A 45-54 év közöttiek és a 75 év felettiek vannak most a legnagyobb veszélyben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az elmúlt 5 évben jelentősen nőtt azok aránya, akik bizonytalanok háztartásuk anyagi jövedelme miatt. Ez a tendencia különösen a 45-54 évesekre és a 75 év felettiekre jellemző. Az OTP Nyugdíjpénztár szerint az időben történő tudatos öngondoskodással azonban könnyebbé válik az idős kori jobb megélhetés biztosítása.

A 45-54 év közöttiek és a 75 év felettiek vannak most a legnagyobb veszélyben

A legtöbbek számára a nyugdíjas évek egyet jelentenek a megsokszorozódó szabadidővel, ám hiába juthatna több idő mindenre, az anyagi bizonytalanság még mindig sokak számára gátja a gondtalan időskornak. A KSH elégedettségi felmérésének eredményeiből az látszik, hogy 2019 óta a 45-54 évesek és az afölötti korosztály kevésbé elégedett élethelyzetével a fiatalabbakhoz viszonyítva, de az elmúlt évekhez képest már mutatkozik javulás az idősebbek értékéleseiben. 

Idősebb korban az életminőség és a stabil pénzügyi helyzet még inkább előtérbe kerül, éppen ezért különösen fontos idejében tenni az öngondoskodásért, ami jelentősen hozzájárul az egyéni és családi jólét fenntartásához – véli az OTP Nyugdíjpénztár.

A KSH felmérésében a jelenlegi helyzetével és a háztartása anyagi helyzetével kapcsolatos elégedettség a 65 éves és afeletti korosztálynál 10-es skálán 5,8 és 6,9 pont között mozgott az elmúlt két évben. Jellemzően a nyugdíj előtt állók, az 55-64 év közötti korosztály az elégedettebb: ők tavaly már a fiatalok átlagát jelentő 7-es értéket adták meg a jelenlegi élethelyzetre vonatkozó kérdésre, szemben a korábbi évek alacsonyabb pontjaival.

A nyugdíjaskorúak, vagyis a 65-74 éves válaszadók hozzájuk képest valamivel bizonytalanabbak – elégedettségük mértéke 5,8 és 6,9 között mozgott 2022-23-ban –, de a KSH adatai alapján a még idősebb, 75 év feletti korosztály aggódik jobban anyagi biztonsága miatt.

anyagi helyzettel való elégedettség Magyarországon

Forrás: KSH

A nyugdíj fontosságának mértéke az életkor mentén változik: az OTP Bank legutóbbi Öngondoskodási Indexe szerint igazán égető kérdéssé az 50 év körüliek körében kezd válni. A felmérésben a többség, 58 százalék úgy válaszolt, hogy azért nem tesz még félre a nyugdíjas évekre, mert az még messze van és kiemelkedővé vált azok aránya is 38 százalékkal, akik attól tartanak, egy esetleges katasztrófa vagy háború miatt fel kell majd élni a megtakarításaikat.

Mennyire elégedett valaki az életével Magyarországon?forrás: KSH

„Tapasztalataink szerint az öngondoskodáshoz különböző asszociációk társulnak. A pozitív hatás mellett egyesek még mindig szükséges rosszként tekintenek rá, holott a nyugdíjpénztári befizetésekkel az egyén a jelenben tehet azért, hogy megalapozza időskori álmai megvalósítását. Bíztató jel viszont, hogy nehéz piacon is 14 500 új ügyféllel növekedett tavaly a taglétszámunk és folyamatosan az érdeklődés növekedését tapasztaljuk. Érdemes mielőtt megkezdeni az öngondoskodást.” – nyilatkozta Budai József az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. 

Az OTP Nyugdíjpénztárba 2023-ban 25 milliárd forint egyéni és 9,4 milliárd forint munkáltatói befizetés érkezett, ami 13,6% és 22% növekedést jelent az előző évhez képest. A pénztár várakozása szerint az idei évben egyre több munkáltató fogja felismerni, hogy a munkavállalói jóllét a hosszú távú öngondoskodáshoz is kötődik. Az időskori anyagi biztonság megalapozása hozzájárulhat a dolgozói lojalitáshoz és biztonságérzet kialakításához, melyek meghatározó tényezői lehetnek a vállalati hatékonyságnak.

Bajban Oroszország - Több százezer hektáron fagyott el a vetés

Mintegy 830 ezer hektáron fagyott el a vetés Oroszországban az idén - közölte Okszana Lut orosz mezőgazdasági miniszter csütörtökön egy moszkvai szaktanácskozáson.
2024. 05. 17. 16:30
Megosztás:

Változtat szerződési feltételein a Viagogo

A másodlagos jegyértékesítési platformot üzemeltető Viagogo közös uniós nyomásra vállalta, hogy változtat szerződési feltételein és javít fogyasztói tájékoztatási gyakorlatán - közölte a GVH az MTI-vel csütörtökön.
2024. 05. 17. 16:00
Megosztás:

Kína nagy hangsúlyt fektet a feldolgozóipar digitalizálására

Kína fokozza a feldolgozóipari digitalizálására fordított kormányzati erőfeszítést és figyelmet az új minőségi termelőerőt képviselő ágazatok megerősítésére a gazdasági növekedés gyorsítása, valamint a kkv-szektor ebben játszott szerepének erősítése érdekében.
2024. 05. 17. 15:30
Megosztás:

Vigyázz, kész, Debrecen Drive!

A Debrecen Drive járműipari fesztiválon minden ami gurul ott lesz a Nagyerdőben - jelezték a szervezők csütörtökön, a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján.
2024. 05. 17. 15:00
Megosztás:

A szőlőtermelők és a borászok mellett áll a kormány

Kihívásokból van elég a szőlő- és borágazatban, de a magyar kormány - ahogy eddig, úgy a jövőben is - a termelők és a borászok mellett áll. Partnerként segíti a változásokhoz való alkalmazkodást. A szektor támogatási forrásai mellett a borpiaci aktualitásokról és az ágazatot érintő jogszabályváltozásokról is szó esett a csütörtökön tartott XII. Avasi Borangolás szakmai napon, Miskolcon - közölte az MTI-vel az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön.
2024. 05. 17. 14:30
Megosztás:

Megkezdődtek a kifizetések a Napenergia plusz programban

Megkezdődtek a kifizetések a Napenergia plusz programban; a kormány a népszerű pályázat útján hetvenötmilliárd forinttal támogatja a magyar családokat a modern napelemes rendszerek telepítésében - tájékoztatta az MTI-t az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön.
2024. 05. 17. 14:00
Megosztás:

Újraindult a megújult E-cég betekintő szolgáltatás

Újra elindult az úgynevezett E-cég betekintő szolgáltatás, amely immár megújult formában áll a felhasználók rendelkezésére - közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 17. 13:30
Megosztás:

Lemondta részvény-visszavásárlási aukcióját a Magyar Telekom

A Magyar Telekom lemondja a május 23-ra tervezett részvény-visszavásárlási aukcióját egy uniós rendelet módosítására hivatkozva - közölte a társaság csütörtökön piaczárás után a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 05. 17. 13:00
Megosztás:

Fel kell húzni a Dél-Dunántúl gazdaságát

A Dél-Dunántúl a demokratikus átmenet utáni időszak legnagyobb vesztese a magyarországi térségek közül, ezért a cél olyan folyamatok beindítása, amelyek korábban Északkelet-Magyarországon már megindították a gazdasági növekedést - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Kaposváron csütörtökön.
2024. 05. 17. 12:30
Megosztás:

Újabb két kínai autómárka jelenik meg Magyarországon

Újabb két kínai autómárka jelenik meg a magyarországi autópiacon, a SERES Automotive járműveinek kizárólagos importőri szerződését csütörtökön Budapesten írták alá a SERES Group és a Duna Autó cégcsoport képviselői.
2024. 05. 17. 12:00
Megosztás:

Folyamatban van a Fertő-tó fejlesztése

Folyamatban van a Fertő tó partjának fejlesztése, a teljes beruházás megvalósítása előtt a következő három hónapban megteremtik azokat a feltételeket, amelyek révén a part egy része használható lesz a helyiek számára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Sopron TV-nek adott interjújában.
2024. 05. 17. 11:30
Megosztás:

Újjáválasztották az EBRD elnökét

Ismét az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökévé választotta csütörtökön a pénzintézet kormányzótanácsa Odile Renaud-Bassót, aki második elnöki mandátumát kezdheti a bank élén.
2024. 05. 17. 11:00
Megosztás:

Tovább kell erősíteni a kínai-magyar gazdasági kapcsolatokat

Folytatni kell a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok erősítését, a további sikerek érdekében - mondta Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára a Kínai-Magyar Gazdasági és Kereskedelmi Együttműködési Találkozón csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 17. 10:30
Megosztás:

Mínuszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján.
2024. 05. 17. 10:00
Megosztás:

A tavasz sem hozta vissza a lakásépítési kedvet

Bár az év fordulóján már az újraéledés határozott jeleit mutatta a hazai lakáspiac, a lakásépítések esetében még nem volt nyoma a kedvező fordulatnak. 2024 első negyedében sokéves negatív rekordok dőltek meg a használatba vehető új otthonok számát és a közeljövő várható fejlesztéseit mutató építési engedélyeket illetően is.
2024. 05. 17. 09:30
Megosztás:

Nem ígérkezik könnyűnek a jövő a vetőmagszektor számára

Exportpiaci zavarok és áremelkedések nehezítik a hazai vetőmagszektor helyzetét, hosszabb távon pedig a klímaváltozás hatásait kellene tompítani a stratégiai jelentőségű ágazatban, hangzott el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gödöllői küldöttgyűlésén. A rendezvényen a Vetőmag Szövetség-díjat az idei évben Pavelka Árpád vette át a több évtizedes kiemelkedő munkásságának elismeréseként.
2024. 05. 17. 09:00
Megosztás:

Megkezdődik a vidéki vendéglátóhelyek támogatása

Tizenhárom milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).
2024. 05. 17. 08:30
Megosztás:

Több mint 674 millió forint értékben nyert el támogatást a VERTIKAL Group által vezetett konzorcium innovációs projekt megvalósítására

Konzorciumvezetőként nyert el támogatást a Budapesti Értéktőzsde Xtend platformján jegyzett VERTIKAL Group a Kulturális és Innovációs Minisztérium „Fókuszterületi innovációs projektek támogatása” című pályázatán. A konzorcium – amelyet a társaságon kívül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Óbudai Egyetem alkot – a projekt keretein belül nagy sorozatban gyártható, újrahasznosított anyagokból készülő, speciális kerekek és azok gyártástechnológiájának kifejlesztését valósíthatja meg a társaság dombóvári telephelyén. A pozitív elbírálást követően odaítélt támogatás értéke meghaladja a 674 millió forintot, míg az elszámolható összköltség közel 927.5 millió forint.
2024. 05. 17. 08:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 05. 17. 07:30
Megosztás:

A SsangYong gyártója, a KGM értékesítési rekordot ért el 2024 áprilisában

A SsangYong gyártója, a KGM áprilisban összesen 6,088 járművet értékesített exportra. Az értékesítési rekordhoz az AutoWallis magyarországi adatai is jelentősen hozzájárultak.
2024. 05. 17. 07:00
Megosztás: