Bérlakásokhoz állami támogatás kérhető

Ha egy önkormányzat közigazgatási területén 2011. január 1. és 2013. december 31. között legalább 100 új munkahely létesül, akkor az önkormányzat jogot szerez arra, hogy állami támogatást igényeljen költségelvű bérlakásokra - az ezzel foglalkozó kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A lakásfinanszírozási kormányrendelet 2001 januárjában végrehajtott módosítása részletezi a támogatás feltételeit. A bérlakás lehet új építésű vagy használt, sőt nem lakás célú helyiség is átalakítható lakássá. Közös előírás, hogy a mellékletben megszabott négyzetméterárat nem lépheti túl a fajlagos építési - vásárlási - költség. Támogatásként a beruházási költség - vételár - 60 százaléka jár. Amennyiben saját telekre épít az önkormányzat, akkor a telek ára automatikusan 20 százalékos arányt képvisel a beruházásban. A létrejött önkormányzati bérlakás bére csak költségalapú lehet, de ennek tartalmát nem definiálja a rendelet. A másik módosítás értelmében a település népességmegtartó képességének növelése céljából adhat az állam támogatást az önkormányzatnak használt lakások vásárlására. Feltétel, hogy ez év első napján a bejelentett lakosok száma ne legyen több 2.000-nél.

 

Településenként legfeljebb 4 bérlakás vásárlása támogatható úgy, hogy a támogatás nem lehet több a vételár 80 százalékánál, illetve 5 millió forintnál. Az ilyen lakások szociális vagy költségelvű bérlakások lehetnek. A rendelet módosítja a mozgáskorlátozott személyek támogatását. A támogatás összege nem változik, tehát új lakás építésekor 250 ezer, míg meglévő lakás akadálymentesítésekor 150 ezer forint támogatás jár. Eddig a jogosultságot a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége (MEOSZ) igazolta, amit a bank nem vitathatott. A csütörtöktől beadott kérelmeknél a banknak be kell kérnie a MEOSZ álláspontját, amely azonban nem köti a támogatás odaítélésekor. (MTI)

Globális klímaproblémák megvitatását kezdeményezte az E21

A globális klímapolitikáról és vonatkozó alapproblémákról, a jelenleg is zajló zöldátállás kapcsolódó hatásairól és a hazai geotermiában rejlő lehetőségekről is egyeztettek az Energia21 Kezdeményezés tagjai és meghívott szakértők a májusi találkozójukon - tájékoztatta a szervezet az MTI-t hétfőn.
2024. 05. 13. 17:00
Megosztás:

Romániában tüntettek a szakszervezetek

A munkát terhelő adók csökkentését, igazságosabb társadalombiztosítási rendszert követelve rendezett tüntetést és felvonulást Bukarestben hétfőn az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS).
2024. 05. 13. 16:30
Megosztás:

Holnap jelent a Richter, de…

Holnap jelent a Richter, de beszéljünk másról — hiszen a várakozásról itt található az összefoglaló — legalábbis a Richter kapcsán.
2024. 05. 13. 16:00
Megosztás:

Év elején nehezen keltek el a használt házak

Idén az első negyedévben a használt családi házak eladása volt a legnehezebb: ezek az ingatlanok országos átlagban 185 napig voltak a piacon, ami az előző negyedév átlagához képest 30 nappal hosszabb idő - közölte az Otthon Centrum hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 13. 15:30
Megosztás:

Temérdek tartós élelmiszert gyűjtött hétvégén az Élelmiszerbank

Százharminckilenc tonna élelmiszeradományt gyűjtött rászorulóknak a Magyar Élelmiszerbank Egyesület hétvégi jótékonysági akcióján, ami az ország 104 településének 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházában zajlott. Az adományozott mennyiség majdnem másfélszerese a tavaly felajánlottnak, így csaknem huszonnyolcezer rászoruló kaphat segítő csomagot a következő hetekben.
2024. 05. 13. 15:00
Megosztás:

Felújításra pályázhatnak a falvak

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban - jelentette be a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 13. 14:30
Megosztás:

Holnaptól indulhatnak a vállalkozások Az Év felelős foglalkoztatója pályázaton

Idén kilencedik alakalommal hirdeti meg az OFA Nonprofit Kft. nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója pályázatát. A rekordokat döntő hazai foglalkoztatási adatok is azt mutatják, hogy a vállalkozások érdekét is szolgálja, ha munkavállalóikat megbecsülik, legfontosabb értékükként kezelik. A pályázat elősegíti a felelős foglalkoztatói szemléletmód hazai fejlődését is - hívta fel a figyelmet hétfői közleményében Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 13. 14:00
Megosztás:

Több száz bozóttüzet oltottak el tavaly Hollandiában

A holland tűzoltóságnak tavaly legkevesebb 314 bozót- és futótüzet kellett megfékeznie, a legtöbb fellobbanó tüzet júniusban, főként mezőgazdasági és katonai területekről jelentették - tájékoztatott az NL Times című angol nyelvű holland hírportál a közbiztonságért felelős holland intézet (NIPV) éves jelentését ismertetve hétfőn.
2024. 05. 13. 13:30
Megosztás:

Gyorsult az éves infláció Csehországban előző hónapban

Áprilisban 2,9 százalékra gyorsult az éves infláció Csehországban a márciusi 2 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal hétfőn Prágában.
2024. 05. 13. 13:00
Megosztás:

Lefüleltek egy román furgont a pénzügyőrök

Hamisított márkás ruhákat, parfümöket, továbbá zárjegy nélküli cigarettát és alkoholt is találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy az M5-ös autópályán félreállított román furgonban - tájékoztatta a NAV bevetési igazgatósága hétfőn az MTI-t.
2024. 05. 13. 12:30
Megosztás:

Nőttek a félvezetők globális eladásai

Nőtt a félvezetők globális eladása az idei első negyedévben éves összehasonlításban, ugyanakkor márciusban havi szinten csökkenést jegyeztek föl - áll a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szervezet, a SIA honlapján.
2024. 05. 13. 12:00
Megosztás:

Nagy horderejű beruházást hajtott végre Szombathelyen a Schaeffler

Több mint ötmilliárd forintos beruházással 6200 négyterméter alapterületű logisztikai csarnokkal és 2200 négyzetméter alapterületű irodaépülettel fejlesztette telephelyét az autóipari alkatrészeket gyártó Schaeffler Savaria Kft. Szombathelyen - közölte a vállalat az MTI-vel.
2024. 05. 13. 11:30
Megosztás:

Múlt hónapban felgyorsult az infláció Kínában

Kínában az elemzők által várt 0,1 százaléknál nagyobb mértékben, évi 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak és ezzel már a harmadik egymást követő hónapba jegyeztek föl emelkedést.
2024. 05. 13. 11:00
Megosztás:

Így kampányol Joe Biden és Donald Trump

Donald Trump New Jersey-ben tartott kampánygyűlést, Joe Biden Washington államban adományozói találkozóval folytatta választási kampányát a hétvégén.
2024. 05. 13. 10:00
Megosztás:

Egynapos ülést tart a parlament

A baloldal magyar érdekkel szembeni brüsszeli politikai akcióinak a feltárását célzó vizsgálat eredményeiről tárgyal e heti egynapos ülésén hétfőn az Országgyűlés.
2024. 05. 13. 09:30
Megosztás:

Vegyesen teljesítettek az ázsiai tőzsdék

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn. A térség irányadó mutatója, a tokiói börze Nikkei 225 indexe 0,24 százalékkal, 38 165 pontra gyengült. A részvények szélesebb körét felölelő Topix index 0,21 százalékkal süllyedt.
2024. 05. 13. 09:00
Megosztás:

Többlettel zárt az amerikai költségvetés

Az amerikai költségvetés nyolc hónapon belül először zárt többlettel idén áprilisban - közölte az amerikai pénzügyminisztérium.
2024. 05. 13. 08:30
Megosztás:

Minimális forintgyengülés reggel

Minimálisan gyengült a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 13. 08:00
Megosztás:

A Toncoin és a THORChain egyaránt új mérföldköveket értek el, miközben egy új altcoin felforgatja a piacot

A Toncoin (TON) ökoszisztémája nemrégiben kibővült a Catizen nevű GameFi projekt hozzáadásával, amely virális mechanikával és e-kereskedelmi integrációval rendelkezik. Ez jelentős befektetői tőkebeáramlást eredményezett. Ezzel egy időben a THORChain (RUNE) is optimista tendenciákat mutatott, mivel elérte a 3,4%-os részesedést a decentralizált tőzsdék forgalmában, ami tízszeres növekedést jelent mindössze egy év alatt.
2024. 05. 13. 07:00
Megosztás:

A Rollblock (RBLK) befektetés most olyan lehet, mint amikor a Binance Coin (BNB) és a Solana (SOL) még egy dollár alatt voltak

A kriptovaluták bebizonyították, hogy jó lehetőséget nyújtanak a pénzkeresésre azok számára, akik hajlandók vállalni a kockázatot. Ideális befektetési lehetőséget jelentenek azoknak, akik olcsón vásárolják meg őket. A Binance Coin (BNB) és a Solana (SOL) azon vezető kriptovaluták közé tartoznak, amelyek értéke az évek során növekedett.
2024. 05. 13. 06:00
Megosztás: