Meredeken rontott magyarországi GDP-előrejelzések

Meredeken rontották hétfőn a jövő évre szóló euróövezeti - és ezzel összefüggésben közép-európai, benne magyarországi - növekedési előrejelzéseiket londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint 2012-ben nem zárható ki átmeneti recesszió a valutaunióban, a magyar gazdaságban pedig legföljebb fél százalékos növekedés várható.

A UBS bankcsoport londoni befektetési elemzőrészlegének hétfőn összeállított átfogó prognózisa szerint a ház az általa eddig várt 1,0 százalék helyett most már csak 0,2 százalékos átlagos gazdasági növekedést valószínűsít a jövő év egészére az euróövezetben, az átlagon belül Németországban pedig 0,8 százalékos GDP-pluszt jósol.

 

A cég nem számol ugyan "totális" pénzügyi válsággal Európában, de arra számít, hogy a valutauniós adósságválság miatt a következő időszakban újabb, "mérsékelt" hitelválság alakul ki az euróövezetben, és ez - valamint a jelentős költségvetési megszorítások és az adósságátrendezések - "a recesszió felé húzzák" 2012-ben az euróövezetet.

 

Emiatt a UBS londoni közgazdászai erősen rontották a közép-európai felzárkózó gazdaságokra szóló prognózisukat is. Magyarországon jövőre az eddig jósolt 1,5 százalék helyett most már csak 0,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsítenek, Csehország esetében 1,6 százalékról 1,0 százalékra, Lengyelországban 3,3 százalékról 2,9 százalékra vették vissza jövő évi növekedési előrejelzésüket.

 

A ház 2013-ra valamelyes élénkülést vár: londoni elemzőinek prognózisa szerint abban az évben az euróövezeti növekedés eléri az 1,0 százalékot, a német ütem pedig az 1,6 százalékot. A UBS szerint 2013-ban Magyarországon 1,5 százalékos, Csehországban 1,8 százalékos, Lengyelországban 3,4 százalékkal nő a gazdasági teljesítmény. Az utóbbi napokban más nagy londoni házak is jelentősen csökkentették a közép-kelet-európai térségre és Magyarországra adott növekedési előrejelzéseiket az euróövezeti adósságválság várható negatív hatásai miatt, és van olyan prognózis a Cityben, amely a magyar gazdaságban recessziót valószínűsít 2012-re.

 

Ez utóbbi jóslat a Capital Economics - az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház - minap összeállított, 2012-re szóló térségi GDP-becslésében szerepel. A ház szerint a magyar, a cseh és a lengyel gazdaság növekedési kilátásai az utóbbi időben "rosszról még rosszabbra" fordultak, és ennek legújabb bizonyítéka a minap közzétett előzetes októberi euróövezeti beszerzési menedzserindex (PMI), amely a valutauniós gazdasági aktivitás további esését jelezte.

 

Tekintettel az erőteljes beszállítói kapcsolatokra, valószínűnek tűnik, hogy a közép-európai hármak feldolgozóipara "követi a recesszióba" az euróövezeti gyáripart - jósolták a Capital Economics londoni elemzői. Mindent egybevetve a Capital Economics londoni közgazdászai 2012-ben Lengyelországban 1,5 százalékos, Csehországban 0,7 százalék növekedést várnak, Magyarországon ellenben - a csökkenő külső kereslet és a feszesebbé váló hazai költségvetési politika együttes hatásaként - 0,5 százalékos visszaesést valószínűsítenek jövőre.

 

A JP Morgan bankcsoport londoni közgazdászai minap kiadott, felülvizsgált prognózisukban közölték, hogy a magyar gazdaságban az általuk eddig várt 1,3 százaléknál 0,8 százalékponttal alacsonyabb, mindössze 0,5 százalékos növekedéssel számolnak 2012 egészére. A ház londoni elemzői szerint jövőre Magyarországon lesz a leggyengébb a gazdasági növekedés a közép-kelet-európai országcsoportban.

 

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci közgazdászai ugyancsak minap ismertetett, frissített térségi előrejelzésükben közölték: most már "enyhe" recessziót jósolnak az euróövezetben, és várakozásuk szerint a valutauniós gazdaság teljesítményének visszaesése még az idén elkezdődik.

 

Ennek alapján a cég londoni szakértői a 2012 egészére szóló magyar GDP-növekedési becslésüket megfelezték: a korábbi előrejelzésükben szereplő 2,2 százalék helyett most már csak 1,1 százalékos növekedést várnak jövőre a magyar gazdaságban. (MTI)

 

A régió átalakulásának finanszírozására húsz éve létrehozott londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) minap kiadott legfrissebb átfogó előrejelzése a közép-európai és balti országcsoport egészében most 1,7 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít jövőre, éppen a felét a bank eggyel korábbi, júliusi negyedéves prognózisában szereplő 3,4 százalékos jövő évi előrejelzésnek. Magyarországnak az új EBRD-jelentés a jövő évre 0,5 százalékos gazdasági növekedést jósol az előző előrejelzésben szereplő 2,8 százalék helyett. (MTI)

Hogyan állunk a GDP-vel?

A KSH nemrégiben kiadott második negyedéves GDP adatai kapcsán a sajtó nagyobb része ismét riogatni kezdett, hatalmas válságot vízionál, pedig a magyar gazdaság növekedése az uniós átlag duplája, s az eddig ismert 14 tagország közül mindössze Spanyolországban, Portugáliában és Litvániában volt nálunk nagyobb javulás.
2024. 08. 20. 03:00
Megosztás:

Lakáshiteles vagy? Akkor rossz hír, hogy drágul a törlesztő

A hónap közepén két nagybank is módosította a lakáshitelek feltételeit. Az MBH csatlakozott azokhoz a pénzintézetekhez, amelyek július eleje óta növelték a kamataikat. Ezzel még a korábbi THM-plafon szintje alatt marad, miközben a nemrég e fölé menő OTP visszavett valamennyit a kamatemeléseiből - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 08. 20. 02:00
Megosztás:

Újabb teher az iskolakezdő szülőknek!

Az emelkedő költségek ellenére idén összességében valamivel kisebb tehernek érzik a családok a tanévkezdést az Erste reprezentatív kutatása szerint. A többségnek azonban továbbra sem elég a havi bevétele ahhoz, hogy abból kigazdálkodja a beiskolázással járó kiadásokat. Sokan már előre spórolnak az őszre, és vannak olyanok is, akik hitelt vesznek fel az iskolakezdés miatt.
2024. 08. 20. 01:00
Megosztás:

A milliárdosok ezt a kriptót veszik – Michael Saylor szerint 20 000%-ot is emelkedhet

A MicroStrategy ügyvezetője, Michael Saylor nemrég azt nyilatkozta, hogy a Bitcoin akár a 13 millió dolláros árfolyamot is elérheti 2045-re.
2024. 08. 20. 00:01
Megosztás:

Sikeres és terveinek megfelelő második negyedév Waberers Csoportnál

Közel 192 millió eurós árbevétellel zárta a 2024-es második negyedévet a Waberer’s Csoport, ami 9 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten. A vállalat konszolidált féléves árbevétele pedig 10,2 százalékkal 388,5 millió euróra emelkedett, ez a legjobb féléves eredmény a vállalat történetében. Az EBIT a második negyedévben 10,7 millió eurót, míg féléves szinten 19,2 millió eurót ért el. A stabil féléves eredmény után a Waberer’s további növekedéssel számol a kedvező kilátások miatt.
2024. 08. 19. 23:00
Megosztás:

Elérte az Északi-sarkot a Tudás jégtörője diákexpedíció

Elérte az Északi-sarkot a Tudás jégtörője elnevezésű, diákoknak szervezett nemzetközi expedíció az 50 Let Pobedi (A győzelem 50. évfordulója) elnevezésű orosz atomjégtörő fedélzetén, az esemény alkalmából az expedíció magyar résztvevője is kitűzte a nemzeti lobogót a sarkvidéken - közölte a Roszatom hétfőn az MTI-vel.
2024. 08. 19. 22:00
Megosztás:

Elit klubba került a hamarosan hozzánk is érkező OMODA autók gyártója, a Chery Group

Bekerült a világ 500 legnagyobb vállalata közé az OMODA és JAECOO autók gyártója, a Chery Group. A vezető kínai autóexportőr idén először szerepel a Fortune Global 500 listán, a társaság 39 milliárd dolláros árbevételt ért el tavaly, ami 75 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A cég stratégiájában kiemelt szerepet játszik a nemzetközi terjeszkedés, ennek jegyében idén szeptemberben Magyarországon is megkezdik az OMODA márka forgalmazását.
2024. 08. 19. 21:00
Megosztás:

Vasárnap is megdőlt a hajnali országos melegrekord

Sorozatban ötödik nap, vasárnap hajnalban is megdőlt a hajnali országos melegrekord - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján hétfőn.
2024. 08. 19. 20:00
Megosztás:

Indiában nőttek a PC-kiszállítások a 2. negyedévben

Indiában 3,39 millió személyi számítógépet (beleértve az asztali számítógépeket, laptopokat és munkaállomásokat) szállítottak ki az idei második negyedévben, ami 7,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál - derült ki az International Data Corporation (IDC) amerikai informatikai és távközlési piackutató vállalat honlapjára hétfőn felkerült adatokból.
2024. 08. 19. 19:00
Megosztás:

Kolozsváron nyit európai kirendeltséget a Copeland

Kolozsváron nyit európai kirendeltséget a Copeland globális fűtés- és hűtéstechnikai vállalat - jelentette az economedia.ro hírportál a vállalat közleménye alapján.
2024. 08. 19. 18:00
Megosztás:

Pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2024. 08. 19. 17:00
Megosztás:

Ismét leállították a termelést a marosvásárhelyi Azomuresben

Ismét leállították a termelést az egyetlen romániai műtrágyagyárban, a marosvásárhelyi Azomuresben - írja az economedia.ro.
2024. 08. 19. 16:00
Megosztás:

Cél a magyar-kínai gazdasági együttműködés további erősítése

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn hivatalában fogadta a Kínai Export-Import Bank vezérigazgatóját és elnök-helyettesét, Ren Shengjunt - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményben az MTI-t.
2024. 08. 19. 15:00
Megosztás:

dApp jelentése - hogyan működnek a dApp-ok a kriptovaluta térben?

Mi az a dApp (angolul: dApps): Bevezetés a dApp-ok világába. A decentralizált alkalmazások, vagy röviden dApp-ok, egy viszonylag új fogalmat képviselnek a digitális világban, különösen a kriptovaluták és a blokklánc technológia területén. A dApp egy olyan szoftveralkalmazás, amely decentralizált hálózaton, például blokkláncon fut. Míg a hagyományos alkalmazások egyetlen központi szerveren futnak, addig a dApp-ok sok különböző számítógépen, úgynevezett csomópontokon vannak elosztva, így biztosítva a hálózat decentralizáltságát, biztonságát és átláthatóságát.
2024. 08. 19. 14:00
Megosztás:

Az idei első fél évben csökkent a német behozatal és kivitel

Csökkent Németország kivitele és behozatala az idei első hat hónapban a tavalyi azonos időszakkal összevetve - közölte a Destatis német statisztikai hivatal hétfőn.
2024. 08. 19. 13:00
Megosztás:

A globális tabletpiac harmadik legnagyobb szereplőjévé vált a Huawei

A Huawei a globális tabletpiac harmadik legnagyobb gyártójává vált majdnem 51 százalékos éves növekedést elérve az idei év második negyedévében – derül ki a Canalys piackutató cég legfrissebb jelentéséből. A vállalat összesen 2,5 millió tabletet szállított április és június között világszerte, 1,5 százalékkal növelve piaci részesedését az egy évvel korábbihoz képest.
2024. 08. 19. 12:00
Megosztás:

Lezárásokra, forgalomkorlátozásokra kell számítani Budapesten

Az augusztus 20-ai ünnepségek miatt időszakos lezárásokra, jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani a fővárosban.
2024. 08. 19. 11:00
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 08. 19. 10:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék mutatói hétfőn.
2024. 08. 19. 09:10
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 08. 19. 08:10
Megosztás: