Zakó jön az európai tőzsdéken - a hangulat borús

Indexcsökkenésre lehet számítani hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon. A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb indexek, a londoni, frankfurti és párizsi 1 százalék körüli csökkenése várható a hétfői kereskedés kezdetén.

Zakó jön az európai tőzsdéken - a hangulat borús

Ázsiai piacok - borongós hangulat, csökkenő indexek

Az ázsiai tőzsdék gyengülő indexekkel indították el a hétfői globális kereskedési napot. Az európai kereskedési idő kezdete előtt bő két órával Tokióban közel 2 százalékkal állt alacsonyabban a tőzsdeindex, a sanghaji mutató csekély csökkenést mutatott, Hongkongban viszont közel 1 százalékosat, Tajvanon 0,5, Szöulban pedig 1,5 százalékosat.

Kína vegyesen értelmezhető makrogazdasági adatokkal indította a hetet: májusban a kiskereskedelmi forgalom a vártnál nagyobb mértékben, de ezzel együtt is öt hónapja a legkevésbé csökkent: az egy évvel korábbihoz képest 2,8 százalékkal a várt 2,0 százalék helyett az előző havi 7,5 százalékos éves csökkenés után. A kínai ipari termelés az előző havit meghaladó mértékben nőtt májusban, de a vártnál kevésbé: az egy évvel korábbihoz képest 5,0 százalék helyett 4,4 százalékkal az áprilisi 3,9 százalék után.

A héten továbbra is egy esetleges második járványhullám esélyeinek mérlegelése áll a befektetők figyelmének középpontjában. Döntéseikhez tájékozódási pontként Jerome Powell Fed elnök kongresszusi beszámolója, valamint az Európai Tanács döntései szolgálhatnak.

Amerikai és kínai kiskereskedelmi és ipari termelési adatok jelennek meg a héten, brit foglalkoztatási, kiskereskedelmi forgalmi és inflációs adatok, valamint a németországi befektetői hangulat kíséretében. Monetáris politikai intézkedések a brit, japán, brazil, orosz és svájci jegybankoktól várhatóak a héten.

Európai tőszdék - komoly csökkenéssel indulhat a hét a tőzsdéken

A múlt héten pénteken a frankfurti tőzsde kivételével szerény emelkedéssel zártak az európai piacok. Az indexek a csütörtöki nagy veszteségeket korrigálták felfelé. Csütörtökön a Fed borúlátó prognózisa miatt a páneurópai indexek 4 százalékot veszítettek. A Fed 6,5 százalékos GDP-csökkenést valószínűsített az idei évre az Egyesült Államokban és beszámolójában tompította a visszaesést követő meredek fellendüléshez fűzött reményeket.

A német DAX tőzsdeindex alakulása év elejétől

Frankfurtban pénteken 0,18 százalékkal gyengült a DAX index, a londoni FTSE-100 index 0,47 százalékkal, a párizsi CAC-400, 0,49 százalékkal zárt magasabban. Madridban 0,20 százalékos, Milánóban 0,43 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a pénteki kereskedés. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,24 és 0,28 százalék nyereséggel végeztek pénteken, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,29 százalékkal emelkedett.

A múlt héten a páneurópai indexek összességében 5,5 százalékot veszítettek, az euróövezeti gyűjtőindex pedig közel 7 százalékkal gyengült. Hétfőn folytatódott az olajárak csökkenése a járvány egy második hullámának jelentkezésével kapcsolatban ébredt aggodalmak miatt.

Olaj, arany, devizapiacok

A kilátások függvényében az olajpiacon a kereslet visszafogottabb ütemű javulására számítanak. Az OPEC piaci helyzetet felügyelő bizottsága a héten csütörtökön tesz jelentést a termeléskorlátozási kvóták betartásáról. Egy hét alatt a két olajtípus ára mintegy 10 százalékkal csökkent. Az olajár április óta először zárt csökkenéssel egy hetet. Hétfőn, az európai kereskedési idő kezdete előtt bő két órával a Brent ára hordónként 37,84 dolláron, a WTI ára pedig 35,05 dolláron állt, ami sorrendben 2,30 és 3,34 százalékos árcsökkenésnek felel meg a globális kereskedés hétfői kezdete óta.

Az eurót 0,07 százalékkal jegyzik erősebben 1,1262 dolláron, az arany spot ára 0,14 százalékkal csökkent unciánként 1728,41 dollárra.

Hozzászólások

Átadták a civil szektor szakmai díjait

Innovatív tanoda hátrányos helyzetű régióban, közösségi összefogás a Római partért és közel 100 ezer főt számláló online licitáló csoport jó ügyekért - ez csak három példa a Civil Díj 2020 nyertesei közül. A NIOK Alapítvány idén ötödik alkalommal adta ki a Civil Díjakat, kilenc kategóriában díjazták 2019 legsikeresebb kezdeményezéseit a szűk körben, szabadtéren, a budapesti Hunyadi téren megtartott díjátadón.
2020. 09. 25. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újpesti panelból indult kisvállalkozás most amerikai piacon terjeszkedik tovább

A Magyarországon piacvezető RoadRecord.hu Kft. örömmel jelenti be 2020-as amerikai piacra lépését MileageWise márkanéven. A meghatározó lépést a már meglévő világszínvonalú technológia teszi lehetővé, ami belföldön egyértelműen bizonyította sikerességét. 90%-os piaci részesedéssel Magyarországon a RoadRecord Online útnyilvántartó program magasan az élen jár az útnyilvántartás területén, mind népszerűség, mind felhasználói elégedettség tekintetében a maga 17.500 fős felhasználói táborával
2020. 09. 25. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Még egy hétig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Egy hete maradt az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a MAZARS. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig 32 uniós és unión kívüli országból kérhetnek visszatérítést 2019-es vásárlásaik után a magyar áfaalanyok. A lista új szereplője Törökország, itt a 2019. május 22-én vagy azután teljesített számlák áfáját lehet visszatéríttetni.
2020. 09. 25. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is lehet alkudni az ingatlanpiacon, de nem mindig a vevő a nyerő

Az év első felében még arra lehetett számítani, hogy a koronavírus megjelenése szinte automatikusan tovább javítja a vásárlók alkupozícióját a konszolidáció korszakát élő hazai lakóingatlan-piacon. Az OTP Ingatlanpont legfrissebb, az idei nyári időszakot felölelő adatai azt mutatják, hogy ez az elképzelésrészben megdőlni látszik. A vizsgált lakóingatlan-típusok felénél az elérhető árengedmény mértéke nemhogy emelkedett volna, hanem éppen ellenkezőleg, csökkent az év elejéhez képest.
2020. 09. 25. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

OTT-ONE elemzés

2020. 09. 25. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

CIG Pannónia elemzés

2020. 09. 25. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2020. 09. 25. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2020. 09. 25. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2020. 09. 25. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így emelik a nyugdíj korhatárt a törvény előírása szerint

Hány évesen vonulhat ma hivatalosan öregségi nyugdíjba valaki Magyarországon? Higyan változik az öregségi nyugdíj korhatár a hatályos jogszabályok szerint? Az öregségi nyugdíjbavonulás korhatára a hatályos törvények szerint jelenleg is évről-évre sávosan emelkedik, így 2020-ban 64,5 évre növekedett a nyugdíjkorhatár. És hogyan változik a következő években? Mutatjuk a részleteket.
2020. 09. 25. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2020. 09. 25. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jönnek az új kölcsönplecsnik - barátságosabbak lesznek a személyi hitelek

A személyi kölcsönök az utóbbi években lényegében letarolták a piacot. 2012-ben még 80 milliárd forintnál tartottak ezek a konstrukciók, tavaly viszont már több mint 550 milliárdnál. A koronavírus-járvány negatív hatásai és a bizonytalanság miatt azonban az idei év első hét hónapban több mint 36 százalékos volt a csökkenés. Jelenleg thm-plafon mellett adhatóak a személyi kölcsönök, amelyek egy része januártól bekerülhet a jegybank minősítési rendszerébe. Januártól ugyanis jönnek a fogyasztóbarát személyi kölcsönök. Ezzel átláthatóbbá válhat a piac és szűkebb sávba kerülhetnek a kamatok és thm-ek.
2020. 09. 25. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Íme a világ legjobb téglaépülete - tényleg meseszép!

A Sziléziai Egyetem Krzysztof Kieslowskiról elnevezett rádiós és televíziós karának katowicei épületét választották a világ legjobb téglaépítészeti alkotásának szerdán a Brick Award 2020 bécsi eredményhirdetésén és díjátadóján. A Wienerberger által először 2004-ben életre hívott pályázatra – amelynek eredménye hangsúlyozottan független zsűri szavazata alapján alakul ki – idén 55 országból csaknem 650 projektet neveztek. A nagydíjas mellett további négy kategóriagyőztest és egy különdíjasat is választottak.
2020. 09. 25. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mind a négy magyar csapattag ezüstérmet szerzett a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián

Az idei Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) a világ 87 országának 343, középiskolás diákja mérte össze a tudását. 2020-ban a négy fős magyar csapat minden tagja ezüstérmet szerzett.
2020. 09. 25. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar kkv szektor kitart és előretekint a járvány ellenére is

A CIB Bank a járvány okozta gazdasági visszaesés közepette is másfélszeresére tudta növelni kkv ügyfelei új hitelezését az év eddigi időszakában, de még azon ágazatokban is fenntartotta hitelezési aktivitását, amelyek az átlagosnál jobban voltak érintettek. A szektor megtakarításainak állománya is stabilan nő a CIB-nél, ami az ügyfelek bizalmának és a bank jól teljesítő befektetési alapjainak is köszönhető.
2020. 09. 25. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre több e-hulladékot adnak le a magyar háztartások

Az első nyolc hónapban 1067 tonna e-hulladék került a feldolgozókhoz a MediaMarkt vásárlóitól, másfélszer annyi, mint egy éve a műszaki áruházlánc és az elektronikai hulladékok kezelésével foglalkozó Inter-Metal Recycling Kft. adatai alapján.
2020. 09. 25. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyenetlen a kínai gazdaság helyreállása

Egyenetlen a kínai gazdaság helyreállása a China Beige Book független elemzőcég új felmérése szerint - számolt be a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap csütörtökön.
2020. 09. 25. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szlovákia befizette idei kötelezettségét a Nemzetközi Beruházási Banknak

Magyarország és Oroszország után Szlovákia is befizette a 2020 és 2022 közötti tőkésítési programból vállalt idei részét a Nemzetközi Beruházási Banknak (NBB) - közölte a pénzintézet az MTI-vel csütörtökön.
2020. 09. 25. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordmagas az új esetek száma Lengyelországban is

Rekordot döntött az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma csütörtökön Lengyelországban, az egészségügyi tárca 1136 fertőzöttről számolt be, közölve azt is, hogy az új esetek többsége enyhe tüneteket mutat vagy tünetmentes.
2020. 09. 25. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma regisztrálták a legmagasabb napi esetszámot Nagy-Britanniában

A tömeges szűrések kezdete óta a legmagasabb napi koronavírus-fertőzöttségi számot regisztrálták csütörtökön Nagy-Britanniában.
2020. 09. 24. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások: