Másodjára megszavazták az írek a lisszaboni szerződést

Elemzői becslések szerint Írország évente 200 millió eurót takaríthat meg azzal, hogy a lisszaboni szerződés jóváhagyásával várhatóan csökken az ír szuverén adósság kockázati kamatfelára.

A hétvégi, megismételt népszavazáson az ír választók több mint kétharmados többséggel hagyták jóvá az EU intézményi reformjaira kidolgozott szerződést, amelyet tavaly még elvetettek. Brendan Butler, az ír üzleti és munkáltatói szövetség (IBEC) külkapcsolati igazgatója a The Sunday Telegraph című vezető konzervatív vasárnapi brit lapnak azt mondta: két éve az ír adósság felára még ugyanannyi volt, mint Németországé, jelenleg azonban a piac a német államkötvényre érvényes felárnál már 1,6 százalékponttal magasabb kockázati többletet számol fel Írországnak.

 

Előzetes szakértői becslések szerint a lisszaboni szerződés újbóli elutasítása további fél százalékponttal emelte volna az ír kockázati felárat. Butler azonban azzal számol, hogy a népszavazás sikere most ugyanennyivel csökkenti a kamatköltségeket, ami évente 200 millió euró megtakarítást jelenthet. Az IBEC igazgatója szerint a lisszaboni szerződés elfogadásának üzenetét "az amerikai vállalati igazgatótanácsok is meghallják".

 

Az Egyesült Államok messze a legnagyobb beruházó az ír gazdaságban: amerikai vállalatok csak tavaly 150 milliárd dollár tőkét fektettek be Írországban, többet, mint a négy legnagyobb felzárkózó gazdaságban, Brazíliában, Oroszországban, Indiában és Kínában együttvéve. Az Intel elektronikai csoport nyíltan és erőteljesen részt is vett a lisszaboni szerződés jóváhagyásáért folytatott népszavazási kampányban, mondván: Írország - elutasítás esetén - elszigetelődhet az egységes európai piactól, éppen olyan időszakban, amikor az ír gazdaság segítségre szorul.

 

Az ír hazai össztermék (GDP) az OECD legutóbbi előrejelzése szerint az idén 9,8 százalékkal zuhan; ez lesz a legnagyobb visszaesés a fejlett ipari térségen belül. Az ír szuverén adósság határidős törlesztéskockázati biztosítási tranzakcióinak díjszabása is jóval az iparosodott országoké felett jár, sőt meghaladja több kelet-európai országét is. A CMA DataVision nevű vezető londoni piaci adatszolgáltató cég kimutatása szerint az ír adósságtörlesztési kockázat fedezetére kötött hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) ára az irányadó ötéves futamidőre 1,3173 százalék volt a múlt heti londoni kereskedés végén.

 

A cég számítási modellje szerint ez a CDS-felár arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg 11,07 százalékos kumulatív valószínűséggel árazza Írország mint szuverén adós nem fizetővé válását ötévi távlatban. Csehország adósságának CDS-árazása ugyanakkor jelenleg nem éri el a 0,8 százalékot, és Lengyelországé sem jár 1,2 százaléknál sokkal magasabban. A magyar törlesztési kockázat határidős piaci biztosítási díjszabása a hét utolsó kereskedési napján 2,22 százalék - 10 millió euró adósságonként 222 ezer euró - volt, alig több mint a harmada a március elején mért 6,30 százalékos idei csúcsnak.

 

A világ legnagyobb hitelminősítője, a Standard and Poor's március végén megvonta Írországtól a lehető legjobb, "AAA" szuverén adóskockázati besorolást, és a cég azóta még egyszer leminősítette az ír adósságot, amelynek besorolása most "AA". Az S&P a második, júniusban bejelentett leminősítés indoklásában az addigi 15-20 milliárd euróról 20-25 milliárd euróra módosította az ír bankrendszer feltőkésítésének általa becsült közvetlen államháztartási költségét, és azt jósolta, hogy a nettó ír államadósság-ráta középtávon a GDP-érték 100 százaléka fölé emelkedik.

 

Májusban egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings is megvonta Írországtól az elit "AAA" adóskockázati besorolást, szintén az adósságráták meredek emelkedésére hivatkozva. A Standard & Poor's pénteken az addigi negatívról stabilra javította vissza a közepes befektetői "BBB mínusz" magyar adósosztályzat kilátását, levéve a napirendről Magyarország leminősítését. A cég a lépést a kitartó konszolidációs erőfeszítések eredményeivel indokolta.

Új kerékpárutat adtak át Őrtiloson

Példaértékű és ritka beruházásként jellemezte az aktív Magyarországért felelős államtitkár csütörtökön a Somogy vármegyei Őrtilosban a zalai Molnárit a somogyi Őrtilossal összekötő új kerékpárutat.
2024. 05. 03. 17:30
Megosztás:

Már be lehet nyújtani a támogatási kérelmeket az MGFÜ Energetikai tanácsadási programjára

Megnyílt a támogatási kérelmek benyújtásának lehetősége az MGFÜ Energetikai tanácsadási voucher programra, amely mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (kkv) biztosít lehetőséget energetikai tanácsadási szolgáltatások igénybevételére, vissza nem térintendő támogatással - közölte a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség (MGFÜ) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 03. 17:00
Megosztás:

Visszaesett az orosz feldolgozóipar növekedése áprilisban

Lassult az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) növekedése áprilisban márciushoz képest.
2024. 05. 03. 16:30
Megosztás:

Idén 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár az MBH Bank

Az MBH Bank 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár az idén, amely jövőre elérheti a 3,7 százalékot - mondta Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum vezetője a pénzintézet makrogazdasági előrejelzéseket bemutató csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2024. 05. 03. 16:00
Megosztás:

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között, most amerikai finanszírozással.
2024. 05. 03. 15:30
Megosztás:

Felújítják Kunágota önkormányzati konyháját

Százhúszmillió forintos támogatást nyert el az önkormányzati konyha felújítására a Békés vármegyei Kunágota - közölte az önkormányzat.
2024. 05. 03. 15:00
Megosztás:

Furcsa félidő - Európai tőzsdekörkép

Ma reggelig 253 vállalat tette közzé negyedéves jelentését a STOXX Europe 600 indexből, és ezzel meg is érkeztünk a félidőhöz.
2024. 05. 03. 14:30
Megosztás:

A BUX 4,2 százalékot emelkedett egy hónap alatt áprilisban

Csúcsot döntött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indexe áprilisban, a BUX márciushoz képest 4,2 százalékot emelkedve 68 142 ponton zárta a hónapot; az azonnali részvénypiac forgalma tartotta az előző havi 248 milliárd forintos szintet, amely napi átlagban 11,8 milliárd forintnak felel meg - közölte a BÉT csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 03. 14:00
Megosztás:

Csökkent több államkötvény aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél hatvanmilliárd forinttal nagyobb összegben, kilencvenmilliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 03. 13:30
Megosztás:

Rohamosan esett az euróövezetben a feldolgozóipar teljesítménye áprilisban

Némileg gyorsult az euróövezet feldolgozóipari aktivitásának csökkenése áprilisban az S&P Global gazdaságkutató intézet HCOB beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint.
2024. 05. 03. 13:00
Megosztás:

Ismét csalók élnek vissza a jegybank nevével

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több telefonszámának másolásával is hívnak csalók magánszemélyeket a jegybank, illetve valamelyik hitelintézet nevében, a beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az MNB.
2024. 05. 03. 12:30
Megosztás:

Több százmillió forintos fejlesztést zárt le a Bonag Kft. Békéscsabán

Háromszázmillió forintos fejlesztést hajtott végre a főként szerkezetépítéssel foglalkozó Bonag Kft. két békéscsabai telephelyén - közölte a cég csütörtöki közleményében az MTI-vel.
2024. 05. 03. 12:00
Megosztás:

Javított globális előrejelzéseit az OECD

Javított kissé idei és jövő évi globális növekedési előrejelzésén a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD csütörtökön kiadott prognózisában az előző, februári keltezésű becsléséhez képest.
2024. 05. 03. 11:30
Megosztás:

Uniós forrásból épült orvosi rendelő Bagon

Közel négyszázmillió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból 292 négyzetméter alapterületű új orvosi rendelő épül a Pest vármegyei Bagon - írta a település önkormányzata az MTI-nek eljuttatott közleményben.
2024. 05. 03. 11:00
Megosztás:

Áprilisban folytatódott az ingatlanpiac felfelé ívelése

Tovább folytatódott az ingatlanpiaci felívelés áprilisban: a 11 200 ingatlan-adásvétel az előző hónaphoz képest 1 százalékos, éves összevetésben 65 százalékos növekedés - közölte a saját adatain alapuló tranzakciószám-becslését a Duna House csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 03. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 05. 03. 10:00
Megosztás:

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 05. 03. 09:30
Megosztás:

Így néz ki péntek reggelre a forint árfolyama

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.
2024. 05. 03. 09:00
Megosztás:

Párját ritkítja a vadállományunk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra - közölte Nagy István agrárminiszter a Karcagi Nagykun Vadásztársaság alapításának 150 éves jubileumi ünnepségén, szerdán az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.
2024. 05. 03. 08:30
Megosztás:

Nőtt Románia államadóssága

A GDP 52,4 százalékára nőtt februárban Románia államadóssága - közölte szerdán a bukaresti pénzügyminisztérium.
2024. 05. 03. 08:00
Megosztás: