Hírek > A kötcsei Polgári Piknik >

A kötcsei Polgári Piknik

2010.02.16 19:53
"Megőrizni a létezés magyar minőségét" címmel közli Orbán Viktor egy tavaly őszi beszédének szövegét a Nagyítás című hetilap szerdán megjelenő száma. Az MTI úgy tudja, ez a Fidesz elnökének 2009. szeptember 5-i beszéde, amelyet a kötcsei Polgári Pikniken mondott el. (MTI)

Az MTI-hez már kedden eljuttatott szöveg közlését a Nagyítás szerkesztősége azzal vezeti be, hogy a lap "egy ősszel elhangzott, visszhangtalan beszéd rövidített, szerkesztett változatának közreadásával kíván hozzájárulni a nemzeti kulturális önismeret tisztázásához". Hangsúlyozzák azt is, hogy megítélésük szerint a szöveg, ha nem is hagyományos értelemben vett program, de "koncepció, vízió, sőt stratégia a kultúra jövőbeli szerepéről". A közölt beszédet vitaindítónak szánják, és a lap a következő hetekben rendelkezésére is bocsátja hasábjait a reflexióknak, kommentároknak, ellenvéleményeknek.

 

E szöveg szerint a beszéd egyik fő gondolata az volt, hogy Orbán Viktor reális esélyt lát arra: a következő 15-20 év magyar politikáját ne a dualitás jellemezze. A kötcsei Polgári Pikniket - ahol az MTI információi szerint a beszéd tavaly ősszel elhangzott - 2004 óta évente rendezik meg fideszes politikusok és a jobboldali értelmiségi holdudvar részvételével, többek között a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezésében; a tanácskozások nem nyilvánosak. 2009-ben Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke telefonon nyilatkozott az MTI-nek a helyszínről, és elmondta: kifizetik a pénzbüntetését, illetve jogi segítséget adnak azoknak a magyar nyelv használatáért megbüntetett szlovákiai magyaroknak, akik jelentkeznek a Fidesz Új Demokrácia Központjának ingyenes hívható telefonszámainak egyikén.

 

A három zöldszámot a kötcsei Polgári Pikniken ismertették. A már hagyományossá vált Polgári Pikniken 2009-ben mintegy ötszázan vettek részt, a központi téma a kultúra és a válság viszonya volt. Itt jelentették be azt is, hogy indul egy új, polgári hetilap, amely "képes megvívni azokat a szellemi csatákat, kulturális vitákat, amelyek arról szólnak, mire is van szüksége Magyarországnak". Ez a hetilap lett a Nagyítás. Orbán Viktor beszédéről, amelyet a Polgári Piknik végén mondott el a pártelnök, a fidesz.hu másnap, szeptember 6-án közölt egy tudósítást.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák