Hatással vannak-e a nagyobb kulturális események a részvényárakra?

Aki még ismerkedik az értékpapírok, a tőzsde világával annak az egyik első dolog, amit meg kell tanulnia, hogy az nem önmagában működik, külső hatások nélkül. Az értékpapírok árára, a tőzsdei mozgásokra mindennemű globális, sőt néha lokális események hatással lehetnek.

Hatással vannak-e a nagyobb kulturális események a részvényárakra?

Ez pedig a gazdasági történésektől a politikai eseményeken és a művelődési rendezvényeken keresztül egészen az olyan sportrendezvényekig terjed, amilyen a foci európa bajnokság. Ha felmerül benned a kérdés, hogyan is hatnak az ilyen rendezvények a tőzsdei árfolyamokra, ebből a cikkből megtudhatod.

Nézzük a focit. Köztudott, hogy az ilyen jellegű kontinentális és világversenyek a játékosok számára is remek lehetőséget jelentenek. Ha egy fiatal játékos kirobbanó formát mutat, ami után valamelyik nagyobb csapat milliós szerződéssel lecsap rá, ezáltal az adott klub mögött álló vállalkozás piaci értéke minden bizonnyal növekedni fog, mert nagyobbak lesznek a kilátásai arra, hogy különböző trófeákat szerezzen meg.

Ez persze csak egyetlen példa volt, ami talán kellőképpen illusztrálja, hogy a tőzsde nem más, mint a bennünket körülvevő globális környezet leképezése. Éppen ezért a befektetőknek tudatában kell lenniük egy-egy üzleti döntés kapcsán annak, hogy milyen eseményeket, tényezőket érdemes követni, elemezni és figyelembe venni. Így tudnak ugyanis kizárólag megfelelő döntést hozni.

A Super Bowl és a Coachella Fesztivál üzleti hatása

Superbowl

Pixabay

A folytatásban nézzünk konkrét példákat is, amikor kulturális, illetve sport jellegű események okoztak tőzsdei mozgásokat.

Ezek közül az egyik a Super Bowl. Ennek a rendezvénynek a fontosságát nem szükséges hangoztatni. Köztudott, mekkora rangot jelent a meccs szünetében fellépni, mint ahogy az is, hogy micsoda pénzek forognak a közvetítési jogok, illetve a reklámbevételek kapcsán. Ezúttal azonban az utazásról lesz szó.

A tavalyi szuperdöntő ugyanis jelentős hatást gyakorolt az érintett légitársaságok árfolyamaira. A gálának Arizona adott otthont, az esemény időszakában pedig az érkező és távozó vendégek miatt megnövekedett a repülős forgalom.

Ez azt eredményezte, hogy az érintett légitársaságok árfolyama az esemény előtti napokban megindult felfelé és ez kitartott egészen a Super Bowl napjáig, utána viszont visszaesett, de érdekes, hogy a visszaesés után is az előtte mért árszint felett maradt.

Vegyünk egy példát a zenei világból is, mégpedig a világ egyik legnagyobb fesztiválját, a minden évben Kaliforniában szervezett Coachellát. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azon fellépők lemezkiadóinak árfolyama növekszik ebben az időszakban, akik meghívást kapnak a fesztiválra, a várakozások alapján ugyanis az ő lemezeladásaik a hatalmas publicitás következtében növekedni fognak.

A nagy kulturális események árfolyamokra gyakorolt ​​hatásának kockázatai

Amikor egy üzleti döntés kulturális eseménnyel van kapcsolatban, akkor minden esetben az ilyen spekulációk alkalmával a veszteség kockázatát is be kell kalkulálni. Ha visszatérünk a már vizsgált Super Bowl döntőhöz, lehet, hogy egy befektető az egyik csapat részvényeibe fektet be, mert arra számít, ők fognak nyerni. Ha mégsem így történik, ezzel veszíteni fog.

Különösen a szabadtéri rendezvények azok, ahol az időjárás is megjelenhet kockázati tényezőként. Rossz idő, netán vihar esetén elmaradhat a várt nézőszám, sőt, néha le is kell mondani egy-egy rendezvényt, ami értelemszerűen az érintett vállalatok részvényeinek az árfolyamaira is kellemetlen hatással lehet.

A piaci hangulat pedig az egyik legérzékenyebb tényező, amiről számot kell viselni, noha ezt a legnehezebb eltalálni. Így például, hiába lesz sikeres egy zenei fesztivál rekord látogatottsággal, ha közben a piacokat a pesszimizmus uralja. Ez ugyanis az árfolyamok csökkenéséhez vezet, éppen ezért mindig többféle perspektívát is figyelembe kell venni.

Amit még érdemes megjegyezni az ilyen jellegű események és a befektetések kölcsönhatását illetően, hogy az egyes koncertek, sportdöntők, fesztiválok piacra kifejtett hatása általában rövidtávú. Ha elmúlik a rendezvény, a hatás is csökkenni fog. Hosszú távon az árfolyamok továbbra is olyan tényezőktől függnek, mint a vállalatok profitja, vagy a piaci kilátások.

A fent említettek kiküszöbölésére létezik néhány alkalmazható stratégia. Ezek egyike a day trading, ami azt jelenti, hogy a befektetők ugyanazon a napon vásárolnak és adnak is el különböző részvényeket.

A day traderek a rövid távú árfolyam elmozdulásokon igyekeznek szert tenni nyereségre, ezért ez a stratégia a kulturális rendezvények esetében sikeres lehet. Másrészt azonban, mivel a rövidtávú elmozdulásokra kifejezetten jellemző lehet a meredek volatilitás, ezért ez a hozzáállás hordoz magában kockázatokat, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

Duplázás a Defláción: A Rollblock (RBLK) bevételmegosztási modellje deflációsabbá teszi, mint a Binance Coin (BNB) és az Ethereum (ETH)

Az innováció a siker kulcsa a kriptopiacon, és a Rollblock (RBLK) kiemelkedő szereplő a bevételmegosztási modelljével. Ez a rendszer növeli a hasznosságát, és deflációsabbnak tűnik, mint az olyan altcoinok, mint a Binance Coin (BNB) és az Ethereum (ETH). Az elemzők szerint ez a második szakaszban lévő előértékesítési sztár lehet a következő 50-szeres értéknövekedést produkáló altcoin 2024-ben.
2024. 05. 17. 03:30
Megosztás:

Ez a 10 legnépszerűbb használt autó modell Magyarországon

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben is lefedő Használtautó.hu autópiaci szakértője megvizsgálta, hogy a 10 legnépszerűbb használtautó-modell esetében hogyan alakulnak megyénként az átlagárak. A portál adatai alapján Nógrád és Heves megyékben találhatók a legolcsóbb és legöregebb, Pest és Zala megyében pedig a legdrágább és legfiatalabb darabok.
2024. 05. 17. 03:00
Megosztás:

Itt hibázott nagyot Fico testőrsége - a szakértő megmutatja

Szerdán, a Nyitrabányán tartott kihelyezett kormányülés után meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akinek az állapota még mindig nagyon súlyos. A kormányfőt három golyó is eltalálta az öt leadott lövésből. Hajós István biztonsági szakértő szerint Fico testőrsége több ponton is hibázhatott, a jövőben pedig itthon is minden bizonnyal szigorítják a biztonsági intézkedéseket.
2024. 05. 17. 02:00
Megosztás:

A TESCO durva húzása: pénzt kérnek érte, pedig ingyen volt!

A TESCO legutóbbi döntése, mely szerint mostantól pénzt számol fel a műanyag ruhafogasokért, nagy visszhangot váltott ki. Az üzletlánc a környezettudatosság jegyében vezette be ezt az intézkedést, ám sokan kérdezik: valóban a Föld megmentése a cél, vagy csak egy ügyes marketingfogásról van szó? És mennyibe "fáj" így egy ruhafogas?
2024. 05. 17. 01:30
Megosztás:

Az öregség szaga - Miért van az idősebb embereknek más szaguk és hogyan lehet megszüntetni?

Mindannyian észrevehettük már, hogy az idősebb embereknek gyakran van egy jellegzetes szaguk. Ez a szag semmiképpen sem kellemetlen, inkább különleges és megkülönböztető. Azonban sokan kíváncsiak arra, hogy mi okozza ezt az illatot, és van-e valami, amit tenni lehetne a mérséklésére.
2024. 05. 17. 01:00
Megosztás:

Normális?! Ön még mindig fizet a drága SMS-ért, amit a bankja küld?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024. februári adatai szerint a számlavezetés során a bankok felé kifizetett díjak 15 százalékát teszik ki az SMS szolgáltatások. Bár a jegybank nyolcezer forint közelébe becsülte az SMS-ekre fordított éves átlagos ügyfélköltséget, a BiztosDöntés.hu szerint ez a költség még ennél nagyobb is lehet. Pedig ma már a legtöbb banknál létezik erre egy ingyenes alternatíva, melyre könnyen át lehet állni.
2024. 05. 17. 00:30
Megosztás:

A kriptobefektetők elkapkodják a Mega Dice tokent

Az eredetileg 0,069 dolláros kezdeti árfolyamon értékesített DICE jelenlegi ára már 0,075 dollárra emelkedett, ami 8,6 százalékos drágulást jelent.
2024. 05. 17. 00:01
Megosztás:

Új foglalkoztatási program kezdődik 30 felettieknek

Csütörtöktől elérhető a 30 évesnél idősebb álláskeresőknek szóló, 150 milliárd forintos támogatási rendszer - mondta a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán csütörtökön.
2024. 05. 16. 23:30
Megosztás:

Románia van a legnehezebb helyzetben a régióban

Az ikerdeficit miatt a régió országai közül Románia van a legnehezebb gazdasági helyzetben - jelentette ki szerdán Mugur Isarescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke a BNR negyedéves inflációs jelentését ismertetve.
2024. 05. 16. 23:00
Megosztás:

A Deutsche Telekom AG bevétele nem érte el a várt szintet

A Deutsche Telekom AG, Európa legnagyobb távközlési vállalata adózott eredménye 87,1 százalékkal csökkent az idei első negyedévben, amikor a vártnál kevésbé nőttek a bevételei.
2024. 05. 16. 22:30
Megosztás:

Mai Európai Bírósági döntés a magyar a ÁFA szabályokról

Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák. Ez ugyanakkor nem csupán a külföldiek áfa-visszatérítésére lehet hatással, de bármely olyan áfa-ügyben is felhasználható, ahol az adóhatóság megtagadta a fellebbezés során benyújtott tények, bizonyítékok értékelését. Az ügy legfontosabb tanulságait a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértőivel szedtük össze.
2024. 05. 16. 22:00
Megosztás:

Apadt a Siemens negyedéves nyeresége

A német Siemens AG ipari konszern az elemzők által vártnál kevésbé csökkenő negyedéves profitról jelentett csütörtökön.
2024. 05. 16. 21:30
Megosztás:

Ismét sajátrészvény visszavásárlási programot indít az OPUS

Az OPUS GLOBAL Nyrt. június 17-től saját részvény visszavásárlási programot indít - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 16. 21:00
Megosztás:

Meghatározatlan időre bezárták a parajdi sóbányát

Vízbeszivárgás miatt meghatározatlan időre bezárták a parajdi sóbányát, hogy ne veszélyeztessék a látogatók biztonságát.
2024. 05. 16. 20:30
Megosztás:

Mindenkit vár Miskolcon a HUMDA ingyenes programja

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Életre Valók komplex e-mobilitási roadshow miskolci állomásán május 15. és 17. között számos közlekedésbiztonsági, elektromobilitási és interaktív programon vehet részt az egész család - tájékoztatott szerdai közleményében az ügynökség.
2024. 05. 16. 20:00
Megosztás:

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon: gyengült az euróval és a dollárral szemben, a svájci frank ellenében alig változott.
2024. 05. 16. 19:30
Megosztás:

Jól teljesített a Magyar Telekom

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 180,81 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 68 854,65 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 11,0 milliárd forint volt. A négy vezető részvény közül a Richter és a Mol árfolyama esett, míg az OTP és a Magyar Telekom jegyzése erősödött az előző napi záráshoz képest.
2024. 05. 16. 19:00
Megosztás:

Luxuskikapcsolódás Hévízen

Régóta szeretne már igazán kikapcsolódni, elmenekülni egy helyre, ahol csend van nyugalom, és mindenki csak az Ön kívánságait teljesíti? Kevés ilyen igazán jó hely van, ezek közül az egyik Hévízen.
2024. 05. 16. 18:30
Megosztás:

Csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 10-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 05. 16. 18:00
Megosztás:

Csökkent a 3, 5 és 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 16. 17:30
Megosztás: