A hétvégén véglegesíthetik a bankpiac új világrendjét meghatározó Bázel III szerződést

Vasárnap találkoznak Bázelben a vezető gazdaságok jegybankjainak és felügyeleti intézményeinek vezetői, hogy véglegesítsék a Bázel III nemzetközi pénzpiaci megállapodás sarokpontjait. A többek között a bankok tartalék- és kockázatpolitikáját megállapító keretszerződést a novemberi G20 értekezleten fogadhatják el.

"A jelenlegi válság a pénzpiacokat, az egyes vállalatokat és a felügyeleti szervezeteket egyaránt próbára tette. Egy átfogó stratégiát dolgoztunk ki annak érdekében, hogy a bankszektor hibáiból következő tanulságokat feldolgozzuk, s jól haladunk afelé, hogy ezt a tudást a gyakorlatban is alkalmazzuk" - mondta Nout Wellink a Bázel II szerződés betartását felügyelő Bázel Bizottság elnöke egy 2008 novemberi beszédében.

 

A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) azóta szisztematikusan, a piaci és állami szereplők véleményét figyelembe véve dolgozta ki azt az új - a piac által Bázel III-nak hívott - szabályrendszert, amely egy válság utáni világrendben a banki tevékenységek feltételeinek és normáinak sztenderdjeként szolgálna. A jegybanki technokraták kedden véglegesített előzetes javaslatát vasárnap tárgyalja a Jean-Claude Trichet európai jegybankelnök által vezetett Felügyeletek Kormányzóinak és Vezetőinek Csoportja (GHOS). A szerződés, amennyiben a novemberi Dél-Koreában tartandó G20 értekezleten elfogadják, azt a Bázel II-t válthatja fel, amelyet 2004 júniusában hirdettek ki. Az akkori szerződés a minimális tőkekövetelmények, felügyeleti ellenőrzések és piaci magatartás területein tartalmazott nemzeti szinten alkalmazandó előírásokat.

 

Gyakorlatba ültetése azonban - az egyes országok eltérő harmonizációs menetrendjéből fakadóan - a 2007 nyarán kirobbant pénzügyi válság idejére nem valósult meg. A jelenleg kidolgozás alatt álló nemzetközi egyezmény 2012 végétől léphet érvénybe. Az elmúlt időszakban központi banki és felügyelőszervi delegáltak dolgoztak azon a tervezeten, amelyet kedden nyújtottak át a vasárnapi értekezlet részvevőinek. Részleteket nem hoztak nyilvánosságra, ám a Die Zeit német hetilap - jegybanki források által megerősített - információi szerint a Bázel III a korábbi 4 százalék helyett 9 százalékos alap tőketartalékot (Tier I), valamint egy 3 százalékos úgynevezett biztonsági buffert (conservation buffer) ír majd elő. Konjunktúra idején az előírt Tier I tartalék szintjét egy 3 százalékos "anticiklikus bufferrel" akár 12 százalékra is növelhetik.

 

Az új egyezmény rendezheti az egyes országok eltérő jogi-gazdasági terminológiájából fakadó problémákat. Németország jelezte, hogy szeretné "felértékelni" az egyes állami támogatásban részesült bankokban lévő szavazati joggal nem rendelkező - "néma részvételnek" nevezett - tőkéjét. A bejelentés azután érkezett, hogy kiderült, a szerződés magasabb minőségi követelmények elé állítaná a bankok által felhalmozott tőketartalékokat. A jelenlegi piaci körülményekre hivatkozva azonban többen aggodalmaiknak adtak hangot. Anrew Lim, a Matrix Group elemzője szerint a kiszivárgott tartalékráták a piaci elvárások felső határán vannak. "Elemzésünk szerint 2013 végén a BBVA, a HSBC, az Intesa Sanpaolo, az Unicredit és a Barclays is még mindig a biztonsági bufferzónában lenne".

 

A szabályozásnak megfelelően azoknak a bankoknak, amelyek nem teljesítik a biztonsági buffer követelményeit csökkentenie kellene bónusz- és osztalékkifizetéseit. "Ha az új minimum 5-6 százalék körül lenne, az jónak tűnne, s az európai bankok többsége minden bizonnyal ezen szint felett is lenne" - mondta Antonio Ramirez, a Keefe, Bruyette and Woods munkatársa. Elemzők szerint az új szabályozás piaci hatása attól függ majd, hogy a bankok milyen minőségű tőkét számolhatnak el fedezetként. A Morgan Stanley vezérigazgatója szerdán úgy nyilatkozott: "Ha van is kiskapu, amivel meg lehet kerülni a Bázel III-t, én nem tudok róla, s nem is kívánom igénybe venni". "A bankipar nyilvánvalóan egy hihetetlen inflexiós pont előtt áll, talán az eddigi legsúlyosabb előtt" - tette hozzá.

 

Az Unicredit vezére, Alessandro Profumo kifejtette, hogy "lehetetlen megmondani, hogy milyen hatással lesz bankjaink nyereségességére ... Módosítanunk kell saját tőkénk hozamára vonatkozó várakozásainkat". "Szeretnénk szigorítani a szabályokon ... (azonban) a pénzügyi szektornak olyan helyzetben kell lennie, hogy tovább tudja folytatni tevékenységét" mondta a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble. A sokak által a Bázel III atyjának tartott Axel Weber, aki a Bundesbank elnöke és Európai Központi Bank jegybanki tanácsának tagja, korábban úgy nyilatkozott " remélhetőleg már most, a hét végén a tárgyalások végére juthatunk". A pénzpiaci szereplők kíváncsian várják a fejleményeket. (MTI)

Csökkent az infláció az USA-ban

Áprilisban a várakozásoknak megfelelően éves összevetésben 3,4 százalékra csökkent az infláció az Egyesült Államokban az előző havi 3,5 százalékról a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, az U.S. Bureau of Labor Statistics szerdai jelentése alapján.
2024. 05. 16. 05:00
Megosztás:

6,9 százalékos költségvetési hiány lehet Romániában

Romániában 6,9 százalékos lesz a költségvetés hiánya az idén az Európai Bizottság várakozása szerint - írja az economedia.ro a legfrissebb országjelentés alapján.
2024. 05. 16. 04:30
Megosztás:

Megvan az eredménye az újra növekvő pénzmennyiségnek

Ugyan a tegnapi PPI adat nem adott okot az örömre, azért a részvénypiacok rövid hezitálást követően mégiscsak felfelé vették az irányt. Sőt, az S&P500 index történelmi csúcson zárt, habár történetének legmagasabb napon belüli értékéről - amely márciusban volt - lemaradt. Mindenesetre úgy várhatjuk a mai inflációs adatot, hogy gyakorlatilag csúcson van az USA talán legfontosabb részvényindexe.
2024. 05. 16. 04:00
Megosztás:

Kondor Béla négy évtizede nem látott képe 85 millióért kelt el a Virág Judit Galéria árverésén

Három órán át tartó licitharcot hozott a Virág Judit Galéria 75. tavaszi aukciója, amelyen Gábor Jenő egyik főműve is kalapács alá került - a festményt 80 millió forintnál ütötte Kelen Anna árverésvezető. A legnagyobb szenzációt Kondor Béla négy évtizede nem látott festményének feltűnése keltette, a kép 85 millió forintért talált új tulajdonosra.
2024. 05. 16. 03:30
Megosztás:

Lakásbiztosítást váltott? Erre még figyelnie kell!

Nem dőlhet hátra az a több százezer ügyfél, aki leváltotta márciusban az addigi lakásbiztosítását. Nem biztos ugyanis, hogy mindenkinek érvényes a felmondása, akinek pedig véletlenül két biztosítónál is lett így szerződése, az mindkét cégnek fizethet. Az is lecserélheti viszont még a biztosítását, aki lemaradt a váltási kampányról - derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
2024. 05. 16. 03:00
Megosztás:

Miért adják el a befektetők a PEPE, WIF és BONK mémérméket, hogy felhalmozzák ezt az új kriptovalutát?

Mindig aggodalomra ad okot, amikor a befektetők elkezdik eladni kriptoportfólióikat. Bár ez nem feltétlenül jelent katasztrófát az eladásra kerülő kriptotokenek számára, egyszerűen arra utal, hogy egy jobb kriptobefektetési alternatíva jelent meg a kriptopiacon.
2024. 05. 16. 02:30
Megosztás:

Dobrev Klára vagy Dúró Dóra az esélyesebb a frizurája alapján?

Egy női politikus frizurája nem csak az önkifejezésről szól, hanem a politikai imázs kialakításának az eszköze, amely hatással van az emberek véleményére. Vajon mit árul el a politikusnők frizurája?
2024. 05. 16. 02:00
Megosztás:

Mi a normális vércukorszint 60 év felett a nők és a férfiak esetén?

Az öregedés természetes folyamat, amely számos változást hoz a testünkben, beleértve a vércukorszint szabályozásának képességét is. A megfelelő vércukorszint fenntartása különösen fontos a 60 év felettiek számára, hogy elkerüljék a cukorbetegség és más egészségügyi problémák kialakulását. De vajon mi számít normális vércukorszintnek ebben a korban?
2024. 05. 16. 01:00
Megosztás:

A legtrendibb előértékesítést a 99Bitcoins produkálja, már 1 millió dollár fölött jár a learn-to-earn projekt

Egy izgalmas, új projekt körül nagy mostanában a felhajtás az Ethereumon. A 99Bitcoins egy innovatív, „learn-to-earn” platform, amely már több mint 1 millió dollárt gyűjtött össze az előértékesítés alatt.
2024. 05. 16. 00:01
Megosztás:

Visszapattanás előtt az építőipar

A lakásépítések számának csökkenése ellenére, a kamatok mérséklődése, az építőanyagárak normalizálódása és az új Otthonfelújítási Program közvetlen és közvetett hatásai miatt pozitív fordulatban bízik a Mapei Kft.
2024. 05. 15. 23:00
Megosztás:

Fokozatos bővülés jellemzi az EU gazdaságát

A magas geopolitikai kockázatok ellenére az év elején tapasztalt, vártnál jobb növekedés és az infláció folyamatos csökkenése az Európai Unió gazdaságának fokozatos bővülését eredményezte - közölte az Európai Bizottság a szerdán közzétett tavaszi gazdasági előrejelzésében.
2024. 05. 15. 22:30
Megosztás:

Holnaptól lesznek elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint százötvenmilliárd forint - mondta a nemzetgazdasági miniszter a tárca szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2024. 05. 15. 22:00
Megosztás:

Nőtt az euróövezet ipari termelése márciusban

Márciusban az elemzői várakozásokat némileg meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése havi összevetésben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett adatai szerint.
2024. 05. 15. 21:30
Megosztás:

Több ezer nyertes család a Napenergia Plusz Programban

Meghaladta a tízezret a kedvezően elbírált támogatási kérelmek száma a modern napelemes rendszerek telepítését támogató pályázaton. A mostanáig megítélt több mint 40 milliárd forint állami hozzájárulás a zöldenergia termelésében és tárolásában segíti a háztartásokat - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 15. 21:00
Megosztás:

Fejlesztésen esett át a fővárosi távhőszolgáltatás

Bővült és korszerűsödött a budapesti távhőszolgáltatás, energiahatékonysági pályázat részeként a FŐTÁV Budapest tizenhárom kerületében 201 hőközpontot újított fel - közölte a BKM Budapesti Közművek szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 15. 20:30
Megosztás:

Kissé enyhült az amerikai infláció

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a márciusi 3,5%-ról 3,4%-ra mérséklődött áprilisban az éves infláció az Egyesült Államokban.
2024. 05. 15. 20:00
Megosztás:

Erősödött szerdán a forint

Erősödött a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 05. 15. 19:30
Megosztás:

Erős zárás az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel zártak szerdán a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 05. 15. 19:00
Megosztás:

Enyhén csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 190,4 pontos, 0,28 százalékos csökkenéssel 68 673,84 ponton zárt szerdán.
2024. 05. 15. 18:30
Megosztás:

Lelassult az éves infláció áprilisban Franciaországban

Franciaországban 2,2 százalékra lassult az éves infláció áprilisban a márciusi 2,3 százalékról - közölte végleges adatként a francia statisztikai hivatal (Insee) szerdán.
2024. 05. 15. 18:00
Megosztás: