Megdöbbentő! Három gazdasági tévhit, amellyel le kell számolni

A Wharton Business School egyik professzora egy philadelphiai konferencián rávilágított, hogy az Egyesült Államok egyik legnagyobb gazdasági problémája a téves információk tömkelegének terjedése. A Daily Finance című amerikai gazdasági hírportál három ilyen tévképzettel számol le.

Az első tévhit, amelyre a szerző, Morgan Housel felhívja a figyelmet az, hogy "Kínában készül a legtöbb dolog, amire az amerikaiak a pénzüket költik".

 

Ezzel szemben tény, hogy a személyes fogyasztási kiadások mindössze 2,7 százalékát fordítják kínai termékekre és szolgáltatásokra, miközben e kiadások 88,5 százaléka amerikai termékekre és szolgáltatásokra megy el.

 

A munkaügyi statisztikai hivatal 2010-es jelentése szerint egy átlagos amerikai jövedelmének 34 százalékát költi a lakhatásra, 13 százalékát élelmiszerekre, 11 százalékát biztosításokra, 7 százalékát egészségügyi ellátásra és 2 százalékát oktatásra. Ezek a kategóriák teszik ki a kiadások közel 70 százalékát, és szinte teljesen egészében amerikai termékekre és szolgáltatásokra fordítják őket.

 

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint például az Egyesült Államokban elfogyasztott élelmiszereknek mindössze 7 százaléka származik importból. Ha magukat a fizikai javakat nézzük, a kínai eredetű behozatal csak töredéke az amerikai kiadásoknak. Az Egyesült Államokban megvásárolt nem tartós fogyasztási cikkek - mint például élelmiszer, ruházati cikkek és játékok - 6,4 százaléka érkezik Kínából, 76,2 százaléka pedig belföldi gyártmányú.

 

A tartós fogyasztási cikkek - például gépjárművek és bútorok - 12 százalékát készítik Kínában, 66,6 százalékát viszont Amerikában.

 

Mi táplálja mégis ezt a tévhitet?

 

Részint valószínűleg abból a benyomásból származik, hogy az amerikai feldolgozóipari bázis rohamosan zsugorodik. A sokak számára meglepő igazság azonban az, hogy a feldolgozóipari termelés valójában közel áll minden idők legmagasabb szintjéhez. Ami zuhant az utóbbi évtizedekben, az a foglalkoztatottság.

 

A technológia és az automatizálás lehetővé tette az amerikai gyártóknak, hogy többet termeljenek kevesebb dolgozóval. Például a U.S. Steel amerikai fémipari konszern Garyben működő gyára 1950-ben 6 millió tonna acélt állított elő 30 ezer munkavállalóval. Jelenleg 7,5 millió tonnát termel mindössze 5000 dolgozóval. A kibocsátás növekedett, a foglalkoztatottság csökkent.

 

Kettes számú tévhit: az Egyesült Államok Kínának tartozik a legtöbbel

 

A tény az, hogy az amerikai államadósság 7,6 százalékát birtokolja Kína. Az amerikai államadósság értéke tavaly novemberben 14,9 billió dollár volt, ennek 7,6 százaléka, azaz 1,13 billió dollár értékű amerikai állampapír volt kínai kézben.

 

A fennmaradó rész legnagyobb birtokosa azonban maga az amerikai szövetségi kormány, amely különböző állami alapok, például a társadalombiztosítási vagyonkezelő alap révén mintegy 4,4 billió dollár értékben birtokosa kincstári értékpapíroknak. A szövetségi jegybank szerepét betöltő Federal Reserve további 1,6 billió dollár tulajdonosa.

 

Az államadósság maradéka szövetségi államok és helyi önkormányzatok (700 milliárd dollár), hazai magánbefektetők (3,1 billió dollár) és a más, nem kínai külföldi befektetők (3,5 billió dollár) között oszlik meg.

 

Kínának valóban sokkal tartozik az Egyesült Államok. A külföldi hitelezők közül valóban Kína áll az első helyen 1,13 billió dollárral, majd Japán (1 billió dollár) és az Egyesült Királyság (429 milliárd dollár) következik, azaz Japán és az Egyesült Királyság együtt lekörözi Kínát.

 

"Hányszor hallotta már, hogy valaki azt mondja: túl sok pénzt kölcsönöztünk Japántól vagy az Egyesült Királyságtól? Én soha. De milyen gyakran hallani a 'Kína a mi bankárunk' álláspont valamiféle változatát? Túl gyakran, azt mondanám" - fogalmazott Housel.

 

A hármas számú tévhit az, hogy az Egyesült Államok kőolajimportjának nagyobb része a Közel-Keletről származik.

 

Ezzel szemben tény, hogy az Egyesült Államokban felhasznált kőolajnak mindössze 9,8 százaléka érkezik a Közel-Keletről. Az amerikai kormány energetikai tájékoztató hivatalának (EIA) adatai szerint az Egyesült Államok napi olajszükséglete 19,2 millió hordó. Ennek a 49 százalékát belföldön termelik ki, a többi importból származik. A behozatalnak kis részét teszi ki a közel-keleti olaj, s az utóbbi években csökkenő tendenciával.

 

Tavaly a Perzsa-öböl térségéből - Bahrein, Irán, Irak, Kuvait, Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek - importált kőolaj a felhasznált mennyiség 9,8 százalékát tette ki, miközben 2001-ben ez az arány még 14,1 százalék volt. Az Egyesült Államok több mint kétszer annyi kőolajat vásárol Kanadától és Mexikótól, mint a Közel-Keletről. Ha ezt hozzáadjuk a belföldön kitermelt mennyiséghez, nyilvánvaló, hogy a felhasznált olaj túlnyomó része Észak-Amerikából származik.

 

"Nem szabad bagatellizálni az energiahelyzetünket. Az ország felerészt még mindig az importált olajtól függ. Ez baj. De kell-e a Közel-Keletnek akkora figyelmet kapnia, mint amekkorát kap, ha az olajfüggőségről beszélünk? Ami a biztonságot és a geopolitikai stabilitást illeti, talán. A mennyiséget tekintve, valószínűleg nem" - véli Morgan Housel.

Komoly összeget fordít fejlesztésre a Nemzeti Múzeum

Több mint kétmillió eurót fordíthat turisztikai fejlesztésre a Magyar Nemzeti Múzeum, amely az esztergomi vármúzeum és a zselízi Esterházy-kastély felújítására nyert pályázatot.
2024. 05. 06. 20:30
Megosztás:

Európába látogatott a kínai elnök

Hszi Csin-ping vasárnap Franciaországba érkezett, hogy megkezdje európai körútját.
2024. 05. 06. 20:00
Megosztás:

Meghatározó szereplővé válhatunk az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter a 4iG Space and Technology űripari holdingvállalat gyártással foglalkozó portfólió vállalata, a Remred Zrt. martonvásári űrtechnológiai gyártóközpontjának hétfői alapkőletételén.
2024. 05. 06. 19:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 06. 19:00
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 06. 18:30
Megosztás:

Ismét történelmi csúcsot döntött a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 566,25 pontos, 0,83 százalékos emelkedéssel 68 568,49 pontos történelmi csúcson zárta a hétfői kereskedést.
2024. 05. 06. 18:00
Megosztás:

Csökkentek a termelői árak az euróövezetben

Havi és éves összevetésben egyaránt csökkentek a termelői árak márciusban az euróövezetben és az Európai Unióban - áll az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn ismertetett közleményében.
2024. 05. 06. 17:30
Megosztás:

Közösségi kerékpárrendszert adtak át Tatabányán

Tatabányán átadták a T-Bike közösségi bérkerékpáros rendszert 25 hagyományos és ugyanennyi elektromos rásegítésű járművel - ismertette hétfői sajtótájékoztatóján a város polgármestere.
2024. 05. 06. 17:00
Megosztás:

Megújul a német nemzetiségi iskola Budakeszin

Összesen 500 millió forintból újul meg a német nemzetiségi iskola Budakeszin - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Pest vármegyei településen hétfőn.
2024. 05. 06. 16:30
Megosztás:

A Richter a Mithra Pharmaceuticals egyes eszközeinek megvásárlásáról tárgyal

A Richter lépéseket tett a belga Mithra Pharmaceuticals egyes eszközeinek megvásárlására.
2024. 05. 06. 16:00
Megosztás:

Pozitívan értékelték a pénteki munkaerőpiaci adatokat a Fed-nél

A péntekihez hasonló munkaerőpiaci adatközléseket szeretne látni a Fed chicagói tagbankjának elnöke, Austan Goolsbee.
2024. 05. 06. 15:30
Megosztás:

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

A rendszeres sportolás kéz a kézben jár a boldog és egészséges élettel – ez derül ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), valamint az olimpiai és paralimpiai mozgalom globális biztosítási partnere, az Allianz közös felméréséből.[1] Jó hír, hogy a fiatalok és szüleik egyaránt elismerik és megértik a rendszeres mozgás előnyeit. Ennek ellenére alig mozog a fiatal generáció: csak minden ötödik megkérdezett sportol rendszeresen, azaz hetente legalább öt órát. Ennek okai között a mindennapi elfoglaltságok, mint a tanulás, valamint olyan globális kihívások szerepelnek, mint a megélhetési nehézségek, a pandémia utóhatása vagy a klímaváltozás.
2024. 05. 06. 15:00
Megosztás:

Rengeteg adóvisszatérítésről mondanak le a tagok a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Bár javul a tendencia, évente még mindig több milliárd forint adóvisszatérítésről mondanak le a nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagsággal rendelkező magánszemélyek az szja-bevalláshoz tartozó nyilatkozat elmulasztásával - hívta fel a figyelmet az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) hétfőn az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 05. 06. 14:30
Megosztás:

Minden adott az új autók piacának fellendüléséhez

Minden adott az új autók piacának fellendüléséhez, megoldódtak a félvezetők hiánya okozta problémák, így a szállítási idők visszaálltak a megszokott időtartamokra, továbbá a kamatok is csökkentek - vélekedett hétfőn kiadott elemzésében a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).
2024. 05. 06. 14:00
Megosztás:

Meglettek az európai gazdatüntetések első eredményei

A gazdák európai szintű összefogásának hatására az Európai Bizottság néhány területen újragondolta a Közös Agrárpolitika előírásait. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) üdvözli az egyszerűsítéseket, de a versenyképességünk megőrzése és az uniós fogyasztók védelme érdekében ennél jóval nagyobb változásokra van szükség az Európai Bizottság politikájában - hangsúlyozta a két szervezet hétfőn kiadott közleménye.
2024. 05. 06. 13:30
Megosztás:

Győztek az Erste szakértői

Az Erste elemzői nyerték el az első helyet az MNB és a Thomson Reuters által meghirdetett előrejelzői versenyen - közölte a bank hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 06. 13:00
Megosztás:

Kutatás: Nagy a magyar cégek lemaradása a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az országban körülbelül 300 ezer főnyi potenciális munkaerő áll rendelkezésre, bár ez a szám régiónként változó. A jelenlegi gazdasági helyzetben kiemelt szükség van a kisgyermeket nevelő anyák munkaerőpiaci reintegrálásának fokozott támogatására. „Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy bár a szülési szabadságra menetel általában zökkenőmentes a hazai cégeknél, a visszatérés már egyáltalán nem az. Sőt, az ideális anyabarát munkahely címet is egyelőre kevés munkáltató kaphatná meg. Szerencsére azonban a probléma ismert a vállalatok előtt is, így célunk velük együtt változtatni a jelenlegi helyzeten” – mondta el Chapman-Varga Anna, a Jobtain “Anya dolgozik!” projektcsoportjának vezetője.
2024. 05. 06. 12:30
Megosztás:

Csökkent a termék-külkereskedelmi többlet

2024. márciusban az export euróban számított értéke 15, az importé 20 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.
2024. 05. 06. 12:00
Megosztás:

Áprilisban folytatódott a kínai szolgáltatóipar teljesítmény-növekedése

Áprilisban már a 16. egymást követő hónapban nőtt erőteljes ütemben a szolgáltatóipar teljesítménye Kínában a Caixin gazdaságkutató intézet hétfőn publikált beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.
2024. 05. 06. 11:30
Megosztás:

Megújult a herceghalmi Abacus hotel

Közel 600 millió forintos fejlesztésből, amelyhez a magyar kormány 298,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított, megújult Herceghalmon az Abacus Business & Welness Hotel - közölte a hotel igazgatója az MTI-vel.
2024. 05. 06. 11:00
Megosztás: