Hírek > Magyar-amerikai egyezmény a kettős adóztatás elkerüléséről >

Magyar-amerikai egyezmény a kettős adóztatás elkerüléséről

2010.02.04 13:55
Új egyezményt kötött Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok a jövedelemadóknál a kettős adóztatás elkerüléséről, és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról - közölte a Pénzügyminisztérium az MTI-vel csütörtökön.

Az új egyezményt - amely a korábbi, 1979-ben megkötött megállapodást váltja fel -, csütörtökön Budapesten írta alá Oszkó Péter pénzügyminiszter és Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete.

 

A közlemény szerint az eltelt harminc év alatt bekövetkezett gazdasági és politikai változások, valamint Magyarország nemzetközi szervezetekben, különösen az OECD-ben való részvétele tette indokolttá, hogy az egyezmény helyébe új szerződés lépjen.

 

A megállapodás fő célja az adóztatás szabályozása, a gazdaság szereplői számára az adóztatás kiszámíthatóvá tétele a kétoldalú kapcsolatokban. Hatálya a jövedelemadókra terjed ki. Meghatározza, hogy egyes jövedelemfajtáknál melyik szerződő államnak milyen körben van adóztatási joga.

 

Az egyenlő elbánás elvének alkalmazására épül a megállapodás. Lehetővé teszi mindkét szerződő állam számára a kölcsönös egyeztető eljárás kezdeményezését, ha azt érzékelik, hogy egyes adóztatási folyamatok nem felelnek meg az egyezmény rendelkezéseinek. A megállapodás biztosítja az illetékes hatóságok számára az adózással kapcsolatos információcserét.

 

Az egyezményt az aláírást követően a kormány az országgyűlés elé terjeszti, amely várhatóan még februárban jóváhagyja. Az új egyezmény a hatálybalépést követő naptári év, azaz 2011. január elsejétől alkalmazandó.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák