Piacok > BÉT > RÁBA >

RÁBAA több mint egy évszázados autóipari tapasztalattal rendelkező Rába Járműipari Holding Nyrt. az iparág egyik legnagyobb magyar vállalata. A vállalatcsoport három stratégiai üzletága haszongépjárművekhez, mezőgazdasági erőgépekhez és földmunkagépekhez kifejlesztett futóműveket, futómű főegységeket és alkatrészeket, haszon- és személygépjárművekhez alkatrészeket, illetve speciális járműveket gyárt.

A csaknem 2000 főt foglalkoztató Rába Nyrt. székhelye a nyugat-magyarországi Győrben található. A Rába árbevételének mintegy 60 százaléka három stratégiai régióba (USA, EU, FÁK) irányuló exportból származik.

A Rába Járműipari Holding tevékenysége három üzletágon keresztül valósul meg, melyek az árbevételhez a következő arányban járulnak hozzá:

Rába Futómű Kft. 61%
Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft. 26%
Rába Jármű Kft. 13%

A futómű üzletág vertikuma a kapcsolódó szolgáltatások teljes körét felöleli, ily módon a Rába legigényesebb vevői számára is képes teljes körű ipari megoldásokat nyújtani. A futómű termékeket az üzletág elsősorban exportra termeli, hagyományosan legnagyobb felvevő piaca az Egyesült Államok, de magas színvonalú termékeivel Nyugat- és Kelet-Európában, valamint Ázsiában is egyre növekvő a jelenléte.

A járműipari alkatrész üzletág két nyugat-dunántúli üzemet foglal magában. A móri gyár a központja az ülés- és ülésrendszer-gyártásnak és -sajtolásnak, míg Sárváron a forgácsolás és megmunkálás a fő technológia. Az üzletág elsősorban a Magyarországon és az EU régióban működő nemzetközi autóipari társaságok számára értékesíti termékeit.

A jármű üzletág a korábbi fejlesztések tapasztalataira alapozva megújította termék portfolióját. Fokozott terepjáró képességű, speciális szállítási és védettségi követelményeket kielégítő katonai felhasználású teherautó-család és önjáró buszalvázak fejlesztési és adaptációs munkálatait, valamint gyártását végzi. Legnagyobb hosszú távú megrendelője a Magyar Honvédség, amelynek a megrendeléseit jelentős nemzetközi partnereket is bevonva teljesíti.

A Társaság 5% -nál nagyobb Tulajdonosai: (2014. február 28.)

Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 73,67%
Közkézhányad: 26,33%
RÁBA elemzés

2013.11.20. 4:00

Jó eséllyel egy dupla csúcs van kialakulóban, az első a Bollinger-szalagon kívül, míg a második a szalagon belül formálódott. A további esés, illetve a 20 napos mozgóátlag (1260 pontos szint) eleste megerősítésként értelmezhető, ebben az esetben a nyakvonalig, 1200 forintig csoroghat vissza. Ellenállás 1310 forintnál.Kapcsolódó hírek

2017.02.22. 18:25

Romlottak a Rába számai

Tavaly csökkent a Rába Járműipari Holding Nyrt. árbevétele, kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA), valamint üzemi eredménye - közölte a társaság szerda délután a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2016.11.17. 2:00

Csökkenőben a Rába árbevétele és EBITDA-eredménye

Nyolcadával csökkent a Rába Járműipari Holding Nyrt. árbevétele és EBITDA-eredménye az első háromnegyed évben - olvasható a társaság által a BÉT honlapján közzétett beszámolóban.
2016.07.04. 17:30

A Rába új megállapodással erősíti piaci pozícióit a csendes-óceáni térségben

A Rába megszilárdította a japán haszonjármű piacon elért beszállítói pozícióját a Sojitz Corporationnel most aláírt, öt évre szóló megállapodással. Ennek értelmében a társaság továbbra is futómű-modulokkal és főegységekkel látja el a japán OEM piacot - értesült a ProfitLine.hu.

Csökkenő árbevétel és eredmény a Rábánál

Az előző év azonos időszakához képest 31 százalékkal, 9,59 milliárd forintra csökkent a Rába Járműipari Holding Nyrt. árbevétele az év első három hónapjában, az üzemi eredmény 42 százalékkal 232 millió forintra esett - áll a társaság által a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtök reggel közzétett gyorsjelentésben.

Stratégiai szintváltás kezdete a Rábánál

A Rába Csoport 9,5 milliárd forintot meghaladó konszolidált árbevétellel zárta 2016 első negyedévét. A társaság az idei év első három hónapjában javította termékeinek versenyképességét, és kiváló pénzügyi eredményeire támaszkodva megtette az első lépéseket az új stratégiai célok megvalósítására - közölte a Társaság a ProfitLine.hu-val.

Rába 2015: a kiemelkedő üzletmenet új távlatokat nyit a társaság előtt

A Rába Csoport 46 milliárd forintot meghaladó konszolidált árbevétellel zárta a 2015. évet, mely során több üzletfejlesztési sikerről is beszámolhatott. Mindhárom üzletágban javította az eredményességét, melynek köszönhetően - rekord alacsonyra csökkenő hitelállomány mellett- jelentősen növelte a saját tőkéjét, utat nyitva ezzel jelentős fejlesztések megvalósítása előtt.

Rába 2015: a kiemelkedő üzletmenet új távlatokat nyit a társaság előtt

A Rába Csoport 46 milliárd forintot meghaladó konszolidált árbevétellel zárta a 2015. évet, mely során több üzletfejlesztési sikerről is beszámolhatott. Mindhárom üzletágban javította az eredményességét, melynek köszönhetően - rekord alacsonyra csökkenő hitelállomány mellett- jelentősen növelte a saját tőkéjét, utat nyitva ezzel jelentős fejlesztések megvalósítása előtt.
2015.12.28. 8:54

Újabb milliárdos fejlesztésekre készül a Rába

Milliárdos fejlesztésekre készül a Rába-csoport - mondta el az MTI-nek nyilatkozva a holding elnök-vezérigazgatója.
2015.11.12. 11:20

Megérkezett a Rába gyorsjelentése

Az év első kilenc hónapjában mintegy három százalékkal, 32,9 milliárd forintra csökkent a Rába-csoport árbevétele, de a harmadik negyedév 8,4 milliárdos adata ötödével jobb az egy évvel korábbinál - áll a Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtökön reggel közzétett tőzsdei gyorsjelentésében.

Újabb megállapodást írt alá a Rába a Claas cégcsoporttal

Öt évre szóló megállapodást írt alá a Rába Járműipari Holding Nyrt. a németországi székhelyű Claas cégcsoporttal, a megkötött szerződéssel a Rába egy úgynevezett osztóműt szállít a Claas gyapotszedő gépeibe - közölte a győri székhelyű vállalat hétfőn az MTI-vel.
2015.09.17. 15:40

Egyiptomban terjeszkedik a Rába

A Rába új piacon, Észak-Afrikában készül megvetni a lábát, a magyar cég busz futóműveket szállít az egyiptomi székhelyű EAMCO (Engineering Automotive Manufacturing Company) busz- és teherautó-gyártó 145 buszához - közölte a győri járműipari vállalat csütörtökön az MTI-vel.

Megérkeztek a Rába számai

A Rába Járműipari Holding Nyrt. 24,521 milliárd forint árbevétellel zárta 2015 első fél évét, ez 8,7 százalékkal alacsonyabb a tavalyi első félévi adatnál – tájékoztatta a győri székhelyű vállalat csütörtökön az MTI-t.
2015.06.29. 12:35

Tovább erősíti európai haszonjármű-piaci jelenlétét a Rába

A Rába stratégiájában szereplő hosszú távú cél az európai piaci eladások növelése. A vállalat folyamatosan fejleszti termékeit és termék előállításhoz szükséges technológiáit, hogy azok megfeleljenek a legújabb károsanyag-kibocsátási normáknak is, szem előtt tartva a környezetterhelés-csökkentési szempontokat - olvasható a Rába közleményében.

Regionális multivá akar válni a Rába

A Rába Járműipari Nyrt. jövő évi közgyűlésén már látható lesz, milyen arányban fordítaná terjeszkedésre, fejlesztésre, illetve osztalék-fizetésre a hitelállomány zömének ledolgozásával nyert erőforrásait a társaság menedzsmentje és igazgatósága - mondta a csütörtöki budapesti sajtó- és elemzői tájékoztatón Pintér István elnök-vezérigazgató.

Rába - Stabil eredményesség, rekord alacsony hitelállomány

A társaság csoportszinten 13,9 milliárd forintos konszolidált árbevételt ért el 2015. I. negyedében, ami 17,6 százalékos forgalombővülést jelez a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az idei első negyedévben valamennyi üzletág megtartotta, illetve javította készpénztermelési hatékonyságát, a csoportszintű EBITDA értéke közel 1 milliárd forint volt.

Legfrissebb fórum témák