Kulcs - kérdés: Duplázás a BÉT-en?

A válság közepén debütált a BÉT-en a Kulcs-Soft. Riportunkban arra kerestük a választ, hogy mi motiválta Kulcsár Tibor elnök-vezérigazgatót cége tőzsdei megméretésére és mire alapozza, hogy egy év alatt megduplázódik az árfolyam.

ProfitLine.hu: Két kategóriában is megnyerték a Hewitt Humán Tanácsadó legjobb munkahely díját. A tőzsdei bevezetés a kollégák komfortérzetét is növelte?

Kulcsár Tibor: Már korábban is tudtam, hogy jó csapatom van, enélkül fel sem merülhetett volna a tőzsdei megjelenés. Természetesen nagyon örülök, hogy kollégáimtól - tudtomon kívül - ilyen pozitív visszajelzést kaptam a felmérésen keresztül. És külön büszkeség olyan cégeket magunk mögé utasítanunk, mint például az Ericsson.

PL: Korábban nyilatkozta, hogy a válság nem érinti a cégét, mivel könyvelő szoftverre mindig szükség lesz. Nem árnyalja ezt a képet a rendeteg megszűnő vállalkozás?

KT: Nehéz pontosan meghatározni, hogy valójában mekkora is az a piac, amelyen mi jelen vagyunk és a válság miatt kisebb lett-e a torta. Azt viszont pontosan látom, hogy a Kulcs-Soft piaci pozíciója stabilabb, mint valaha: a válságban a cégek körültekintőbben választanak ügyviteli szoftvert, nem ugranak bele az első jónak tűnő ajánlatba, tájékozódnak és ez nekünk jó, mert Kulcs-Soft árakon nincs nálunk jobb szoftver. Másfelől egyre több cég vált lefele, azaz az eddigi drágább, de nem feltétlenül okosabb szoftverét olcsóbbra cseréli.

PL: Könyvelő szoftvert macerás lecserélni. Mi az az összeg, amiért hajlandóak váltani a cégek?

KT: Változó. Van aki már 1000 forintért is vált, van ahol milliós árkülönbség kell. Egyébként igyekszünk megkönnyíteni ügyfeleinknek az átállást, célszerű félévre vagy évvégére időzíteni a szoftvercserét.

PL: Emiatt jelentős lehet az éven belüli szezonalitás. Ezzel kapcsolatos a mérlegükben a passzív időbeli elhatárolások kiugróan magas összege?

KT: A szezonalitás valóban erősen érződik, elsősorban évvégén, de az elhatárolás nem ezzel kapcsolatos. Egy évben van kb. 4000 új vevőnk, emellett viszont a meglévő ügyfeleink által fizetett éves support díj is jelentős tényező, amelynek a következő évre eső összegét el kell határolnunk a könyvelésünkben, ez tűnhetett fel.

PL: Elindították a külföldre irányuló online értékesítést. Meglesz az idén a tervezett 100 letöltött szoftver? Egyáltalán hogy jut eszébe pl. egy dél-afrikai cégnek, hogy Kulcs-Soft szoftvert használjon? Nem magyar-specifikusak a szoftvereik?

KT: Jelenleg 50 letöltésnél tartunk, de a következő években exponenciális ugrásra számítunk. Öt nyelvre (angol, német, spanyol, orosz, kínai) tervezzük lefordítani azokat a termékeinket, amelyeket a külföldi piacokra szánunk. Ezek a készletgazdálkodás és számlázás programok, mivel ezek nem országspecifikusak. A dél-afrikai (vagy bármely más külföldi) céghez egészen egyszerűen, Google Adwords hirdetések megfelelő elhelyezésével jutunk el.

Kulcs-SoftPL: Ennyire egyszerű?!

KT: Igen. Három dolog kell hozzá, mindegyik adott: 1. Online hirdetés a megfelelő helyen (Adwords) 2. Szélessávú internet a szoftver és a frissítések letöltéséhez 3. Online fizetés lehetősége. Ehhez természetesen létrehozunk egy angol nyelvű weboldalt, a key-soft.eu-t.

PL: Melyek azok a projektek, amelyeket a tőzsdei részvényeladásokból kíván megvalósítani?

KT: Igazság szerint a projektek finanszírozásának már megvan a fedezete, de kétségkívül meggyorsítaná a friss tőke a terveink megvalósítását. Öt projektet indítunk szoftvereink öt idegen nyelvre való lefordítására és online értékesítésére, valamint komoly terveink vannak az okostelefonokra fejlesztett szoftverek terén.

A legelterjedtebb okostelefonra, az iPhone-ra kezdtünk el fejleszteni alkalmazásokat, eddig több, mint 16 ezer letöltéssel büszkélkedhetünk, legnépszerűbb szoftverünk az ingyenesen letölthető Bérkalkulátor. Ugyancsak kedvelt a szintén ingyenes  Minefield (Aknakereső játék), amelynek továbbfejlesztett, már fizetős verziójával a közeljövőben tervezünk megjelenni.

PL: Mekkora üzleti pontenciált lát az iPhone szoftverek fejlesztésében?

KT: Öt éves időtávon gondolkodva óriásit. Jelen pillanatban mintegy 50 különböző szoftver-ötletünk van, néhány már bevezetés előtt, pl. Dining Guide néven egy étterem ajánlót fejlesztettünk. Valamint hagy emeljem ki a KS Report néven november végén indítandó, a maga nemében egyedülálló alkalmazást, amelynek segítségével, a leendő Kulcs-Soft részvényesek percről percre (!) követhetik cégünk működési értékesítési adatait.

PL: Beszéljünk a tőzsdei szereplés első tapasztalatairól. Egyáltalán hogy lett 1000 Ft a nyitóár?

KT: Ezt én határoztam meg (a BUX is 1000 ponton nyitott :-) ), az ez alapján számított 6 milliárdos kapitalizáció talán ebben a pillanatban több, mint amilyen értéket szerintem jelenleg képvisel a cégem, de megkockáztatom, hogy 5 év múlva 50 milliárdot fog érni.

Kulcs-Soft

PL: Akkor a "ProfitLine.hu vélemény" rovatban nyugodt szívvel vételre ajánlhatjuk a papírt :-)?

KT: Feltétlenül! Reményeim szerint egy év múlva 2000 Ft lesz a részvény árfolyama és befektetőink nem fognak csalóni.

PL: Eddig közel 40 millió forintos forgalmat bonyolított a részvény elég nagy sávban, 751 és 1200 között ingadozva. Ilyen indításra számított?

KT: Őszintén szólva, nem. Nagyobb érdeklődésre és kisebb árfolyamingadozásra számítottam, de a spekulánsok megtalálták a papírt és ha pár 10 darabos tételekkel is, de egészen 751-ig lenyomták az árat, ezt irreálisnak tartom. Bízok benne, hogy sok komoly befektető meg fogja érteni a cégem működését, céljait és ennek alapján a befektetés mellett dönt.

PL: Egyébként valóban már 20 éve eldöntötte, hogy tőzsdére viszi a cégét?

KT: Igen, régi álmom teljesült ezzel, bár csak 3 éve vált konkréttá a dolog amikor előadtam kollégáimnak a tervemet: 2006-ban Zrt-vé alakulunk, 2007 a rendberakás éve, 2008 a megerősödés éve, míg 2009 a tőzsdei bevezetés éve kell hogy legyen.

PL: Van ideje hobbira? Pókerezik?

KT: Golf és vitorlázás a két hobbim, utóbbit a Balatonon és az Adrián, előbbit már a világ számos táján üztem Amerikától Afrikáig. Pókerezni (inkognitóban) pókerklubokban szoktam, nem a nyerés vonz, inkább az az érdekes számomra, hogy túl tudok-e járni a többi játékos eszén.

Csökkenhetnek a klímatelepítési költségek az őszi szezonban

Az őszi szezon ideális időszak a klímaberendezések vásárlására és telepítésére, hiszen ilyenkor a csökkenő kereslet miatt a cégek kedvezőbb árakat kínálnak.
2024. 09. 17. 13:00
Megosztás:

Minibölcsőde épült Ladánybenén

Minibölcsőde épült a Bács-Kiskun vármegyei Ladánybenén, ahol eddig nem volt a három év alatti gyermekek ellátását biztosító intézmény – közölte a település polgármestere az MTI-vel.
2024. 09. 17. 12:30
Megosztás:

Már lehet nevezni a KSH országos statisztikai versenyére

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az idén is meghirdeti a középiskolások számára a STAT WARS, a felsőoktatásban tanulók részére pedig a STAT WARS UNI országos statisztikai csapatversenyt, mindkettőre október 15-én éjfélig lehet jelentkezni - közölte a KSH az MTI-vel.
2024. 09. 17. 12:00
Megosztás:

Új egészségháló a ChinaCham tagvállalatainak

A ChinaCham együttműködési megállapodást kötött a BOKMED Kft-vel azzal a céllal, hogy hozzájáruljanak a Magyarországon működő kínai érdekeltségű vállalatok, intézmények, kiemelten a ChinaCham tagvállalatai részére orvosi-gyógyítói, kiemelten foglalkozás egészségügyi, egészségszűrési és -megőrzési, az érvényes jogszabályi kötelezettségek alapján megvalósuló tevékenységek megszervezésére, ellátására.
2024. 09. 17. 11:30
Megosztás:

Estek a fejlett gazdaságok kötvényhozamai, nem változott a forint értéke

Tegnap tovább araszoltak lefelé a kötvényhozamok a fejlett piacokon és folytatódott a dollár gyengülése is a Fed eheti kamatmeghatározó ülése előtt, amikor legalább 25 bázispontos lépéssel megindulhat az amerikai kamatcsökkentési ciklus.
2024. 09. 17. 11:00
Megosztás:

Annyi katona megy a gátakra, amennyi csak kell

Az árhullám okozta megnövekedett feladatok ellátását napról napra nagyobb létszámban segítik a katonák, mostanra mintegy 1400-an van a gátakon, de annyi katona megy a gátakra a következő órákban és napokon is, amennyi csak kell – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 09. 17. 10:30
Megosztás:

Vegyes hangulatban telt a kereskedés az amerikai tőzsdéken, emelkedtek az olajárak

A tengerentúli piacok vegyesen nyitották a hetet a múlt heti szárnyalás után.
2024. 09. 17. 10:00
Megosztás:

Szijjártó Péter szerint a kőolajellátás kérdését tilos átpolitizálni

Stratégiai egyetértés van Magyarország és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) között abban, hogy az olajellátás nem politikai ügy, és a kőolajellátás kérdését tilos átpolitizálni - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán kedden, miután Bécsben találkozott Haitam al-Gejsszel, az OPEC főtitkárával.
2024. 09. 17. 09:30
Megosztás:

Csökkenéssel nyitották a hetet a nyugat-európai tőzsdék

A páneurópai Stoxx600 index 0,2%-os csökkenéssel zárt hétfőn, megszakítva háromnapos növekedési sorozatát. Az európai technológiai index 1,2%-ot esett, ami a legnagyobb százalékos csökkenést jelentette a főbb Stoxx szektorok közül.
2024. 09. 17. 09:00
Megosztás:

Az első lépés a Bet Match-nél: Regisztráció és hozzáférés a személyes fiókjához

A Bet Match egy online platform, amely innovatív szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek a szerencsejáték-üzletágban. A platform fejlesztői fennállása során a felhasználóbarát felületre és a különféle nyerőgépekre helyezték a hangsúlyt.
2024. 09. 17. 08:49
Megosztás:

Vigyázzon! Hitelt vesznek fel csalók az Ön nevében és a pénzt ellopják!

Havi hárommilliárd forintot lopnak el a bankügyfelektől a csalók.
2024. 09. 17. 08:30
Megosztás:

A Dogecoin és a Shiba Inu árfolyama emelkedik, miközben a TradFi óriás DTX Exchange vezeti a rohamot

A mémcoinok ismét reflektorfénybe kerültek bika teljesítményükkel, miközben a kriptopiac szárnyal, követve a BTC ármozgásait. A Dogecoin (DOGE) és a Shiba Inu (SHIB) vezeti a mémcoinokat jelentős nyereségekkel, amelyeket a grafikonokon is láthatunk, és amelyeket top szintű elemzők bikás előrejelzései támogatnak.
2024. 09. 17. 08:00
Megosztás:

A Ripple-SEC ügy "lezárult" – A bullish hangulat megnövelte a keresletet a NEAR Protocol (NEAR) és egy új AI-DeFi token iránt

A kriptoközösség megkönnyebbülten sóhajtott fel, miután a Ripple-SEC ügy lezárult. Annak ellenére, hogy az augusztus 7-i végleges ítélet több mint négy évvel az ügy kezdete után született meg, voltak félelmek, hogy a szabályozó hatóság fellebbezni fog. Stuart Alderoty, a Ripple vezető jogi tisztviselőjének szavai szerint azonban az „ügy lezárult.”
2024. 09. 17. 07:00
Megosztás:

Az új tanévben is 150 ezerre tehető Erdélyben a magyarul tanuló diákok száma

A 2024-2025-ös tanévben is 150 ezerre tehető Erdélyben a magyar nyelven tanuló diákok száma - közölte a Krónikaonline.ro hírportállal Kallós Zoltán, a román oktatási minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkára, hozzátéve, hogy később sem számítanak csökkenésre.
2024. 09. 17. 06:30
Megosztás:

Százezernél is több új bankszámlát nyitottak a magyarok

Átlépte a 10 milliót a lakossági bankszámlák száma, miután félév alatt több mint százezer újat nyitottak belőlük. A bankkártyák egyre nagyobb részét digitalizálják, gyors tempóban terjed a mobilbankolás, és egyre kevesebben használnak készpénzt. Az ATM-ek száma ennek ellenére növekszik, hiszen a jegybank előírta a telepítésüket - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 09. 17. 06:00
Megosztás:

Csődgondnokság alá kerül a Titanicot gyártó hajógyár

Csődgondokság alá kerül az észak-írországi Harland and Wolff hajógyár, amely a világ egyik leghíresebb hajóját, a tragikus sorsú Titanicot is építette.
2024. 09. 17. 05:00
Megosztás:

Tovább nőtt a magyar turisták száma Horvátországban

Az idén újabb rekordot döntve tovább nőtt Horvátországban a magyar turisták és vendégéjszakáik száma, szeptember közepéig 736 ezer magyar utazó 3,7 millió éjszakát töltött az adriai államban - közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének igazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
2024. 09. 17. 04:30
Megosztás:

Magyar biotech startup került be az AWS globális AI programjába

Az Amazon Web Services (AWS) bejelentette, hogy a mesterséges intelligenciával rákellenes megoldásokat kutató biotech céget, a Turbine-t, egyetlen magyarként beválasztották az AWS Global Generative AI Accelerator 10 hetes programjába, amelybe globálisan mindössze 80 vállalkozás került be idén.
2024. 09. 17. 04:00
Megosztás:

Keddtől nem lehet behajtani a Margitszigetre

A Dunán levonuló árhullám miatt kedd reggel lezárják a Margitszigetet, ezért a 26-os autóbusz nem közlekedik, a 4-es és a 6-os villamos pedig nem áll meg a margitszigeti megállóban - közölte a BKK hétfőn este az MTI-vel.
2024. 09. 17. 03:30
Megosztás:

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

Az elmúlt hónapok aszályos időjárása összekuszálta a szálakat. Sajnos vannak olyan területek, ahol tönkre tett mindent. Máshol a napraforgót szárítják, vagy a szóját, cirkot, sőt a kukoricát, már ahol kell egyáltalán. A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon.
2024. 09. 17. 03:00
Megosztás: