Meredeken javult a magyar kockázati árazás

Meredek csökkenéssel többheti mélypontra süllyedt a csütörtöki londoni kereskedésben a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása, követve a valutauniós válságcsúcs nyomán javuló hangulatban szintén zuhanó euróövezeti kockázatbiztosítási árfolyamokat.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar kormánykötvények nem teljesítővé válásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama az 526,5 bázispontos előző záróról hatalmas, negyven pontot meghaladó napon belüli eséssel 482 bázispont környékére csökkent a csütörtöki késői londoni kereskedésben. Ebben a hónapban most került először az 500 bázispont alá a magyar CDS-középárfolyam Londonban.

 

Október elején még az 565-575 bázispontos sávban - kétévi csúcson - járt a magyar törlesztéskockázatra köthető biztosítási ügyletek árfolyama a londoni piacon. A magyar CDS-árazás 2009 márciusában - a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008. őszi bukása után indult globális pénzügyi válság kiteljesedésének idején - érte el legutóbbi csúcsát, 630 bázispontos középárfolyammal. A csütörtökre kialakult magyar CDS-középárfolyam azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja most 482 ezer euró környékén mozog minden 10 millió euró magyar államadósság után az irányadó ötéves államkötvény-futamidőre.

 

Ez 40 ezer eurót meghaladó árfolyamcsökkenés egy nap alatt. A magyar CDS-kontraktusok most csaknem 90 ezer euróval olcsóbbak a hónap elején mért szinteknél. A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire tartja kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját.

 

A csütörtöki londoni kereskedésben igen jelentősen javultak a kockázatosnak ítélt euróövezeti államadósok CDS-árazásai is. Portugália törlesztéskockázat-biztosítási cseretranzakcióinak középárfolyama a CMA kimutatása szerint például több mint 100 bázisponttal lett olcsóbb, és jelenleg ezer bázispont környékén mozog. Írország CDS-kontraktusai a 779,2 bázispontos előző záróról valamivel 700 bázispont alá, Olaszország CDS-középárfolyama 455,7 bázispontról 416 bázispont környékére, Spanyolország törlesztéskockázati árazásai 378,6 bázispontról 338 bázispontra csökkentek. (MTI)

Így készüljünk fel biztonságosan az üdülésre – a csalók sosem mennek szabadságra?

Javában tombol a nyár, és vakáció alatt előfordul, hogy kevésbé vagyunk szigorúak a pénzügyek terén. Többen külön spórolnak erre a néhány hétre, hogy ebből fedezzék az utazásunkat és a nyaralás alatti kiadásainkat. Azonban pihenés közben is fontos, hogy ügyeljünk adataink biztonságára. Összeszedtük, mire érdemes figyelni az utazás előtt és mi a teendő, ha mégis csalás áldozatává válunk.
2024. 08. 12. 23:00
Megosztás:

A gazdák 86 százalékának okoz kisebb-nagyobb gondot a vadkár - Mit tehetnek?

A múlt század közepe óta folyamatosan nő a nagyvadállomány Magyarországon, ezek a fajok ma már nyílt mezőgazdasági területeken is jelen vannak, egyre nagyobb károkat okozva a termelőknek. E károknak csak egy kis részét követi teljes körű kárrendezés (2022-ben a térített vadkár 3,1 milliárd forint volt, miközben az Agrárkamara becslése szerint 21 milliárdra is rúghatott a teljes kárösszeg). A mezőgazdasági termelők e témára vonatkozó aktuális tapasztalatait összegzi az Agroinform.hu mintegy félezer gazdálkodó válaszait feldolgozó elemzése.
2024. 08. 12. 22:00
Megosztás:

A Raiffeisen Bank és három kisebb bank is áthárítja a vállalkozókra a pénzügyi tranzakciós illetékemelést

A CIB Bank maradt hátra már csak, amelyik még nem jelentette be, hogy áthárítja a pénzügyi tranzakciós illeték megemelését. A Raiffeisen Bank és a kis- és középvállalkozók számára még szóba jöhető kis bankok (KDB Bank, Oberbank, Polgári Bank) is léptek, így már csak az a kérdés, a CIB Bank pontosan mikortól hárítja át a pénzügyi tranzakciós illetékemelést a vállalkozó ügyfelei számára – tette közzé a BiztosDöntés.hu.
2024. 08. 12. 21:00
Megosztás:

Még mindig a japán tőzsdei összeomlást elemezzük…

Sokat javult a helyzet a múlt hétfői döntés óta. A Commodity Future Trading Comission (CFTC) adatai szerint a júliusi 14 milliárd dolláros csúcsról annak 20 százalékára esett a nettó jen short pozíciók értéke múlt hét keddre.
2024. 08. 12. 20:00
Megosztás:

Utazási tippek: népszerű helyek Horvátországban

A magyarok körében népszerű úticél Horvátország. Nemcsak a közelsége miatt szeretik sokan, hanem a kedvező árai miatt is. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány helyet, ahova mindenképpen érdemes ellátogatni. 
2024. 08. 12. 19:00
Megosztás:

Miután kialudt az olimpiai láng: Mi marad velünk Párizs után?

A párizsi olimpia szervezői már a tervezéskor is kiemelt hangsúlyt fektettek a fenntarthatóságra, a hosszú távon fenntartható fejlesztésekre, így az idei versenyek tapasztalatai mindenképpen példaértékűek lesznek a hasonló kategóriájú sportesemények számára – állapítja meg az idei játékokról készített gazdasági elemzésében az Allianz Research.
2024. 08. 12. 18:00
Megosztás:

PET palackokkal kapcsolatos zöld állításokat vizsgál a GVH

Több vállalkozással szemben is eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert az ásványvizes és üdítőitalos palackok címkéin feltüntetett és egyéb kereskedelmi kommunikációjukban alkalmazott, a termék környezeti hatásaira vonatkozó állításaikkal valószínűsíthetően megtévesztették a fogyasztókat.
2024. 08. 12. 17:00
Megosztás:

Új akkumulátoros energiatárolót épít Soroksáron az E.ON

Új akkumulátoros energiatárolót épít Soroksáron az E.ON, a létesítmény újabb napelemes rendszerek csatlakoztatására ad lehetőséget és az ellátásbiztonságot is növeli - tájékoztatta a vállalat hétfőn az MTI-t.
2024. 08. 12. 16:00
Megosztás:

Németországban csökkent a söreladás az év első felében

Németországban kevesebb sört adtak el az idén az első fél évben, mint egy évvel korábban, ezzel folytatódott az értékesítés hosszú távú csökkenő tendenciája a labdarugó Európa-bajnokság ellenére.
2024. 08. 12. 15:00
Megosztás:

Az Indotek Group Spanyolországban vásárolt plázát

A budapesti székhelyű, európai ingatlanberuházó és vagyonkezelő vállalat, az Indotek Group csaknem 50 millió euróért megvásárolta az amerikai Blackstone Inc. alapkezelő vállalat által birtokolt Espacio León bevásárlóközpontot - közölte az ingatlanberuházó hétfőn az MTI-vel.
2024. 08. 12. 14:00
Megosztás:

Itt a lehetőség a családi gazdaságok fejlesztésére

Új pályázati felhívások segítik az állattartókat és az élelmiszer előállító gazdaságokat - mondta az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, a XXII. Tarka Fesztivál keretében megrendezett, XXVI. Bonyhádi Állategészségügyi és Állattenyésztési Tanácskozás - országos agrárfórum rendezvényén, pénteken, Bonyhádon.
2024. 08. 12. 13:00
Megosztás:

Fókuszban az élelmiszer-gazdaság

Az élelmiszer-gazdaság kiemelt jelentőséggel bír a magyar gazdaságban, amely az elmúlt években számos kihívással szembesült, de ennek ellenére is folyamatosan képes volt alkalmazkodni és fejlődni - jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Kelet-magyarországi Agrárfórumon, Hajdúböszörményben a szaktárca tájékoztatása szerint.
2024. 08. 12. 12:00
Megosztás:

Júliusban gyorsult kissé a németországi infláció

Júliusban gyorsult kissé a németországi infláció a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken publikált végleges adatai alapján.
2024. 08. 12. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn. A londoni FTSE100 index 0,58 százalékkal, a frankfurti DAX index 0,60 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,45 százalékkal erősödött a kereskedés kezdetén.
2024. 08. 12. 10:00
Megosztás:

folytatódhat az emelkedés a tőzsdén

Kedvezőnek tűnik a nemzetközi befektetői hangulat, a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) is emelkedéssel kezdődhet a kereskedés hétfőn az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint.
2024. 08. 12. 09:15
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 08. 12. 08:35
Megosztás:

A következő kripto ékkő megtalálva: Az Injective, Stacks és Celestia kereskedők a DTX tőzsdére váltanak

A kriptovaluta ékkövek megtalálása a piacon jelentős hozamot hozhat a jövőben.
2024. 08. 12. 08:00
Megosztás:

A korai Shiba Inu (SHIB) és Dogecoin (DOGE) bálnák az RCO Finance (RCOF) felé fordulnak, hogy megháromszorozzák nyereségüket

A közelmúltbeli kriptovaluta-piaci összeomlás során a vezető kriptovaluták, mint a Shiba Inu (SHIB) és a Dogecoin (DOGE) jelentős zuhanást szenvedtek el.
2024. 08. 12. 06:00
Megosztás:

Kínában gyorsult az infláció júliusban

Júliusban a vártnál nagyobb mértékben gyorsult az éves infláció Kínában. A kínai nemzeti statisztikai hivatal pénteki jelentése szerint az elemzők által várt 0,3 százalékot és az előző havi 0,2 százalékot egyaránt meghaladva, 0,5 százalékkal, február óta a leggyorsabb ütemben emelkedtek a fogyasztói árak júliusban.
2024. 08. 12. 05:00
Megosztás:

A Nébih szükséghelyzeti engedélyt adott ki három növényvédő szerre

A minél kisebb termésveszteséggel járó biztonságos betakarítás érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szükséghelyzeti engedélyt adott ki három, dikvát hatóanyagú növényvédő szerre a szakmai és termelői kamarák jelzéseit figyelembe véve - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2024. 08. 12. 04:00
Megosztás: