Hírek > Uniós támogatásból bérlakás program >

Uniós támogatásból bérlakás program

2009.08.30 15:39
Uniós támogatás fogadására alkalmas bérlakás építő és kezelő szervezetek létrehozásával egyenlítené ki a lakásépítés hullámzását a Társaság a Lakásépítésért Egyesület. (ProfitLine.hu)

Az egyesület ezt többek között azért kezdeményezi, mert így szerintük elkerülhető lenne, hogy a lakásépítések hullámzó üteme miatt az építő- és építőanyag iparban időközönként kapacitásfeleslegalakuljon ki, ami a foglalkoztatottak számának hullámzását is okozza - közölte a szervezet az MTI-vel. A program szerintük arra is megoldási lehetőséget nyújtana, hogy a magyar lakásépítésbe - amely nem jut uniós forrásokhoz - EU-s forrásokat is bevonhassanak.

 

A szociális szempontokra isfigyelemmel kialakított bérlakás építő és kezelő rendszer ugyanis alkalmas arra, hogy az EU-s támogatásban részesüljön. A nagy építőanyag-gyártó és -forgalmazó cégeket tömörítő egyesületnek jelentős szerepe volt az ezredfordulón a lakástámogatás létrejöttében, néhány éve pedig az osztrák mintára megvalósítandóbérlakásépítést szorgalmazza.

 

A TLE több fórumon is bemutatta az osztrák modellt, amelyben állami támogatással épülnek bérlakások. Szakszervezetek, üzleti biztosítók és önkormányzatok is működtetnek olyan szervezeteket,amelyek bérlakásokat építtetnek, majd kezelnek ebben a konstrukcióban, rögzített, pár százalékos nyereséggel. Magát az építést profi építő vállalkozások, üzleti alapon végzik.

 

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben kiemelik azt is, hogy támogatják a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége (MALOSZ) által szorgalmazott gyors bírósági eljárást a vállalkozókat ki nem fizetőmegrendelők, illetve fővállalkozók ellen. A Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) által javasolt bérlakás programot is pártolják.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák