Whisky vásárlási tanácsadó

A whisky az egyik legkedveltebb szeszes ital azok körében, akik nem a delírium elérése miatt, hanem azért fogyasztanak alkoholt, hogy élvezzék a különleges ízeket, és egyfajta varázsaltos utazásra, mi több felfedezésre induljanak az aromák világában. Mivel azonban a jobb minőségű whiskyk egyáltalán nem olcsók, ezért sokan hajlamosak elbizonytalanodni a vásárlás előtt azzal kapcsolatban, hogy melyiket válasszák és miért. Ebben szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani egy általános vásárlási tanácsadóval!

Whisky vásárlási tanácsadó

Először is kóstoljuk meg valamelyiket

Mint ahogyan egy születésétől fogva látássérült embernek sem lehet elmagyarázni, hogy milyen csodálatos egy tavaszi virágos rét látványa, úgy egy whiskyt soha nem kóstolt illetőnek is lehetetlen szavakkal leírni, hogy mit érez majd, amikor először belekortyol egy igazán minőségi italba. Ha whisky-szűz a nyelvünk, akkor az első és legfontosabb, hogy mielőbb vásároljunk magunknak valamilyen jobb kvalitású ital kis kiszereléséből, hogy legyen egy viszonyítási alapunk a vásárláshoz. Jó döntés lehet kezdésnek például a Jameson vagy a Chivas Regal, melyek szinte biztosan nem okoznak csalódást.

Olvassunk utána az ízeknek

Ha igazán jó minőségű whiskyt akarunk inni, ezáltal olyan italt választanánk, ami a lehető legjobban illeszkedik az ízlésünkhöz, akkor elkerülhetetlen lesz némi kutatómunkát végezni hozzá. Ma már léteznek különféle szakkönyvek, de rengeteg kiváló cikk és útmutató is található a világhálón, melyek átfogóan értekeznek az egyes whiskytípusokról. Minderre azért lesz szükség, mert az aromák fajtánként, márkánként és termelési régiónként eltérhetnek egymástól, de az összetevők, az érlelés hosszúsága, vagy a hozzá felhasznált hordó típusa szintén befolyásoló tényezők. Találjuk meg tehát azokat a megoldásokat, melyek a legjobban illeszkednek a stílusunkhoz.

Kezdjük kisebb kiszerelésekkel

A minőségi gyártók is nagy gondot fordítanak arra, hogy termékeikből elérhetők legyenek kisebb kiszerelések a boltok polcain. Ezeket főként a kezdőknek szánják annak érdekében, hogy lehetőségük nyíljon belekóstolni az eredeti ízekbe, megismerni az adott gyártó által képviselt minőséget, hogy legyen kiindulópontjuk, és ne kelljen vakon kiadniuk túl sok pénzt. Érdemes lehet figyelni a különféle rendezvényeket is, ahol lehetőségünk nyílik megfelelő körülmények között belekóstolni egy-egy jobb gyártó termékébe, de akár így, akár úgy döntünk, a megfelelő körítésre mindig figyeljünk oda, ezáltal a legtöbb whisky csak behűtve, jéggel adja ki igazán a valódi ízét. Érdemes a hazai webshopok háza táján is körbenézni, ahol több 100 különféle Whisky várja a látogatókat.

Kísérletezzünk és jegyzeteljünk

Mint fentebb már említettük: ahány gyártó, annyiféle aromavilág vár ránk a whiskyk között. Emiatt rengeteget meg kell kóstolnunk ahhoz, hogy rátaláljunk a mi ízlésünkhöz leginkább illeszkedő receptúrára. A legjobb ilyen esetekben, ha minden tapasztalatunkat lejegyezzük egy füzetbe, és mindegyik kóstolás után kiemeljük, hogy milyen ízek vagy hatások voltak a leginkább szimpatikusak számunkra. Sokan ugyanis a füstös, tőzeges aromát kedvelik egy whiskyben, míg mások a malátát, a virágos jegyeket, esetleg a tölgyes fűszerességet. Ahány ember, annyiféle ízlésvilág, éppen ezért lényeges, hogy minden hatást lejegyezzünk, és amennyiben kiemeltük a számunkra fontosabb aromajegyeket, akkor utána már célirányosan tudunk kutakodni az újabb termékek után.

Ismerkedjünk meg az egyes fajtákkal és a szakszavakkal

Merthogy ezek elengedhetetlenek lesznek a jó döntéshez és a megfelelő választáshoz, a későbbiekben pedig saját ízlésvilágunk kijelöléséhez. A single malt például minden esetben a malátawhiskyket takarja, melyek speciális körülmények között készülnek, jellemzően exkluzív termékek, és gyakran sorozatszámmal vannak ellátva a limitáltság miatt.

A single grain felirattal ellátott italok a gabonawhiskyk, melyekben nem található maláta, ellenben magas alkoholtartalommal rendelkeznek. Jellemzően csak az ínyencek iszák őket, tehát kezdésnek nem ajánlott, mert könnyen egy életre elveheti a kedvünket ettől az italtípustól. Leginkább nem is önálló fogyasztásra, hanem a kevert whiskyk egyik alapelemeként ajánlják.

Merthogy a leggyakrabban blended, azaz kevert whiskykkel találkozhatunk a boltok polcain, melyek a maláta- és a gabonawhiskyk kereszteződéséből jönnek létre azért, hogy önmagukban, valamilyen érlelési megoldással, esetleg egy-egy speciális fűszerrel igazán különleges aroma születhessen. Előfordulhat, hogy csak egy-két italt kevernek össze, de nem ritka a 20-30 különféle whisky házasítása sem, emiatt gyakorlatilag életünk végéig kóstolhatunk új ízeket.

Az elhangzottakon kívül találkozhatunk még pure malt, azaz tiszta árpamalátából álló whiskyvel, de belebotolhatunk pure pot still elnevezéssel megkülönböztetett típusokba is az ír lepárlóknál, melyet malátázott és tiszta árpából készítenek, méghozzá rézüstökben. Ezen felül gyakori még a rye megkülönböztetés is a palackokon, amivel a rozswhiskyt különböztetik meg a gyártók – a termék ilyenkor legalább 51 százalékban rozsból készül.

Kifejezetten nagy hagyománya van az ír és a skót italok mellett a piacon az amerikai whiskyknek, melyek között találkozhatunk még érdekes elnevezésekkel. A Bourbon whisky például az, melynek legalább 51 százaléka kukorica, és legalább két éven át érlelték égetett tölgyfahordókban. A Jim Beam az egyik legismertebb képviselője ennek a típusnak.

Ugyanez mondható el a Tennessee whiskyről is annyi különbséggel, hogy ez az ital nem Bourbon-ből, hanem Tennessee-ből származik, és a lepárlás során egy speciális technológiát alkalmaznak, amikor az italt egy aktív szenes rétegen folyatják keresztül. Ebben a típusban a legismertebb a Jack Daniels.

Ismerkedjünk és beszélgessünk más whiskykedvelőkkel

A whiskyfogyasztás tradíció és hagyomány is egyben, ezért ha magunktól nem tudunk összegyűjteni elég ismeretanyagot ahhoz, hogy megfelelő italt vásároljunk, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot olyan emberekkel, akik több éve hódolnak ennek a szenvedélynek. Tőlük olyan jelentős tudásanyagot kaphatunk a tapasztalatok mellett – miközben a kóstolásban is segíthetnek –, hogy az garantáltan nagy segítséget adhat nekünk a vásárlás előtt.

Hozzászólások

Áramkimaradásokat okozott a télies időjárás

Több helyen okozott áramkimaradást a hétvégi télies időjárás.
2020. 01. 19. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A brit monarchia rombolásával vádolják Meghan hercegnőt és Harry herceget

A brit monarchia rombolásával vádolja Meghan hercegnőt és férjét, Harry herceget Meghan édesapja.
2020. 01. 19. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A klímaváltozás miatt nőhet a bűncselekmények száma Amerikában

A klímaváltozás miatt évente akár több tízezerrel is nőhet az erőszakos bűncselekmények száma az Egyesült Államokban - erre figyelmeztettek új tanulmányukban amerikai kutatók.
2020. 01. 19. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódik az egészségügyi szakdolgozók béremelése

Bár az egészségügyi szakdolgozóknak sosem lehetünk elég hálásak, a béremelés megbecsülésük egyik legfontosabb eleme, amely tovább folytatódik - jelentette ki a kormányszóvivő csütörtökön a Facebook-oldalára feltöltött videójában.
2020. 01. 19. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Különleges eszközökkel várják a hallássérülteket az Óbudai Danubia Zenekar koncertjeire

Hangrezgéseket közvetítő eszközökkel és különleges kontakt hangszórókkal segít a hallássérülteknek is átélhetővé tenni Beethoven zenéjét az Óbudai Danubia Zenekar (ÓDZ) a Budapest Music Centerben.
2020. 01. 19. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre többen veszik igénybe a személyi kedvezményt

Az erősödő adótudatosságnak és a bővülő kedvezményeknek köszönhetően a személyi kedvezményt igénybevevők száma is egyre jobban nő. Míg 2010-ben 69 ezren vették igénybe a bizonyos betegségek után járó úgynevezett személyi kedvezményt, addig 2018-ben már 258 ezren - tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t.
2020. 01. 19. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Venezuela szeretné, ha Trump megnyomná azt a gombot

Nicolás Maduro venezuelai elnök kijelentette, hogy kész közvetlen tárgyalásokat folytatni az Egyesült Államokkal.
2020. 01. 19. 11:42
Megosztás:
Hozzászólások:

Így jártak a héten a hazai tőzsdei befektetők, nézzük a számokat!

Növekvő forgalom mellett esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 44 422,81 ponton zárt pénteken, 941,33 ponttal, 2,08 százalékkal alacsonyabban az előző heti záróértékénél.
2020. 01. 19. 10:38
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiegészítő juttatást kapnak a fegyveres testületeknél szolgálók

A januári fizetéssel kapják meg először kiegészítő juttatásukat a fegyveres testületeknél szolgálók, az érintettek február 5-ig megkapják emelt illetményüket - jelentette be a Belügyminisztérium, valamint a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteki közös sajtótájékoztatóján.
2020. 01. 19. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megdőlt a melegrekord Moszkvában

A moszkvai meteorológia megfigyelések 140 éves története során példátlan, plusz 3,2 fokos meleget mértek január 16-án a Népgazdaság Vívmányainak Kiállítása (VDNH) területén működő állomáson - közölte az orosz főváros meteorológiai irodája pénteken az Interfax hírügynökséggel.
2020. 01. 19. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sikeres évet zárt a Magyar Divat & Design Ügynökség

A hazai divat- és design ágazat fejlesztése érdekében tevékenykedő Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) közreműködésével tavaly nyolc nemzetközi szakmai eseményen és tizennyolc hazai rendezvényen mintegy 153 magyar márka vehetett részt - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.
2020. 01. 19. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Harry herceg és Meghan hercegnő lemond királyi titulusáról

Lemondott királyi titulusáról Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő, és a továbbiakban egyikük sem lát el hivatalos feladatokat a brit királyi családban - közölte szombat este a Buckingham-palota.
2020. 01. 19. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gázszámla, Ön érti, hogy mi van rajta? Most elmagyarázzuk! Lakossági gázszámla értelmező I. rész

A háztartások többsége hónapról hónapra fizeti be úgy a havi gázszámláját, hogy az sem tudja, hogy mi van rajta. Melyik szám mit jelent? Mennyibe kerül egyáltalán a lakossági gáz 2020-ban? Miért van a számlán sokszor kétféle ár is? Mi a különbség az un. I. árkategóriás és az un. II. árkategóriás lakossági gázár között? A ProfitLine.hu szerkesztősége úgy döntött, hogy most mindent elmagyaráz Önnek a gázszámlával kapcsolatban. Szóval készítse elő gázszámláját és indulhat a nagy gázszámla-okosítás!
2020. 01. 19. 04:01
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma teljesen lezárják az M1-es autópályát Nagyegyházánál

Teljesen lezárják az M1-es autópályát vasárnap reggel a 43-as és az 55-ös kilométerszelvények között vadkihajtás miatt - közölte a rendőrség pénteken a honlapján.
2020. 01. 19. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogyan varázsoljuk újjá a kanapét otthon?

Megkopott, elszakadt vagy csak már unalmas? Varázsolja újjá kanapéját egyedül, otthonában! Hogyan? Adunk néhány tippet, amivel garantáltan nem foghat mellé.
2020. 01. 19. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A legjobb ajándék lehetőségek

Tudtad, hogy a brit royal family-ben különleges hagyománya van az ajándékozásnak? Nincs ez másként hazai viszonylatban sem, bár a prioritások merőben mások. Lássuk, hogy mikor, mit érdemes ajándékozni.
2020. 01. 19. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Milyen különleges dolgokkal készüljünk, ha rágcsálót tartunk?

Amikor valaki rágcsáló tartására adja a fejét, néha bele sem gondol, hogy mennyit kell foglalkozni az új kedvencével. Pedig a rágcsálók, bár könnyen tartható állatoknak tűnnek, mégis, óriási az igényük a szeretetre és a törődésre.
2020. 01. 19. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiknek és mikor jó választás a fogbeültetés?

Hazánkban meglehetősen nagy az aránya a foghúzáson átesett embereknek, sőt, egy jelentős részének már egyetlen saját foga sincsen. Ez egy elég szomorú arány, de fogpótlással ha a statisztika nem is, de az emberek élete nagyban megkönnyíthető.
2020. 01. 19. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fodrászok jó tanácsai az egészséges és szép hajért

Mindenkinek van saját hajápolási rutinja, amely szerint kezeli, ápolja, formázza és szárítja a haját. Ezekhez lehet ragaszkodni, de előfordulhat, hogy a haj szépsége érdekében nem érdemes. 
2020. 01. 19. 00:01
Megosztás:
Hozzászólások:

Professzionális vagyonvédelem Turbo HD kamera segítségével

A modern Turbo HD kamerák alkalmazása egyértelműen előremutató és hatékony megoldásnak bizonyulhat vagyonvédelmi megfontolásból. Cikkünkben a technológia ismertetése mellett a két leginkább jellemző kamera típust is bemutatjuk.
2020. 01. 18. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások: