Végre mi kereshetünk a bankokon, és nem azok rajtunk!

A pénzügyi szektor kecsegtet átlagon felüli hozammal Loncsák András, az Aegon Alapkezelő befektetési igazgatója szerint. A növekvő infláció leértékeli a hagyományos megtakarítási formákat és a részvények felé terelheti azt, aki megőrizné tőkéje vásárlóértékét.

Végre mi kereshetünk a bankokon, és nem azok rajtunk!

Frissen kinevezett befektetési igazgatóként most bizonyára éppen azon töri a fejét, mi lehetne a járvány lecsengése utáni slágertermék, ami busás hasznot hozhat az ügyfeleknek.

Loncsák András - AEGON Alapkezelő: Ezen is, persze.

A JÁRVÁNY EGYIK KÖVETKEZMÉNYE BEFEKTETÉSI OLDALON, HOGY A TECHNOLÓGIAI IPARÁGBAN ÓRIÁSI FELÜLTELJESÍTÉS VAN. AZ INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIA, VAGY AZ EGÉSZSÉGÜGY VÁLLALATAINAK RÉSZVÉNYEI MEGÁLLÍTHATATLANNAK TŰNNEK.

Ami nem meglepő: a karantén időszakban mindenki az Amazonon vásárolt, Netflixet nézett vagy facebookozott, esetleg a videojátékokat gyűrte hajnalig. Ezeknek az ágazatoknak a felülteljesítése egyébként egy évtizedes trend, amit az elmúlt hónapok csak felgyorsítottak.

Akkor most az olcsót vagy az emelkedőt kell megvenni? Az elmúlt egy hónap óriási tőzsdei rallija után maradt egyáltalán még olcsó szektor?

Loncsák András: A hagyományos, ciklikus területek, mint az energiaszektor vagy a pénzügyi világ ugyanakkor csak stagnálnak a termelővállalatok leállása óta. A tőke azonban a mostani nyertesek irányába keresi az utat. Ugyanakkor vannak olyan vállalatok, amelyek több szektor határmezsgyéjén vannak, és amelyek eddig még kimaradtak az általános árfolyamemelkedésből. Például az olyan elektronikus fizetést lehetővé tevő pénzügyi IT-társaságok, mint a Visa vagy a Mastercard, egyelőre kívül esnek a mostani eufórián.

A “pénzügyi” címke akkor ma inkább egyfajta bélyeg a befektetők szemében?

Loncsák András: MÍG A TECHNOLÓGIAI CÉGEK RÉSZVÉNYEI LÁTHATÓLAG “V” ALAKÚ KILÁBALÁST ÁRAZNAK, ADDIG A HAGYOMÁNYOS SZEKTOROK INKÁBB “W” ALAKÚT, VAGY MÉG INKÁBB A NIKE-LOGÓHOZ HASONLÓ, HOSSZAN ELHÚZÓDÓT.

A pénzügyi szektorban ugyanakkor jelentős potenciál van. Ha visszaemlékszünk a 2012-es válságra, amikor a görög, olasz, spanyol gazdaság került nehéz helyzetbe, a tőzsde az első szabadesés után júliusra már 30 százalékot korrigált. A bankpapírok azonban ott és akkor is csak ezután kezdtek magukra találni, azután viszont mindössze 2 hónap alatt 50 százalékkal drágultak.

Ezek szerint a bankrészvények lehetnek a következő vásárlói hullám célpontjai?

Loncsák András: Egyelőre még sok az árfolyamesésre spekuláló short pozíció az európai pénzintézetek részvényeinél, és kevesen bíznak a felépülésükben. Ám szerintünk az olyan jó minőségű pénzintézetek, mint a magyar OTP vagy a lengyel Bank Pekao részvényei rövidtávon is komoly nyereséget hozhatnak. Ezeknek a bankoknak az elmúlt hónapokban megfeleződött a részvényárfolyama, és várakozásaink szerint hamarosan ismét felzárkóznak a többi, időközben visszadrágult szektor mögé.

Főként, ha végre elkészül a koronavírus elleni vakcina.

Loncsák András AEGON Alapkezelő Zrt.

Loncsák András: Tagadhatatlan, hogy ez lesz a “game changer” pillanat, akkor kerülhet minden vissza a régi kerékvágásba. A kifejlesztésére is óriási pénzek mozdultak meg, és sikere esetén a tőzsdéken jelentős újabb emelkedési hullám söpörhet végig.

Annak ellenére, hogy – a vállalati eredmény oldaláról – már most is elég drágák a részvények?

Loncsák András: A mostani, jellemzően rövidtávú mozgásokat nem a nyereségalapú árazás mozgatja, hanem a befektetői szentiment.

HA BELÁTHATÓ IDŐN BELÜL ELKÉSZÜL A VAKCINA, JÖN AZ EMELKEDÉS, HA NEM, MARAD A “NIKE-TÍPUSÚ” FELÉPÜLÉS.

Száz éve, a spanyolnáthánál a második hullám 2 hónappal követte az elsőt, és a túl korai nyitás miatt többen is haltak meg benne.

Kik vannak a legnagyobb veszélyben?

Loncsák András: A legfontosabb most a szelektivitás. Ágazati szinten az IT-szektor helyett a bankrészvények ígérnek nagyobb árfolyamnyereséget.

FÖLDRAJZILAG, HA A VÁLSÁG ELHÚZÓDIK, A KEVÉSBÉ ERŐS FUNDAMENTUMOKKAL RENDELKEZŐ TÖRÖK, BRAZIL GAZDASÁG SÍNYLI MAJD MEG LEGINKÁBB.

A beszállítói láncok közelebb hozása ugyanakkor a jelentős gyártókapacitásokkal rendelkező Törökországnak, de például Magyarországnak és a régiónknak is jól jöhet. Persze a gyártókapacitások repatriálásán mi is veszíthetünk – a Veszprém megyében fűnyírókat gyártó amerikai MTD épp most zárja be itteni üzemét.

Mindenesetre a kormányokon láthatólag nem múlik a gazdaság talpra állítása: sosem látott összegeket költenek különféle segélycsomagokra. Mi lesz ezzel a rengeteg pénzzel?

Ma 2000 Ft egy kiló eper vagy cseresznye már a szezonban is, az árak tartósan és hosszabb távon is emelkedhetnek. A monetáris és fiskális politika ugyanis koordináltan lépett fel és elképesztő volumenben. Az óriási pénzpumpa minden bizonnyal jelentős inflációt gerjeszt majd. Ezt az előbb említett folyamat – a gyártókapacitások nyugatabbra helyezése – is erősíti, a kínainál magasabb munkaerőköltséget a vállalatok minden bizonnyal beépítik a termékek áraiba is.

TARTÓS LEHET AZ INFLÁCIÓ, RÁADÁSUL ALACSONY KAMAT MELLETT. EZÉRT HA VALAKI PÉNZT AKAR KERESNI, A KÖTVÉNYEK, BETÉTEK HELYETT KÉNYTELEN LESZ A RÉSZVÉNYPIACON SZERENCSÉT PRÓBÁLNI.

Az interjú forrása a TotalReturn Blog.

Hozzászólások

Stagnáló forgalom mellett esett a BUX a héten

Stagnáló forgalom mellett esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe az elmúlt héten, a BUX 35 931,52 ponton zárt pénteken, 428,92 ponttal, 1,18 százalékkal alacsonyabban előző heti záró értékénél. A részvénypiac forgalma 61,8 milliárd forint volt az előző heti 61,5 milliárd forintos adásvétel után.
2020. 07. 05. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A 4iG hálózati kommunikációs eszközöket szállít az MVM NET számára

A 4iG Nyrt. nettó 460 millió forint értékben szállít optikai szálas kommunikációs eszközöket az MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt. (MVM NET) számára egy nagyértékű szerződés keretében - közölte a 4iG pénteken az MTI-vel.
2020. 07. 04. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint árfolyama

Gyengült a forint árfolyama a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben pénteken késő délután a reggeli szintekhez képest.
2020. 07. 03. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengén teljesítettek a főbb európai tőzsdék

Gyengüléssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken, amikor nemzeti ünnep miatt nem volt kereskedés New Yorkban.
2020. 07. 03. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elromlott a hangulat, esett a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 291,06 pontos, 0,80 százalékos csökkenéssel, 35 931,52 ponton zárt pénteken.
2020. 07. 03. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Deutsche Bank megmentheti a Wirecard-ot

A Deutsche Bank érdeklődik a Wirecard legértékesebb üzletága, a Wirecard Bank, vagy legalábbis annak egyes részei iránt.
2020. 07. 03. 13:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Meddig erősödhet az arany árfolyama - megmondja az UBS

Továbbra is az 1.790-1.800 dolláros ellenállás sávval küszködik az arany árfolyama, a nemesfém egyelőre nehezen viszi át ezeket a szinteket.
2020. 07. 03. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi ez nagy tőzsdei szárnyalás? Mi áll a háttérben?

Tegnapelőtt a Pfizertől érkező jó híreknek örülhettek a piacok, míg tegnap a munkaerőpiaci adatok okoztak komoly optimizmust.
2020. 07. 03. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel indult a kereskedés Európában

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
2020. 07. 03. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szerényen erősödött a forint

Erősödött kissé a forint árfolyama péntek reggelre az előző estihez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2020. 07. 03. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Tovább erősödhetnek ma a vezető részvények

Az erőteljes csütörtöki emelkedés után is erősödhetnek még a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezető részvényei - írta az Equilor Befektetési Zrt. elemzője az MTI-nek pénteken.
2020. 07. 03. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erőre kapott a forint

A forint erősödött a vezető devizákkal szemben a bankközi piacon csütörtök késő délután a reggeli szintekhez képest.
2020. 07. 02. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szép pluszban zárták a napot a tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2020. 07. 02. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödtek a vezető részvények a magyar piacon

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 828,04 pontos, 2,34 százalékos emelkedéssel, 36 222,58 ponton zárt csütörtökön.
2020. 07. 02. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy százalékos pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Egy százalékot meghaladó pluszban nyitottak az irányadó New York-i tőzsdeindexek csütörtökön arra a röviddel korábban elhangzott bejelentésre, hogy júniusban a vártnál jelentősebben, 4,8 millióval nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban, a munkanélküliségi ráta pedig 11,1 százalékra csökkent a májusi 13,3 százalékról.
2020. 07. 02. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban nyitottak a tőzsdék Európában

Indexemelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.
2020. 07. 02. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Bizonytalan mozgás várható

Bizonytalan mozgásra lehet számítani a Budapesti Értéktőzsdén csütörtökön az elemző szerint.
2020. 07. 02. 09:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Jászai Gellért növeli részesedését a 4iG-ben

Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben - tette közzé a társaság szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2020. 07. 02. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kis mértékben csökkenő BUX, új részvény a BÉT Xtend kategóriában

A meglehetősen túlfűtött nemzetközi tőzsdéken a június eleji csúcsok után kisebb visszaesés indult, a BUX értéke 35 876 pontról 35 818 pontra csökkent. Míg az OTP papírjának árfolyama emelkedett, a többi vezető részvényé kismértékben csökkent. A hónap során aukció keretében sajátrészvényeket vásárolt a Magyar Telekom, a BÉT Xtend kategóriában pedig megindult a kereskedés a Gloster részvényeivel. Az azonnali részvénypiac 327,6 milliárd forintos forgalmat ért el, a napi átlagos forgalom 15,6 milliárd forint lett. A brókercégek között a Wood került az első helyre a teljes forgalom több mint negyedével, második az Erste lett, harmadik helyen a Concorde végzett.
2020. 07. 02. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Masterplast megvásárolta a Thermobeton gyártóját

A Masterplast Nyrt. 100 százalékos üzletrészt szerzett a Fidelis BAU Építőipari és Kereskedelmi Kft.-ben, erről július 1-jén kötötte meg az üzletrész adásvételi szerződést - tette közzé a Masterplast szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2020. 07. 01. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások: