Év végére már magára találhat a hazai kiskereskedelem

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) arra számít, hogy az év végén a tavalyinál többet költenek a vásárlók az üzletekben, szolgáltató helyeken, miután a legfrissebb statisztikai adatok azt mutatják: megállt a kiskereskedelmi fogyasztás korábbi visszaesése.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közölt adatai szerint a kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene augusztusban 0,6 százalékkal maradt el a júliusi szinttől, amikor négy havi csökkenés után először nőtt 1 százalékkal.

 

A kiskereskedelmi forgalom volumene az idén júliusban 2007 márciusa óta először nőtt: a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 1,7 százalékkal az előző év azonos hónapjához képest. Augusztusban nem folytatódott ez a növekedés, de éves összehasonlításban szinten maradtak az eladások.

 

Az OKSZ közleménye kiemeli, hogy júliust követően már a második hónapban elérte az előző évi szintet a vásárlások mennyisége, értékben pedig a 662 milliárd forintot elérő értékesítés 25 milliárd forinttal több az előző év augusztusinál.

 

A pénztárban kifizetett áruk ellenértékét tekintve csaknem valamennyi árucsoportban többet költöttek a vásárlók, mint egy évvel korábban, a kivételek közé tartozik a ruházat, a nyári leértékelések miatt. Az eladott árumennyiséget tekintve pedig az év végi kilátásokat előrevetítve biztató jelnek értékelik, hogy az élelmiszer értékesítésben az élelmiszer szaküzletek eladásai júliust követően ismét számottevő mértékben, 3,6 százalékkal nőttek, a tartós cikkek forgalomemelkedése pedig meghaladja a 4 százalékot.

 

A járműeladás - ahol rendkívüli volt korábban a visszaesés - csaknem 20 százalékkal bővült augusztusban, és az üzemanyag eladások sem csökkentek összefüggésben az idegenforgalommal, és a nyári pihenéssel. Az OKSZ értékelése szerint abban, hogy megállt a kereskedelmi forgalom visszaesése a második félévben, feltehetően szerepet játszik, hogy az ipari termelés már bővül, a reálkeresetek pedig 3,1 százalékkal emelkedtek.

 

Feltételezésük szerint eddig a háztartások egyéb terhei - például a hitelek korábban megemelkedett törlesztő részletei, valamint a magas üzemanyagárak - gátolták a kereskedelmi fogyasztás növekedését a reálkereseteket követő mértékben. A kereskedelmi szövetség arra számít, hogy 2011-ben a személyi jövedelemadó terhek várható csökkentése, valamint a cafeteria rendszer könnyítése enyhíthetik a vásárlók eddigi óvatosságát a költekezésben.

Memebet Token – A következő nagy dobás?

Úgy tűnik, hogy a piac végre kezd észhez térni, amiben a Fed kamatcsökkentési döntésének is nagy szerepe van. Ez ugyanis nagymértékben befolyásolja a kriptovaluta piac jövőjének alakulását.
2024. 09. 21. 00:01
Megosztás:

Ethereum támasz- és ellenállási szintek: Vajon az ETH bikák beindítják az altcoin-rallyt októberben a SOL, XRP, FET és CYBRO számára?

Az Ethereum egy kritikus fordulóponton áll, a kulcsfontosságú árfolyamküszöbök kerültek a figyelem középpontjába. Az altcoin-piac izgatottan várja, hogy az ETH kiválthat-e egy újabb emelkedést más érmék, mint a SOL, XRP, FET és CYBRO számára. Ez a cikk azt vizsgálja, mely kriptovaluták állhatnak készen a fellendülésre októberben. Fedezd fel azokat a tényezőket, amelyek beindíthatják ezt a potenciális rallyt.
2024. 09. 20. 23:00
Megosztás:

Megkezdődött a Cupra Terramar sorozatgyártása az Audi győri gyárában

Az Audi Hungaria Zrt. győri üzemében elindult a spanyol Cupra márka Terramar modelljének sorozatgyártása pénteken.
2024. 09. 20. 22:00
Megosztás:

AI-kriptovaluták a csúcsra törnek? Okok, amiért az AI-alapú kriptovaluták, köztük a FET és az INJ készen állnak a fellendülésre a Q4-ben

Az AI-alapú kriptovaluták készen állnak a kitörésre az év utolsó negyedévében. A piaci elemzők lelkesedéssel beszélnek a digitális érmék, mint a FET és az INJ várható nyereségéről. Vajon ezek az AI-vezérelt tokenek hatalmas megtérülést hozhatnak? Merülj el a várt fellendülés mögött álló kulcstényezőkben, és tudd meg, mely érmékre érdemes figyelniük a befektetőknek.
2024. 09. 20. 21:00
Megosztás:

Családbarát védjegyet kapott a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nemcsak szakmai tevékenységével védi a családokat, hanem családbarát munkahelyként is működik, ezt ismerte el a Családbarát Magyarország Központ azzal, hogy odaítélte a Családbarát Hely Tanúsító Védjegyet, amit a hivatal két évig használhat - közölte a GVH pénteken az MTI-vel.
2024. 09. 20. 20:00
Megosztás:

BTC, ETH, SOL árfolyam előrejelzés: Egy erősebb versenytárs várhatóan 0,03 dollárról akár 100 000 dollárig emelkedhet 2024 végére

Egy eddig a háttérben maradó versenyző a kriptovilágban elképesztő növekedést érhet el, néhány centes árfolyamról indulva az egészen megdöbbentő 100 000 dollárig 2024 végére. Miközben a piac már most is pezseg a BTC, ETH és SOL által keltett hullámok miatt, a spekulációk egyre csak szaporodnak. Ez a cikk azt vizsgálja meg, hogy bizonyos kriptovaluták robbanásszerű növekedése hogyan alakulhat a közeljövőben.
2024. 09. 20. 19:00
Megosztás:

Ártéri ingatlan hitelfedezetként?

A bankok általában óvatosan kezelik az ártéren elhelyezkedő ingatlanokat, valamint a biztosítási lehetőségek korlátozottsága is gátat szabhat a hitelnyújtásnak. A money.hu szakértője összefoglalja, mire számíthatnak azok, akik vízparton, folyó közvetlen közelében szeretnének ingatlant vásárolni, milyen, a szokványostól eltérő feltételek mellett fogadnak el a bankok ártéri ingatlanokat fedezetként.
2024. 09. 20. 18:30
Megosztás:

Szabó Barnabás a VELUX Cégcsoport új üzemeltetésért és ellátásért felelős vezérigazgató-helyettese

Új üzemeltetési és ellátási vezérigazgató-helyettest nevezett ki a VELUX Cégcsoport: Szabó Barnabás 2024. szeptember 1-jétől felel a terület irányításáért és fejlesztéséért annak érdekében, hogy fenntartsák a vállalat versenyképességét, értéket teremtsenek partnereik és ügyfeleik számára, valamint teljesítsék a VELUX Cégcsoport fenntarthatósági célkitűzéseit. A kinevezés mellett Barnabás a VELUX Cégcsoport Vezetői Testületének tagjává is vált.
2024. 09. 20. 18:00
Megosztás:

A fiatalabb generáció tudatosabb, a 60 év felettiek viszont eladósodtak

Alaposabban mérlegelik a fiatalok a banki hitel felvételét mint 5 évvel ezelőtt, a 60 év felettiek esetében viszont nagy mértékben emelkedett a tartozások aránya – derül ki az EOS Csoport kutatásából.
2024. 09. 20. 17:30
Megosztás:

Visszatért Magyarországra a 9. Turkish Airlines World Golf Cup, a világ legjelentősebb vállalati golfversenye

Budapest bajnoka képviseli Magyarországot a Turkish Airlines World Golf Cup világdöntőjében.
2024. 09. 20. 17:00
Megosztás:

Új csúcsok a tőzsdéken, miért olcsók a bankrészvények?

Tegnap a DAX, az S&P500 és a Dow Jones is új csúcsra emelkedett. Habár a Nasdaq emelkedése volt a legnagyobb ezek közül (2,5 százalékos felértékelődéssel), valójában még mindig kb. 4 százalékkal a júliusban elért történelmi csúcs alatt tartózkodik.
2024. 09. 20. 16:30
Megosztás:

Lefelé halad a Dunán az árhullám, a nézelődők okozzák a legtöbb gondot

Lefelé halad a Dunán az árhullám, a legnagyobb gondot a nézelődők okozzák, akik hátráltatják a munkát, veszélyeztetik a töltéseket - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken napközben az MTI-vel.
2024. 09. 20. 16:00
Megosztás:

4iG 20 éve a Tőzsdén

Tőzsdei jelenlétének 20 éves évfordulója alkalmából ünnepélyes csengetéssel indította a mai kereskedést a Budapesti Értéktőzsdén a 4iG Nyrt. Az 1995-ben alapított, magyar többségi tulajdonban lévő vállalat Magyarország és a nyugat-balkáni régió egyik meghatározó informatikai és távközlési szolgáltatója, amely a jövő technológiái iránti elkötelezettségéről ismert. A társaság jelentős tőkepiaci eredményei révén egyúttal a BUX index jelentős súllyal bíró kibocsátója, amely a Prémium kategóriában van jelen.
2024. 09. 20. 15:30
Megosztás:

640 köbméter homok, 145 ezer homokzsák – megtettük, amit a Római védelmében meg lehetett tenni

A Duna vízszintje Óbudán csütörtök éjszaka várhatóan eléri a 8 méteres vízállást. A Római-parti árvízi védekezéshez estig felhasználtunk, kiadtunk 640 köbméter homokot, 145 ezer homokzsákot. A Rómain elvégezhető, a tulajdonosok által kért feladatokat elláttuk. A hullámtérbe mostantól kezdve önkénteseket biztonsági okokból már nem hívunk, nem fogadunk. Hálásan köszönjük a védekezésben segítő több száz önkéntes önzetlen munkáját!
2024. 09. 20. 15:00
Megosztás:

Csalódást okozott a FedEx

A logisztikai vállalat tegnap tőzsdezárás után számolt be 2025-ös üzleti évének első negyedéves eredményeiről.
2024. 09. 20. 14:30
Megosztás:

Szárnyal az arany árfolyama a kamatvágás után

Az arany árfolyama 2.600 dollár fölé ugrott, mivel a Fed kamatvágása nyomán a pénzügyi befektetők vásárolták a nemesfémet.
2024. 09. 20. 14:00
Megosztás:

OTP: Az NGM újra csökkentené a THM-et

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Bankszövetség képviselőivel tartott megbeszélésén négy pontban kérte a bankok együttműködését.
2024. 09. 20. 13:30
Megosztás:

A legfontosabb tudnivalók a teherautó-abroncsok használatához

Amikor abroncsokról esik szó, a legtöbben a személyautók abroncsaira gondolunk, pedig a teherautók abroncsainak biztonsága, állapota, és karbantartása legalább ennyire fontos.
2024. 09. 20. 13:00
Megosztás:

Húszezer hamis játékot talált a NAV

Közel húszezer hamis játékot foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy budapesti játékbolt titkos raktárában - tájékoztatta a NAV pénteken az MTI-t.
2024. 09. 20. 12:30
Megosztás:

Kínai hackerek több ezer okoskészüléket törtek fel

Kínai hackerek egy globális akció részeként több mint 2700 okoskészüléket törtek fel Hollandiában - közölt a holland kiberbiztonsági központ (NCSC) az amerikai és a brit hatóságok figyelmeztetését követően.
2024. 09. 20. 12:00
Megosztás: