Folytatják a Légi és Gépipari Képzőközpont fejlesztését Békéscsabán

Tovább fejlesztik a Légi és Gépipari Képzőközpontot Békéscsabán, a szakképző intézmény egymilliárd-hétszázmillió forintot nyert el energetikai korszerűsítésre, új oktató műhelyek kialakításra és gépbeszerzésre.

Folytatják a Légi és Gépipari Képzőközpont fejlesztését Békéscsabán

Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára kedden a helyszínen tartott projektindító rendezvényen elmondta, "a szakképzésé a jövő", ezért vágtak bele a rendszer három pilléren nyugvó átalakításába, amit "Békéscsaba jó leckeként követ".

Kifejtette, az átalakítás során a helyi vállalkozókat megkérdezték, hogy nekik milyen képzésekre, milyen munkaerőre van szükségük, és a tananyagfejlesztésben is részt vehettek. Ezáltal fejlődött a módszertan, elindult a digitális tananyagok fejlesztése és a projektoktatás, amely "újszerű, nagy kihívás az oktatóknak és az intézményvezetőknek is".

Fejleszteni kellett a humánerőforrást, a szakképzésben oktatók bére 2020 óta csaknem megduplázódott, ami a helyettes államtitkár szavai szerint "történelmi léptékű, és remélhetőleg nincs vége".

Harmadik pillérként fejleszteni kell az infrastruktúrát is. Elmondta, a mostani esetben uniós forrást tudnak bevonni, amelyet "a kormány igen jelentősen megelőlegezett". Véleménye szerint ez jelzi, hogy a kormány elismeri és támogatja a szakképzésben elindított új irányokat.

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítésért felelős helyettes államtitkára szerint a beruházásoknak a minőséget, a funkcionalitást, a gazdaságos üzemeltethetőséget és az esztétikát kell szolgálniuk. Ezt segíti elő évtizedes távlatban két tavaly év végén elfogadott jogszabály, az állami építési beruházásokról és a magyar építészetről szóló törvény - fejtette ki.

Egy beruházásnál egyértelmű az alapcél, és ha a rendelkezésre álló erőforrásokat a lehető legjobban használják fel, akkor a létesítmények hosszú távon üzemeltethetők lesznek, és valószínű a fejlesztések megtérülése - hangsúlyozta.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester emlékeztetett, kormányzati támogatással hozták létre mintegy 2,2 milliárd forintból a Légi- és Gépipari Központot és mintegy kétmilliárdból a Nyomdaipari Képző Központot.

Hozzátette, a különböző rangsorokban a szakképző intézményeket összefogó Békéscsabai Szakképzési Centrum előkelő helyen szerepel; 6100 diákjuk van, amelyből 5100-an nappali tagozaton tanulnak, és közel ezer felnőttet oktatnak. Véleménye szerint ez jelzi, hogy "a békéscsabai szakképzés vonzerővel bír", ami reményei szerint tovább javítható a fejlesztés révén.

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója emlékeztetett, 2020. februárjában tették le a Légi- és Gépipari Központ alapkövét, amely "országosan egyedülálló felszereltségű tudásközpont lett". Most 1 milliárd 700 millió forintból fejleszthetik tovább.

A támogatási összeget az Európai Unió állja - tájékoztatta az MTI-t Mikulán Róbert projektmenedzser.

Elmondta, az építési és energetikai munkálatokra mintegy egymilliárd forintot szánnak. Az uniós közbeszerzési eljárást május végén szeretnék kiírni, ha nem csúszik meg a folyamat, jövő június végéig lezárható a beruházás.

Hozzátette, eddig 150 tanulónak tudtak elméleti, és 80-nak gyakorlati képzést nyújtani, de nem egyidőben. A fejlesztés hatására ezek a számok 300-ra és 100-ra nőnek úgy, hogy azt egyidejűleg tudják biztosítani.

A kormány támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére

A kormány az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban - jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden Budapesten, a bemutatóüzemek támogatói okiratainak átadásán.
2024. 05. 21. 13:30
Megosztás:

Elektromos járműveken döcögünk a zöld átállás felé

Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés elektrifikációja felé vezető utat – állapítja meg járműipari kitekintőjében, a Global Auto Outlookban az Allianz. Miközben az autóiparnak valóban kulcsszerepe van a zöldátállásban, a hagyományos német és amerikai szereplőknek ugyanúgy sokasodó kihívásokkal kell megküzdeniük, mint a trónkövetelő kínaiaknak.
2024. 05. 21. 13:00
Megosztás:

Gyorsult előző hónapban a termelői árak éves csökkenése Németországban

Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden.
2024. 05. 21. 12:30
Megosztás:

Éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2024. 05. 21. 12:00
Megosztás:

Élénk lehet az idei nyár a nyaralók piacán – néhol még olcsóbban lehet vásárolni, mint tavaly

A nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest. Több mint 11 ezer eladó lakóingatlan található a nyaralóövezetek part menti településein, ami tavalyhoz képest 8 százalékkal, 2022. májusához képest pedig több 40 százalékkal nagyobb kínálatot jelent.
2024. 05. 21. 11:30
Megosztás:

Csökkent Románia építőipari termelés volumene az első negyedévben

Az első negyedévben 7,1 százalékkal csökkent a romániai építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint - közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 21. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 21. 10:30
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai tőzsdék

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 05. 21. 10:00
Megosztás:

A DOGE és a PEPE vezetik a listát, mint a legnépszerűbb fogadások, miközben a nyár forrósodni készül. Mi várható az új mémérme, a Raboo számára?

Tekintettel a közelmúltbeli teljesítményükre a kriptovaluta piacon, a befektetők most tömegesen vásárolják a DOGE-t, a PEPE-t és az új előértékesítési tokent, a Raboo-t (RABT), abban a reményben, hogy ezek a nyári hónapokban egy hihetetlen piaci emelkedést vezetnek majd.
2024. 05. 21. 09:30
Megosztás:

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés

Negatív korrekcióval indulhat a keddi kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén. A BUX 766,41 pontos, 1,11 százalékos csökkenéssel, 68 088,24 ponton zárt az előző kereskedési napon, pénteken; a részvénypiac forgalma 14,9 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.
2024. 05. 21. 09:21
Megosztás:

Vegyesen változott a forint árfolyama reggel

Vegyesen mozgott a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 21. 09:00
Megosztás:

Csökkent a Conference Board teljesítményindexe előző hónapban

Március után áprilisban is csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, miután februárban két éve először emelkedett.
2024. 05. 21. 08:30
Megosztás:

Elemzők felfedezték a GambleFi csillagot, miután pénztárcákat követtek, hogy megtalálják a következő Binance Coin-t (BNB) és Toncoin-t (TON)

Gyorsan emelkedő kriptovaluták megtalálása, amelyek hatalmas hozamot nyújthatnak, nehéz feladat lehet. Azonban a befektetők rendszeresen keresik a legjobb kriptovalutákat, amelyek kiváló kilátásokkal rendelkeznek.
2024. 05. 21. 08:00
Megosztás:

Már száznyolcvannégymillió facsemetét ültettünk erdeinkben

Tartósan sikerült megfordítani a negatív erdőtelepítési trendet az országfásítási program 2019-es meghirdetésével: az elmúlt öt évben 184 millió új fát ültettünk el - mondta az agrárminiszter a közösségi oldalára hétfőn feltöltött videóban.
2024. 05. 21. 07:30
Megosztás:

Átadták Románia legnagyobb kőolajtározóját

Átadták Románia legnagyobb kőolajtározóját - közölte hétfőn az OMV Petrom cég.
2024. 05. 21. 07:00
Megosztás:

Rugalmas kockázatértékelésre van szükség a pénzügyi bűnözés elleni küzdelemben

A pénzügyi szolgáltató központoknál (bankok, biztosítók) hatékony, rugalmas és információvezérelt kockázatértékelésre van szükség a pénzügyi bűnözés (például a csalások) elleni küzdelemben - állítja a Deloitte tanácsadó cég az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2024. 05. 21. 06:00
Megosztás:

A Li Auto negyedéves bevétele nőtt, profitja csökkent

A Li Auto Inc. kínai elektromosautó-gyártó bevétele 36,4 százalékkal nőtt, adózott eredménye ugyanakkor 36,7 százalékkal esett a március végével záródott ide első negyedévben.
2024. 05. 21. 05:00
Megosztás:

Varsó műholdprogramra vesz fel hitelt az EIB-től

Lengyelország 300 millió eurós hitelt vesz fel az Európai Beruházási Banktól (EIB) az európai légvédelmi projekt részét képező lengyel-francia műholdprogramra - jelentette be Donald Tusk lengyel kormányfő hétfőn Varsóban, Nadia Calvino EIB-elnökkel közös sajtókonferenciáján.
2024. 05. 21. 04:00
Megosztás:

Az okos pénz ezeket a kriptókat keresi most, te is?

Ahogy a kriptopiac továbbra is egy közelgő bikapiacot vár, az ügyes befektetők tokeneket halmoznak fel, hogy növeljék portfóliójukat a piacon. Tekintettel a fellendülési potenciáljukra, a Solana (SOL) és az Avalanche (AVAX) kereskedési volumene növekedést mutatott. Ebben a háttérben egy új piaci szereplő, a KangaMoon (KANG) megmutatta, hogy potenciálisan az egyik legjobb altcoinná válhat a piacon.
2024. 05. 21. 03:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp és szerencse kilátások a hétre - A KOS lottón nyerhet, de a többiekre mi vár?

Ahogy a csillagok állása változik, úgy hoznak új lehetőségeket és szerencsés pillanatokat az életünk különböző területein. Ez a hét különleges pénzügyi és szerencsejóslatainkkal készülünk! Fedezd fel, hogy mely napokon lesz érdemes lottózni, melyik szerencseállat jelentheti a változást, és milyen izgalmas pénzügyi lehetőségek várnak rád!
2024. 05. 21. 02:00
Megosztás: