A Vitesco közgyűlése jóváhagyta a Vitesco Technologies Group AG és a Schaeffler AG egyesülési megállapodását

A Vitesco Technologies, a tiszta mobilitást szolgáló modern hajtástechnológiák és elektrifikációs megoldások vezető nemzetközi gyártója a mai napon tartotta 2024-es éves közgyűlését. A virtuális eseménynek a müncheni Gaszählerwerkstatt adott otthont.

A Vitesco közgyűlése jóváhagyta a Vitesco Technologies Group AG és a Schaeffler AG egyesülési megállapodását

Valamennyi napirendi pont egyhangúlag elfogadásra került

A részvényesek egyéni szavazással jóváhagyták az igazgatótanács tagjainak 2023. évi megbízatási idejük alatt hozott intézkedéseit. A felügyelőbizottság valamennyi hivatalban lévő tagjának 2023. évi megbízatása során végzett tevékenysége is jóváhagyásra került. Az éves közgyűlés továbbá minden egyéb napirendi pontot elfogadott. 

„Szeretnék köszönetet mondani az elmúlt években belénk fektetett bizalomért. Büszkék lehetünk arra, amit 2023-ban és a korábbi években elértünk.” - nyilatkozta Andreas Wolf vezérigazgató.

Az éves közgyűlésen mintegy 80 részvényes vett részt virtuálisan. A határozatok meghozatalakor megközelítőleg 37,9 millió részvény volt képviselve, ami a közel 40 millió forgalomban lévő részvény 95 százalékának felel meg.

Az egyesülési megállapodás jóváhagyása 

A mai közgyűlésen az egyesülési megállapodást is jóváhagyásra került. A megállapodás a Vitesco Technologies Group AG és a Schaeffler AG egyesülésének feltételeit foglalja magában. 

Az egyesülés hatálybalépéséhez most már csak a Schaeffler AG 2024. április 25-i éves közgyűlésének jóváhagyása, valamint ezt követően a két vállalat cégjegyzékében történő bejegyzés szükséges. Az egyesülés várhatóan még 2024 negyedik negyedévében befejeződik.

Részvényesi struktúra

Az egyesülés a Vitesco Technologies csoport és a Schaeffler csoport utóbbi által kezdeményezett összeolvadási folyamatának része. A Schaeffler AG és a Schaeffler család befolyása alá tartozó vállalkozások együttesen a Vitesco Technologies részvényeinek közel 90 százaléka felett rendelkeznek. A tervezett egyesülés eredményeként egy újrastrukturált mobilitás-technológiai vállalat jön létre négy fókuszdivízióval.

Andreas Wolf: „Az így létrejövő nagyobb vállalat által még jobban hasznosíthatjuk és kamatoztathatjuk a szakértelmünket - valamint az erőink egyesítésével nagy lépéseket tehetünk a tisztább mobilitás érdekében.”

A Vitesco Technologies részvények fennmaradó mintegy 10 százalékára vonatkozóan megerősítették az előzetes 5:57-es cserearányt, ami azt jelenti, hogy a Vitesco Technologies részvényesei 11,4 Schaeffler részvényt kapnak egy Vitesco Technologies részvényért cserébe. A cserearányt a két fél által kijelölt közös értékbecslő és a bíróság által az egyesülés auditálására kijelölt könyvvizsgáló is megerősítette.

2023-as pénzügyi év: Várakozásokon felüli nyereségesség és a cash flow

A 2023-as év ismét sikereket hozott a Vitesco Technologies számára. A 2023-as pénzügyi évben a teljes rendelésállomány meghaladta a 12 milliárd eurót. Ebből megközelítőleg 8,3 milliárd euró az elektromos járművekhez készített alkatrészekhez kapcsolódott. A Vitesco Technologies 2023. december 31-én összesen mintegy 58 milliárd eurós rendelésállományt tudhatott magáénak, amelynek több mint a fele az elektrifikációnak tulajdonítható.

Andreas Wolf vezérigazgató: „2023 kihívásokkal teli, de sikeres év volt. Vállalatunk nyeresége tovább növekedett, fontos megrendeléseket nyertünk el, és tovább erősítettük vezetői pozíciónkat az elektromobilitás piacán.”

A 2024-es éves közgyűléssel kapcsolatos átfogó dokumentáció a Vitesco Technologies weboldalának „Annual General Meeting” szekciójában érhető el angol nyelven.

Nálunk épül meg Európa első elektromosautó gyára

Magyarország európai gazdasági súlyát nagy mértékben növeli, hogy a BYD az autóbuszgyára után az első európai elektromosautó gyárát is Magyarországra hozza - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán csütörtökön.
2024. 05. 10. 18:00
Megosztás:

Fokozódott az aszály az Alföldön és a Tiszántúl középső részén

Az elmúlt napokban a déli, délnyugati országrészben kellő mennyiségű esőhöz jutottak a fejlődés kezdeti szakaszában járó napraforgó- és kukoricaállományok, ugyanakkor az Alföld és a Tiszántúl középső tájain fokozódott az aszály - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 05. 10. 17:30
Megosztás:

Bizonyított (OTP, MOL) és bizonyult (CPI, HUF)!

A mai napon erős bizonyítékot kaphattunk az új normalitásra a MOL és az OTP gyorsjelentésével. A MOL picivel rosszabb, az OTP picivel jobb lett, mint amit vártunk - olvasható az ERSTE friss elemzői kommentárjában.
2024. 05. 10. 17:00
Megosztás:

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A várakozásoknak megfelelően nem módosította 5,25 százalékos - tavaly augusztus óta érvényes - alapkamatát a Bank of England. A brit jegybank jelezte, hogy az infláció csökkentésében elért jelentős haladás ellenére még nem érkezett el a kamatcsökkentések ideje.
2024. 05. 10. 16:30
Megosztás:

Részvényárverést hirdetett a Magyar Telekom

A Magyar Telekom meghirdette részvény-visszavásárlási aukcióját, amelynek során legfeljebb 24,0 milliárd forint összértékben tervez részvényeket visszavásárolni a távközlési vállalat részvényeseitől - jelentette be a cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 05. 10. 16:00
Megosztás:

A versenyképesség alapja a fejlődés

Mind a magyar, mind az európai versenyképességet a termelékenység minőségének javítása alapozhatja meg hosszú távra - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparügyekért felelős helyettes államtitkára a Magyar Innovációs Szövetség 35. közgyűlésén csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 10. 15:30
Megosztás:

MOL: az első negyedéves eredmény enyhén elmaradt a várttól, de így is bőven a háború előtti szint felett van a nyereségesség

A MOL 255,4 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA nyereséget ért el az idei első negyedévben, enyhén a piaci konszenzus (264,6 milliárd forint) alatt.
2024. 05. 10. 15:00
Megosztás:

Tovább erősödnek a magyar-kínai digitális kereskedelmi kapcsolatok

A magyar-kínai gazdasági kapcsolatok erősödése kiemelt fontosságú mindkét ország számára - jelentette ki Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára, miután kereskedelmi együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Wu Jianggal, Shandong Dihao International Investment Limited Company képviselőjével a szaktárca tájékoztatása szerint.
2024. 05. 10. 14:30
Megosztás:

Várakozásokat felülmúló OTP eredmény

Az OTP 240 milliárd forintos adózott eredményt ért el az első negyedévben, 8%-kal felülteljesítve az elemzői konszenzust.
2024. 05. 10. 14:00
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozam

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 20 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 05. 10. 13:30
Megosztás:

Új innovációs pályázat indul

Megnyitják májusban az 50 milliárd forintos új Fókuszterületi innovációs pályázatot, amelyben még nagyobb hangsúlyt kapnak az egyetemi-kutatóintézeti-vállalati együttműködések - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára csütörtökön egy budapesti konferencián.
2024. 05. 10. 13:00
Megosztás:

A térségfejlesztés modellje a szakképzés

Az átalakított szakképzési rendszer, valamint az átalakított felsőoktatás az adott térség gazdasági szereplőinek és társadalmi igényeinek kiszolgálói, azaz lényegében egyfajta térségfejlesztési modellek - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára egy szakmai fórumon szerdán Nyíregyházán.
2024. 05. 10. 12:30
Megosztás:

Elektromos autóbuszra érkeztek be pályázatok a HUMDA-hoz

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályázataira jelentkezők 4 hidrogén üzemanyagcellás, az akkumulátorosok közül 7 csuklós, 1 szóló és 3 midi autóbusz beszerzésére adtak be pályázatot a május 6-i határidőre - közölte a HUMDA szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 10. 12:00
Megosztás:

Nyáron bővül az EgészségAblak alkalmazás

Időpontfoglalási funkcióval bővül nyáron az EgészségAblak - közölte a "legjobb közszolgálati alkalmazás" díját elnyerő applikációval kapcsolatban a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
2024. 05. 10. 11:30
Megosztás:

Megéri pályázni a vállalkozásoknak elektromosautó-támogatásra

Sok vállalkozásnak megéri pályázni az elektromosautó-támogatásra a Jövő Mobilitása Szövetség (JMSZ) és a B-EV Mobil szakértői szerint részben azért is, mert az elektromos autóknak, a hagyományos járművekhez képest, alacsonyabbak az üzemanyag- és karbantartási költségeik, állami támogatásra, illetve különböző adó- és más kedvezményekre jogosultak, valamint a legtöbb városban továbbra is díjmentesen parkolhatnak.
2024. 05. 10. 11:00
Megosztás:

Felgyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése Csehországban

Márciusban évi 6,1 százalékra gyorsult a kiskereskedelmi fogalom növekedési üteme Csehországban a februári 2,5 százalékról - jelentette a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában. Az előző havihoz mérve 1,3 százalékkal nőtt az üzletek forgalma.
2024. 05. 10. 10:30
Megosztás:

Pluszos kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 05. 10. 10:00
Megosztás:

Újabb banknál igényelhető akár 10% önerővel lakáshitel

Májustól az MBH Banknál is tudnak akár 10% önerővel lakáshitelt igényelni azok, akik megfelelnek a feltételeknek. A Bankmonitor szakértői szerint ezzel hatra bővült azon bankok köre, ahol elérhető a lehetőség.
2024. 05. 10. 09:30
Megosztás:

Vigyázzunk az adósvédőkkel!

A távközlési és a közüzemi késedelmes fizetések megszaporodtak, míg a lakossági kamatstop és a magas kamatszint miatt megcsappanó hitelfelvételi kedv következtében a lejárt banki követelések visszaszorulóban voltak az elmúlt időszakban a MAKISZ adatai szerint. Új helyzetet teremthet a lakossági kamatstop megszűnése a második félévben. A követeléskezelők a bajba került ügyfelek figyelmét felhívják az úgynevezett adósvédő szervezetek sokszor kontraproduktív tevékenységére.
2024. 05. 10. 08:30
Megosztás:

A legnagyobb pontosság és minőség: az erőforrás, ahol mindent megtudhat a kiber-sportokról

A cybersport nem csupán egyfajta szórakozási forma, hanem a számítógépes játékokon alapuló csapat- vagy egyéni versenyek egész világa.
2024. 05. 10. 08:15
Megosztás: