Várt feletti profit a francia média- és telekommunikációs óriásnál

A kedvező első félévi eredmények után emelte bevételre és eredményre vonatkozó előrejelzését a francia média- és telekommunikáció óriás Vivendi SA.

A vállalat szerdán bejelentette, hogy korábban tervezettnél nagyobb bevételt és nyereséget vár a 2010-es üzleti évre, de pontos számokat nem hozott nyilvánosságra. Az első félévben 4 százalékkal, 1,53 milliárd euróra nőtt a Vivendi cégcsoport eredménye az előző évhez képest azok után, hogy a piac korábban 1,49 milliárd euró profitot jósolt.

 

A cég által bejelentett korrigált adó és kamat előtti eredmény ( korrigált Ebit) 9,8 százalékkal, 1,65 milliárd euróra nőtt az előző év hasonló időszakához képest. (A korrigált Ebit mutató a vállalat felvásárlásokból és összeolvadásokból fakadó költségeit figyelmen kívül hagyva a belső, organikus eredményességét méri.) A Vivendi-csoport bevételei 6,1 százalékkal, 13,98 milliárd euróra nőttek az első félévben, annak köszönhetően, hogy a cégcsoport valamennyi egysége kedvező eredményeket mutatott fel.

 

A számítógépjátékokat gyártó Activision Blizzard 14 százalékos bevételnövekedése (összesen 1,7 milliárd euró) és a mobilszolgáltató SFR eladásainak 1,8 százalékos emelkedése (összesen 6,25 milliárd euró) kiemelkedőnek mondható. Jelentős eredményeket ért el a 2009-ben megszerzett brazil mobilszolgáltató GVT is. A kedvező adatok ellenére a Vivendi nem változtatna a jövő évre tervezett 1,40 eurós osztalékon.

 

"Az eredményekre vonatkozó javuló kilátások, a bejelentett osztalék, az óvatos vállalati magatartás és az alacsonynak mondható árfolyam mind-mind hozzájárulhatnak a cégcsoport kedvező megítéléséhez" - mondta Conor O'Shea, a párizsi Kepler Capital Markets munkatársa. "A Vivendi elsősorban az organikus növekedésre koncentrál" - jelentette ki Jean-Bernard Lévy, a vállalat vezérigazgatója.

 

További célként fogalmazta meg, hogy teljes részesedést szerezzenek a csoport francia tagjaiban, így az SFR-ben is, amelynek 56 százalékos hányadát birtokolja a Vivendi. A fennmaradó 44 százalékkal rendelkező Vodafone-csoport azonban még nem nyilatkozott arról, hajlandó lenne-e megválni tulajdonrészétől. A Vivendi az idei évben sikertelenül próbálta megvásárolni a Canal Plus France, Lagardere SCA által birtokolt, hiányzó 20 százalékos részét.

 

A legutóbbi nagy akvizíció 2009-ben volt, amikor a spanyol Telefonica SA-t megelőzve, 4,18 milliárd dollárért szerezték meg a brazil GVT-t. A csoport nyilatkozata szerint a GVT növekedési és profitkilátásai "jóval a felvásárláskor megállapított szint fölött vannak". Továbbra is nyugtalanságra ad okot azonban egy Vivendi-csoportot érintő amerikai bírósági ügy, amely még a korábbi, 2002-ben leváltott vezérigazgató, Jean-Marie Messier idejére nyúlik vissza.

 

Egy csoportos feljelentés nyomán a New York-i bíróság januárban bűnösnek találta a vállalatot félrevezető nyilatkozatok kiadásában. Reményt kelthet azonban egy idén kihirdetett amerikai legfelsőbb bírósági határozat, amely korlátozza a nem egyesült államokbeli felperesek számát a csoportos feljelentésekben.

 

A Vivendi állításai szerint a New York-i ügy feljelentőinek több, mint két harmada nem amerikai állampolgár. A vállalat úgy nyilatkozott, hogy csökkentik a per esetleges negatív következményeinek fedezeteként félretett 550 millió eurós összeget, "amint az ügyben döntő bíró számunkra kedvező ítéletet hoz".

Hoppá…, magyar infláció körüli merengő

Jobbak lettünk, mint Európa. Itthon nem változtak az árak augusztusban, így az év per év infláció 3,4 százalék lett. Ez persze elsősorban az energiaáraknak köszönhető.
2024. 09. 11. 04:30
Megosztás:

A gyakori TikTokozás ronthatja az álhírfelismerési készségeinket

Minél gyakrabban tiktokozik valaki, annál kevésbé képes felismerni az álhíreket – egyebek mellett erre mutatott rá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmánya, amely kérdőíves felmérések és interjúk alapján vizsgálta a 13–25 év közötti fiatalok TikTok-tartalmak általi befolyásolhatóságát, valamint képességüket a kritikus gondolkodásra és az álhírek felismerésére a közösségi médiában.
2024. 09. 11. 04:00
Megosztás:

Roszatom - hatalmas konténerszállító halad az északi hajózási útvonalon

Szeptember 6-án az új generációs orosz Urál univerzális atomjégtörő két teherhajóból álló konvojt kísért át a Kelet-szibériai-tengeren: a NewNewStar elnevezésű TEU 3534 kapacitású konténerszállító hajót, amely 3534 darab, húsz láb hosszúságú konténert képes a fedélzetére venni és egy kisebbet, a Smoke ömlesztett árut szállító hajót. Ez volt az első alkalom, amikor egy ekkora, 231 méter hosszú és 32 méter széles konténerszállító hajó az északi-tengeri hajózási útvonal vizeit szelte.
2024. 09. 11. 03:30
Megosztás:

Íme a legkeresettebb egyterű autók

A magyar piac egészét hirdetésszámban és látogatottságban lefedő Használtautó.hu szakértője az iskolakezdés apropóján megnézte, hogy mely egyterű, vagyis családi célra is tökéletesen alkalmas kivitelű autók a legnépszerűbbek, és azt is, milyen átlagárakon.
2024. 09. 11. 03:00
Megosztás:

Magasabb nyugdíjat szeretnél? Így lesz 40%-kal több, azaz pl. 200.000 Ft-ból 280.000 Ft-od!

A nyugdíjas évekről való gondoskodás mindannyiunk elemi érdeke, hiszen nyugdíjas korban az ember kiszolgáltatottabbá válik, így nagyon fontos, hogy kellő anyagi tartalékkal rendelkezzünk idős korban. Egy 2024. szeptember 30-ig tartó akció keretében, most 20% + 20% = 40%-kal növelheti nyugdíjmegtakarításait. Mutatjuk hogyan.
2024. 09. 11. 02:00
Megosztás:

Illegális cigarettát szívsz?! Akkor komoly bajt csinálsz ezzel!

Megjelent a KPMG legfrissebb, 2023-as éves tanulmánya 38 európai ország illegális forrásból származó cigarettáinak fogyasztásával kapcsolatban.
2024. 09. 11. 01:00
Megosztás:

A Shiba Inu befektetők ezt az új mém érmét veszik

Mivel a Shiba Inu hosszú távon csökkenő trenddel néz szembe, a befektetők figyelme egy új mém érme projekt felé fordul.
2024. 09. 11. 00:01
Megosztás:

Bemutatkoztak a legújabb Apple termékek

A világ legnagyobb okostelefongyártója tegnap mutatta be új termékeit, melyek a következő hetekben kerülnek piacra.
2024. 09. 10. 23:30
Megosztás:

Ön is tehet a jobb alvásért - még pénzbe sem kerül!

Az anyagiak mindannyiunk életében fontos szerepet játszanak, ez tagadhatatlan tény - azonban vannak fontos dolgok, melyeket nem lehet pénzért megvenni: ezek közé tartozik az egészségünket szolgáló jó alvás is.
2024. 09. 10. 23:00
Megosztás:

Jelentés készült az EU zenei piacáról

Először készített az Európai Unió zenei piacára fókuszáló jelentést a hangfelvétel-kiadók nemzetközi szervezete, az IFPI. A dokumentum megállapítja: az unió zenei hangfelvételekből származó éves bevétele tavaly meghaladta Japán, az Egyesült Királyság és Kína adatait is.
2024. 09. 10. 22:30
Megosztás:

CYBRO vs. Ripple vs. Cardano: Lehetséges egy 10-szeres emelkedés a CYBRO árfolyamában?

A CYBRO, a Ripple és a Cardano körüli felhajtás egyre növekszik, ahogy a befektetők izgatottan találgatnak a következő nagy kriptodeviza fellendülésről. Mivel a piac a lehetséges emelkedés jeleit mutatja, felmerül a kérdés: képes lesz-e a CYBRO felülmúlni versenytársait, és jelentős árfolyamugrást elérni? Ez a cikk a piac dinamikáját és előrejelzéseit vizsgálja, hogy feltárja, melyik érme állhat kiemelkedő növekedés előtt.
2024. 09. 10. 22:00
Megosztás:

Raktározási problémák alakultak ki az aratás idején Békés vármegyében

Raktározási problémák alakultak ki az aratás idején Békés vármegyében, a korábban betakarított búza még több helyen a raktárakban van, nincs hova tenni a kukoricát, napraforgót - tájékoztatta a Békés Vármegyei Betakarítási Koordinációs Bizottság kedden az MTI-t.
2024. 09. 10. 21:30
Megosztás:

Az ÉVOSZ szorgalmazza az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások felhasználhatóságát otthonteremtésre

Az ÉVOSZ szorgalmazza, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárakban megtakarítók szabad önrendelkezésük alapján, adómentesen felhasználhassák pénztári megtakarításaikat otthonteremtésre, lakásfelújításra - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az MTI-nek kedden eljuttatott közleményében.
2024. 09. 10. 20:00
Megosztás:

Marshall-terv méretű gazdaságélénkítésre van szüksége az EU-nak

Példátlan mértékű gazdaságélénkítést javasol Mario Draghi.
2024. 09. 10. 19:00
Megosztás:

A kilencedik legszárazabb volt az idei augusztus 1901 óta

Az idei augusztus a kilencedik legszárazabb volt 1901 óta – írta a HungaroMet Zrt. a honlapján kedden.
2024. 09. 10. 18:30
Megosztás:

Az EU bírósága helybenhagyta a Google-ra kiszabott több milliárd euró bírságot

Az EU bírósága helyben hagyta az Google internetes óriásvállalatra kiszabott 2,42 milliárd euró bírságot, amelyet 2017-ben szabtak ki rá amiatt, hogy versenyelőnyével visszaélve a keresőjében saját árösszehasonlító szolgáltatását részesítette előnyben a versenytársak kárára - közölte a luxemburgi székhelyű testület kedden.
2024. 09. 10. 18:00
Megosztás:

Új termékekkel bővült a Maradék nélkül program lejárati útmutatója

Új termékekkel - mint például a tojás, a margarin, a szendvicskrém, a kolbász, a szalámi, a sonka, a szalonna, a keménysajtok, a készételek és a kávéital - bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának lejárati útmutatója, amely a lakosság, a kereskedelmi szektor és a karitatív szervezetek számára ad hasznos iránymutatást a minőségmegőrzési idejű termékek lejárat utáni fogyaszthatóságáról - közölte a Nébih kedden az MTI-vel.
2024. 09. 10. 17:30
Megosztás:

Közösségi finanszírozás az ingatlanpiacon: új lehetőségek kisbefektetők számára

A világszerte egyre népszerűbb közösségi finanszírozási konstrukció célja, hogy megkönnyítse egy-egy projekt megvalósítását, kihasználva a befektetői közösség együttes tőkeerejét. A közösségi finanszírozás előnye, hogy a segítségével olyan tervek is megvalósulhatnak, amelyek egyéb pénzügyi lehetőségek hiányában nem tudnának. A konstrukció új alternatívát teremt az ingatlanbefektetők számára is.
2024. 09. 10. 17:00
Megosztás:

Jobban csökkent a magyar infláció, mint ahogy arra számítottak a szakértők!

Az infláció éves üteme 3,4%-ra mérséklődött augusztusban, a júliusi, 4,1%-os éves drágulást követően, ezzel 2021 eleje óta nem látott alacsony szintre került az infláció. Az éves adat jobban csökkent a várakozásoknál, a piaci konszenzus 3,7% volt, miközben a mi várakozásunk 3,6% volt. Az előző hónaphoz képest nem változtak a fogyasztói árak. Az éves maginfláció 4,7%-ról 4,6%-ra jött le, ami szintén kismértékben kedvezőbb várakozásunknál, de továbbra is magas szintet jelent - olvashatjuk az MBH Bank elemzői anyagában.
2024. 09. 10. 16:30
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Ausztriában

Júliusban éves összevetésben csökkent az osztrák ipari termelés - derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) kedden közzétett adataiból.
2024. 09. 10. 16:00
Megosztás: