Jelentősen változik a külföldi befektetési alapok szabályozása

(MTI) - Jelentősen egyszerűsíti a befektetési alapkezelők határon átnyúló tevékenységét az Európai Bizottság által a közelmúltban elfogadott UCITS IV. szabályozás, amelyet a tagországoknak 2011. június végéig kell átültetniük jogrendszerükbe. Magyarország várhatóan még az idén átveszi a UCITS IV rendelkezéseit - ismertette az ING Alapkezelő üzletfejlesztési igazgatója csütörtökön Budapesten sajtóbeszélgetésen.

Csörgits Andrea elmondta: már eddig is jelentősen egyszerűsödtek az európai befektetési alapok nyilvános forgalmazásának feltételei. A kibocsátó felügyelete által engedélyezett európai alapokat már nem kell engedélyeztetni a többi uniós tagországban, csupán bejelenteni.

 

A dokumentumokat már angolul, elektronikusan is be lehet adni, nem feltétel a hazai meghatalmazott, s a felügyelet csupán "megerősítő" határozatot ad ki. Az eljárás jelentősen lerövidült, egy ismert ernyőalap új részalapjának forgalmazását néhány nap alatt jóváhagyják. Mindezek következtében persze a verseny is egyre erősebb.

 

A UCITS IV irányelv célja a közösségi szintű versenyfeltételek közelítése, a szabályozott befektetési alapok befektetési jegyeinek a Közösségen belüli szabad mozgására vonatkozó korlátozások megszüntetésével, valamint a tevékenység határon átnyúló működési feltételeinek szabályozásával, továbbá a befektetők hatékonyabb és egységesebb védelme, a számukra adandó információk szabályozásával - ismertette Füredi Katalin, a Gárdos, Füredi, Mosonyi, Tomori Ügyvédi Iroda szakértője.

 

A szakértő az új európai szabályozás újdonságai között említette, hogy egyszerűsödik az irányelv hatálya alá tartozó befektetési alapok határon átnyúló forgalmazása (az európai útlevél alkalmazása) azzal, hogy a befektetési alapot nyilvántartásba vevő tagállam jogosult a határon átnyúló forgalmazás elbírálására.

 

A UCITS IV az egyszerűsített tájékoztató helyett úgynevezett kiemelt befektetői információs dokumentumot vezet be, amelynek célja a befektetők szerződéskötés előtti tájékoztatása, a befektetői döntés elősegítése. A dokumentummal szemben támasztott követelmények pedig: legyen tisztességes, teljes, tömör (legfeljebb 2 oldalas), közérthető, aktuális, publikus, díjmentes és egységes formátumú (tegye lehetővé az összehasonlítást).

 

Az irányelv szabályozza a befektetési alapok összeolvadását, lehetővé téve a határon átnyúló összefonódásokat is. Az összeolvadáshoz például a beolvadó alap székhelye szerinti felügyelet engedélye, letétkezelő és könyvvizsgáló bevonása szükséges. A befektetői hozzájárulás előírása diszkrecionális tagállami jog (ha igen, akkor 75 százalékos többséggel); a befektetők kérhetik a befektetési jegyek térítésmentes visszaváltását vagy átváltását.

 

A UCITS IV bevezeti az úgynevezett master-feeder struktúrát , lehetővé téve olyan befektetési alapok létrehozását, amelyek eszközeik legalább 85 százalékát egy másik alap befektetési jegyeibe (master-alap) fektetik (ez nem azonos az alapok alapjával). A feeder és a master alapnak kötelezően együtt kell működnie.

 

Csörgits Andrea az új szabályozás várható következményei között említette, hogy a határon átnyúló forgalmazás után az alapkezelés is határon átnyúlóvá válik, az alapkezelési tevékenység koncentrálódik. Hozzátette: az ING portfóliókezelése most is a hágai központban koncentrálódik, a helyi piacokon az értékesítés folyik. Kiemelte: az alapkezelők költséghatékonyságát javítja majd, hogy befektetési jegyeiket maguk is forgalmazhatják (most kötelező a forgalmazó igénybe vétele).

 

A fejlesztési igazgató elmondta: a külföldi alapcsaládok hazai regisztrációjáról nincs hazai "közhiteles" nyilvántartás, olyan adatbázis, amelyből a forgalmazási volumenek kiszűrhetőek lennének, a forgalmazóknak nincs rendszeres jelentési kötelezettségük, és a külföldi statisztikák is ellentmondásosak.

 

Az idén januári adatok szerint 430 hazai alap van Magyarországon, és becslések szerint 1053 külföldi alapot (részalapot) regisztráltak. A külföldi alapok itthon forgalmazott állománya a teljes befektetési alap piac közel 30 százalékát teheti ki, és 2004 óta átlagosan 85 százalékát intézményeknek értékesítették, s csupán 10-15 százaléka volt lakossági értékesítés (elsősorban a privát banki szegmensben).

 

Az ING április végén 996,8 milliárd forint hazai vagyont kezelt, amivel a harmadik legnagyobb vagyonkezelő. Az általa hazai befektetési alapokban kezelt vagyon 51,7 milliárd forint (12. hely), a külföldi alapokban lévő, hazai befektetőktől származó vagyon pedig 290 milliárd forint volt április végén, ami az intézményi forgalmazásban 25 százalékos, a lakossági forgalmazásban pedig 8 százalékos részesedést jelent.

Újfent pályázhatnak támogatásra az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

Ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 16:00
Megosztás:

Bölcsőde épül Perbálon

Kétszázkilencvenmillió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatásból két csoportszobás bölcsőde épül Perbálon, zöldmezős beruházással - jelentette be a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Pest vármegyei településen pénteken.
2024. 05. 20. 15:00
Megosztás:

Többen kötöttek utasbiztosítást az első negyedévben

A Netrisk idei adatai szerint az első negyedévben 72 ezer utasbiztosítási szerződést kötöttek a magyarok, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
2024. 05. 20. 14:00
Megosztás:

Nemzetünk értéke a kisbéri ménes

A magyarság hagyományainak, kultúrájának évezredek óta szerves része a ló, és századokon átívelő értéke a kisbéri ménes - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kisbéri Lovarda Északi Istállójának átadásán, pénteken az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.
2024. 05. 20. 13:00
Megosztás:

Hathektáros üvegházat adott át Ácson a GreenCoop

Átadta második magyarországi üvegházát Ács határában a szlovák és magyar tulajdonban lévő GreenCoop, a hathektáros létesítményben termálhő felhasználásával évente hozzávetőleg 12-14 millió darab kígyóuborkát termesztenek.
2024. 05. 20. 12:00
Megosztás:

Erősödés az ázsiai tőzsdéken

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 05. 20. 10:00
Megosztás:

2024-es bika piac legjobb kriptodevizája: Miért jobb választás a Rollblock (RBLK), mint a Binance Coin (BNB) és a Chainlink (LINK)?

Bár a kriptopiac az elmúlt néhány hónapban konszolidációban volt, az elemzők továbbra is optimisták, és úgy vélik, hogy a 2024-es bika ciklus messze nem ért véget.
2024. 05. 20. 09:00
Megosztás:

A 3 legjobb kriptodeviza, amit érdemes megvásárolni az NFT piac fellendülése előtt

Az NFT-ket komoly kritikák érik, de ennek oka az, hogy olyan emberek által lettek túlértékelve, akik nem értik a digitális eredetik lehetőségeit. Az NFT-ket széles körben alkalmazzák az online játék szektorban, amelynek értéke majdnem 250 millió dollár. Ez egy olyan piac, amit nem érdemes kihagyni. A legjobb kriptodevizák, amelyeket most érdemes megvásárolni, mind tartalmaznak valamilyen NFT elemet, mivel az NFT piac hamarosan az egekbe fog szökni.
2024. 05. 20. 08:05
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 20. 08:00
Megosztás:

Felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét

Önkormányzati forrásból felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét, így szombaton üzemkezdettől helyreáll a közlekedési rend a teljes vonalon - tájékoztatta a polgármesteri hivatal pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 07:00
Megosztás:

Csökkent a Graboplast árbevétele tavaly

A Graboplast Zrt. árbevétele tavaly 20,3 milliárd forint volt, 1,4 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél - tájékoztatta a magyar tulajdonú, padlóburkolatokat gyártó győri székhelyű vállalat pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 06:00
Megosztás:

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Science Parkjában többéves fejlesztési munka után átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT) - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 05:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az Aeroplex és a Romaero

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 20. 04:00
Megosztás:

Ságvári Pál lett az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének alelnöke

Az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) éves közgyűlésén ismét a szervezet alelnökévé választotta Ságvári Pált; a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese 2026-ig töltheti be a posztot - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 03:00
Megosztás:

Kétszer gyorsabban nő a paradicsom palánta ezzel az ügyes trükkel...

A paradicsom termesztése nemcsak ízletes gyümölcsöket eredményez, hanem nagyszerű hobbi is, amely sok kertésznek örömet okoz. Azonban sokan szembesülnek azzal a kihívással, hogy a paradicsom palántáik lassan nőnek, és nem érik el a kívánt méretet a szezon végére.
2024. 05. 20. 02:00
Megosztás:

Ha sok a készpénzed otthon, bajba kerülhetsz Magyarországon!

Az elmúlt években a készpénzhasználat Magyarországon is növekedett, sokan a biztonság és a kényelem miatt döntenek úgy, hogy nagyobb összegeket tartanak otthon. Azonban ez a döntés komoly kockázatokat rejt magában, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Jogszabályi háttér és az otthon tartott készpénz miatti ellenőrzés kockázata.
2024. 05. 20. 01:00
Megosztás:

A Toncoin jól teljesít, de van egy érme, ami simán lenyomhatja

Dunát lehet rekeszteni a kripto piacon elérhető érmékkel. Az óriási választékban azonban nem mindig egyszerű megtalálni a legjobb vételeket. A sok újonc előszeretettel hívja ki a régi motorosokat, ami különösen a mém érmékre igaz.
2024. 05. 20. 00:01
Megosztás:

Lassult az infláció áprilisban Ausztriában

Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedésének mértéke az előzetesen közölttel összhangban 3,5 százalékra, 2021. szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent áprilisban az előző havi 4,1 százalékot követően - derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) pénteken közzétett végleges adataiból.
2024. 05. 19. 23:00
Megosztás:

Megszűnt Bács-Kiskun vármegyében is a tűzgyújtási tilalom

A jelenleg is tartó esőzésnek és az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak köszönhetően május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 19. 22:00
Megosztás: