151,99 pontos, 0,42 százalékos csökkenéssel, 35 780,40 ponton zárt csütörtökön.
2020. 07. 09. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jót tett a volatilitás a Deutsche Banknak

A Deutsche Bank vezérigazgatója szerint a befektetési bank kereskedési üzletága kiválóan szerepelt az első félévben, a kiugró volatilitás jót tett az üzletmenetnek, azonban a második félévben már nem várható hasonlóan kimagasló eredmény - olvashatjuk az ERSTE elemzői anyagában.
2020. 07. 09. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bukhat a Santander tőkemegfelelési célja

A Banco Santander célja, hogy 11 százalékról 12 százalékra emelje a tőkemegfelelését, bukhat az agresszív hitelezésén. Ugyanis a járvány kapcsán, az államilag támogatott hitelekből 32 milliárd eurónyit a bank helyezett ki, s ezzel a legaktívabb spanyol bank ezen a téren.
2020. 07. 09. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Felhő alapú szolgáltatások húzták az SAP eredményét

Ma reggel publikálta előzetes második negyedéves eredményét az SAP.
2020. 07. 09. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Pluszban nyitottak az irányadó New York-i tőzsdeindexek csütörtökön arra a röviddel korábban elhangzott bejelentésre, hogy a szakértők által vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküliségi segélyt először kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.
2020. 07. 09. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Reklámok helyett új bevételi forrás után nézhet a Twitter

12%-ot ment a Twitter árfolyama arra a hírre, hogy valamiféle előfizetéses szolgáltatáson dolgoznak a vállalatnál, és ezzel monetarizálnák a jelentős felhasználói bázisukat.
2020. 07. 09. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb szakaszához ért a Lufthansa átalakítása

A Lufthansa igazgatósága tegnap elfogadta az újabb költségcsökkentő intézkedéseket.
2020. 07. 09. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Máris éves rekordot döntött az arany

Az ETF-ek által tartott arany mennyisége 3.234 tonnára emelkedett, ez 656 tonnás növekedést jelent az idei évben, ezzel pedig már most megdőlt a 2009-es rekord.
2020. 07. 09. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi várható ma a tőzsdéken?

Indexemelkedésre lehet számítani csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.
2020. 07. 09. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2020. 07. 08. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma is gyenge kezdés, gyenge zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2020. 07. 08. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így teljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 184,68 pontos, 0,52 százalékos emelkedéssel, 35 932,39 ponton zárt szerdán.
2020. 07. 08. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban kezdték a kereskedést az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon.
2020. 07. 08. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban indult a kereskedés az európai tőzsdéken

Mínuszban indult a kereskedés a vezető nyugat-európai tőzsdéken szerdán.
2020. 07. 08. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint árfolyama

Gyengült kedden a főbb devizákkal szemben a forint a bankközi devizapiacon.
2020. 07. 07. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge kezdés, gyenge zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után veszteséggel fejezték be a keddi kereskedést az európai értékpapírpiacok.
2020. 07. 07. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások: