1,2 százalékkal nőtt a magyar GDP 2010-ben

Magyarország bruttó hazai terméke 2010 IV. negyedévében 1,9 százalékkal, a naptárhatás kiszűrésével 1,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest 0,2 százalékkal bővült. A 2010-es év egészében az ország gazdasági teljesítménye 1,2 százalékkal volt magasabb az előző évinél. 2010-ben a bruttó hazai termék értéke folyó áron 27 120 milliárd Ft, egy főre vetítve 2 millió 712 ezer Ft volt - olvasható a KSH jelentésében.

Az előzetes közlés szerint a bruttó hazai termék (GDP) tavaly a negyedik negyedévben 1,8 százalékkal nőtt éves bázison a naptárhatás kiszűrésével, kiigazítás nélkül 2,0 százalékkal. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint pedig 0,2 százalékkal emelkedett 2010 harmadik negyedévéhez képest. A gazdaság 2010 egészében a naptárhatás kiszűrésével, valamint a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a nyers adattal egyezően 1,2 százalékkal nőtt. A GDP 2009-ben 6,3 százalékkal csökkent.

 

A kiigazítatlan adatok alapján a gazdasági teljesítmény – öt negyedéven át tartó csökkenése – 2010 első negyedévében megállt, és azóta gyorsuló ütemben, a IV. negyedévben 1,9%-kal nőtt. Az utolsó negyed-évi GDP-emelkedés továbbra is elsősorban az ipari termelés, illetve a külkereskedelmi egyenleg növeke-désének eredménye.


A nemzetgazdaság egészét tekintve heterogén az ágazatok IV. negyedévi teljesítménye. A mezőgazdaság teljesítménye elsősorban a kedvezőtlen időjárás következtében csökkenő terméseredmények miatt tovább esett (-18,6%). Az ipar hozzáadott értéke viszont továbbra is jelentősen (9,7%) növekedett, főként az ex-portorientált feldolgozóiparban bekövetkezett 11,3%-os bővülés következtében. Kiugróan nőtt a termelés a gépipar, a híradástechnika, a műszergyártás, illetve a kohászat, fémfeldolgozás, valamint a bőr-, fa- és papírtermék gyártása területén. Az építőipar hozzáadott értéke továbbra is mérséklődést mutatott (-7,2%), minden építménycsoport termelése csökkent. Éves szinten 17 ezer új lakásépítési engedélyt adtak ki, ami az előző évinél közel kétötödével, a felépült lakások számánál (21 ezer) 17%-kal kevesebb. Ilyen mértékű visszaesés az elmúlt húsz évben nem fordult elő, ami a lakásépítés további csökkenését vetíti előre. A mezőgazdaság, az ipar és az építőipar együttesen 1,2 százalékponttal járult hozzá a GDP növekedésé-hez.

 

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke 0,9%-kal emelkedett, így 0,5 százalékponttal járult hozzá a GDP változásához. Az előző negyedévnél mérsékeltebb teljesítménybővülés mutatkozott a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (0,7%) területén, összhangban a belső kereslet, azaz a háztartások fogyasztási kiadásainak mérséklődésével. A szállítás, raktározás, posta és távközlés együttes hozzáadott értéke 2,8%-kal emelkedett, amiben tükröződik a tovább növekvő exportforgalom. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes hozzáadott értéke 0,3%-kal nőtt. Ezt elsősorban a költségvetésből finanszírozott egészségügyi ellátás teljesítményének növekedése okozta. A pénzügy, ingatlanügyletek és gazdasági szolgáltatások területén enyhe, 0,4%-os bővülés mutatkozott. Ezen belül a pénzügyi tevékenység teljesít-ménye kismértékben csökkent a biztosítóknál regisztrált szerződésszámok visszaesése miatt.

 

A termékadók- és támogatások egyenlege 0,2 százalékponttal járult hozzá a GDP IV. negyedévi növeke-déséhez.
A GDP felhasználási oldalán a háztartások tényleges fogyasztása a III. negyedévi növekedés után ismét csökkent, 0,8%-kal, ami 0,5 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedését. A háztartások fogyasztási kiadása szintén újra csökkent, 0,4%-kal. A háztartások fogyasztási kiadásán belül volumencsökkenést mértünk a legtöbb főcsoportnál, különösen a közlekedésre, az egészségügyi termékekre és az élelmisze-rekre fordított kiadásoknál. Ellenben a lakásszolgáltatással kapcsolatos kiadások volumene enyhén emel-kedett. Mindezek mellett a mérséklődésben az előző negyedévhez képest emelkedő bázis hatása is érvényesült.


A kormányzattól kapott természetbeni juttatások mértéke 2,2%-kal lett alacsonyabb. A közösségi fo-gyasztás területén 7,6%-os csökkenés figyelhető meg. A közösségi fogyasztás így 0,9 százalékponttal mérsékelte a GDP változását. Mindezen folyamatok összegeként a végső fogyasztás 1,9%-kal mérséklődött.

 

A bruttó állóeszköz-felhalmozás esetén a visszaesés jelentős mértékű, 9,1%, ami 2,7 százalékponttal mérsékelte a GDP változását. A nemzetgazdasági ágak többségében csökkenés, néhol jelentős visszaesés volt. A nagy súlyú ágazatok közül az ingatlanügyletek és a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ágakban jelentős csökkenés figyelhető meg. Az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ágon belül folytatódott a lakás-építések visszaesése. A feldolgozóipar és az oktatás nemzetgazdasági ágak beruházásai jelentősen nőttek: elsősorban a jármű-, a gumi- és a vegyianyag-gyártás egyedi nagyberuházásai, valamint az oktatás min-den területén megvalósuló intézménybővítések, -felújítások eredményeként. A művészet, szórakoztatás, szabadidő ágazatnál jelentkező jelentős növekedését főként a pécsi kulturális fejlesztések és az európai soros elnökséggel kapcsolatos beruházások okozták.

 

A készletek állománya a IV. negyedévben a korábbi negyedévekhez képest kisebb mértékben, folyó áron 20 milliárd Ft-tal csökkent. A feldolgozóipar több fontos húzóágazatában jelentkező készletcsökkenést csak részben ellensúlyozta a kereskedelmi, mezőgazdasági és élelmiszeripari készletek növekedése.


A termelési és felhasználási oldal különbségéből számított statisztikai eltérés folyó áron 119 milliárd Ft volt, szemben az előző év azonos időszakának 29 milliárd Ft-os értékével. A készletváltozás és statiszti-kai eltérés együttesen 4,3 százalékponttal járult hozzá a GDP növekedéséhez. A belföldi felhasználás a IV. negyedévben összességében 0,3%-kal növekedett.

 

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában, folyó áron 481 milliárd Ft aktívum keletkezett. Az export és az import volumene továbbra is kétszámjegyű növekedést mutatott (11,7%, ill. 10,3%). A kül-kereskedelmi forgalom pozitív egyenlege +1,7 százalékponttal járult hozzá a GDP változásához. Az áru-forgalom exportja 13,8%, importja 12,9%-kal nőtt. A szolgáltatások exportja 1,5%-kal nőtt, míg importja 2,1%-kal csökkent.

 

A 2010-es év egészében a bruttó hazai termék 1,2%-kal nőtt. A mezőgazdaság, ipar és építőipar együttes teljesítménye 4,1%-kal, a szolgáltatásoké pedig enyhén, 0,1%-kal bővült. Éves szinten a mezőgazdaság, ipar és építőipar együttesen 1,15, a szolgáltatások pedig 0,04 százalékponttal járultak hozzá a GDP növe-kedéséhez. A végső fogyasztás 2,0%-kal csökkent, ezen belül a háztartások fogyasztása 2,2%-os csökke-nést mutatott. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 5,6%-kal zsugorodott. A belföldi felhasználás 1,1%-kal esett vissza, így 1,1 százalékponttal mérsékelte a GDP változását. Az export 14,1%-os, míg az import 12,0%-os növekedést mutatott éves szinten, 2,2 százalékponttal járulva hozzá a GDP növekedéséhez.


A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2010 IV. negyedévében a gazdaság teljesítménye 0,2%-kal nőtt az előző negyedévhez képest. A mezőgazdaság 5,8%-os, az ipar 1,1%-os, az építőipar pedig 2,5%-os mérséklődést, míg a szolgáltatások összességében 0,3%-os növekedést mutatott. A háztartások fogyasztási kiadása 0,5%-kal csökkent. A kormányzattól származó természetbeni juttatások 1,7%-kal csökkentek. A közösségi fogyasztás 1,1%-os, a végső fogyasztás 1,4%-os csökkenést mutatott. Az export 2,0%-kal, míg az import 1,3%-kal emelkedett.

Ön is kaphat 8.000 Ft havi nyugdíjemelést! Így kell igényelni

Mi az a méltányossági nyugdíj, és mit kell tudni róla? Mik a 2023-as jogszabályi háttér pontos részletei? Mint ahogy a jogszabályok általában, a méltányossági nyugdíjak szabályai is változtak 2023-ban. Fontos ismerni a pontos szabályokat, mert akár havi maximum 8.000 Ft-ot is igényelhetünk méltányossági emelésként. Hogyan lehet élni ezzel a lehetőséggel? Ki igényelheti, és milyen nyugdíj esetén használható ki ez az opció? Cikkünkben az ado.hu szakmai portál útmutatásai alapján részletesen bemutatjuk a témát.
2024. 05. 19. 02:00
Megosztás:

Négymillió eurós tőkebefektetéssel fokozza a nemzetközi terjeszkedést a Parkl

A Parkl Digital Technologies négymillió eurós befektetést kapott a kockázati tőkealapkezelő Lead Ventures-től. A tőkebefektetés célja a Parkl növekedési stratégiájának finanszírozása, amivel a magyar tech scale-up az irodapiac meghatározó digitális szolgáltatójává válhat külföldön is.
2024. 05. 19. 01:00
Megosztás:

A Sealana érme előértékesítése egyre csak duzzad

A Sealana ICO-ja eddig 1,366,148.52 dollárt gyűjtött össze, és szerencséjére a SOL mém érmék iránti kíváncsiság sem apad. Sokak szerint a Sealana lesz a Solana mém érmék következő tündöklő csillaga, és egyszerűen túl jó lehetőség ahhoz, hogy szem elől téveszd.
2024. 05. 19. 00:01
Megosztás:

A jövő zöldenergiáinak találkozóhelye lehetne Magyarország

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot - írta a hirado.hu pénteken.
2024. 05. 18. 23:00
Megosztás:

Franciaországban stagnált a munkanélküliség az első negyedévben

Franciaországban az elemzők által várt csökkenés helyett stagnált a munkanélküliség az idei első negyedévben.
2024. 05. 18. 22:00
Megosztás:

Csökkent a Baidu negyedéves nyeresége

Hat százalékkal csökkent a Baidu kínai multinacionális technológiai vállalat bevétele az idei első negyedévben, amikor a korrigált nyeresége a vártnál kedvezőbben alakult.
2024. 05. 18. 21:00
Megosztás:

Márciusban stagnált a munkanélküliség az OECD-országokban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban átlagosan 4,9 százalék volt a munkanélküliség márciusban nem végleges adatok szerint, ami megegyezett a februárival - áll a párizsi székhelyű szervezet honlapján.
2024. 05. 18. 20:00
Megosztás:

Kínában élénkült a kiskereskedelem és az ipari termelés áprilisban

Kínában vegyes áprilisi makrogazdasági adatok láttak napvilágot pénteken: lassult a kiskereskedelmi forgalom, gyorsult az ipari termelés növekedése és esett a munkanélküliség.
2024. 05. 18. 19:00
Megosztás:

Korszerűsítések indulnak Medgyesegyházán

Két pályázaton csaknem 150 millió forintot nyert el a Békés vármegyei Medgyesegyháza, amelyből a helyi idősek klubját és az orvosi rendelőt korszerűsítik - közölte az önkormányzat közleményben az MTI-vel.
2024. 05. 18. 18:00
Megosztás:

Négy településen is turisztikai fejlesztések indulnak Komárom-Esztergom vármegyében

Félmilliárd forint értékű turisztikai fejlesztések kezdődnek Komárom-Esztergom vármegyében, négy Duna menti településen, Lábatlanon, Péliföldszentkereszten, Piliscséven és Tokodon - közölte a vármegyei közgyűlés elnöke az MTI-vel
2024. 05. 18. 17:00
Megosztás:

A tíz legjobb újító közé akarunk kerülni néhány éven belül Európában

A tudásszolgáltató rendszerek egybehangolása is azt a kormányzati célt szolgálja, hogy Magyarország 2030-ra Európa 10 legjobb innovátora közé kerüljön - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 18. 16:00
Megosztás:

Elkötelezettek vagyunk hazánk védelme iránt is

A kormánynak költségvetési oldalon is fontos az ország védelme, ezért elkötelezett a védelmi kiadások emelése iránt a NATO elvárásainak megfelelő mértékben - mondta a Pénzügyminisztérium (PM) makrogazdasági és európai ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének konferenciáján.
2024. 05. 18. 15:00
Megosztás:

A tavalyi évben megnőtt a Bosch cégcsoport árbevétele Magyarországon

A Bosch cégcsoport 2023-ban kétbillió-kétszázhétmilliárd forint árbevételt ért el Magyarországon, beleértve a nem konszolidált vállalatok árbevételét, és a saját vállalatok közötti kereskedelmet is, a tavalyi bevétel szinte megegyezik az előző évivel - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 18. 14:00
Megosztás:

Az EU több mint ötvennégy védelmi ipari kezdeményezést támogat

Az Európai Bizottság az Európai Védelmi Alap (EFA) keretében 1,031 milliárd euró (mintegy 412,4 milliárd forint) uniós finanszírozást hagyott jóvá 54 védelmi célú kutatási és fejlesztési kezdeményezés támogatására - tájékoztatott az uniós testület csütörtökön.
2024. 05. 18. 13:00
Megosztás:

Penészes táplákékkiegészítőt vontak ki a forgalomból

Penészgombák és Bacillus cereus spórás baktérium jelenléte miatt kivonta a forgalomból a Dragon Superfoods Bio In Shape Mix 200 grammos táplálékkiegészítő port a forgalmazója, a Culinaris Retail Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 18. 12:00
Megosztás:

Észszerű döntés itt tartani a járműipari termelést

A hazai járműipar sikere világos üzenet a gyártóknak és a befektetőknek, hogy gazdaságilag racionális döntés a termelést Magyarországon tartani - mondta Joó István kormánybiztos, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója a szervezet járműipari konferenciáján csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 18. 11:00
Megosztás:

Tovább gyarapodott az önkéntes pénztárak vagyona

Az idén is folytatódott az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) nyugdíj- és egészségpénztárainak vagyongyarapodása, az összesített megtakarítás 2024. első negyedévében már meghaladta a 2000 milliárd forintot, ami egy év alatt több mint 440 milliárd forintos, azaz közel 28 százalékos növekedést jelent. Az összesített taglétszám 2,1 millióra emelkedett - közölte az szövetség csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 18. 10:00
Megosztás:

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

Az uniós áfaszabályok kijátszásával próbálta csökkenteni fizetendő adóját egy motorkerékpárokat értékesítő társaság Bács-Kiskun vármegyében, a fiktív eladások hátterét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy másik tagállam adóhatóságától kért információkkal göngyölítette fel.
2024. 05. 18. 09:00
Megosztás:

Több építkezést kezdtek meg áprilisban az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek száma csökkent, míg a megkezdett lakóingatlan-építések száma nőtt áprilisban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.
2024. 05. 18. 08:00
Megosztás:

Kulcsfontosságú trendek, amelyeket figyelni kell a Cardano és a Polygon MATIC esetében, a KangaMoon célkeresztjében 7 millió dollár áll

A következő két hétben várhatóan átalakul a kriptopiac: a jelenlegi medvepiaci korrekcióból bikapiaci trendek alakulhatnak ki, ami reményt ad a befektetőknek a veszteségek visszanyerésére. Azonban ezen események előtt a Cardano és a Polygon tulajdonosainak figyelniük kell kulcsfontosságú trendekre, amelyek végül meghatározhatják, hogy melyik irányba mozdulnak a vezető kriptovaluták. Eközben a KangaMoon (KANG) gyorsabban halad a vártnál, és a következő hetekben célja a 7 millió dollár összegyűjtése az előértékesítés során.
2024. 05. 18. 07:00
Megosztás: