Ha 1982-2002 közötti években születtél, kaphatsz 10 millió Ft-ot

Cikkünk címe bár elég figyelemfelhívó, de célunk az, hogy felhívjuk a Kedves Olvasóink figyelmét arra, hogy még most is elérhető a 0%-os kamatozású, akár 10 millió Ft összegű Babaváró Hitel, mely a fiatal házasok számára komoly lehetőséget jelent a családi életkezdéshez. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan juthatsz hozzá a 2024-ig meghosszabbított konstrukcióhoz. Ha valami okból mégsem kaphatsz, ne csüggedj, arra is van megoldás!

Ha 1982-2002 közötti években születtél, kaphatsz 10 millió Ft-ot

Mivel a Babaváró Hitel szabad felhasználású hitel, így az összeg szabadon elkölthető akár gépkocsi vásárlására, lakásfelújításra stb. Mégis a legtöbben lakásvásárlás céljára szokták felhasználni az igényelt összeget.

Cikkünkben azt mondjuk el, hogy ki jogosult erre az államilag támogatott pénzforrásra, hogy minél hamarabb és legkisebb erőfeszítéssel tudjanak hozzájutni az akár 10 millió Ft-hoz az arra jogosult családok.

Babaváró hitel: 2024-ig meghosszbbítva

A 2024 végéig meghosszabbított Babaváró továbbra is segítséget jelent gyermeket vállaló házaspároknak a lakásvásárláshoz. A money.hu összegyűjtötte, hogy a fővárosban és a vármegyeszékhelyeken egy 50 négyzetméteres lakás árának mekkora részét fedezheti a 10 millió forintos kedvezményes hitel.

Budapesten több mint 22 százalékos, Debrecenben, Veszprémben, Székesfehérváron és Szegeden pedig 27-32 százalékos az arány, de Salgótarjánban majdnem eléri a 80 százalékot.

Továbbra is elérhető a gyermekvállalás ösztönzését célzó állami támogatás, a maximum 10 millió forintos - szabad felhasználású - Babaváró hitel. A múlt év végén életbe lépett jogszabály szerint 2024-ig elérhető ez a kedvezményes - lakásvásárlás esetén önrészként is felhasználható - konstrukció, amely az érintetteknek számára az első lakásuk megvásárlásához jelenthet jelentős segítséget.

A money.hu összeállításából kiderül, hogy a Budapesten és a vármegyeszékhelyeken eladásra kínált használt lakások átlagos négyzetméterára alapján egy 50 négyzetméteres lakóingatlan árának mekkora részére elég a Babaváró. 

Felértékelődhet a Babaváró hitel a lakáspiacon

A Babaváró szerepe várhatóan felértékelődik a lakáspiacon a kedvező feltételek miatt. Bár a lakások ára az elmúlt években fokozatosan növekedett, a drágulás üteme a múlt év során megtorpant a kereslet csökkenése miatt.

Közben a kínálat bővülést mutat, ennek eredőjeként a különböző térségek, városok, települések egyes részein a korábbi időszakhoz képest komoly alkupozícióba kerültek a vásárlók. Ha pedig a babavárós vevőjelöltek ki tudják használni a piaci helyzetből adódó előnyüket, és lejjebb tudják szorítani a vételárat, akkor ez a kedvezményes hitelösszeg is nagyobb szerepet kap. 

Továbbá a bérek várható emelkedése is javítja az összképet. Igaz, hogy az árak emelkedése miatt sok családnál, köztük a gyermekvállalást tervezőknél is növekedtek a kiadások, ám ez jó eséllyel csak rövid távon lesz így. Hosszabb távon az áremelkedés üteme lassulni fog, miközben a bérek továbbra is emelkedő pályán maradhatnak.

Így a Babaváróhoz kapcsolódó - maximum 50 ezer forintos - havi törlesztés az arányokat tekintve kisebb megterhelést jelent majd a családi költségvetésben. Lényeges szempont emellett, hogy a Babaváró hitel törlesztése minden gyermek születése után 3 évig szüneteltethető.

Ráadásul az első gyermek megszületése után a hitel kamatmentessé válik, ha pedig futamidő alatt születik meg a második gyermek, akkor a visszafizetendő összeg 30 százalékát engedi el az állam, a harmadik babánál pedig a teljes tartozást átvállalja.

Mire elég a Babaváró Budapesten, Győrben, Debrecenben vagy Miskolcon?

A money.hu összeállítása szerint egy 50 négyzetméteres budapesti lakás ára az ingatlan.com adatai szerint január első hetében 44,7 millió forint volt. A 10 millió forintos Babaváró ennek majdnem a 23 százalékára elegendő, vagyis az önrészt fedezi a támogatás.

A vármegyeszékhelyeken kedvezőbbek a számok. Győrben például a 38 millió feletti kínálati ár több mint 26 százalékát, míg Debrecenben, Veszprémben, Székesfehérváron és Szegeden a 31,3-36,6 milliós árat tekintve 27-32 százalékos az eredmény.

Az alacsonyabb - 12,8-22,9 milliós - lakásárakkal rendelkező vármegyeszékhelyeken, például Szolnokon, Szekszárdon, Békéscsabán, Miskolcon és Salgótarjánban egy 50 négyzetméteres lakásnak a 43-78 százalékát is ki lehet fizetni a Babaváró összegéből. 

A money.hu összeállítása felhívja a figyelmet arra, hogy a Babavárónak szigorú, minden banknál azonos feltételei vannak, ugyanakkor a hitelbírálati eljárás pénzintézetenként eltérő lehet, például a minimális életkort vagy az elvárt jövedelem mértékét tekintve. Ezért is érdemes alaposan tájékozódni a támogatás igénylése előtt.

Szintén tanácsos átnézni a banki ajánlatokat, ha a Babaváró mellé a megfelelő anyagi háttérrel rendelkező házaspár a szintén államilag támogatott csokos vagy piaci kamatozású lakáshitellelegészítené ki a Babaváró összegét a kiszemelt lakás megvásárlásához.

Miért kedvező megoldás a Babaváró Hitel?

- gyors elbírálás után akár 10 millió Ft-ot is kaphattok

- a pénzt szabadon használhatjátok bármire (hiszen ez egy un. szabad felhasználású hitel)

- a Babaváró hitel az első 5 évben kamatmentes, és ha az első 5 éven belül gyermek születik akkor a futamidő végéig kamatmentes is marad

- ha 5 éven belül egy gyermek születik, akkor 3 évig nem kell törlesztő részletet sem fizetni

- ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés és a fennmaradó tartozás 30%-át elengedik

- ha a harmadik gyerek is megérkezik a családba, akkor pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik

Ne ijedj meg, ha már van gyermeked, mert ez nem kizáró ok a Bababaváró Hitel esetén. És akkor se rémülj meg, ha egyáltalán nem születik gyermeketek (hiszen ezt senki nem tudhatja biztosan, hogy összejön), mert arra is van megoldás.

Kinek és miért is jó a Babaváró Hitelkonstrukció?

- Nektek, ha házastársak vagytok

- Nektek, ha 18 évesek elmúltatok (és a hölgy nem idősebb, mint 41 év - bizonyos bankok 21 éves alsó korhatárt határoztak meg, ezért szerepel cikkünk címében a két évszám, mint indikáció)

- legalább egyikőtöknek van 3 év folyamatos, bejelentett munkaviszonya (TB jogviszony, tanuló is lehet akár)

- ja, és nem szerepeltek a BAR (KHR) listán..., az sajnos kizáró ok :(

- de ami jó hír, hogy nem kell a hitelhez ingatlan fedezet (jelzálog)

Szóval nem túl szigorúak a feltételek... Ha mégsem felelsz meg valamelyik feltételnek, akkor IDE kattints.

Hová fordulj, ha szeretnél Babaváró Hitelt igényelni?

Mivel a bankok feltételei különbözhetnek a hitelösszeg megítélésében és néhány lényeges kérdésben, ezért érdemes felkeresni egy független pénzügyi tanácsadót, aki tisztában van a különböző pénzintézetek feltételeivel, így megtudhatjuk tőle melyik bankot érdemes választani ahhoz, hogy a legjobban járhassunk. Így rengeteg időt és fáradságos bankban üldögélést spórolhatsz meg.

További részletek ITT

Csökkent több államkötvény aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél hatvanmilliárd forinttal nagyobb összegben, kilencvenmilliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 03. 13:30
Megosztás:

Rohamosan esett az euróövezetben a feldolgozóipar teljesítménye áprilisban

Némileg gyorsult az euróövezet feldolgozóipari aktivitásának csökkenése áprilisban az S&P Global gazdaságkutató intézet HCOB beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint.
2024. 05. 03. 13:00
Megosztás:

Ismét csalók élnek vissza a jegybank nevével

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több telefonszámának másolásával is hívnak csalók magánszemélyeket a jegybank, illetve valamelyik hitelintézet nevében, a beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az MNB.
2024. 05. 03. 12:30
Megosztás:

Több százmillió forintos fejlesztést zárt le a Bonag Kft. Békéscsabán

Háromszázmillió forintos fejlesztést hajtott végre a főként szerkezetépítéssel foglalkozó Bonag Kft. két békéscsabai telephelyén - közölte a cég csütörtöki közleményében az MTI-vel.
2024. 05. 03. 12:00
Megosztás:

Javított globális előrejelzéseit az OECD

Javított kissé idei és jövő évi globális növekedési előrejelzésén a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD csütörtökön kiadott prognózisában az előző, februári keltezésű becsléséhez képest.
2024. 05. 03. 11:30
Megosztás:

Uniós forrásból épült orvosi rendelő Bagon

Közel négyszázmillió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból 292 négyzetméter alapterületű új orvosi rendelő épül a Pest vármegyei Bagon - írta a település önkormányzata az MTI-nek eljuttatott közleményben.
2024. 05. 03. 11:00
Megosztás:

Áprilisban folytatódott az ingatlanpiac felfelé ívelése

Tovább folytatódott az ingatlanpiaci felívelés áprilisban: a 11 200 ingatlan-adásvétel az előző hónaphoz képest 1 százalékos, éves összevetésben 65 százalékos növekedés - közölte a saját adatain alapuló tranzakciószám-becslését a Duna House csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 03. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 05. 03. 10:00
Megosztás:

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 05. 03. 09:30
Megosztás:

Így néz ki péntek reggelre a forint árfolyama

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.
2024. 05. 03. 09:00
Megosztás:

Párját ritkítja a vadállományunk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra - közölte Nagy István agrárminiszter a Karcagi Nagykun Vadásztársaság alapításának 150 éves jubileumi ünnepségén, szerdán az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.
2024. 05. 03. 08:30
Megosztás:

Nőtt Románia államadóssága

A GDP 52,4 százalékára nőtt februárban Románia államadóssága - közölte szerdán a bukaresti pénzügyminisztérium.
2024. 05. 03. 08:00
Megosztás:

Már most a júliusra elvárt szint felett jár a gáztárolók töltöttsége

A fűtési szezon után a júliusra elvárt szint felett a gáztárolói töltöttség - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 03. 07:30
Megosztás:

Borsodban is megkezdődnek a szivattyús energiatározó létesítésének lehetőségét vizsgáló kutatófúrások

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a tiszta forrásból megtermelt energia termelésében és tárolásában. Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának kiegyensúlyozására számos országban alkalmaznak szivattyús-tározós erőműveket - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 05. 03. 07:00
Megosztás:

Bővítik a zalaegerszegi autóipari tesztpálya műhelyszárnyát

Az egyre gyarapodó megrendelések miatt új beállókkal bővítik a személyautók és teherjárművek fogadására egyaránt alkalmas műhelyszárnyat a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpályán.
2024. 05. 03. 06:30
Megosztás:

Áprilisban jelentősen nőtt az ingatlanpiaci kereslet

Áprilisban lélektani határt tört át az ingatlanpiaci kereslet, a feladott lakáshirdetések száma jelentősen nőtt, ami további élénkülést vetít előre 2024-re - közölte az ingatlan.com csütörtökön az MTI-vel az áprilisi kereslet-kínálati összesítője alapján.
2024. 05. 03. 06:00
Megosztás:

Javított globális növekedési prognózisán az OECD

Javított kissé idei és jövő évi globális növekedési előrejelzésén a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD csütörtökön kiadott prognózisában az előző, februári keltezésű becsléséhez képest.
2024. 05. 03. 05:30
Megosztás:

MLBKT: lassabb bővülés áprilisban

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 51,8. Áprilisban a válaszadók az előző hónaphoz képest visszafogott bővülésről számoltak be. A BMI index 0,4 százalékponttal csökkent, és a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50,0 pont feletti értéken áll - közölte csütörtökön a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) az MTI-vel.
2024. 05. 03. 05:00
Megosztás:

1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet februárban

2024. februárban a kivitel volumene 3,4 százalékkal haladta meg, a behozatalé 4,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. Az aktívum 1,7 milliárd euró volt, az egyenleg 1,2 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 03. 04:30
Megosztás:

Év végén már erőt gyűjtött a lakáspiac

A teljes 2023-as esztendő lakáspiaci folyamatairól is áttekintő képet ad a KSH legfrissebb, IV. negyedévi jelentése. E szerint a múlt évben 25 százalékkal kevesebb lakás cserélt gazdát, mint amennyit 2022-ben – az időarányos adatfeldolgozás alapján – regisztráltak. Az viszont jó hír, hogy a visszaesés üteme az év folyamán egyre csökkent, s a IV. negyedévben már emelkedést tapasztaltak. Ez utóbbi ugyan 9,8 százalékos többletet jelentett az előző év hasonló időszakához képest, de még mindig 12 százalékkal elmaradt a piac lefagyása előtti utolsó év, 2021 eredményétől.
2024. 05. 03. 04:00
Megosztás: