Vegyük a Magyar Telekom részvényét!

Bár a hagyományos hang alapú bevételek nyomás alatt állnak, ezeket képes kompenzálni az adat (mobiladat, szélessávú internet, SMS) és TV bevételek növekedése. Az IT szegmens számára pedig továbbra is elsősorban az állami beruházások jelenthetnek megrendelést - olvashatjuk az Erste Befektetési Zrt. elemzői anyagában.

A bevételek várható növekedésén túl a költséghatékonyságot javító intézkedéseknek is lehet marzs javító hatása. Ezek egyszeri költségvonzata majd a 2020 első negyedéves eredményben fog megmutatkozni.

A Magyar Telekom majd negyedéves gyorsjelentésében, február 18-án tehet tanúbizonyságot javuló bevételeiről és emelkedő profitjáról.

Marad a T-Systems magas hozzájárulása

A 4IG és a Magyar Telekom közti tárgyalások a T-Systems eladásáról megszakadtak, így az IT üzletág továbbra is marad a Telekom csoporton belül. Az elmúlt időszakban beérkezett állami és EU-s projektek összege 11 milliárd euróra rúg, ami 2020-ra és 2021-re is jelentős hozzájárulást jelenthet, de jól jelzi azt is, hogy a meghiúsult 4IG-T-Systems tranzakció ellenére, nagy valószínűséggel erős lesz az együttműködés a két cég között.  Ráadásul a következő EU-s költségvetési ciklusban kiemelt helye lehet az állami digitalizációs projektekben, ami stabilan magas hozzájárulást jelenthet majd a vállalkozás profitjához.

Sok a bizonytalanság a Digi körül

Rengeteg bizonytalansági tényezőt hordoz a Digi növekedése. Tavaly nyáron teszt jelleggel elindította mobil szolgáltatását is, azonban ez az idei első félév végéig teszt jelleggel, havidíj nélkül elérhető, így még nem látszik, hogy ténylegesen milyen árazás csatlakozik majd szolgáltatásához. A Digi mobil térnyerését ugyanakkor hátráltatja, hogy országos lefedettséggel jelenleg nem rendelkezik, ebben pedig legalább a spektrum aukciók végéig nem is várható változás.  

A másik bizonytalansági faktor az 5G frekvencia tender. Az NMHH ugyan kizárta a Digit, de a cég bíróságon támadta meg a döntést. Bár az esetnek számos kimenetele lehet, a legvalószínűbb forgatókönyvnek az tűnik, hogy a végleges döntésig elhalasztják az aukciót.

A Magyar Telekom számára a tender tolódása mindenképpen pozitív. Egyrészt a folyamat hátráltatja a Digi piacszerzését, ezen keresztül a verseny élénkülését. Másrészt az idő előrehaladtával az 5G üzleti modellek is tisztulhatnak, tényleges fogyasztói igény alakulhat ki a technológiai iránt. A Digi végleges kizárása pedig csökkentheti a frekvenciákra fordítandó beruházási összeget. Egyelőre ezzel a szcenárióval nem számolunk a modellben. Továbbra is magas koncessziós díjakat feltételezünk, ami a Digi agresszív koncessziós aktivitásával valósulna meg. 

Értékeltség

Előrejelzéseink alapján a Magyar Telekom a szektor egyik legolcsóbb részvénye, P/E alapon mintegy 20%-os, EV/EBITDA alapon pedig mintegy 25%-os diszkont tapasztalható a szektortársakhoz képest, ami attraktív értékeltségi diszkontnak számít.

A következő évekre 27 forintos egy részvényre jutó osztalékot várunk, ami 6% körüli osztalékhozamnak felel meg, ami szintén a régiós szektortársakhoz képest kedvezőbb értékeltségre utal.

12 hónapos intézményi célárunk 542 forint, a részvények vételre ajánlása mellett - áll az ERSTE elemzői anyagában.

Lehetséges katalizátorok

Az árfolyam szempontjából a következő potenciális katalizátor a negyedik negyedéves gyorsjelentés lehet majd, amit február 18-án fog a társaság publikálni. A IV. negyedévben jelentős profitnövekedés következhetett be. A mobil- és vezetékes üzletág is növekedhetett, a készülékértékesítés is kimondottan erős lehetett a karácsonyi időszakban, valamint az IT projektekből származó nyereség is ismét növekedést mutathatott. Ezeken túl egy egyszeri tétel, ingatlan értékesítéshez kötődő 1,3 milliárd forintos nyereség is javította a profitot.

További katalizátort a Digi számára kedvezőtlen bírósági döntés jelenthetne a frekvencia tenderrel kapcsolatban.

Technikai kép

A technikai elemzésen alapuló célár 527 forint, ami egy több éves csúcs. Azonban addig még számos szinttel meg kell küzdenie az árfolyamnak, a főbb ellenállások 473 és 487 forintnál láthatóak.

Mivel a jelenlegi ajánlás hosszútávú és elsősorban a cég fundamentumaira alapul, ezért széles stop alkalmalmazását javasoljuk. A stop-loss megbízást a 200 napos mozgóátlag alá, 432 forinthoz javasoljuk elhelyezni. A hozam/kockázat arány még így is meghaladja a 3:1 arányt.

Hozzászólások

Meddig süllyed még a forint?!

Új történelmi árfolyammélypontot ért el szerdán délelőtt a forint az euróval és a svájci frankkal szemben a bankközi devizapiacon.
2020. 04. 01. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Olajpiac - Trump a szaúdi és az orosz vezetővel tárgyal

A WTI 20,1 dollár volt ma reggel a májusi határidőre, ami azt jelenti, hogy a tegnapi rövid emelkedést követően ismét erős nyomás van az árfolyamokon.
2020. 04. 01. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel indították a napot az európai piacok

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon.
2020. 04. 01. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szerény nyereségben zártak a tőzsdék

Mérsékelt nyereségekben zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden, az idei első negyedév utolsó napján. Az európai részvényeknek 2002 óta nem volt ilyen rossz negyedévük, mint amilyen a mostani volt a koronavírus-járvány gyors terjedésének és a recessziós félelmek felerősödésének következtében.
2020. 03. 31. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Pluszban a vezető részvények

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1149,54 pontos, 3,59 százalékos emelkedéssel, 33 134,87 ponton zárt kedden.
2020. 03. 31. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel nyitottak a New York-i tőzsdeindexek

Csökkenéssel nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei kedden, a Wall Street történelmének egyik legrosszabb negyedévét záró napon, miközben egyre jobban látszik, hogy milyen nagy károkat okozott a gazdaságnak az olajárak összeomlása és az új típusú koronavírus által okozott járvány.
2020. 03. 31. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mélypontra gyengült a forint

Történelmi mélypontra gyengült a forint az euróhoz képest kedd délután a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2020. 03. 31. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentős megállapodást kötött a Richter

A Richter megállapodást kötött egy svájci céggel, a Myovant-tal, hogy a Relugolix nevű, méhmióma és endometriózis kezelésre szolgáló szert gyártja és forgalmazza majd az Egyesült Államokon kívül a világ más országaiban, a megfelelő engedélyek megszerzése után - olvashatjuk az ERSTE elemzői anyagában.
2020. 03. 31. 12:45
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentősen emelkedő olajár, mondjuk mi áll a háttérben

A WTI 21,3 dollárra emelkedett, miután ma reggel a kínai ipari PMI adat jobb lett a vártnál. A márciusi 52,0 pont a februári 35,7 ponthoz képest hatalmas ugrás, ami mutatja, hogy Kínában fokozatosan újra tudják indítani a termelést.
2020. 03. 31. 12:12
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Opus Global közgyűlését is elhalasztják

Az Opus Global Nyrt. a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetre tekintettel nem lát lehetőséget arra, hogy április 30-ra kitűzött éves rendes közgyűlését a meghirdetett időpontban személyes megjelenéssel megtartsák - közölte a társaság a BÉT honlapján hétfőn.
2020. 03. 31. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi lesz a Mol közgyűlésével?

A Mol új közgyűlési hirdetményt tett közzé, de - mivel a koronavírus-járvány kapcsán kialakult rendkívüli helyzet jelenleg is fennáll -, továbbra sem lát lehetőséget arra, hogy az éves rendes közgyűlést a szokásos módon, személyes jelenléttel megtarthassák - közölte a társaság a BÉT honlapján hétfőn.
2020. 03. 31. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak a részvénypiacok

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2020. 03. 30. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Vegyesen teljesítettek a részvények

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 79,81 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 31 985,33 ponton zárt hétfőn.
2020. 03. 30. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhe pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Enyhe emelkedéssel nyitottak hétfőn a New York-i tőzsde irányadó indexei, miután a kongresszus a múlt héten elfogadta a Trump-kormányzat masszív gazdaságélénkítő csomagját, az elnök pedig meghosszabbította az otthonmaradásra vonatkozó szabályok hatályát.
2020. 03. 30. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Amerikában már van olyan hely, ahol negatív az olaj árfolyama

A WTI 20,7 dollár volt ma a közeli határidőre, miután egyre nagyobb méreteket ölt az olajpiacon a túlkínálat.
2020. 03. 30. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentősen megugrott a tőzsdei számlanyitás iránti igény

Jelentős megugrást tapasztalt az új tőzsdei értékpapírszámlák nyitásában a ProfitLine.hu. Az ügyfelek megnövekedett aktivitása mögött vélhetően az az egyszerű ok áll, hogy tanulva a 2008-2009-es válságból (mikor nagyon sokan lemaradtak a kedvező vételi lehetőségről), a jelenlegi - koronavírus járvány okozta - komolyabb részvénypiaci zuhanást jó beszállási pontnak vélik.
2020. 03. 30. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A héten már jobban teljesített a magyar piac

Csökkenő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 32 065,14 ponton zárt pénteken, 1105,20 ponttal, 3,57 százalékkal magasabban előző heti záróértékénél.
2020. 03. 29. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Duna House nem fizet osztalékot

A Duna House Holding Nyrt. igazgatósága eredeti terveivel ellentétben nem javasolja osztalék kifizetését a Covid-19 járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben - közölte az ingatlanközvetítő és -fejlesztő társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2020. 03. 29. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így mozgott a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon pénteken: az euróhoz, a svájci frankhoz és a japán jenhez képest gyengült, míg a dollárral szemben erősödött.
2020. 03. 27. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Zuhant a magyar piac, OTP volt a leggyengébb

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 929,16 pontos, 2,82 százalékos csökkenéssel, 32 065,14 ponton zárt pénteken.
2020. 03. 27. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások: