Óvatosan az OTP-vel! Interjú a CIB vezető elemzőjével

További kamatcsökkentés, kedvező inflációs kilátások, stabilizálódó forint, csökkenő hozamok a makrogazdaságban, korrekció és titkos favoritok a tőzsdén. Az OTP-vel rövid távon azért vigyázzunk. Interjú Trippon Mariannal, a CIB Bank vezető elemzőjével. (ProfitLine.hu)

ProfitLine.hu: A piaci várakozásokat meghaladó 100 bázispontos kamatvágásról döntött a Monetáris Tanács, 8,50%-ra leszállítva ezzel az alapkamatot. Mire számíthatunk az év hátralévő részében a kamatpálya tekintetében?

 

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője: Az év hátralévő részében a kamatcsökkentési ciklus folytatódására számítunk. Az elmúlt időszakban megjelent makrogazdasági adatok is alátámasztják, hogy a gazdaságnak egyrészt szüksége van az alacsonyabb belföldi kamatszintre, másrészt a jegybanknak az inflációs kilátásokat és a piaci folyamatokat is figyelembe véve lehetősége van a monetáris kondíciók lazítására. A második negyedéves GDP adatok 7,5%-ot meghaladó zsugorodást mutattak éves szinten, és bár az április-június periódusban a gazdaság valószínűleg elérte a mélypontot, a fellendülés nagyon lassú lehet: idén 6% körüli gazdasági visszaesésre számíthatunk, amit jövőre jó esetben is csak stagnálás követhet; a növekedési kilátások tehát egyértelműen alacsonyabb forint kamatokért kiáltanak.

Mindeközben az inflációs kilátások is kedvezőek (ami azért nagyon fontos, mert a jegybank úgynevezett inflációs célkövetéses rendszerben működik, vagyis végső célja az infláció, a rendelkezésre álló eszközökkel a 3%-ban meghatározott célt kell elérnie). Igaz, hogy az ÁFA és a jövedéki adó emelés átmenetileg jelentősen megemeli a pénzromlási ütemet, a piac és a jegybank véleménye összhangban van a tekintetben, hogy ezt egyszeri inflációs sokknak tekinthetjük, a megugrás nem épül be tartósan a várakozásokba, és középtávon a pénzromlási ütem visszatér a célhoz. Sőt, akár a cél alá is süllyedhet – nem utolsósorban a gazdaság recessziójának és a rendkívül gyenge belső keresletnek köszönhetően. A növekedési és inflációs helyzet, illetve a kilátások viszont már hónapokkal korábban hasonló képet mutattak, a jegybank mégis júliusig várt az első kamatvágással - stabilitási szempontokra hivatkozva.

Az elmúlt időszak legfontosabb fejleménye azonban éppen hazánk kockázati megítélésének az érezhető és immár talán tartósnak tekinthető javulása. Az állampapír piaci hozamok jelentősen csökkentek, a forint árfolyama szemmel láthatóan erősödött az euróval szemben, az ÁKK sikeresen újraindította a kötvényaukciókat –vagyis a korábban a jegybank által jelentősnek ítélt stabilitási kockázatok olyan mértékben enyhültek, amelyek immár lehetővé tették a monetáris kondíciók lazítását. A fundamentumokban az év további részében sem várunk változást, a makrogazdasági kilátások várhatóan nem módosulnak olyan mértékben, amelyek alapjaiban rajzolnák át a következő időszak várható kamatpályáját. Így összességében azt mondhatjuk, hogy amennyiben a piaci folyamatok is támogatóak maradnak, az év végéig az MNB folytathatja az alapkamat lassú, fokozatos mérséklését, és alapforgatókönyvünk szerint az irányadó ráta decemberre 7.5%-ra süllyedhet, úgy, hogy a következő fél százalékos lazításra már e hónapban sor kerülhet.

 

PL: A ProfitLine.hu olvasói jellemzően kisbefektetők, így sokan befektetési alapokban tartják megtakarításaikat. Jelentős hozamcsökkenés volt megfigyelhető az elmúlt hónapokban az állampapírpiacon, mely a kötvényalap tulajdonosokat szép profittal ajándékozta meg. Mire számíthatunk az év hátralévő részében?

 

T.M.: Az állampapír piacon bekövetkező jelentős korrekció is szoros összefüggésben van hazánk kockázati megítélésének a javulásával, illetve a globális kockázatvállalási kedv erősödésével. Megítélésünk szerint az állampapír piacot a következő hónapokban is ezek a tényezők mozgathatják. Kockázati faktort jelent a globális hangulatban esetlegesen bekövetkező jelentősebb negatív korrekció (amit a szakértők többsége az őszi hónapokban nem tart kizártnak), míg a hazai tényezőket számba véve a belpolitikai eseményeket, illetve a jövő évi költségvetés elfogadását említhetjük meg, mint bizonytalansági tényezőt.

Alapforgatókönyvünk szerint azonban az év végéig folytatódhat a hozamok süllyedése, de a csökkenés mértéke már valószínűleg nem éri el azt a szintet, mint amikor a márciusi 12-13%-os szintekről júniusra 8,5% környékére korrigáltak a hozamok a görbe középső- és hosszú végén. Ennek ellenére december végéig még látunk teret egy körülbelül 100 bázispontos hozammérséklődésre.

 

PLA válság elől, az államcsőd rémképétől félve számos kisbefektető fektette vagyonát euróba, dollárba az elmúlt év során. Bámulatos erőt mutat viszont az elmúlt hónapokban a forint, és a válságos 300 Ft feletti szintekről a 270-es szint környékére erősödött az EUR-val szemben. Mik lesznek a főbb piacmozgató erők a forint piacán a közeljövőben, és milyen árfolyammal számolhatunk Ön szerint rövid és közép távon? Érdemes most EUR-t venni?

 

T.M.: Rövid távon véleményem szerint a külső tényezők, az általános befektetői hangulat lehet a legfőbb mozgató erő a hazai fizetőeszköz piacán, ahogy azt egyébként az elmúlt napokban már érzékelhettük is. A június-júliusi nagy rallit követően (aminek nyomán a 290 feletti szintekről átmenetileg egészen 265-ig esett az EUR/HUF kurzus) az elmúlt heteket inkább konszolidáció jellemzi, az általános hangulat függvényében a 270-es szint körül ingadozik az EUR/HUF keresztárfolyam. Nagyon leegyszerűsítve: ha jó a hangulat, emelkednek a részvénypiacok, akkor erősödik a forint, ha elromlik a hangulat, esnek a tőzsdék és csökken kockázati étvágy, akkor gyengül fizetőeszközünk. Egyelőre úgy tűnik, hogy rövidtávon a 265-ös szint áttörése kemény diónak bizonyult a forint számára, így a következő napokban is a 270-es szint körül ingadozhat az EUR/HUF keresztárfolyam.

Amennyiben tartósan romlik a külső hangulat, vagy felerősödnek a belső kockázatok, nem kizárt, hogy a keresztárfolyam visszateszteli a 280 feletti szinteket, arra azonban nem számítunk, hogy a következő időszakban újra 300 feletti árfolyamokkal kellene megbirkózniuk a devizahiteleseknek. Néhány éves időtávra előretekintve – természetesen a rövid távú ingadozásokat is figyelembe véve – a forint fokozatos felértékelődését prognosztizáljuk (Az egyensúlyi reálfelértékelődés a felzárkózási folyamat természetes velejárója, ez a reálfelértékelődés pedig részben mindenképpen a nominális árfolyam erősödésén keresztül valósul meg).

 

PL: Még a devizapiacnál maradva: állandó téma Magyarország eurozónához való csatlakozása, mely jelentősen foglalkoztatja olvasóinkat. Véleménye szerint mikor történhet meg a csatlakozás, és milyen árfolyam szinttel érdemes kalkulálni?

 

T.M: A jelenlegi piaci konszenzus szerint hazánk 2014-ben válhat az euró övezet tagjává, egy időben Csehországgal, Lettországgal és Litvániával. A legfrissebb várakozások szerint minket követhet 2015-ben Románia és Bulgária, míg Lengyelország hazánknál egy évvel korábban, 2013-ban vezetheti be a közös európai devizát.

A CIB saját előrejelzése szerint is 2014-re teljesíthetjük a csatlakozási feltételeket, és ebben az évben válthatja fel a forintot az euró. Ugyanakkor véleményem szerint a pontos dátumnál sokkal fontosabb az, hogy felkészülten érkezzünk az euró övezetbe és a csatlakozás ne egy erőltetetett, kierőszakolt folyamat eredménye legyen. Fontos, hogy a csatlakozáshoz szükséges úgynevezett maastrichti kritériumokat (infláció, államháztartási hiány, árfolyam, hozamok, adósság) egy szerves fejlődés eredményeképpen teljesítsük, és például ne mesterségesen szorítsuk le az inflációt csak azért, hogy elérjük a kívánatos szintet. Csak ebben az esetben élvezhetjük ugyanis a valutaunióhoz való csatlakozás és az önálló deviza feladásának előnyeit. Ellenkező esetben ugyanis a gazdaságban jelenlévő feszültségek rövid időn belül újratermelődnek, önálló monetáris és árfolyam-politika hiányában pedig ezeknek a feszültségeknek a kezelése igen fájdalmas is lehet.

A végső konverziós ráta minden bizonnyal érezhetően erősebb lesz a jelenlegi árfolyam szintnél. Az euró bevezetés egyik feltétele az árfolyam stabilitására vonatkozó kritérium teljesítése, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a forintnak két évet kell eltöltenie az úgynevezett ERM-II rendszerben (itt egy meghatározott centrális paritás körül +-15%-os sávban ingadozhat az árfolyam). A 2014-es euró bevezetéshez legkésőbb 2012-ben csatlakozni kell a rendszerhez, a legfrissebb piaci konszenzus szerint az ERM-II csatlakozási árfolyam 260 lehet, mi azonban nem tartjuk kizártnak, hogy ennél valamivel erősebb szinten lépünk be az árfolyam-mechanizmusba. Az ott eltöltött két év alatt pedig további felértékelődés valószínűsíthető (a szlovák korona árfolyamában például az ERM-II csatlakozás és a végső konverziós ráta meghatározása között 22%-os felértékelődés következett be), vagyis az euró bevezetésekor alapesetben mi is bőven 250 alatti árfolyammal kalkulálhatunk.

 

PL: A devizahitelesek megnyugodhattak az elmúlt hónapokban, hiszen a forint jelentősen erősödött, míg a svájci frank enyhén gyengült az EUR-hoz képest, így a törlesztő részletek csökkenésnek indultak ismét a svájci frank hitelek esetén. Mire számíthatunk a jövőben? Érdemes ma devizahitelt felvenni?

 

T.M: Ez egyben azt is jelenti, hogy azon devizahitelesek számára, akik az elmúlt hónapok vérzivataros időszakát átvészelték, könnyebb időszak következhet. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy rövidtávon kizárhatjuk a negatív irányú árfolyam elmozdulások esélyét, mindössze azt, hogy egy hosszú lejáratú deviza hitel esetében (a lakáshitelek pedig jellemzően 15-25 év lejáratú hitelek) a futamidő egészét tekintve valószínűleg nem „bukhatunk”.

Az érdemes-e felvenni kérdésre, ahogy a befektetési döntéseknél is, nincs univerzális válasz. az elmúlt hónapok azonban egy dologra mindenképpen megtanították a hazai hitelfelvevőket: az alacsonyabb kamatért cserében a devizahitelek jelentős árfolyamkockázattal bírnak. Amikor tehát devizahitel felvételéről döntünk, a hitel nagyságát mindenképpen érdemes úgy meghatározni, hogy a havi törlesztő részletek még akár jelentősebb gyengülés esetén is kezelhetőek legyenek.

 

PL: Szárnyal a BUX, és leginkább az OTP részvénye az, mely a kisbefektetőket jelentősen lázba hozta. Mire számít Ön év végéig a BUX index teljesítményével kapcsolatban, és hogyan ítéli meg az OTP részvény vásárlását egy ekkora rally után? Van még erő a bankpapírban?

 

T.M: A vezető hazai bankpapír árfolyammozgása várhatóan nem fogja tudja kivonni magát a globális befektetői hangulat változásai alól, így a jelenlegi 5000 forint körüli szinteken már csak a részvény tartása ajánlható, míg 5800 forint feletti szinteken egyértelműen megfontolandó lehet a papír értékesítése.

Néhány éves távlatban gondolkodó befektetők számára természetesen még a 5800 forint körüli szintek is feltehetően kedvező beszállási pontok lehetnek, azonban az őszi hónapokra többek által várt korrekciót érdemes lehet a vételekkel megvárni.

 

PL: Kisbefektetőink a kisebb kapitalizációjú részvényeket is előszeretettel vásárolják a magas hozam/kockázat miatt. Van-e olyan részvény a Budapesti Értéktőzsdén, melyet jelentősen alulértékeltnek tart és vételre ajánl?

 

T.M: Hosszabb távon gondolkodó befektetők számára kedvező lehetőséget kínálhatnak a TVK részvényei, amelyek ebben a pillanatban is jelentős mértékben alulértékeltnek mondhatóak. Fontos azonban esetükben megjegyezni, hogy látványos árfolyamugrásra csak a globális gazdaság tartós beindulását követően lehet számítani.

A TVK mellett érdemes lehet figyelemmel kísérni többek között az Egis, az FHB és a Fotex részvényeit is. Amennyiben a részvénypiacokon az év második felében valóban bekövetkezik egy markánsabb korrekció, úgy azt érdemes lehet kihasználni ezen papírok vásárlására is. Mellettük a BÉT egyik unikumjának számít a várhatóan nagy növekedés előtt álló RFV, míg potenciálisan óriási árfolyam emelkedési lehetőség állhat az Orco részvényei előtt, azonban látni kell, hogy az ingatlanfejlesztő társaság jelenleg csődvédelem alatt áll, így tartós árfolyamszárnyalásra csak a hitelállomány sikeres átstrukturálása, más szóval élve a cég "túlélése" esetén lehet számítani.

 

A szülők fele támogatná az iskolák környékének időszakos lezárását a forgalom elől

A magyar szülők mintegy fele egyetért azzal, hogy a gyermekek nagyobb biztonsága érdekében időszakosan lezárják az iskolák környékét a forgalom elől abban az esetben, ha jól megszervezik ezt az intézkedést – derül ki a Chery Group megbízásából készült felmérésből. A válaszadók mindössze tizede jelezte azt, hogy iskolabusszal, vagy egyéb szervezett szolgáltatás révén teljesen biztonságosan jut el gyermeke a suliba.
2024. 09. 12. 08:00
Megosztás:

Spekulációs buborékok veszélyeztetik a magyar gazdaság húzóágazatát

A fémek iránti növekvő kereslet vonzza a piaci spekulációt, ám az emiatt kialakuló buborékok károsak lehetnek a fém- és bányavállalatokra, valamint a felhasználó ágazatokra – különösen az akkumulátor- és az elektromosautó-gyártásra. A lítium-buborék nemrégiben kipukkadt ugyan, de a spekuláció most a réz és a kobalt felé fordult.
2024. 09. 12. 07:30
Megosztás:

Aktív kereslet, szűk kínálat és magas árak jellemzik budapesti ingatlanpiacot

Az ingatlanvásárlók között Budapest belvárosának népszerűsége töretlen, azonban az érintett V., VI., VII. kerületben a fővárosi eladó ingatlanok mindössze 15 százaléka érhető el. A szűkös kínálat mellett pedig az ingatlanok átlagos négyzetméterára továbbra is meghaladja az egymillió forintot - közölte saját adatai alapján a Duna House szerdán az MTI-vel.
2024. 09. 12. 07:00
Megosztás:

Európa versenyképességének megerősítése az unió közös feladata

A magyar EU-s elnökség legfontosabb célkitűzése a világ gazdaságaihoz képest lemaradóban lévő európai versenyképesség megerősítése, ebben számítanak a többi tagállam együttműködésére is - jelentette ki Varga Mihály az Eurofi Üzleti Fórumán, szerdán Budapesten a tárca közleménye szerint.
2024. 09. 12. 06:30
Megosztás:

Másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata, ami az árakat is kedvezően alakítja

Másfél évtizede nem látott szintre nőtt az új lakóingatlanok kínálata az országos piacon, ami az árakra is kedvező hatást gyakorolt - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amelyből kiderül, hogy mennyibe kerülnek a budapesti kerületekben és a vármegyeszékhelyeken eladó új lakóingatlanok.
2024. 09. 12. 06:00
Megosztás:

Az elemzők visszaesést jósolnak az Ethereum (ETH) és a Chainlink (LINK) számára a kitörés előtt; Jobb választás lehet a DTX Exchange (DTX)?

Annak ellenére, hogy volt némi visszapattanás, a kriptopiac továbbra is meglehetősen alulteljesít. Jó idő a vásárlásra, figyelembe véve az óriási árengedményeket? Egy vezető elemző csökkenést jósol az Ethereum (ETH) és a Chainlink (LINK) árfolyamában a kitörés előtt.
2024. 09. 12. 05:00
Megosztás:

Kérdezzünk rá az orvostól: „Lehetséges, hogy a betegségem tüdőfibrózis?”

Minden élethelyzetben fontos az, hogy tisztában legyünk az egészségi állapotunkkal, azzal, hogy mi lehet az oka annak, ha bizonyos tüneteket tapasztalunk. Ez az odafigyelés egy esetleges betegség korai felismerését is segítheti, ami számos esetben alapvetően befolyásolhatja a terápia hatékonyságát és a beteg életkilátásait.
2024. 09. 12. 04:00
Megosztás:

Jogszabálymódosítás: üdülőre is felhasználható lesz a lakástakarék

Az éjszaka megjelent jogszabálytervezet alapján számos könnyítés életbe léphet a lakás-előtakarékossági szerződésekkel kapcsolatban. A tervezett változás több mindent érint, a Bankmonitor szakértői összeszedték a fontosabb pontokat.
2024. 09. 12. 03:30
Megosztás:

Damodaran varázsgömbje mit mutat most a pénzügyekről?

A varázsgömb: Damodaran „varázsgömbje” szeptember elsején — amikor utoljára a részvénypiaci kockázati prémiumot számolta — 4,05 százalékot mutatott, ami további enyhe csökkenés az előző havi 4,06 százalékhoz képest.
2024. 09. 12. 02:30
Megosztás:

Váratlan pénznyeremény?! IGEN, most 3 csillagjegy is nagyot nyer a hétvégén!

Fedezd fel, mit tartogat számodra a hét pénzügyi szerencséje! Izgalmas fordulatok, váratlan nyeremények és különleges lehetőségek várnak rád – csak arra várnak, hogy felfedezd őket. Nézd meg, melyik nap érdemes szerencsejátékot kipróbálnod, és tudd meg, melyik számok hozhatnak szerencsét Neked! Olvasd el a saját horoszkópodat, hogy a csillagok segítségével hozd ki a legtöbbet a hétből!
2024. 09. 12. 02:00
Megosztás:

Szociális tűzifa 2024 telén is jár! Itt a miniszteri bejelentés, hogy kik kapnak

Szociális tűzifa 2024 – Idén is jár a rászorulóknak, friss hírek érkeztek a tűzifa programról, mutatjuk a miniszteri bejelentés részleteit.
2024. 09. 12. 01:00
Megosztás:

Öntik a pénzt a kriptósok a Rollbit új versenytársába

A projekt kimondottan a "degen" közösséget célozza meg. Változatos kaszinójátékokkal, nagy tétekkel és sportfogadóval várja azokat a felhasználókat, akik népszerű mém érmékkel, például a Dogecoin-nal (DOGE), a Shiba Inuval (SHIB) vagy a Pepével (PEPE) akarnak fogadni.
2024. 09. 12. 00:01
Megosztás:

Kripto Pánik: A Bitcoin szezonális pangáson megy keresztül, a kereskedők mémérmékhez fordulnak gyors profitért - Fektess be ma 100 dollárt, hogy holnap akár 1 millió dolláros portfóliót biztosíts!

A Bitcoin értéke általában visszaesik az év ezen időszakában, így a kereskedők máshol keresnek gyors nyereséget. A mémérmék körüli izgalom egyre nő, sok befektető pedig úgy tekint rájuk, mint a kis befektetések nagy vagyonokká alakításának lehetőségére. Ez a cikk bemutatja azokat az érméket, amelyek várhatóan megugranak, és azt sugallja, hogy a mai 100 dolláros befektetés gyorsan 1 millió dolláros portfólióvá válhat.
2024. 09. 11. 23:00
Megosztás:

Tízedannyi mikroműanyag van a Balatonban, mint a Bodrogban

Ezer liternyi Balaton-vízben 21 mikroműanyag található, a Kis-Balatonban 7-8 körül van ez a szám, míg Magyarország egyik legszennyezettebb vizében, a Bodrogban 214,8 műanyagszemcsét számoltak össze a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének kutatói.
2024. 09. 11. 22:30
Megosztás:

Az MNB visszavonta egy faktorcég és egy ingatlanlízing-társaság engedélyét

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Fejérdi Finance Faktor Zrt. tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását, emellett visszavonta a fizetésképtelenné vált Arthur Bergmann Lízing Zrt. engedélyét is, és a társaság felszámolását kezdeményezte - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2024. 09. 11. 22:00
Megosztás:

Csökkent is meg nem is az infláció az USA-ban - az meg hogy lehet?

Az éves inflációs ráta az Egyesült Államokban az ötödik egymást követő hónapban csökkent, és augusztusban 2,5 százalékot ért el az előző hónapban mért 2,9 százalék után. Ez 2021 februárja óta a legalacsonyabb szint.
2024. 09. 11. 21:30
Megosztás:

Televíziós vita keretében találkozott Donald Trump és Kamala Harris

A gazdaság, az illegális bevándorlás, a nemzetközi konfliktusok, a terhesség-megszakítás, valamint a szociális juttatások kiemelt témaként szerepeltek az amerikai elnökjelöltek kiélezett vitájában kedden este.
2024. 09. 11. 21:00
Megosztás:

A gazdatámogatás egyszerűsítéséről tárgyaltak a KAP főigazgatók

A Közös Agrárpolitika keretei között működő támogatási rendszer egyszerűsítése kiemelten fontos az európai mezőgazdaság jövője szempontjából - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán, a Közös Agrárpolitikáért felelős uniós főigazgatók budapesti ülésén.
2024. 09. 11. 20:30
Megosztás:

Az EB szerint az orosz gáz kivonása nem jelent kihívást Európa energiaellátásának biztonságára

Az Európai Unió teljes mértékben elkötelezett az orosz gáz fokozatos kivonása mellett, ez ugyanis megtehető anélkül, hogy kihívást jelentene Európa energiaellátásának biztonságára - jelentette ki az energiaügyekért felelős uniós biztos az energiaunió helyzetéről szóló 2024-es jelentés bemutatásakor szerdán.
2024. 09. 11. 20:00
Megosztás:

Már a tizedik kutat fúrja az MVM a kelet-magyarországi gázmezőkön

Már a tizedik kutat fúrja az MVM a kelet-magyarországi gázmezőkön - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán szerdán.
2024. 09. 11. 19:30
Megosztás: