Aranyra tör a magyar!

Izzik, forr a levegő az arany piacán miután a nemesfém árfolyama áttörte az 1000 dolláros unciánkénti szintet. Magyarországon is megfigyelhető egy komoly növekedés ebben a piaci szegmensben, és egyre több befektető tart széfjében aranytömböt. A témában a Solar Capital szakértőjét Nagy Attila értékesítési vezetőt kérdeztük.

ProfitLine: Miért jó befektetés az arany, miért kapott rá számos befektető hazánkban is?

Nagy Attila: Egységesen elmondható, hogy a gazdasági folyamatok vezettek el minket és a befektetőket a fizikai aranyhoz. A pánik és a félelem hívta életre ezt a befektetési formát. Sokan tartottak a pénzügyi rendszerben rejlő veszélyektől. Valamint sokan az eddig biztosnak hitt ingatlan befektetéseikből menekülnek az értékálló és konzervatív befektetési aranyba. Például Németországba tudtommal több befektetési arany van a magánszemélyek kezében, mint az állam kezében. Tőlünk nyugtra már kialakult kultúrája van ennek a befektetési módnak. Nálunk is az lesz csak megint későn ébredünk?!

 

PL: Sokan arany befektetés alatt a vastag fux-ot, karkötőt, medált értik. Miben különbözik az aranytömb ezektől?

N.A.: Ezek a termékek nagyon szépek, de ahogy megvesszük őket és esetleg elakarjuk adni csak törtaranyként veszik meg. -50%, amit én nem tartok jó befektetésnek. A köznyelven „négy kilences"tömbök színaranyból készülnek. Ebből ékszert itthon ritkán készítenek, de Indiában szinte csak ebből. Szóval ezek a tömbök meghatározott tisztaságúak, nemzetközi előírásoknak megfelelően készülnek és a szükséges jelölésekkel ellátottak. Bármikor pénzé tehetőek.

 

PL: Számos befektető nincsen tisztában az arany tömb vásárlásának menetével. Beavatna minket?

N.A.: Nagyon egyszerű folyamat. Mintha kenyeret venne az ember. Felveszi velünk a kapcsolatot, fixáljuk az árat és fizetés után rögtön elvihető a tömb. Ez általában 24 óránál több időt nem vesz igénybe. persze van olyan egyedi igény, ami hosszabb folyamat, de azzal is megbírkózunk.

 

PL: Miért jó ha Önökhöz fordulunk arany vásárlási szándékkal?

N.A.: A SolarGold Kft, „anyacége" a SolarCapital Markets Zrt. nemzetközi értékpapír kereskedelemre szakosodott cég. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a nemzetközi áru és devizapiacokat is. Így komoly segítséget tudunk nyújtani a vásárláskor. Sokszor érdemes egy-két napot kivárni, mert jobb árak alakulhatnak ki. Valamint limit áras megbízást is feltudunk venni. Ez azt jelenti, hogy az ügyfél jelzi, komolyabb korrekció esetén vásárolna. Mi figyeljük az árakat és azonnal szólunk ha a várt árszintet eléri az instrumentum. Illetve sokan kérnek tőlünk előrejelzést is.

 

PL: A széfemben lévő aranytömb mennyire likvid? Ha gyorsan szükségem lenne pénzre, hogyan tudom azt „visszaváltani"?

N.A.: Régen mondták és ma is igaz ha aranyad van mindig van pénzed. Mivel az általunk forgalmazott tömbök nemzetközileg elfogadott finomítóból származnak így bármikor visszaválthatóak a világ számos pontján. Régen az amerikai vadászpilóták dzsekijébe varrtak aranytömböt vész esetére. Ezt mindenhol elfogadják, könnyen pénzé tehető. Természetesen az általunk forgalmazott tömböket mi is visszavásároljuk. Az ügyfél jelzi felénk szándékát, megbeszéljük az árat és megoldjuk a helyzetet.

 

PL: Hogyan látja az arany középtávú árfolyam alakulását? Érdemes most ezt a befektetést választani?

N.A.: Szerintem aranyat minden esetben érdemes vásárolni. Csak konzultálni kell hozzáértő szakemberekkel. Mivel befektetési termék ezért nem csak eladni kell hanem komoly stratégiát kell felépíteni az ügyfélnek, minden esetre felkészülve. A vásárlást mindig folyamatosan és nem egy összegben célszerű kivitelezni. Így az árfolyam mozgásokat is lehet kezelni. Ami még fontos! A megtakarításaink egy részét érdemes ebbe az eszközbe fektetni. Egy jól működő befektetési portfolió több lábon áll és aktívan, folyamatosan van kezelve.

A kérdésre válaszolva, nagynevű nemzetközi befektetési házak jelentős emelkedést várnak az árfolyamban. Sokan 2000 dollárról beszélnek, amit egyelőre nem tartok reálisnak. Viszont annak kicsi esélyét látom, hogy tartósan esne az árfolyam. Bár az árfolyam esésre is van praktika, de ez másik beszélgetés...

 

Eredményes évet zártak a zalai vadgazdálkodók

Sikeresen zárult a 2023/2024-es vadászati év Zalában. Rekordszámú, csaknem 9700 gímszarvas került terítékre - közölte a vármegyei kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője az MTI-vel.
2024. 04. 25. 15:30
Megosztás:

Újabb hazai vasúti fejlesztések valósulhatnak meg

Újabb magyarországi vasúti fejlesztések valósulhatnak meg a jövőben az Egy övezet, egy út nevű kínai kezdeményezés keretében, ezáltal külső finanszírozással, gyorsan és hatékonyan kerülhet sor a hálózat modernizálására - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pekingben.
2024. 04. 25. 15:00
Megosztás:

Bukarestben nyit központot az Ahold Delhaize

Bukarestben nyit összeurópai informatikai központot a világ legnagyobb kiskereskedői közé tartozó holland-belga hagyományos és online kiskereskedelmi vállalat, az Ahold Delhaize - közölte szerdán a vállalat.
2024. 04. 25. 14:30
Megosztás:

Újra megnyílik a Tudományos Mecenatúra program

A korábbi hasonló célú pályázat folytatásaként újra megnyílik a Tudományos Mecenatúra program, amely idén egymilliárd forintos keretösszeggel segíti a hazai tudományos eredmények láthatóságát és a magyar kutatói közösség bekapcsolódását a nemzetközi vérkeringésbe - tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-t.
2024. 04. 25. 14:00
Megosztás:

Nőtt a tartós javak megrendelése az Egyesült Államokban márciusban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jelentősebben bővült havi szinten a tartós javak megrendelése márciusban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau szerdai jelentése alapján.
2024. 04. 25. 13:30
Megosztás:

Felvásárolja a Sprintert a Sameday

Az easybox csomagautomatákat üzemeltető, romániai székhelyű Sameday futárszolgálat magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet magyar szektortársa, a Pick Pack Pontokat üzemeltető Sprinter felvásárlásával - tájékoztatta a társaság a MTI-t szerdán.
2024. 04. 25. 13:00
Megosztás:

Az OPUS GLOBAL Nyrt. osztalékot fizet a tavalyi eredménye után

Az OPUS GLOBAL Nyrt. a 2023-as eredménye után részvényenként 10 forintot, összességében 6,7 milliárd forint osztalékot fizet - mondta a cég vezérigazgató-helyettese az OPUS GLOBAL Nyrt. közgyűlését követő háttérbeszélgetésen szerdán Budapesten.
2024. 04. 25. 12:30
Megosztás:

A Szabó Fogaskerékgyártónak új csarnoka épül

Új gyártócsarnokot építtet a magas minőségű fogaskerekek és hajtóművek összeszerelésével foglalkozó Szabó Fogaskerékgyártó Kft. ez év őszére, a 2,5 milliárd forintos beruházás alapkövét szerdán tették le Kaposváron.
2024. 04. 25. 12:00
Megosztás:

Kétnapos állásbörze a Corvinus Egyetemen

Kétnapos a Corvinus Egyetem idei karrierexpója, ahol több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni szerdán és csütörtökön.
2024. 04. 25. 11:30
Megosztás:

Komoly fejlesztést terveznek megvalósítani Kesznyétenben

Egyebek mellett egészségházra, valamint útfejlesztésre fordítják azt a több mint 350 millió forintot, amelyből fejlesztések valósulhatnak meg a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében található Kesznyétenben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz projektjein keresztül.
2024. 04. 25. 11:00
Megosztás:

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
2024. 04. 25. 10:30
Megosztás:

Vegyesen kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 25. 10:00
Megosztás:

A magyar kormány felszólítja a MOL-t és a többi üzemanyag forgalmazót, hogy vigyék le az üzemanyagok árát, különben...

A magyar kormány önkéntes árcsökkentést vár a piaci szereplőktől. Tegnap megjelent a Gazdasági Minisztérium jelentése a magyar kiskereskedelmi üzemanyag árakról.
2024. 04. 25. 09:45
Megosztás:

Vegyesen mozogtak az ázsiai indexek

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 25. 09:30
Megosztás:

Kisebb negatív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

Kissé elbizonytalanodott a nemzetközi befektetői hangulat, ezért kisebb negatív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
2024. 04. 25. 09:00
Megosztás:

Május végén nyílik meg az első Primark idehaza

Május 28-án az Arena Mallban nyitja meg első magyarországi üzletét a Primark nemzetközi divatáruház 3100 négyzetméteren - tájékoztatta a társaság az MTI-t szerdán.
2024. 04. 25. 08:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 25. 07:30
Megosztás:

A Boehringer Ingelheim jelentős növekedést ért el 2023-ban és felgyorsítja a késői fázisú klinikai vizsgálatait

A Boehringer Ingelheim közzétette jelentését az éves eredményéről: a társaság 2023-ban jelentős haladást ért el kutatási folyamataiban, a kulcsfontosságú kutatási területeken zajló klinikai vizsgálatok a tervek szerint haladtak. A kutatás-fejlesztésre fordított kiadások 14,2%-kal nőttek, elérve az 5,8 milliárd eurót. A csoport nettó értékesítése 9,7%-kal* nőtt 2023-ban, 25,6 milliárd euróra, főleg a humán gyógyászat 10,3%-os* és az állatgyógyászat 6,9%-os* árbevétel-növekedésének köszönhetően.
2024. 04. 25. 07:00
Megosztás:

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit.
2024. 04. 25. 06:30
Megosztás:

Hol járnak a legjobban a lakásvásárlók az Otthonfelújítási Programmal?

A 3,5 millió forintos támogatásra jogosult települések közül a Sarkadi, a Mezőkovácsházi és Bácsalmási járásban lévőknél járnak a legjobban a vásárlók az eladó házak átlagos négyzetméterára szerint. A felújítással elérhető értéknövekedés pedig ezekben a járásokban akár 69-114 százalékos lehet. A 3,5 millióra jogosult járásokban élők becsült átlagos nettó béréhez képest Fonyódiban, Marcaliban és Pécsváradiban jelentheti a legkisebb megterhelést a kedvezményes hitel törlesztése.
2024. 04. 25. 06:00
Megosztás: