Hírek > A belvíz miatt csúszhat a cukorrépa vetése >

A belvíz miatt csúszhat a cukorrépa vetése

2010.03.06 19:30
Elképzelhető, hogy a belvíz miatt idén tavasszal csak a megszokottnál valamivel később tudják elvetni a cukorrépa egy részét a gazdák Bács-Kiskun megyében – tájékoztatta az MTI-t pénteken a helyi Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal földművelésügyi igazgatója.

A tavaszi növények közül először a cukorrépának kellene a földbe kerülnie. Ebből várhatóan 1000-1500 hektárnyit vetnek majd a gazdálkodók, akik a termés zömét Szerbiába és Horvátországba exportálják, míg egy kisebb részét Kaposvárra szállítják – mondta el Farkas Zoltán, aki szerint e növénykultúra vetését és az ilyenkor esedékes talajmunkákat helyenként megnehezítik a földeket még mindig sok helyen borító kiterjed belvízfoltok.

 

Ezek felszámolásán jelenleg is három vízgazdálkodási társulat tizenegy szivattyúja dolgozik Bács-Kiskun megyében. Ám a tocsogók teljes felszámolása még akkor is legalább másfél hetet vesz majd igénybe, ha tartósnak bizonyul a mostani, csapadékmentes időjárás – vélekedett a szakember.

 

Jelenleg az Alföldnek ezen a részén 15 ezer 200 hektárnyi mezőgazdasági területet borít belvíz. Ennek többsége – 9800 hektár – rét, illetve legelő, míg 3200 hektár a vetetlen szántó és 2200 hektár a vetés. A védekezés eddigi összköltsége eléri a 15 millió forintot – tette hozzá. A terméskilátásokkal kapcsolatban a vezető hangsúlyozta: a földeket a tél jelentős részében megfelelő vastagságú hótakaró borította ahhoz, hogy a sarjadó őszi vetésekben nem tegyenek kárt a kemény fagyok.

 

Amennyiben a termelőknek a kellő mennyiségű és minőségű fejtrágyázásról is lesz anyagi lehetősége gondoskodni, akár átlagon felüli hozamokkal is kecsegtethet az idei nyár. Egyelőre úgy tűnik: a szőlők és gyümölcsösök is számottevő fagykárok nélkül vészelték át a hideg évszakot. Itt azonban még korai volna megbecsülni a várható termést. A tavaszi fagyok és a virágzást követő terméskötődés időszaka ugyanis még sokat változtathat a pillanatnyilag reményt keltő első benyomásokon – fogalmazott Farkas Zoltán.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák